• No results found

Avslutande tankar

In document Barn i kris (Page 34-39)

Genom denna undersökning har jag fått en inblick i vad litteraturen och respondenterna anser är viktigt vid bemötandet av barn i olika krissituationer. För mig är det viktigt att vara införstådd i vikten av lärares handlingar och agerande tillsammans med elever. Barn tillbringar en stor del av sin uppväxt i skolan. Lärare och skola finns med eleverna i alla situationer, både i glädje och i sorg. Därför anser jag att det är viktigt att ha kunnande om alla delar som hör ihop med skolan. Förutom att eleverna ska ges tillfälle till ett livslångt lärande, ska de bli bemötta och respekterade utifrån det förhållande som de just då befinner sig i.

Som lärare är det en svår balansgång när elever hamnar i kris. Hur stöttande och ömkande ska en lärare vara och hur fort ska processen framgå? För lärare gäller det att hitta en balansgång som passar den individuella eleven utan att den känner sig stressad och pressad. Samtidigt har lärare till uppgift att försöka få vardagen runt omkring barnet att fungera så normalt som möjligt.

Ibland tror jag att vissa lärare kan se det som ett personligt misslyckande om de måste be någon annan lärare om hjälp för att klara av en situation vilket jag anser är helt fel. För vad kan vara bättre än att samla den kompetens som finns på skolan och tillsammans försöka lösa de kriser som uppstår?

Genom att välja att undersöka om barn i kris hoppas jag att detta arbete hjälper mig då jag för första gången ställs inför uppgiften, att som lärare bemöta ett barn som hamnat i kris.

7 Metoddiskussion

Genom att välja ut och intervjua respondenter med olika erfarenhet av bemötande av barn i krissituationer visste jag redan innan intervjuerna att jag skulle få användbart material till min

31 undersökning. Däremot kan man aldrig veta innan intervjuerna hur mycket lärarna vill berätta. Jag upplever att mina fyra respondenter var avslappnade och mycket öppna vid intervjutillfällena. Trots att det var jobbigt för dem att berätta så gjorde de det. Jag ska ärligt medge att intervjun med Anna var den som var jobbigast känslomässigt. Det har att göra med att det inte är så länge sedan hennes elev dog till följd av sjukdom och att både hon och eleverna fortfarande genomgår bearbetningsprocessen. Den var också extra känslosam eftersom Anna verkligen öppnade upp sig och berättade om sina tankar, upplevelser och erfarenheter som hon gjort i samband med den uppkomna krissituationen. Långström & Viklund (2007) menar att tanken med kvalitativa intervjuer är att få fram intervjupersonernas tankar, känslor och upplevelser. Jag upplever att alla mina intervjuer med respondenterna innehöll mycket tankar och upplevelser, men framför allt så innehöll de känslor. Jag anser att jag fick fram mycket bra och användbar information, samt att både jag och respondenterna var avslappnade under samtalet.

32

Referenser

Bøge, Per & Dige, Jes (2006). Möta barn i sorg. Stockholm: Sveriges utbildningsradio

BRIS (2007). Barn och unga i sorg och trauma. Stockholm: Gothia Förlag

Dimenäs, Jörgen (2007). Lära till lärare. Att utveckla läraryrket – vetenskapligt

förhållningssätt och vetenskaplig metodik. Stockholm: Liber AB

Dyregrov, Atle & Raundalen, Magne (1995). Sorg och omsorg. Lund: Studentlitteratur

Dyregrov, Atle (1997). Barn och trauma. Lund: Studentlitteratur

Dyregrov, Atle (2006). Beredskapsplan för skolan. Vid kriser och katastrofer. Stockholm: Rädda Barnen

Dyregrov, Atle (2009). Att ta avsked. Ritualer som hjälper barnet genom sorgen. Stockholm: Gothia Förlag AB

Ekvik, Steinar (1993). Skolan och elever i sorg. Lund: Studentlitteratur

Fahrman, Monica (1993). Barn i kris. Lund: Studentlitteratur

Johansson, Bo & Svedner, Per Olov (2001). Examensarbetet i lärarutbildningen.

Undersökningsmetoder och språklig utformning. Uppsala: Kunskapsföretaget

Långström, Sture & Viklund, Ulf (2007). Praktisk lärarkunskap. Lund: Studentlitteratur

Myndigheten för skolutveckling (2006). När det värsta händer – om krishantering i förskola

och skola. Stockholm: Liber Distribution

Patel, Runa & Davidson, Bo (1994). Forskningsmetodikens grunder. Att planera, genomföra

och rapportera en undersökning. Lund: Studentlitteratur

Raundalen, Magne & Schultz, Jon-Håkon (2007). Krispedagogik – hjälp till barn och unga i

kris. Lund: Studentlitteratur

Skolverket (2011). Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Stockholm: Fritzes

Yule, William & Gold, Anne (1993). Wise before the event. Coping with crises in schools. London: Central Books

33

Elektroniska referenser

www.lararnasnyheter.se/pedagogiska-magasinet/2005/02/17/skapa-hopp-utan-forringa-smartan

www.ne.se Sökord: Kris, sökdatum 120410

www.ne.se Sökord: Post Traumatisk Stress, sökdatum 120410

www.ne.se Sökord: Sorg, sökdatum 120411

www.ne.se Sökord: Trauma, sökdatum 120410

www.sorg.se/fakta-om-sorg

Vetenskapsrådet. Forskningsetiska principer inom humanistisk – samhällsvetenskaplig

34 Bilaga 1Intervjufrågor

 Hur länge har du arbetat som lärare?  Vilken utbildning har du?

 Har du någon särskild utbildning om krishantering, eller barn som hamnat i kris, på skolan?

 Vad betecknar du som kris?

 Vilka personliga erfarenheter har du av barn som hamnat i en situation?  Om du mött barn i kris – hur bemötte du dem då?

 Vad gjorde ni i klassen?

 Vilka sorts kriser hade de barn som du mött i skolan varit med om?  Hur ser du på din roll som lärare då det kommer till barn i kris?  Hur ser du på skolans roll då det gäller bemötande av barn i kris?  Hur har du fått dina kunskaper om hur du ska bemöta barn i kris?

 Vilken sorts utbildning/vidareutbildning skulle du vilja ha om bemötandet av barn i kris?

 Vad finns/fanns det för stöd för dig som lärare att hantera en krissituation på skolan?  Vad saknar du (på skolan) då det handlar om lärarens bemötande av barn i kris?  Vad anser du är svårast då det handlar om bemötandet av barn i kris? Varför?

35 Bilaga 2

Informationsbrev

Hej!

Jag är en student på Linnéuniversitetet i Växjö som läser sista terminen på lärarutbildningen med inriktning mot de tidigare åren. I mitt examensarbete ska jag undersöka hur lärare agerar och bemöter barn som hamnat i en krissituation. En krissituation kan vara dödsfall i familjen, annan nära person som omkommit, dödsfall i klassen eller på skolan, om barnet varit med om en olycka, skilsmässa eller annan orsak som bidragit till att eleven hamnat i kris. Jag vill med den här undersökningen även få fram om det är utbildning eller erfarenhet som är avgörande för lärarens bemötande av de barn som hamnat i kris.

Alla personer och skolor kommer att avidentifieras i mitt arbete.

Som handledare till detta arbete har jag Gunilla Sunesson. Om ni har några frågor till Gunilla kan ni nå henne på gunilla.sunesson@lnu.se eller på nr: 0470/708243

Om det är något ni undrar över kan ni nå mig på:

malin.brunby@telia.com

In document Barn i kris (Page 34-39)

Related documents