• No results found

5.   SLUTSATS

5.2   Avslutande  tankar  och  reflektioner

5.2  Avslutande  tankar  och  reflektioner  

Vi upplever att vi har berört det valda området och att, med rätta verktyg samt med rätt tankesätt, kan en artist och dennes team åstadkomma en behållning av sina lojala fan och en införskaffning av nya. Det arbetssätt som har använts i många av de fall som vi har studerat har handlat om att investera i och förstå vilken resurs fansen utgör för en artist samt genom detta utveckla en marknadsföringsplan som är lämplig för dessa. En återkommande observation är att det finns tankar om att man bör agera för att förhindra att fans avslutar deras relation med artisten.

Vidare har vi observerat att vanliga fans inte vill få uppmaningar om att sprida artistens musik då detta istället riskerar att göra fans irriterade. Fans vill bli sedda och förstådda för hur lojala de faktiskt är, och inte känna sig som marknadsföringsverktyg. Genom att internet har förändrat hur information sprider sig kan fansen själva påverka varandras uppfattningar om artisten, exempelvis via word-of-mouth. Fans som själva driver twitterkonton med information kan ibland yttra besvikelse över artistens agerande och den musik som artisten släpper i högre grad än tidigare och detta innebär att artisten kan få snabb feedback. Den kommunikation som tidigare var envägskommunikation har nu blivit tvåvägskommunikation och om en artist kommer för sent till en spelning eller en signering, eller kanske behandlar ett fan illa, kan fanet själv spela in detta och sprida videoklippet över nätet. Innan smartphones blev ett välkänt och dagligt använt föremål kunde det förhindras att videoklipp som dessa spreds på nätet, men idag kan klipp läggas upp på YouTube bara några få sekunder efter att de har spelats in. Detta skapar en större tillgänglighet för fansen och ställer högre krav på artisterna.

En återkommande observation som vi har lagt märke till kring artister är att de aldrig bör sluta stimulera och belöna sina fans. De belöningssystem som vi har diskuterat är otroligt viktiga för att hålla kvar de lojala fansen. Artistens team bör aktivt söka nya typer av kreativa belöningar i olika situationer. Exempelvis kan belöningar i samband med en konsert hanteras på många olika sätt. Ett traditionellt sätt är att endast sälja ut de bästa platserna till högstbjudande, samt erbjuda en träff med bandet för de som har råd med en vip-biljett. Det som vi har observerat är att de fans som bedöms vara mest hängivna är de som helt enkelt skriker otroligt högt och som visar upp starka känslor gentemot artisten. Vi menar alltså att man inte bör stirra sig blind på de enskilda aktiviteterna, utan den kreativa processen som de härstammar ifrån. Ett exempel på en artist som har en mindre hysterisk fanbase är Leonard Cohen.

Lojalitet kan även uppmuntras genom olika typer av initiativ från artistens sida. En omväxlande repertoar kan exempelvis, ur en synvinkel, vara till en artists fördel eftersom det kan motivera fansen att köpa biljetter till mer än en av spelningarna.

Detta gäller särskilt om artisten ska genomföra fler konserter i en och samma stad.

Dessutom kan repertoarförändringar göra att fansen upplever att det är en unik konsert som de besöker.

Eftersom klipp sprids på YouTube direkt efter att spelningar har genomförts kan fans se om repertoaren och mellansnacken har varit exakt likadana under hela turnén. En turné med många tekniska effekter som behöver samordnas är dock svårare att kombinera med en omväxlande repertoar. Det är exempelvis lätt för Bruce Springsteen och Leonard Cohen att ändra repertoaren, medan det är otroligt svårt för band som AC/DC att göra det.

Genom att läsa av vilka delar av artistens identitet som är viktigast för fansen kan det med fördel arbetas vidare på just de delarna och artisten kan därmed skapa ett ännu starkare varumärke. Vi anser att identitetsbyggandet bör ske i samverkan mellan teamet och artisten, för att olika aspekter ska kunna betonas mer eller mindre eller belysas på olika sätt. Det som vi har identifierat är dock att artistens identitet bör grundas i hans eller hennes personlighet och inte påhittade myter. Något som vi har observerat är att framgångsrika artister har en sak gemensamt, nämligen att de, genom sin identitet och kommunikation, lyckats skapa emotionella band till sina fans. Det finns en naturlig motsättning i att fansen upplever att de har en personlig relation med en artist som har en stor fanskara. Denna motsättning anser vi kan vändas till något positivt genom att få fansen att identifiera sig med både artisten och andra fans. Som vi har nämnt tidigare anländer vissa artister sent till sina egna konserter, och har därmed fördröjt starttiden för dessa. I vissa fall kan sådana beteenden förstärka rockstjärnemyten, medan det för andra artister blir en sorts prick i registret. Artister skiljer sig mycket åt och därmed gör även fansen detta. Fans identifierar sig med artisten och besvarar olika på olika typer av beteenden och åtgärder. Vi anser att det därför är viktigt för teamet att agera utifrån den specifika artisten och dennes fans istället för en generell uppfattning om hur man “bör” göra.

Genom insamlingen av både empiri och den teoretiska referensramen anser vi att vi har utformat och skrivit en uppsats som är applicerbar på dagens föränderliga musikbransch. Vi har noterat att det inte har forskats och diskuterats särskilt mycket kring ämnet tidigare och av den anledningen bedömer vi denna uppsats kunna utgöra en grund för fortsatt forskning inom ramen för marknadsföring i musikbranschen. Vi anser att denna uppsats kan öka förståelsen kring vad som präglar relationen mellan fan och artist samt vissa knep som kan hjälpa artister i deras byggande av lojala fanbase.

Ett område som vi bedömer vara viktigt att studera är fansen personliga anledningar till att vara lojala, fansens perspektiv på kommunikationen, hur en artist kan byggas upp som varumärke, djupgående tankar istället för statistik kring varför fans gillar en typ av uppdatering och inte en annan. Genom att studera dessa områden skulle de personliga upplevelserna kunna förstås och framtida åtgärder för att bygga upp artisters varumärken skulle därmed kunna få större respons.