• No results found

AVSLUTANDE REFLEKTIONER

In document ”Den var aldrig inne” (Page 35-41)

studien fanns det dock en medvetenhet om dessa föreställningar om manlighet och en viss aktiv strategi till att bryta sig lös från dem. Männen som jag har intervjuat är från olika delar av Sverige, i olika åldrar och med olika bakgrund och ändå har de en gemensam inställning till vad som är viktigt i en relation. Det som de lyft fram som viktigt i relationer är dessutom i många fall tvärtemot stereotypa och socialt konstruerade förväntningar. Upprätthållandet av manligt och kvinnligt är därmed något vi själva skapar och inte något man föds med - det innebär också att det kan förändras.

AVSLUTANDE REFLEKTIONER 

 

I min studie har jag försökt att förmedla mäns erfarenheter av och syn på relationer och otrohet, samt hur de definierar fenomenen. Valet av fenomenologi som metod föll sig naturligt då min ambition varit att lyfta fram essensen av deras gemensamma syn och definition av dem. Tillsammans har deras berättelser gett en bild av hur män i dagens samhälle ser på fenomenen och vad det är som påverkar deras upplevelse av det.

Som tidigare konstaterats är mina respondenter på många sätt olika - sett till ålder, arbetssituation eller utbildningsnivå och vart i landet de bor. Detta kan ha en bidragande effekt på deras inställning till och erfarenhet av relationer och otrohet, vilket gör att en fortsatt studie med större urval och där betydelsen av faktorer som ålder, arbetssituation, utbildningsnivå och bostadsort studeras mer specifikt vore intressant.

Jag har sett vissa mindre skillnader i attityd till både relationer och otrohet mellan de som studerat/studerar samhällsvetenskapliga program gentemot de som studerat något annat eller inget alls. Detta kan säkert förklaras av deras större kunskap och medvetenhet om normer och samhälleliga strukturer och sannolikt påverkat deras svar. Skillnader har även kunnat noteras i svaren beroende på yrkesval och vart i landet man bor, där de som bor i större städer och arbetar inom kringresande yrken också är de som varit otrogna. Det är naturligtvis en för liten studie för att kunna göra några säkra antagande men det indikerar ändå att alla valmöjligheter och den anonymitet som kommer med en en större stad och varierande arbetsplatser ger fler

tillfällen för kontakter utanför relationen och kanske därmed en mer liberal syn på relationer och gränsdragningen inom dem.

Det har varit en otroligt spännande resa att göra den här uppsatsen, inte bara för de intressanta berättelser som mina respondenter delat med sig av utan även den respons som ämnet mött i diskussioner. Ämnet berör och engagerar, ofta har både kvinnor och män velat dela med sig av egna erfarenheter och åsikter kring fenomenet då det spontant kommit upp både i möten med bekanta och främlingar. Det finns alltså ett stort behov av att prata om det här - prata om vad vi känner, förväntar oss och tror att andra förväntar sig av oss. Min förhoppning är att den här studien ska bidra med lite mer kunskap kring hur föreställningar påverkar oss som individer, i relationer och i samhället som helhet. Kan vi öka medvetenheten om att de här föreställningarna om hur man ​bör vara är just föreställningar och därmed något vi själva skapat, kan vi också begränsa dem och ge individer mer utrymme att själva känna och vara precis som de vill vara - ensam eller tillsammans med någon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REFERENSER 

Carpenter, C. J. 2012. Meta-analyses of sex differences in responses to sexual versus

emotional infidelity: men and women are more similar than different​. Psychology of Women

Quarterly,​ 36 (1), 25–37. doi: 10.1177/0361684311414537

Connell, R. (red.) 1995. Åsa Lindén.​ Maskuliniteter. ​Uddevalla: MediaPrint Uddevalla AB

Creswell, J. W. 2013. ​Qualitative inquiry & research design: Choosing among five

approaches. ​(Uppl. 3) Los Angeles: SAGE.

Dahlgren, L. och Starrin, B. 2004.​ Emotioner vardagsliv & Samhälle: en introduktion till

emotionssociologi. ​Malmö: Liber

Denscombe, M. (red.) 2004. Per Larsson. ​Forskningens grundregler. ​Lund: Studentlitteratur.

Folkhälsomyndigheten.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/folkhalsans-utveckling/ halsa/suicid-sjalvmord/ (Hämtad 2018-04-03).

Giddens, A. 1992.​ Intimitetens omvandling - sexualitet, kärlek och erotik i det moderna

samhället.​ Mats Söderlind. Nora: Nya Doxa.

Giddens, A. 2014. ​Sociologi.​ Lund: Studentlitteratur.

Goodwin, R. 1999. ​Personal Relationships across Cultures.​ New York: Routledge.

Hertz, M. och Johansson, T. 2011. ​Maskuliniteter​. Malmö: Liber.

Johansson, T. 2000. ​Det första könet? Mansforskning som reflexivt projekt. ​Lund: Studentlitteratur.

Leijonhufvud, S. 2008. ​Fenomenologi – avtryck i 3 musikpedagogiska avhandlingar. Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Masteruppsats.

Levy K. N. & Kelly, K. M. 2010. ​Sex differences in jealousy: A contribution from attachment

theory.​ Psychological Science, 21(2), 168–173. doi: 10.1177/0956797609357708

Make Equal. 2018. ​https://makeequal.se/om-oss/​ (Hämtad 2018-05-03)

Nationalencyklopedin. 2018. Fenomen. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/fenomen (Hämtad 2018-04-01). Nationalencyklopedin. 2018. Otrohet. http://www.ne.se.proxy.ub.umu.se (hämtad 2018-04-30) Nationalencyklopedin, 2018. Relation. relation.http://www.ne.se.proxy.ub.umu.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/relation (hämtad 2018-04-04)

Nilsson, B. 2015. ​Socialpsykologi, teorier och tillämpning. ​Stockholm: Liber.

Riemen, D. 2007. ​The essential structure of a Caring Interaction: Doing Phenomenology: i P, Munhall & C, Olier (Eds.) Nursing research: A qualitative perspective. Norwalk: Appleton Century-Crofts. Kapitel 5, S. 85-105.

Rutgersson, T. & Östensson, I. 2018. ​Allt vi inte pratar om.​ Stockholm: Månpocket

Scheff, Thomas J.1990. ​Microsociology. Discourse, Emotion, and Social Structure.​ Chicago: The University of Chicago Press.

Smith Woodruff, D. 2013​ Phenomenology. The Stanford Encyclopaedia of Philosophy​. Zalta, E (ed.) http://plato.stanford.edu/entries/phenomenology/ (Hämtad 2018-04-05).

Thomsson, H. 2010. ​Reflexiva intervjuer. ​Lund: Studentlitteratur.

Thought Catalog, mikro-otrohet.

https://thoughtcatalog.com/melanie-berliet/2016/06/33-ways-your-boyfriend-is-micro-cheatin g-and-totally-getting-away-with-it/​ (Hämtad 2018-04-27)

Treger, S. & Sprecher, S. 2011.. ​The influence of sociosexuality and attachment style on

reactions to emotional versus sexual infidelity. ​Journal of sex research, 48 (5), 413–422. doi: 10.1080/00224499.2010.516845

Vetenskapsrådet (1990) ​Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig

forskning. ​Vetenskapsrådet http://www.codex.vr.se/texts/HSFR.pdf (Hämtad 2018-03-27).

Wettergren, Å., Starrin, B och Lindgren, G. (red.) 2008. ​Det sociala livets emotionella

grunder. ​Malmö: Liber.

Wilson, K., Mattingly, B. A., Clark, E. M., Weidler, D. J. & Bequette, A. W. 2011.​ The gray

area: exploring attitudes toward infidelity and the development of the Perceptions of Dating Infidelity Scale. ​The Journal of Social Psychology,151(1), 63–86. doi:

Bilaga 1. Intervjuguide

Intervjuguide: mäns definition av och syn på begreppen relation och otrohet

Tre övergripande teman:

- definition av parrelation och dess innehåll - förväntningar och känslor

- otrohet och gränsdragning

* ​relation som begrepp används i den här intervjun för att förklara en ömsesidig monogam kärleksrelation mellan två människor.

[Definition av relation och dess innehåll]

Det finns ju ingen mall för hur en relation ska se ut eller vad den ska innehålla.

1. Hur skulle du så utförligt som möjligt beskriva ordet​ relation, som en kärleksrelation​? 2. Vad tycker du är viktigt i en sådan relation?

Alla relationer går genom olika faser, och det kan ibland gå upp och ner. 3. Hur skulle du beskriva en relation som fungerar bra?

4. Hur skulle du beskriva en relation som inte fungerar så bra?

[Förväntningar och känslor]

5. Hur tänker du på eventuella förväntningar på dig som man i en relation?

Att veta vad den andra personen förväntar sig är inte alltid självklart

6. Kan du beskriva hur ni i din nuvarande eller tidigare relation pratat om vilka förväntningar som finns er emellan på er relation?

[Otrohet och gränsdragning]

Otrohet kan se ut olika för olika personer

7. Hur skulle du definiera begreppet otrohet? Var så utförlig som möjligt. 8. Vad är otrohet för dig?

9. Har du egen erfarenhet av otrohet?

Har du några frågor?

In document ”Den var aldrig inne” (Page 35-41)

Related documents