• No results found

Studien har haft en explorativ ansats med många variabler att ta hänsyn till, det har det varit en utforskande process. Jag har tagit mig an ett komplext område där konsensus inte råder, vare sig om rektors pedagogiska ledarskap eller om kompetens begreppet. Det är också ett område där många av de väsentliga aspekterna som lyfts i studien ännu inte är utforskade i någon större utsträckning, exempelvis lärarlyft och förstelärarreformen. Den kvalitativa an- satsen ger mig dock möjlighet att försöka fånga in detta med hjälp av ett holistiskt perspektiv samtidigt som det upplevts vara försvårande omständigheter. Ett exempel på detta är att stu- diens frågeställningar under resans gång har omformulerats och kompletterats.

Valet av intervjuer som metod anses som lämpligt även om det inte kan förmodas ge en heltäckande bild, utan endast en glimt av verkligheten. Intervjuer kan vara mer eller mindre strukturerade, avsikten i den här studien var att hålla ett så öppet samtal som möjligt för att ge tillfälle för gemensamma utvikningar, associationer och reflektioner samtidigt som jag höll fokus på syftet med intervjun när diskussionen kom för långt från ämnet. Beträffande studiens överförbarhet är det av vikt att notera att fenomenet studerats utifrån endast fem rektorers beskrivningar och möjligheten att generalisera resultatet är därför begränsad. När det gäller alternativa metoder föreställer jag mig att intervjuer med rektorer i grupp, liknande fokusgruppsintervjuer, torde vara fördelaktigt, särskilt eftersom utgångspunkten i att denna studie framhåller att social interaktion konstruerar kunskap exempelvis genom det kollegiala lärandet. Ett annat alternativ, observation, resonerar jag om i metodavsnittet.

Min egen bakgrund och förförståelse kan ha påverkat resultatet samt mitt bekvämlighetsur- val. Den kontakt jag tidigare haft med rektorerna har dock endast varit av professionell art och då inte i den utsträckning eller av en karaktär som kan tänkas påverka studien. Däremot anser jag att det varit en fördel att jag inte haft några egna erfarenheter av rektorsyrket och tror att det kan ha bidragit till en trovärdig och relevant beskrivning av dessa rektorers arbete med lärarnas kompetensutveckling, tillika sin egen. Jag har eftersträvat att presentera min förförståelse och roll som forskare på ett tydligt sätt genom att bland annat resonera om dess för- och nackdelar i texten.

Hermeneutik kan, enlig Ödmark (2016) beskrivas vara en kontextuell filosofi, där fokus är på sammanhanget för att ge god förståelse. Valet att lyfta in och presentera några av de

utvärderingar och granskningar som utkommit, exempelvis Skolverkets utvärderingar av rektorsutbildningen, förstelärarreformen och de nationella skolutvecklingsprogrammen, me- nar jag har bidragit till att sätta in rektorernas utsagor i en större kontext. Jag skriver även inledningsvis att det inte är möjligt att studera området utan att väga in och göra jämförelser med helheten, det vill säga inom det sammanhang där rektorerna verkar. Detta också i enhet med samtida forskning samtida som betonar att rektors arbete är kontextberoende (Törnsén & Skott, 2018).

Studiens kunskapsbidrag består i en ökad förståelse av hur rektorer i skolans vardag arbetar med att utveckla lärares kompetensutveckling men även hur de ser på sin egen kompetens- utveckling. Syftet med studien var att bidra med ökade kunskaper, ge uppslag till förbätt- ringar samt synliggöra komplexiteten. Jag vill tro att studien påvisat ett bredare perspektiv och bidragit med en nyanserad tolkning som även i flera avseenden bekräftas av tidigare forskning och utgör på så sätt ett bidrag till den ackumulerade forskningen. Den har gett en bild av fem rektorers utsagor och beskrivningar av arbetet med lärarnas kompetensutveckl- ing, tillika bilden av sin egen, vårterminen 2018. ”Vi fryser ett ögonblick av vår förståelse- utveckling, tar en stillbild, det är allt” (Ödmark, 2006, sid. 107). Studien är också avsedd till att tjäna som ett bidrag och underlag till fortsatt forskning om de frågeställningar som studien behandlat. Forskningsgenomgången tyder på att det finns ett stort behov av fortsatta studier inom området.

Referenser

Alvesson, Mats & Sköldberg, Kaj (2017) Tolkning och reflektion. Lund: Studentlitteratur. Barber, Michael & Mourshed, Mona (2007) How the world´s best-performing school sys-

tems come out on top. McKinsey & Company.

Berg, Gunnar (2011) Skolledarskap och skolans frirum. Lund: Studentlitteratur. Bryk, Anthony S (2018) Att förbättra skolan för alla. Lund: Stundentlitteratur.

Björkman, Conny (2008) Internal capacities for school improvement. Umeå: Umeå univer- sitet.

Brude Sundin, Josefin (2007) En riktig rektor. Linköping: Linköpings universitet.

Brusling, Christer & Strömqvist, Göran (red) (2011) Reflektion och praktik i läraryrket. Lund: Studentlitteratur.

Denscombe, Martyn (2016) Forskningshandboken. Lund: Studentlitteratur.

Dewey, John (2004) Individ, skola och samhälle. Utbildningsfilosofiska texter i urval av Sven

Egidius, Henry (2009) Pedagogik för 2000-talet. Stockholm: Natur och kultur.

Erixon, Eva-Lena (2017) Matematiklärares kompetensutveckling online. Policy, diskurs

och meningsskapande. Örebro Studies in Education 56. Örebro: Örebro universitet.

Fejes, Andreas & Thornberg, Robert (red) (2017) Handbok i kvalitativ analys. Stockholm: Liber

Folkesson, Lena (2011) Perspektiv på skolutveckling. Lund: Studentlitteratur.

Fullan, Michael & Hargreaves, Andy (2015) Professional Capital as Accountbility. Journal website: http//epaa.asu.edu/ojs/ Volume 23, Number 15. Arizona State University. Groth, Erik (2010) Perspektiv på skolans utveckling. Lund: Studentlitteratur.

Guskey, Thomas R (2003) What makes professional development effective? Phi Delta Kap

pan, 84 (10), 748 – 750.

Hallerström, Helena (2006) Rektorers normer i ledarskapet för skolutveckling. Lund: Lund Universitet.

Hallerström, Helena & Hanö Torbjörn (red)(2009) Vad påverkar rektorer och lärare i var-

dags-

arbetet? Malmö: Malmö stad.

Hansson, Kristina (2014) Skola och medier. Aktiviteter och styrning i en kommuns ut-

veckingssträvan. Umeå: Umeå universitet.

Hattie, John & Timperley, Helen (2007) The power of feedbeck. Hämtad 2017-12-01 från Re view of Educational Research http://rer.aera.net.

Hopkins, D., Stringfield, S., Harris, A., Stoll, L. and Mackay, T. (2014) School and system improvement: a narrative state‐of‐the‐art‐review. In School Effectiveness and School Im-

provement, Vol 25, No. 2, ss. 257‐281.

Håkansson, J & Sundberg, D (2016) Utmärkt skolutveckling. Forskning om skolförbättring

Höög, Jonas & Johansson, Olof (red.) (2014) Framgångsrika skolor. Lund: Studentlittera- tur.

Höög, Jonas & Johansson, Olof (red.) (2015) Struktur, kultur, ledarskap. Lund: Studentlit- teratur.

Illeris, Knut (2013) Kompetens. Vad, varför, hur. Lund: Studentlitteratur.

Kvale, Steinar (2009) Den kvalitativa forskningsintervjun. Lund: Studentlitteratur. Kärnebro, Katarina & Carlbaum, Sara (2018) Utvärdering av läslyftet. Delrapport 6, Umeå.

Larsson, Staffan (2005) Om kvalitet i kvalitativa studier. Linköping: Linköping universitet. Leo, Ulf (2013) Rektors pedagogiska ledarskap. Lund: Kommunförbundet Skåne 2013:4. Leo, Ulf (2010) Rektorer gör och rektorer bör. Lund: Lunds Universitet.

Liljenberg, Mette (2013) Att skapa mening i lärares samarbete och gemensamma lärande Tre skolors försök. Pedagogisk forskning i Sverige, årg. 18, nr. 3 – 4.

Langelotz, Lill (2014) Vad gör en skicklig lärare? En studie om kollegial handledning so

utvecklingspraktik. Gothenburg studies in educational sciences 348. Göteborg: Göte-

borgs universitet.

Lundgren, M. (1999). Den kommunala förvaltningen som rationalistiskt ideal – en fallstu-

die om styrning och handlingsutrymme inom skola, barnomsorg och miljö- och hälso- skydd. Uppsala: Uppsala universitet, Sociologiska institutionen. (Doktorsavhandling)

Madsén, Torsten (red) (1994) Lärares lärande. Lund: Studentlitteratur. Marton, Ference (2000) Om lärande. Lund: Studentlitteratur.

Merriam, Sharan B (2011) Fallstudien som forskningsmetod. Lund: Studentlitteratur. Nilhfors, Elisabet & Johansson, Olof (2013) Rektor en stark länk i styrningen av skolan.

SNS Utbildningskommission. Stockholm.

OECD (2015) Improving schools in Sweden: An OECD perspective., Paris OECD publish- ing http://mb.cision.com/Public/264/9767692/b15af2872f690c88.pdf. (Hämtad 2018- 10-01)

OECD (2014) The OECD Sweden education Policy Review – Main Issuses and next steps. OECD publishing Stockholm. http://www.regeringen.se/con-

tent/1/c6/25/10/37/682388fb.pdf (Hämtad 2018-05-10)

Patel, Runa & Davidson, Bo (2014) Forskningsmetodikens grunder. Lund: Studentlittera- tur.

Rapp, Stephan (2009) Rektor och lagen: en studie av skolans pedagogiska ledare. Stock- holm: Norstedts juridik.

Robison Viviane M.J (2007) School leadership an student outcomes: Identifying what

works and why. School of teaching, learning and development. Auckland: The univer-

sity of Auckland, New Zealand

Scherp, H-Å (2002) Lärares lärmiljö. Att leda skolan som lärande organisation. Karlstad: Karlstads universitet.

Schön, A Donald (1983) The Reflective Practitioner. Avebury, Ashgate Publishing Limited Great Britain, London

Statskontoret (2017:1) Uppföljning av karriärstegsreformen. Delrapport 3. Stockholm: Statskontoret.

Skolinspektionen (2014) Från huvudmannen till klassrummet – tät styrkedja viktig för för-

bättrade kunskapsresultat. Stockholm: Skolinspektionen

SKL Sveriges kommuner och landsting (2010) Lärares arbetstid Bilaga M. Stockholm. SKL Sveriges kommuner och landsting (2013) Ett samlat karriärsystem för lärare. Stock-

holm.

Skolinspektionens rapport 2010:15 Rektors ledarskap. Stockholm.

Skolinspektionens rapport 2012:1. Rektors ledarskap med ansvar för den pedagogiska verksamheten. Stockholm.

Skolinspektionen (2015) Kompetensförsörjning – en nyckelfråga för skola och förskola. Stockholm.

Skolverket (2012). Promemoria om vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Dnr 2012:1700. Stockholm

Skolverket (2018) Redovisning av uppdrag om utvärdering av de nationella skolutveckl-

ingsprogrammen. Stockholm

SOU (1992:94) Skola för bildning. Stockholm: Liber

SOU (2018:17) Med undervisningsskicklighet i centrum – ett ramverk för lärares och rek-

torers professionella utveckling. Slutbetänkande av Utredningen om en bättre skola ge-

nom mer attraktiva skolprofessioner, Stockholm.

Uljens, Michael (red) (2015) Pedagogiskt ledarskap. Teori, forskning och skolutveckling. Åbo akademi: rapport nr. 38. Vasa: Åbo akademi universitet.

Timperley, Helen (2008) Teacher professional learning and development. International academy of education. International Bureau of education. Michigan State University. Timperley, Helen (2013) Det professionella lärandets inneboende kraft Lund: Studentlitte-

ratur

Timperley, Helen (2011) Using student assessment for professional learning: focusing on

students´ outcomes to identify teachers needs. Paper No 21 May 2011 hämtad 2018 –

01- 04 från http://www.education.vic.gov.au/Documents/about/research/timperleyas- sessment.pdf.

Törnsén, Monica (2009) Successful principal leadership prerequisites, processes and out

come. Umeå: Umeå Universitet.

Törnsén, Monica & Skott, Pia (2018) Rektorer, utbildning och lärande. Ifau. Rapport 2018:11. Uppsala

Utbildningsdepartementet (2001) Lärande ledare. Ledarskap för dagens och framtiden

skola. Stockholm

Utbildningsdepartementet (2011) Uppdrag till Statens skolverk att svara för Lärarlyftet II. Stockholm

Vetenskapsrådet (2011) Rektor – en forskningsöversikt 2000 – 2010. Vetenskapsrådets rap- portserie 4:2011. Bromma

Åberg, Karin (2009) Anledning till handledning. Skolledares perspektiv på grupphandled-

ning. Jönköping: Högskolan för lärande och kommunikation.

Åsén Nordström, Elisabeth (2014) Pedagogisk handledning i tanke och handling – en stu-

die av handledares lärande. Stockholm: Stockholms universitet.

Åman, Johannes (2011) Att lära sig av de bästa – en ESO-rapport om svensk skola i ett in-

ternationellt forskningsperspektiv. Rapport till expertgruppen för studier i offentlig eko-

nomi 2011:8. Regeringskansliet, Finansdepartementet. Stockholm

Ärlestig, Helene (2008) Communication between principals and teachers in successful

schools. Umeå: Umeå universitet.

Ärlestig, Helene (2014) red. Johansson,O, A Decade of Research on School Principals (pp 103-122). New York.

Ödman, Per-Johan (2017) Tolkning, förståelse, vetande. Lund: Studentlitteratur.

Webbsidor www.skolverket.se/skolutveckling/forskning/artikelarkiv. Hämtad 2018 -09-01 www.skolverket.se/skolutveckling/leda-och-organisera-skolan/leda-arbetet-i-skola-for- skola-och-vuxenutbildning/forstelararens-uppdrag. Hämtad 2018-10-01 www. skolvarlden.se/artiklar/skolexperten-sa-ska-tilliten-till-larare-oka Hämtad 2018- 10-04

Bilaga 1 – Mail som skickades ut till 4 av 5 rektorer efter telefonsamtal.

Hej!

Tack igen för din medverkan i min magisteruppsats!

Här kommer lite info:

Mitt intresse riktar sig mot lärares kompetensutveckling. Ämnet känns idag aktuellt, exem- pelvis kan nämnas den utredning om lärares professionsutveckling som nu i dagarna in- kommit till regeringen.

Frågorna kommer att handla om dina beskrivningar av lärares kompetensutveckling och hur det tar sig utryck i verksamheten. Du behöver inte förbereda dej inför samtalet. Intervjun är semi-strukturerad, dvs med många öppna frågor och kommer att spelas in. Detta för att jag då blir ”friare” och får möjlighet att efter vårt samtal kunna gå tillbaka till inspelningen.

I uppsatsen kommer det inte att gå att utläsa vilka personer som deltagit eller från vilken skola uppgifterna kommer ifrån. Alla uppgifter behandlas konfidentiellt.

Uppsatsen kommer att publiceras på Högskolan Dalarnas uppsatsbas.

Medverkan är frivillig och du kan när som helst välja att avbryta din medverkan utan att ange orsak.

Vi ses den xxx

Vänlig hälsning, Agneta Persson

Bilaga 2

Intervjuguide

Intervjun föregås av en orientering och information av upplägg, syfte samt förfarande. (Dvs en muntlig repetition av det tidigare skickade mailet.)

Bakgrundsfakta/kontext

Hur många elever går på skolan? Hur många pedagoger arbetar här? Kommentarer kring sammansättningen? Organisation?

Hur många år har du varit verksam som rektor? Hur många år på denna skola? Hur ser din utbildningsbakgrund ut?

Beskriv arbetet med lärarnas kompetensutveckling på skolan?

Aktörer? Samarbeten?

Behovs-kartläggningar, hur identifieras behoven? Organisatoriska förutsättningar?

Utvärdering/återkoppling. Effekter, resultat?

Önskescenario – Hur ser ”god” kompetensutveckling ut?

Handledarfunktionen, reflektion?

Systematik SKA? Dialog och samverkan med FL, EH?

Centrala initiativ, behovskartläggningar, uppföljningar?

Statligt stöd. Nationella skolutvecklingsprogram? Statsbidrag? Kollegialt lärande?

Egen kompetensutveckling. Blicka bakåt, blicka framåt (Önskescenario)

Related documents