• No results found

Avslutning och framåtblick

In document ”jag vet inte vad det här är” (Page 40-43)

5. Analys och diskussion

5.5. Avslutning och framåtblick

Många faktorer spelar in för att tematisk ämnesintegrerad duoundervisning ska fungera bra i praktiken. Allt från ämneskombination till val av tema, schemaläggning och lärarnas inställning påverkar huruvida metoden berikar undervisningen eller inte. Misslyckas man kan TÄD påverka skolämnenas utformning negativt, göra att undervisningen brister i struktur och tydlighet, samt reducera undervisningstiden för något av ämnena i integreringen. För svenskämnets del kan arbetssättet dessutom innebära en reduktion av svenskan till ett färdighetsämne eller stödämne. Trots riskerna finns det mycket som talar för ett genomgående ämnesintegrerat arbetssätt. Styrdokumenten framhåller samarbete över ämnesgränserna och forskning pekar på att undervisningen kan uppfattas som både mer autentisk och användbar av eleverna. Genom att närvara vid undervisning i andra ämnen och besöka olika klassrum får läraren ytterligare bedömningsunderlag för betygssättning. Vid tematisk ämnesintegrerad duoundervisning utvecklas dessutom lärarna pedagogiskt genom utökat kollegialt lärande. Idéer, förhoppningar och farhågor diskuteras och klassrumsdörrarna hålls öppna för fler.

Utanför skolmiljön finns inga ämnesgränser. För att lösa problem och ta sig an framtida utmaningar behöver eleverna verktyg och strategier som inte är ämnesspecifika eller kopplade till en särskild kurs centrala innehåll. Skolan ska fostra eleverna till goda samhällsmedborgare och förbereda dem inför framtiden. Är den traditionella skolundervisningen organiserad på ett felaktigt sätt? Om svenskan ska vara ett svenskämne i vilket eleverna utifrån egna erfarenheter får förståelse för sin omvärld,

var går då gränsen mot andra ämnen i skolan? Går den vid tröskeln till ett annat klassrum? Om en skönlitterär text lyfter fram frågor om samhälleliga orättvisor, ska diskussionen om dessa vänta till dess det blir dags för en lektion i samhällskunskap? (Molloy, 2007, s. 42)

Citatet väcker tankar om huruvida ämnesgränserna i skolan helt och hållet borde suddas ut. Frågan är svår att svara på. Kanske finns ett värde i den struktur och översiktlighet som ämnesspecifik undervisning medför. Möjligen finns det också en kärna i varje enskilt skolämne som går förlorad om ämnesgränserna försvinner. Molloy (2007, s. 177) menar att frågan borde vara föremål för en kritisk ämnesdidaktisk diskussion. Farhågan att ämnet skulle gå förlorat ”verkar utgå från att det finns ett ”ämne” med bestämt innehåll och inriktning”, något hon ställer sig kritisk till.

Denna undersökning lyfter vid sidan av undervisningsmetodens många fördelar även den problematik som tematisk ämnesintegrerad duoundervisning medför. Jag menar därför att TÄD behöver vara väl genomtänkt och förberedd, både på organisationsnivå, i kollegiet och hos den enskilda läraren, innan man överger en traditionell ämnesspecifik undervisning. Detta för att kunna dra nytta av alla de vinster och möjligheter som undervisningsmetoden medför. I sin avhandling om ämnesintegrering på högstadiet understryker Persson vikten av att lärarna får adekvat kompetensutbildning. De behöver få ”stöd och vägledning för att kunna ge eleverna möjlighet att arbeta ämnesintegrerat, bedöma de kunskaper eleverna får vid det arbetet och använda bedömningen vid betygssättning” (2011, s. 51). I läroplanen för gymnasieskolan framgår att eleverna ska få möjlighet att arbeta ämnesövergripande. Kanske borde Skolverket ta fram alternativa kursplaner i syfte att främja arbetet med tematisk och ämnesintegrerad undervisning, stödja lärarna i planering och genomförande, samt för att minska de eventuella risker som metoden medför.

Kring svenskämnets roll och utformning vid tematisk och ämnesintegrerad undervisning finns mycket att säga. Jag anser att det är viktigt att skilja på svenskundervisning som bedrivs genom integrering med ett annat ämne, och skolundervisning som genomsyras av ett språkutvecklande arbetssätt. I det första fallet är svenskan ett fullgott skolämne i sig. Den ämneskonception som formuleras i läroplanen

och därmed det ämne som läraren bör undervisa i är en erfarenhetspedagogisk svenska. Det är därför viktigt att ta hänsyn till de faktorer som påverkar ämnets utformning och främja det erfarenhetspedagogiska förhållningssättet. Om svenskan enbart fungerar som ett stödämne i integreringen går svenskämnet i sig förlorat. I den här bemärkelsen blir begreppet stödämne negativt laddat. Jag menar att man då inte alls bör tala om undervisning i skolämnet svenska, utan att man snarare använder ämnet som resurs. I skolundervisning som genomsyras av ett språkutvecklande arbetssätt däremot menar man att språk- och kunskapsutveckling går hand i hand. Språkutveckling har en naturlig plats i all undervisning oavsett skolämne. Att se svenskan som ett stödämne och låta en svensklärare närvara som resurs i klassrummet är i det här fallet värdefullt och positivt. Goda färdigheter i svenskämnet hjälper eleverna att nå högre resultat i andra skolämnen.

Min uppsats har undersökt svenskämnets utformning vid tematisk ämnesintegrerad duoundervisning. För att undvika att ämnet utarmas och reduceras till ett stödämne ser jag gärna fortsatt forskning på området. Jag ställer mig positiv till att sudda ut ämnesgränserna i skolan och låta undervisningen möta eleverna i en mer autentisk och vardagsnära miljö. Samtidigt är jag som svensklärare medveten om vikten av att undervisningen i ämnet inte försummas och åsidosätts. Nyckeln till framgång är sannolikt mer kunskap kring ämnesintegrerat arbete och att få upp ögonen för de strategier som främjar ett lyckat resultat.

Referenser

Ahlberg, A. (2013). Specialpedagogik i ideologi, teori och praktik: att bygga broar. Stockholm: Liber. Barnard, R. & Burns, A. (red.) (2012). Researching Language Teacher Cognition and Practice

[Elektronisk resurs]. Channel View Publications.

Economou, C. (2015). ”I svenska två vågar jag prata mer och så": en didaktisk studie om skolämnet

svenska som andraspråk (diss). Göteborg: Göteborgs universitet.

Hattie, J. (2008). Visible learning: a synthesis of over 800 meta-analyses relating to achievement [Elektronisk resurs]. Abingdon, Oxon, UK: Routledge.

Jakobsson, I. (2002). Diagnos i skolan: en studie av skolsituationer för elever med syndromdiagnos (diss). Göteborg: Göteborgs universitet.

Lindqvist, G. (red.) (1999). Vygotskij och skolan: texter ur Lev Vygotskijs Pedagogisk psykologi

kommenterade som historia och aktualitet. Lund: Studentlitteratur.

Malmgren, L. (1996). Svenskundervisning i grundskolan. Lund: Studentlitteratur. Molloy, G. (2007). Skolämnet svenska: en kritisk ämnesdidaktik. Lund: Studentlitteratur. Nilsson, J. (2007). Tematisk undervisning. (2., [rev.] uppl.) Lund: Studentlitteratur.

Persson, H. (2011). Lärares intentioner och kunskapsfokus vid ämnesintegrerad naturvetenskaplig

undervisning i skolår 7–9 (diss). Umeå: Umeå universitet.

Riksförbundet Attention. Handfasta tips och råd till lärare som undervisar elever med NPF. Tillgänglig: <http://attention-riks.se/npf/skolportal/fa-det-att-funka-i-skolan-elev/handfasta-tips-fran-projektskolorna/ > (Hämtad 2015-11-10)

SFS 2010:800. Skollagen. Tillgänglig:

<http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Skollag-2010800_sfs-2010-800/?bet=2010:800> (Hämtad 2015-11-10)

Skolverket. (2011). Läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för gymnasieskola 2011 [Elektronisk resurs]. Stockholm: Skolverket.

Tillgänglig:

<http://www.skolverket.se/om-skolverket/publikationer/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpu bext%2Ftrycksak%2FBlob%2Fpdf2705.pdf%3Fk%3D2705> (Hämtad 2015-11-10)

Skolverket. (2014). Ämnesövergripande arbetsområden. Senast granskad 2014-06-13. Tillgänglig: <http://www.skolverket.se/skolutveckling/larande/nt/gymnasieutbildning/amnesovergripande> (Hämtad 2015-11-11)

Stockholms universitet SE-106 91 Stockholm Telefon: 08 – 16 20 00

In document ”jag vet inte vad det här är” (Page 40-43)

Related documents