• No results found

I det avslutande kapitlet besvaras frågeställningen inledningsvis utifrån det resultat som ana- lysen kom fram till. Därefter kommer en diskussion genomföras kopplat mot forskningsöver- sikten, problemformuleringen, syftet med undersökningen, teorin, metoden som har använts i uppsatsen. För att slutligen avsluta med förslag för vidare forskning och uppsatsens relevans för professionen.

5.1 Svar på frågeställningen

Undersökningen syfte var att genom en fallstudie med mest lika – design som forskningsstra- tegi, undersöka om Robert Papes luftmaktsteori om den nekande operationskonsten kan för- klara varför utfallen vid Fallujah skiljer sig åt. Syftet och problemformuleringen generade föl- jande frågeställning:

I vilken utsträckning kan Robert Papes teori om den nekande operationskonsten förklara vari- ationen i utfallen av slagen vid Fallujah?

Utifrån resultatet i analysen går det att konstatera att Papes teori har en svag förklaringskraft av varför det är en variation i utfallen av slagen vid Fallujah. Det går inte att generalisera att teorin nyttjades i en sådan utsträckning i respektive fall för att kunna förklara varför Vigilant Resolve var ett misslyckande och Phantom Fury var en seger. Förklaringskraften för skillnaderna i va- riablerna är för liten för att kunna upptäcka varför utfallen skiljer sig åt. Det går att finna en differens mellan fallen och det är vilken variabel som har varit mest bidragande i respektive fall. I Vigilant Resolve var det direkt understöd till marktrupperna som var den variabel som utmärkte sig mest och i Phantom Fury var det operativ interdiktion som var den mest utmär- kande variabeln. Detta är intressant eftersom Papes påstår att luftmakten har högst effektivitet vid direkta attacker mot en irreguljär motståndare och attacker mot understödfunktionerna har lägre effektivitet. Vilket innebär att Vigilant Resolve borde lett till en seger istället för Phantom Fury eftersom direkt understöd till marktrupperna skedde i högre utsträckning. Resultatet visar direkta motsatsen till vad Pape nämner i sin teori gällande den nekande operationskonsten i irreguljära konflikter.

Sida 37 av 41

Tabell 7: Resultat av variabler

5.2 Diskussion

Utifrån resultat, som visas ovan, finns det spår av teorin i bägge operationerna men skillnaden är utsträckningen av respektive variabel i operationerna. Enligt det som nämndes tidigare i forskningsöversikten samt kritiken mot den nekande operationskonsten, lyfter Pape att vid ir- reguljära konflikter är inte teorin lika effektiv. Den nekande operationskonsten är mest effektiv när luftmakten nyttjas för att slå direkt mot motståndaren och inte lika effektiv mot motstånda- rens understödsfunktioner. Utifrån vad som framkom i analysen borde Vigilant Resolve varit mer framgångsrik än Phantom Fury eftersom direkt understöd till marktrupperna fick ett högre värde i den operationen. Vilket hade inneburit att Pape hade haft rätt i sitt påstående att vid irreguljära konflikter är direkt attacker mot motståndaren effektivare. Enligt tidigare i problem- formuleringen framkom det att Vigilant Resolve var ett misslyckande och Phantom Fury var en seger för koalitionsstyrkan. Därför pekar resultatet av analysen emot det Pape tar upp som kritik mot sin egen teori. Operativ interdiktion är den strategi i teorin som har störst fokus mot mot- ståndarens logistikfunktioner. Resultatet visar att Phantom Fury hade ett flertal indikationer att operativ interdiktion nyttjades, vilket kan vara en faktor varför koalitionen segrade. Detta re- sultat motbevisar Pape egna kritik om teorins effektivitet mot en irreguljär motståndare.

I forskningsöversikten finns det även kritik ifrån Warden som nämner att den nekande operat- ionskonsten är omodern och är opassande för framtida konflikter. Fallen som har analyserat i studien kan kategoriseras som moderna fall jämfört med de fall som Pape nyttjade under sin fallstudie för att pröva teorin mot alla luftmaktoperationer som skedde under 1900-talet. Vilket innebär att teorin kan fungera i moderna konflikter, vilket resultatet pekar mot.

Tidigare forskning har även visat en konsensus gällande luftmaktens roll i irreguljära konflikter, där faktorerna är att bidra med precisionsbekämpning och informationsinhämtning. Vilket är viktigt enligt tidigare forskning för att inte åstadkomma onödiga civila förluster eftersom insur- genterna uppträder bland civilbefolkningen. Den nekande operationskonsten tar hänsyn för det

Analysenhet 1 Analysenhet 2

Variabel Vigilant Resolve Phantom Fury

Direkt understöd till marktrupp Hög utsträckning Låg utsträckning Operativ interdiktion Låg utsträckning Hög utsträckning

Sida 38 av 41 med strategin direkt understöd till marktrupp genom att samarbeta med marktrupperna för att kunna precisionsbekämpa motståndaren och undvika civila förluster. Detta återfinns i analysen hur nyttjandet av direkt understöd användes frekvent av marktrupperna i bägge operationerna. Resultatet visar även att det skedde i hög utsträckning under båda fallen.

Utifrån resultatet som framgick i analysen anses val av metod, fallstudie med mest – lika design, vara lämpligt vid genomförandet av undersökningen. Valet av de två fallen som faller in under mest – lika design kriteriet möjliggjorde att teorin kunde prövas och om teorin kunde förklara variationen i fallen. Vilket ledde till att teorins förklaringskraft var bristande för att kunna fast- ställa varför det var en variation i utfallen. Det som framgick tidigare var att Pape påstående gällande direkt attacker mot en irreguljär motståndare var effektivare än att slå mot motstånda- rens understödsfunktioner. Forskningsstrategin möjliggjorde att Papes påstående kunde ifråga- sättas eftersom i resultatet framgår det att operationen som ledde till seger hade en högre ut- sträckning av operativ interdiktion än direkt understöd till marktrupperna. Detta hade inte kun- nat bevisas om en fallstudie på endast det första fallet hade genomförts.

Vidare har även en del av valen som har gjorts inför undersökningen kunnat påverka resultatet. Ett av valen var fastställandet av gränser i vad som ska undersökas i empirin, det första är att endast undersöka de händelser som skedde under operationerna och inte det som skedde innan operationerna. Även att endast undersöka luftmaktens bidrag i operationerna och bortse andra betydande faktorer för resultatet av analysen. En förändring av valen kan vara direkt påver- kande på resultatet och kan leda till starkare förklaring gällande variationen i fallen. Det innebär inte att undersökningen som genomförts av teorins utsträckning i fallen ska förkastas utan att vidare forskning krävs för att förklara fallens variation. Resultatet har visat på att teorin inte kan förklara varför utfallen skiljer sig åt men att det finns en spårbarhet av teorin i fallen.

Resultatet som analysen kom fram till uppfyllde syftet med undersökningen genom att under- söka om den nekande operationskonsten kan förklara varför utfallen vid Fallujah skiljer sig åt. Resultatet visar att teorins inte kan bidra med en förklaring i variationen av utfallen utan mer påvisa att teorin går att återfinnas med inte i tillräckligt hög utsträckning för att vara generali- serbart. Trots detta är syftet med undersökningen uppfyllt och att vidare forskning av fallen behövs.

Sida 39 av 41

5.3 Förslag på vidare forskning

Det som konstaterades i tidigare avsnitt bör fallen undersökas ytterligare för att kunna bringa en klarhet i varför Vigilant Resolve var ett misslyckande och Phantom Fury inte var det. De förslag på vidare forskning som har generats är att fortsätta undersöka luftmaktens bidrag i operationerna men att även undersöka det som skedde före och mellan operationerna. Vidare forskning skulle även kunna undersöka andra källor gällande luftmaktens inverkan som kan bestå av intervjuer av individer som ingick i ledningen av operationerna eller rapporter om luftmaktens insatser under operationerna. Brister som identifieras i undersökningens material var bristen av antalet nedtecknade insatser som luftmakten hade genomfört. Ytterligare förslag är att använda en annan teori för att förklara variationen i utfallen som möjligtvis inkluderar även marktrupperna betydelse i operationerna.

Vidare forskning för den nekande operationskonsten är att undersöka ytterligare irreguljära konflikter för att stärka eller falsifiera teorins lämplighet mot en irreguljär motståndare. För att även påvisa om Papes påstående angående nyttjandet av teorins effektivitet mot en irreguljär motståndare. Även att motbevisa Wardens kritik mot teorin att den inte är lämplig vid moderna och framtida konflikter.

5.4 Relevans för professionen

I det inledande kapitlet belystes luftmaktens betydelse i irreguljära konflikter utifrån vad tidi- gare forskning har kommit fram till. De bidragande faktorerna luftmakten kan bidra med i irre- guljära konflikter som till exempel informationsinhämtning och precisionsbekämpning kan vara avgörande vid en irreguljär konflikt. Undersökningen har visat att noggrann planering av luftmaktens insats i en irreguljär konflikt krävs för att uppnå en hög effektivitet. Undersök- ningen har även visat betydelsen för marktruppernas roll i luftmaktens nyttjande i en irreguljär konflikt. Detta nämndes även i forskningsöversikten att samarbetet mellan luftmakten och marktrupperna är betydelsefull vid en irreguljära konflikter för att undvika civila förluster. Vil- ket är relevant för planering av framtida gemensamma operationer mellan de olika systemen. Den nekande operationskonsten har även prövats i en irreguljär konflikt som den inte är ämnad för. Utifrån undersökningen har det bevisats att teorin är lämplig att använda vid planering av en operation mot en irreguljär motståndare. Kritiken mot den nekande operationskonsten i en irreguljär konflikt har även motbevisats och att det finns ett behov att undersöka vidare gällande användandet av nekande teorier i irreguljära konflikter.

Sida 40 av 41

Referensförteckning

Ballard, John R, Fighting for Fallujah: a new dawn for Iraq, Praeger Security International, Westport, CT, 2006.

Camp, Richard D, Operation Phantom Fury: the assault and capture of Fallujah, Iraq, Zenith Press, Minneapolis, MN, 2009.

Denscombe, Martyn, Forskningshandboken: för småskaliga forskningsprojekt inom samhälls-

vetenskaperna, 2. uppl., Studentlitteratur, Lund, 2009.

Drew, Dennis, ”U.S. Airpower Theory and the Insurgent Challenge: A Short Journey to Con- fusion”, The Journal of Military History vol. 62 no.4, 1998: Sid. 809-832

Dunlap, Charles, ”Making Revolutionary Change: Airpower in COIN Today”, Parameters vol. 38 no. 2, 2008: Sid. 52-66

Esaiasson, Peter, Gilljam, Mikael, Oscarsson, Henrik, Towns, Ann E. & Wängnerud, Lena,

Metodpraktikan: konsten att studera samhälle, individ och marknad, Femte upplagan, Wolters

Kluwer, Stockholm, 2017.

Foulk, Vincent L, The battle for Fallujah: occupation, resistance and stalemate in the war in

Iraq, McFarland & Company, Jefferson, N.C, 2007.

George, Alexander L. & Bennett, Andrew, Case studies and theory development in the social

sciences, MIT, Cambridge, Mass, 2005.

Head, William, ”The Battles of Al-Fallujah: Urban Warfare and the Growth of Air Power”, Air

Power History vol. 60 no. 4, 2013: Sid. 32-51

Johannessen, Asbjørn & Tufte, Per Arne, Introduktion till samhällsvetenskaplig metod, 1. uppl., Liber, Malmö, 2003.

Jordan, David, ”Countering Insurgency from the Air: The Postwar Lessons”, Contemporary

Security Policy vol. 28 no. 1, 2007: Sid. 96-111

Malkasian, Carter, ”Signaling Resolve, Democratization, and the First Battle of Fallujah”, Jour-

nal of Strategic Studies vol. 29 no. 3, 2006: Sid. 423-452

Pape, Robert Anthony, ”The Air Force Strikes Back: A Reply to Barry Watts and John War- den”, Security Studies, vol. 7 no. 2, 1997: Sid. 191-214

Pape, Robert Anthony, Bombing to win: air power and coercion in war, Cornell University Press, Ithaca, N.Y, 1996.

Peck, Allen, ”Airpower’s Crucial Role in Irregular Warfare”, Air & Space Power Journal vol. 21 no.2, 2007: Sid. 10-16

Warden, John, ”Success in modern war: A response to Robert Pape's bombing to win”, Security

Sida 41 av 41 Watts, Barry, ”Ignoring Reality: Problems of Theory and Evidence in Security Studies”, Secu-

rity Studies, vol. 7 no. 2, 1997: Sid. 115-171

West, Francis J, No true glory: a frontline account of the Battle for Fallujah, Bantam, New York, NY, 2005.

Bilagor

Bilaga direkt understöd: Vigilant Resolve

Vigilant Resolve

5 april ett AC-130 nedkämpar 20 insurgenter.112

5 april helikopter understödjer marktrupperna.113

5 april luftmakten understödjer marktrupperna.114

7 april nedkämpar luftmakten en moské som innehåller insurgenter.115

7-8 april luftunderstöd kallas in mot insurgenter.116

Två F-15 kallades in för att understödja marktrupperna.117

12 april en helikopter understödjer marktrupperna.118

20 april helikopter och F-16 understödjer marktrupperna.119

25 april två helikoptrar nedkämpade insurgenter som befanns sig på hustaken.120

27 april ett Ac-130 understödjer marktrupperna.121

Bilaga direkt understöd: Phantom Fury

Phantom Fury

9 november ett AC-130 nedkämpar insurgenter i försvarsställning.122

9 november helikopter kallas in mot insurgenter.123

9 november ett AC-130 nedkämpar insurgenter på hustak.124

11 november luftmakten nedkämpar prickskytt vid en moské.125

12 november ett AC-130 och ett F-18 nedkämpar insurgenter.126

12 november understödjer ett AC-130 marktrupperna.127

12 november två F-18 nedkämpar insurgenter i byggnad.128

13 november luftmakten understödjer ett anfallande kompani.129

112 West, 2005., Sid. 66-67 113 Champ, 2009., Sid. 67 114 Ibid., Sid. 67

115 Foulk, 2007., Sid. 27 & Champ, 2009., Sid. 73 116 West, 2005., Sid. 117 117 Ibid., Sid. 154 118 Foulk, 2007., Sid. 34 119 Ibid., Sid. 39 120 West, 2005., Sid. 201 121 Ibid., Sid. 209 122 Ballard, 2006., Sid. 60 123 Champ, 2009., Sid. 194 124 Ibid., Sid. 201 125 Ibid., Sid. 243 126 Ibid., Sid. 255-256 127 Ibid., Sid. 258 128 West, 2005., Sid. 287 129 Champ, 2009., Sid. 273

Related documents