• No results found

Att avstå från körning (fråga 25)

In document Min trötta resa (Page 38-41)

Den enda riktigt varaktiga åtgärden att vidta när man blir trött är att stanna och sova en stund. Det absolut bästa är om man redan före start känner efter om man är för trött för att köra och i så fall avstår. Vi frågade förarna ”Har du någon gång under det senaste halvåret avstått från att köra på grund av att du känt dig för trött?”. Resultaten visas i Figur 2.

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 18-25 år 26-45 år 46-64 år 65 år och äldre Nej Ja, en gång Ja, flera gånger Minns ej

Figur 2 Har du någon gång under det senaste halvåret avstått från att köra på

grund av att du känt dig för trött? Värden i figuren är procentandelar.

Skillnaderna mellan åldersgrupperna var signifikanta (Kendalls Taub= -0,113). Bland de unga förarna var det cirka 55 procent som svarade att de har avstått från att köra, detta var en betydligt lägre andel jämfört med de cirka 75 procenten bland fordonsägarna i åldern 65 år eller äldre.

Det fanns även en signifikant skillnad mellan män och kvinnor (Chi-två=21,36, p<0,05). Det var vanligare att kvinnor avstått från att köra (34 %) jämfört med männen (26 %). Vidare fanns det en skillnad mellan de som arbetade skift och de som inte arbetade skift (Chi-två=8,6, p<0,05). Det var vanligare bland dem som arbetar skift att avstå från att köra (34 %) jämfört med dem som inte arbetade skift (27 %).

Det fanns ingen signifikant skillnad mellan yrkesförare och inte yrkesförare. 5.2.13 Singelolyckor på grund av trötthet (fråga 26)

Ett sätt att beskriva omfattningen av trötthetsrelaterade olyckor kan vara att indirekt ta reda på detta genom att fråga förare hur vanligt, rent allmänt, de tror att det är med denna typ av olyckor. Vi valde att ställa frågan på basis av antal olyckor bland 100 singelolyckor. Att vi valde singelolyckor var av två anledningar, dels är den typen av olycka, enligt olycksstatistiken, vanligast bland trötthetsolyckorna, dels är det lättare att tänka utifrån singelolyckor eftersom dessa olyckor endast involverar ett fordon. I presenteras vad förarna i genomsnitt svarat uppdelat på de fyra olika åldersgrupperna.

Figur 3

Figur 3 Antal olyckor av 100 singelolyckor som förare tror beror på trötthet,

uppdelat på åldersgrupper. Värdena i figuren är procentandelar.

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 18-25 år 26-45 år 46-64 år 65 år och äldre

Det kan konstateras en signifikant skillnad i svaren hos de olika åldergrupperna (F=23,64, p<0,05). Ju yngre man var desto fler olyckor av 100 singelolyckor trodde man berodde på trötthet. Det förelåg även en signifikant skillnad mellan män och kvinnor svar (F=18,99, p<0,05). I genomsnitt svarade kvinnorna 54 av 100 olyckor (sd=24,1) och männen 48 av 100 olyckor (sd=25,3). Det fanns ingen signifikant skillnad mellan de som arbetar skift jämfört med dem som inte gör det. Det fanns inte heller någon skillnad mellan yrkesförare och inte yrkesförare. 5.2.14 Slutsats av förares upplevda sömnstatus och hälsa

På basis av genomförd redovisning presenterar vi i en sammanfattning av resultaten avseende samband mellan olika förargruppers svar på frågor om upplevd sömnstatus och hälsa.

Tabell 22

Tabell 22 Sammanfattning av sambandet mellan förargruppers svar avseende

frågor om upplevd sömnstatus och hälsa. I de fall signifikanta skillnader har observerats, inom respektive förargrupp har detta markerats med en *.

Förargrupp Ålders-

grupp

Kön Skift Yrkes-

förare

Hur tycker du att ditt allmänna hälsotillstånd är? * * * *

Har du under det senast året haft besvär med snarkningar?

* * nej nej

Hur bedömer du på det hela din sömnkvalitet? * * * nej

Får du tillräckligt med sömn? * * * nej

Hur många timmar behöver du sova per dygn för att känna dig utvilad?

* * nej nej

Hur många timmar brukar du sova under ett dygn med arbetsdagar dagar?

* nej * nej

Hur många timmar brukar du sova under ett dygn med lediga dagar?

* nej nej *

Har du haft besvär av ihållande trötthet det senaste halvåret?

* * * nej

Jag kan sova vilken tid som helst på dygnet? * * * *

Jag behöver min normala sömn? * * nej nej

Jag är morgonpigg * * * nej

Jag är kvällspigg * * nej nej

Jag sover gott nej * * nej

Jag nickar till när jag har fått för lite sömn nej * nej nej

När jag kör bil klarar jag av att kämpa emot tröttheten * nej nej nej

När jag ser på tv klarar jag av att kämpa emot tröttheten

* * * nej

Jag trivs bra med mina nuvarande arbetstider * nej * nej

Har du som förare …… olycka de senaste 10 åren? * nej nej nej

Vi kan således konstatera att det på de flesta av de redovisade frågorna fanns en signifikant skillnad i svaren hos de olika åldersgrupperna. Vidare kan vi konstatera att det på en majoritet av frågorna fanns en skillnad mellan män och kvinnor. Vi kan även konstatera att skiftarbetares svar på frågorna i flera avseende skiljde sig från svaren som de som inte arbetade skift hade gett. I undantagsfall fanns det skillnad i svar mellan yrkesförare och inte yrkesförare.

De unga förarna var de som i flera avseenden visade flest tecken på brister i sömn och hälsa. Det var också dessa som i störst omfattning erfarit trötthet i

samband med körning under det senaste halvåret. Yrkesförarna var en grupp som även de visade tecken på brister avseende sömn och hälsa. Även yrkesförare visade på att de i jämförelse med icke yrkesförare hade erfarit trötthet vid körning under senaste halvåret.

På basis av detta har vi i den kommande analysen valt att även fortsättningsvis redovisa svaren på frågorna om hur trötthet upplevs separat för de olika åldersgrupperna, för män och kvinnor samt för skiftarbetare och inte skiftarbetare.

5.3

Vad det är som gör att man blir trött

Åtgärder för att reducera antalet trötthetsrelaterade olyckor och konsekvensen av dem finns inom samtliga av vägtransportsystemets komponenter (förare, fordon, väg och omgivning). Det var av intresse att ta del av hur förarna själva såg på vad som var tröttande respektive uppiggande faktorer. Vi har konstaterat att det fanns en skillnad mellan olika grupper avseende sömnkvalitet och hälsa. Det finns därmed anledning att även i den fortsatta presentationen av resultaten särredovisa svaren för åtminstone de olika åldersgrupperna, men även för män och kvinnor. I presentationen av resultaten avseende vad som gör att man blir trött har vi valt att särredovisa svaren för åldersgrupperna. I bilaga 5 finns även resultaten uppdelat på kön, skiftarbetare samt yrkesförare.

In document Min trötta resa (Page 38-41)