• No results found

Det som vi har sett i vår undersökning är att våra informanter har många olika definitioner på estetiska uttrycksformer. Bild och formskapande, drama, dans, musik och rörelse är några av tolkningarna. I vår undersökning förekommer också uppfattningen att estetiska uttrycksformer är ett slags språk. En annan uppfattning som vårt resultat visar är att estetik är något som upplevs med sinnena. I våra informanters verksamheter förekommer estetiska uttrycksformer på olika sätt. Dels förekommer de som schemalagda och dels inkluderade i temaarbeten och när tillfälle finns. Informanterna har en medvetenhet om att estetiska aktiviteter kan bidra till barnens lärande. Aktiviteterna ger barnen glädje och lust att arbeta och skapar nyfikenhet. De kan utveckla sätt att uttrycka sig och bearbeta, motorik, förståelse för omvärlden, teoretiskt lärande och estetiskt lärande.

6.6 Vidare studier

Efter vårt examensarbete har vi fått en förståelse för vilken roll användandet av estetiska uttrycksformer kan ha för barns utveckling. I vårt resultat har vi fått en djupare insyn i hur pedagoger uppfattar deras betydelse för barns lärande.

Det skulle vara intressant att studera vidare kring användningen av de estetiska uttrycksformerna i förskolan och om pedagogens medvetenhet om det. Användandet av en annan metod skulle möjliggöra för en sådan studie. Detta skulle exempelvis kunna ske genom observation av hur pedagogerna arbetar.

Vi skulle även vilja undersöka ämnet ur barnens perspektiv. Det vi tycker är intressant att ta reda på är vad barnen tycker om att medverka vid estetiska aktiviteter och om de tror att de lär sig något av det. Hur upplever förskolebarnen estetiska aktiviteter? Vad tycker de om att måla eller när förskollärarna gör lekar med barnen? Varför tror de att de har sångsamlingar i förskolan? Lär man sig något i skolan när man räknar i matteboken? Lär man sig något när man bygger med lera?

7 REFERENSLISTA

Bale, K (2010). Estetik en introduktion. Göteborg: Daidalos.

Booyeun Lim (2004): Aesthetic discourses in early childhood settings: Dewey, Steiner, and Vygotsky, Early Child Development and Care, 174:5, 473-486:

Calissendorff, M. (2005). ”Om man inte vill spela – då blir det jättesvårt” en studie av en grupp förskolebarns musikaliska, lärande i fiolspel. Örebro: Örebro Universitet.

Carlsen, K & Samuelsen, A.M. (1991). Intryck och Uttryck. Stockholm: Runa Förlag.

Ericson, G. (1996). Assessment of schoolchildren’s performance in dance. Uppsala: Uppsala University.

Eriksson, M. L. (1987). Bildarbete Bland Barn. Stockholm: Utbildningsförlaget.

Forsberg, C & Wengström, Y. (2008), Att göra systematiska litteraturstudier, Stockholm: Natur och Kultur.

Granberg, A. (2005). Småbarns bild- & form- skapande. Stockholm: Liber.

Havnesköld, L & Risholm Mothander, P. (2006). Utvecklingspsykologi. Psykodynamisk teori i nya perspektiv. Stockholm: Liber.

Jederlund, U. (2002). Musik och språk. Stockholm: Runa Förlag.

Jerlang, E., Egeberg, S., Halse, J., Jonassen, A.J., Ringsted, S., Wedel-Brandt, B. (2007). Utvecklingspsykologiska teorier. Stockholm: Liber.

Järleby, A. (2005). Spela roll. Kreativt lärande med teater och drama. Skara: Pegasus Förlag & Teater Produktion.

Karlsson, Lars (2007) Psykologins grunder. Lund: Studentlitteratur.

Knutsdotter Olofsson, B. (2008). I lekens värld. Stockholm: Liber.

Kvale, S. (1997). Den kvalitativa forskningsintervjun. Lund: Studentlitteratur

Lin, Y. (2010). Drama and possibility thinking – Taiwanese pupil`s perspectives regarding creative pedagogy in drama. I Thinking Skills and Creativity, Vol. 5. Issue 3 (s. 108-119). Från.

http://dx.doi.org.proxy.lnu.se/10.1016/j.tsc.2010.09.001 Sökdatum 2012-01-17.

Lind, U. & Borhagen, K. (2000). Perspektiv på Kultur för lust och lärande. Projektet Kultur för Lust och Lärande Dnr 2001:59

Lindahl, I. (2002). Att lära i mötet mellan estetik och rationalitet. Malmö: Forskarutbildningen i pedagogik, Lärarutbildningen.

Lindgren, M. (2006). Att skapa ordning för det estetiska i skolan. Diskursiva positioneringar i samtal med lärare och skolledare. Göteborg: Göteborg Universitet.

Lindqvist, G. (1996). Lekens möjligheter. Lund: Studentlitteratur.

Lorenzo-Lasa, R, Idhiesi, R.I, Idhiesi, S.K. (2007). Facilitating Preschool Learning and Movement through Dance. I Early Childhood Education Journal. Vol. 35. No. 1. 25-31 DOI: 10.1007/s. 10643-007-0172-9. Från

http://www.springerlink.com.proxy.lnu.se/content/pw74284p07844p7n/ Sökdatum: 2012-01-17

Nationalencyklopedi (2012). http://www.ne.se/enkel/estetik, Nationalencyklopedin, hämtad 2012-01-16.

Nationalencyklopedi (2012). http://www.ne.se/dans, Nationalencyklopedin, hämtad 2012-01-20.

Norén - Björn, E. (1990). Våga satsa på leken. Stockholm: Liber.

Samuelsson, I. P., Carlsson, M.A. & Pramling, N. (2008). Från görande till lärande och förståelse. En studie av lärares lärande inom estetik. Nordisk Barnehageforskning. Vol 1 NR 1. Ss. 41-51.

Samuelsson, I.P., Carlsson, M. A., Olsson, B., Pramling, N. & Wallerstedt, C. (2008). Konsten att lära barn estetik. Stockholm: Nordstedt Akademiska Förlag.

Skolverket (2010). Läroplan för förskolan Lpfö 98 (reviderad, 2010). Stockholm: Fritzes.

Skolverket (1994). Möte med dansen. Stockholm: Skolverket

Skoog, E. (1998). Hur arbetar förskollärare med bild? En studie av fem förskollärare som leder barn i bildaktiviteter. Linköping: Linköpings Universitet

Stenberg, D. ( 2007). Rörelse på lek och allvar. Om psykomotorisk specialpedagogik. Västerås: Solrosens Förlag.

Stukat, S (2011). Att skriva examensarbete inom utbildningsvetenskap. Lund: Studentlitteratur.

Sundin, B. (2003). Estetik och pedagogik i dynamisk balans? Stockholm: Mareld

Thörnqvist, E-M (2006) Att iscensätta lärande - Lärares reflektioner över det pedagogiska arbetet i en konstnärlig kontext. Lund : Lund University.

Udden, B. (2004). Tanke- visa- språk. Lund: Studentlitteratur.

Vetenskapsrådet. (2002). Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning.

Vesterlund, M. (2006). Musikspråka i förskolan. Med musik, rytmik och rörelse. Stockholm: Runa Förlag.

Änggård, E. (2005). Bildskapande – en del av förskolebarns kamratskultur. Linköping Studies in Arts and Science. Nr. 315. Linköping: Linköping universitet.

BILAGA 1

Intervjuguide

Den här intervjun kommer att handla om estetiska uttrycksformer i förskolan. Det jag är nyfiken på är hur ni använder er av och ser på användandet av dessa aktiviteter i er verksamhet. Du kommer att vara anonym i undersökningen, dvs. det kommer inte att stå med namn på er som intervjuas eller vilka förskolor som vi har intervjuat. Det kommer inte heller gå att se vilken person som har svarat vad, eftersom svaren kommer att indelas i kategorier efter tankar och inte vem som sagt vad. Om du vill finns möjligheten att se utskriften av intervjun, transkriberingen samt läsa den färdiga rapporten. Intervjun beräknas ta ca 30 minuter.

Vad inkluderar pedagogen i begreppet estetiska uttrycksformer?

– Vad betyder skapande aktiviteter och estetiska uttrycksformer för dig? Tycker du det är någon skillnad på skapande och estetiska uttrycksformer?

– Vad tycker du skiljer mellan skapande/estetiska och andra aktiviteter? Vad är det som avgör om det är en skapande aktivitet?

–Hur upplever du barnens intresse för skapande/estetiska uttrycksformer? Varför är det så tror du?

– Vilka skapande/estetiska aktiviteter brukar barnen göra?

Vad vill pedagogerna uppnå hos barnen med användandet av estetiska uttrycksformer?

– Vad kan det finnas för positivt med att använda estetiska/skapande aktiviteter? -Lär sig barnen något särskilt just genom skapande/estetiska aktiviteter? Vad tror du att barnen utvecklar i skapande/estetiska aktiviteter?

– Är det något särskilt du vill att barnen ska utveckla genom skapande/estetiska uttrycksformer? Varför är detta viktigt?

- Är det något du funderar över i skapande/estetiska aktiviteter- vad barnen verkar lära sig?

- Hur kan man göra för att skapa detta lärande hos barnen? Förutom barns lärande, finns det andra fördelar med att arbeta skapande/estetiskt?

Hur använder sig pedagogerna av estetiska uttrycksformer i sin verksamhet?

- Hur arbetar ni pedagoger skapande/estetiskt med barnen? Vad gör ni för skapande/estetiska aktiviteter med barnen?

- Hur ofta brukar ni arbeta med estetiska uttrycksformer/skapande med barnen? - Hur kommer ni på vad ni ska göra för (skapande/estetiska) aktiviteter?

- Vad tycker du om att arbeta skapande/estetiskt med barnen? Finns det svårigheter med att arbeta skapande/estetiskt?

- Vad är det som inverkar på användningen av estetiska/skapande aktiviteter i er verksamheten?

Related documents