• No results found

Avslutande tankar kring vår undersökning och fortsatta studier

Vi har undersökt hur bollen används som redskap i idrottsundervisningen utifrån begreppen delaktighet, aktivitet och bollkontakt. Syftet med vårt arbete var att undersöka hur pedagoger planerade och genomförde sin idrottsundervisning med bollen som redskap. Vi ville se om delaktighet, aktivitet och bollkontakt förekom på idrottslektionerna. Ytterligare ett syfte var att undersöka dessa begrepp ur ett genusperspektiv, för att se om det fanns skillnader mellan pojkars och flickors agerande under idrottslektioner.

Vi har genomfört vår undersökning med hjälp av observationer och intervjuer. Vi är nöjda med våra valda undersökningsmetoder och vi tycker att vi har fått svar på våra frågeställningar. Om vi hade haft mer tid hade vi även velat intervjua eleverna för att få deras syn på idrottsundervisningen. Om undersökningen skulle ha varit mer omfattande hade vi velat observera idrottslärarna under en längre period för att få ett djupare resultat. Den lektionen vi observerade visade endast hur det var just den lektionen. Kanske spelade det roll vilken klass det var, lärarens dagsform, tillgång till material och gymnastiksal och vilken aktivitet som var planerad. Antalet skolor/pedagoger som deltog i undersökningen fann vi tillräckliga för att få fram underlag till vårt resultat. Åldern på eleverna fann vi också tillfredsställande för vår undersökning dock hade vi förhoppningar om att fördelningen av pojkar och flickor skulle ha varit mer jämn. Samtidigt är det så verkligheten ser ut.

Referenslista

Tryckta källor

Andersson, Björn (2004). Många inaktiva flickor vill börja idrotta. Idrottsläraren (3), 4. Bourdieu, Pierre (1999). Den manliga dominansen. Göteborg: Daidalos.

Ericsson, Charli, Gustavsson, Kjell, Quennerstedt, Mikael, Rudsberg, Karin, Öhman, Marie & Öijen, Lena (2005). Nationella utvärderingen av grundskolan 2003, NU-03.

Idrott och hälsa. Örebro: Skolverket.

Johansson, Bo & Svedner, Per Olov (2001). Examensarbetet i lärarutbildningen. Uppsala: Kunskapsförlaget i Uppsala AB.

Larsson, Håkan (2004). Skolidrotten befäster traditionell genusordning. I KRUT 2004:1 s 60-67.

Lundvall, Suzanne, Meckbach, Jane & Thedin Jakobsson, Britta (2002). Lärarnas syn på idrott och hälsa. Skolprojektet 2001. Svensk Idrottsforskning (3), 17-20.

Nordström, Evy (2001). Bollmetodik, barn och bollar i lek och spel. Hjärup.

Repstad, Pål (1999). Närhet och distans – Kvalitativa metoder i samhällsvetenskap. Lund: Studentlitteratur.

Rienecker, Lotte (2003). Problemformulering. Stockholm: Liber. Sandahl, Björn (2005). Ett ämne för alla? Falun: Scandbook.

Vetenskapsrådet (1991). Forskningsetiska principer inom humanistisk-

samhällsvetenskaplig forskning. Stockholm: Humanistisk-samhällsvetenskapliga

Internetkällor

Nationalencyklopedin 1 (2005). Aktivitet. Tillgänglig 2005-10-31. http://www.ne.se.support.mah.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=O101671&i_word=

aktivitet

Nationalencyklopedien 2 (2005). Genusperspektiv. Tillgänglig 2005-10-31. http://www.ne.se.support.mah.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=739155&i_word=

genusperspektiv

Nationalencyklopedien 3 (2005). Lek. Tillgänglig 2005-10-31. http://www.ne.se.support.mah.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=239446&i_word=lek

Nationalencyklopedien 4 (2005). Bollspel. Tillgänglig 2005-10-31. http://www.ne.se.support.mah.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=O122666&i_word=

bollspel

Skolverket (1994). 1994 Års läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen

och fritidshemmet (Lpo 94). www.skolverket.se 2005-12-14.

Bilaga 1

Hej!

Vi heter Susanne Åberg och Sara Lönnqvist. Vi går sista terminen på lärarutbildningen i Malmö. Vi håller just nu på att skriva vårt examensarbete om barns delaktighet och aktivitet under

idrottslektionerna. För att kunna genomföra det här arbetet behöver vi observera barnen under en idrottslektion. För att vi ska kunna se allt som händer under lektionen kommer vi att använda oss av videokamera. Det är bara vi två som kommer att titta på videofilmen och när arbetet är klart kommer bandet att slängas. Barnen kommer att vara anonyma i vårt arbete. Vi behöver er tillåtelse att filma ert barn under en idrottslektion under vecka 47.

Har ni några frågor eller funderingar så hör gärna av er! Tack på förhand!

Med vänlig hälsning Susanne & Sara

---

Härmed tillåter jag att mitt barn blir filmat under en idrottslektion.

Härmed tillåter jag inte att mitt barn blir filmat under en idrottslektion

Barnets namn: _________________________________________________

Underskrift: _________________________________________________

Bilaga 2 Intervjufrågor

Bakgrundsfrågor:

1. Hur gammal är du?

2. Vad har du för utbildning? När blev du klar med den?

3. Hur länge har du arbetat på den här skolan som idrottslärare? 4. Har du tidigare erfarenhet som idrottslärare?

5. Är du nöjd med gymnastiksalen och det material som finns? 6. Finns det något kring ditt yrke som du skulle vilja ändra på?

Allmänna frågor:

7. Vad tänker du på när du planerar dina bollektioner? 8. Hur mycket tid lägger du ner på din planering i veckan? 9. Får du någon planeringstid av skolan?

10. Om nej, hur gör du då med din planering?

11. Hur stor del av din undervisning består av bollspel och bollekar? 12. Vilket är huvudsyftet med din bollundervisning?

13. Tycker du att du uppnår ditt syfte?

14. Tycker du att pojkars och flickors beteende skiljer sig åt under idrottslektioner där bollen ingår? Hur?

15. Delar du någon gång upp undervisningen i pojk- och flickgrupper? Vilka är fördelarna och nackdelarna med att göra det?

16. Anser du att alla elever uppnår delaktighet, aktivitet och bollkontakt under dina bollektioner? Finns det någon skillnad på pojkar och flickor?

Frågor om den aktuella lektionen:

17. Vad hade du för mål med den här lektionen? Uppnåddes dessa? 18. Blev lektionen som du hade tänkt dig? Varför?

19. Fanns det något som du skulle vilja ändra på? Vad?

20. Märkte du någon skillnad på flickors och pojkars agerande under lektionen? I så fall vad?

21. Anser du att alla var delaktiga, aktiva och hade bollkontakt under lektionen? Fanns det någon skillnad på pojkar och flickor?

Related documents