• No results found

20 Avtal för terminaler och busshållplatser i kollektivtrafiken

Dnr 2012-461-535

Ärendebeskrivning

Kollektivtrafikmyndigheten Landstinget Gävleborg har tagit fram ett förslag på avtal för terminaler och busshållplatser inom kollektivtrafiken mellan landstinget och länets kommuner. I samband med att ansvaret för kollektivtrafiken lämnades över från kommunerna till Landstinget Gävleborg upphörde tidigare avtal. Det saknas idag ett avtal.

Kommunledningsförvaltningens yttrande

Kollektivtrafikmyndigheten, dvs Landstinget Gävleborg, har upprättat förslag till avtal för terminaler och busshållplatser inom kollektivtrafiken mellan landstinget och länets kommuner. Kommunledningsförvaltningen föreslår att avtalet godkänns. Inför kommande avtal bör kommunen åter aktualisera frågan om att

kollektivtrafikmyndigheten bör ta utökat ansvar för hållplatsernas utrustning.

Bilagor

 Missiv – Avtal för terminaler och busshållplatser i kollektivtrafiken.

 Avtal för terminaler och busshållplatser i kollektivtrafiken.

Bakgrund

Hudiksvalls kommun har att ta ställning till förslag till avtal för terminaler och busshållplatser inom kollektivtrafiken. Tidigare avtal som reglerade detta upphörde samtidigt som en ny myndighet för kollektivtrafiken bildades i Gävleborgs län.

Kommunernas kostnader, och därmed ansvar, för terminaler ingick i den genomförda skatteväxlingen om kollektivtrafiken. Ansvar för hållplatsutrustning ankom tidigare på kommunerna.

I den dialog som föregått förslag till avtal har Hudiksvalls kommun via planeringschefen framfört att hållplatsutrustningen, dvs väderskydd, stolpar, trafikinformation m m, är sådana delar som tydligt tillhör kollektivtrafiken och som bör ligga under kollektivtrafikmyndighetens ansvar. På så sätt kan det bli en enhetlig standard i hela länet och det görs tydligt att kollektivtrafiken är gemensam.

Kollektivtrafikmyndigheten får genom detta en rådighet att besluta om

Justerandes

sign: Utdragsbestyrkande:

Delges:

förbättringsåtgärder eller förändringar utan att vara beroende av de ambitioner eller förutsättningar som finns i varje enskild kommun.

Hudiksvalls kommuns ställningstagande bygger för övrigt på det förslag som

utredningen som föregick lagstiftningen lade fram. Denna ansvarsfördelning påverkar inte ansvaret för själva hållplatsfickan som är väghållarens, dvs kommunen eller Trafikverket.

Landstinget har valt att inte tillmötesgå förslaget från Hudiksvalls kommun. Avtalet som föreligger är med vissa justeringar en spegling av de förhållanden som rådde innan landstinget tog över ansvaret för kollektivtrafiken. En förändring som inte är

oväsentlig är att avtalet öppnar för att landstinget tar visst ansvar för tillsyn och klottersanering. I ett nästa steg ska ett arbete påbörjas för att utarbeta ett nytt avtal.

Hudiksvalls kommun kan endera skriva under avtalet eller inte. Nedan beskrivs de konsekvenser som de olika agerandena får.

A. Kommunen godkänner avtalet

I detta scenario är ansvarsförhållandena reglerade mellan kommunen och landstinget:

Kommunen kommer att ansvara för att köpa in och drifthålla väderskydd. Mot ersättning kan landstinget på kommunens uppdrag svara för inköp och underhåll av väderskydden. Inom stadstrafiken är kommunen därutöver ansvarig för

hållplatsstolpar. Landstinget svarar för viss tillsyn, viss klottersanering samt skaderapportering på väderskydd. Trafikantinformation, hållplatsskyltning och upprätta register över hållplatserna är landstingets ansvar.

Avtalet innehåller inte någon närmare precisering av vad som menas med ”viss” tillsyn respektive klottersanering, utan detta måste enligt kommunens mening utvecklas i praxis.

Regleringen indikerar dock att landstinget ser ett behov av en avgränsning och, som det kan förstås, inte alltid har för avsikt att ta fullt ansvar för tillsynen eller en klottersanering. Det förekommer t.ex. att väderskydd av glas går sönder eller utsätts för skadegörelse. Det är oklart om det inryms i landstingets tillsyn eller om det fortsatt ska ligga på kommunerna.

En konsekvens av detta är att kommunen måste budgetera för inköp, viss tillsyn och viss klottersanering av väderskydden samt hållplatsstolpar i stadstrafiken. Något sådant finns inte upptaget inför 2013.

B. Kommunen godkänner inte avtalet

I detta scenario saknas en reglering av ansvar för inköp och drift av

hållplatsutrustningen. Eftersom kommunen anser att detta är landstingets ansvar är utgångspunkten att någon nyinvestering av väderskydd inte kommer att ske från kommunens sida. Ansvar för tillsyn och sanering är oklar; det finns risk att standarden på befintliga väderskydd försämras till nackdel för resenärerna. Det är oklart om landstinget tar ansvar för de delar som regleras i avtalsförslaget.

Gemensamma förutsättningar

Oavsett om kommunen skriver under avtalet eller inte finns möjligheten att fortsatt verka för att ansvaret för hållplatsutrustningen i framtiden ska ligga på

kollektivtrafikmyndigheten.

Oavsett om kommunen skriver under avtalet eller inte förutsätter kommunen att det tidigare ansvaret för terminaler gått över till kollektivtrafikmyndigheten i enlighet med skatteväxlingen. Det närmare ansvaret framgår i bilagt avtalsförslag. Dock kan detta behöva regleras för det fall kommunen väljer att inte skriva under avtalet.

Samlad bedömning

Det vore olyckligt för resenärerna om parterna inte kan komma överens om vem som ska ansvara för hållplatsutrustningen. Risken med ett sådant scenario är att standarden på hållplatserna påverkas negativt. Hudiksvalls kommun försöker i olika sammanhang stärka kollektivtrafikens betydelse vilket skulle stödjas av att kommunen godkänner avtalet. Allt detta talar sammantaget för att kommunen bör skriva under avtalet.

Ett godkännande av avtalet kan kombineras med att kommunen fortsatt driver frågan om en övergång av ansvaret för hållplatstillbehören till kollektivtrafikmyndigheten när avtalet ses över.

Kostnader för inköp och drift av väderskydd finns inte med i budgeten för 2013.

Kommunledningsförvaltningen föreslår att Hudiksvalls kommun godkänner förslag till avtal om terminaler och busshållplatser i kollektivtrafiken, samt att uppdra till

kommunens företrädare att fortsatt driva frågan om övergång av ansvar för hållplatstillbehör till kollektivtrafikmyndigheten när ett nytt avtal tas fram.

Allmänna utskottet beslutade, 2012/§ 250, att frågan undersöks med övriga kommuner samt att frågan behandlas vid allmänna utskottet den 22 januari 2013.

Allmänna utskottets föreslår, att Hudiksvalls kommun godkänner förslag till avtal om terminaler och busshållplatser i kollektivtrafiken, samt

Justerandes

sign: Utdragsbestyrkande:

Delges:

att uppdra till kommunens företrädare att fortsatt driva frågan om övergång av ansvar för hållplatstillbehör till kollektivtrafikmyndigheten när ett nytt avtal tas fram.

Mikael Löthstam (S) och Håkan Rönström (M) yrkar bifall till allmänna utskottets förslag.

Kommunstyrelsen beslutar

att Hudiksvalls kommun godkänner förslag till avtal om terminaler och busshållplatser i kollektivtrafiken, samt

att uppdra till kommunens företrädare att fortsatt driva frågan om övergång av ansvar för hållplatstillbehör till kollektivtrafikmyndigheten när ett nytt avtal tas fram.

______

§ 21 Fastighetsöversyn - justerat uppdrag

Dnr 2009-274-001

Ärendebeskrivning

Kommunstyrelsen beslutade, § 227/2012, bland annat att anta en inriktning om att överföra förvaltningen av kommunens boenden till AB Hudiksvallsbostäder samt att ge kommunchefen i uppdrag att presentera ett samlat förslag om hur denna överföring ska gå till samt redovisa ev. förändrade kostnader samt juridiska konsekvenser av detta.

En arbetsgrupp under ledning av kommunchefen har arbetat med frågan.

Vid en avstämning med den politiska styrgrupp som tidigare lett arbetet med att utreda utvecklingen av fastighetsorganisationen i kommunen den 8 januari 2013 är den gemensamma bedömningen att det inte är ändamålsenligt att fortsätta att förbereda en verksamhetsöverföring av förvaltningen av bostäder och samtidigt behålla ägandet i kommunen (tekniska förvaltningen).

Däremot finns det skäl att fortsätta och fördjupa arbetet med att utreda

konsekvenserna av en överföring av ägandet av bostäder till AB Hudiksvallsbostäder.

Om kommunfullmäktige i ett senare skede bestämmer sig för att överföra ägandet av bostäder till bostadsbolaget kommer detta naturligtvis också att inrymma förvaltningen av bostäderna.

Sammanfattningsvis föreslår kommunledningsförvaltningen att kommunstyrelsen upphäver de två första att-satserna i beslut § 227 den 4 oktober 2012. Efter förändringen kvarstår följande beslutssatser:

att ge kommunchefen i uppdrag att inrätta en tjänst som lokalstrateg med huvudsakligt uppdrag,

att effektivisera kommunens lokalanvändning, kostnaden ska beaktas i budgetarbetet för år 2013, att ge kommunchefen i uppdrag,

att närmare belysa konsekvenser av överföring av ägandet av kommunens fastigheter till bolag,

att ge tekniska nämnden i uppdrag att närmare beskriva ett nytt uppdrag för förvaltning av fastigheter,

att en lägesrapport över hur arbetet fortskrider sker till kommunstyrelsen, 6 december 2012.

Justerandes

sign: Utdragsbestyrkande:

Delges:

Vid kommunstyrelsens sammanträde informerar kommunchef Bengt Friberg och planeringschef Hans Gyllow i ärendet.

Håkan Rönström (M) yrkar bifall till kommunledningsförvaltningens förslag.

Kommunstyrelsen beslutar

att upphäva första och andra att-satsen avseende överföring av förvaltning av boenden till AB Hudiksvallsbostäder i § 227/2012,

att övriga attsatser i beslut § 227/2012 kvarstår.

______

§ 22 Deltagande i partnerskap – Bergslagsdiagonalen 2013-2015

Dnr 2012-311-106

Ärendebeskrivning

Bergslagsdiagonalen är ett regionalpolitiskt samarbetsprojekt mellan 17 kommuner och berörda regionförbund. Nuvarande samarbetsavtal utgår efter år 2012.

Bergslagsdiagonalen bjuder därför in kommunerna och berörda regionförbund till fortsatt deltagande i Partnerskap Bergslagsdiagonalen för perioden 2013-2015.

Kommunledningsförvaltningens yttrande

Partnerskap Bergslagsdiagonalen bjuder in Hudiksvalls kommun att fortsätta samarbetet för att förbättra infrastrukturen och därmed bidra till regionförstoring i berört stråk. Projektet rymmer bland annat den för regionen angelägna

Trönödiagonalen, som skulle medföra en avsevärd restidsförkortning mellan

Hudiksvall och Bollnäs, av stor betydelse bland annat för sjukvården i Hälsingland och för ökad rörlighet på arbetsmarknaden.

Partnerskapet arbetar bland annat med påverkansinsatser, vilket är särskilt angeläget i samband med pågående kapacitetsutredning, infrastrukturproposition och

infrastrukturplaner med sikte på perioden 2014-2025.

Årsavgiften uppgår till 40 000 kronor för kommuner av Hudiksvalls storlek.

I partnerskapet ingår 17 kommuner och berörda regionförbund.

Allmänna utskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar att Hudiksvalls kommun deltar i partnerskap Bergslagsdiagonalen under perioden 2013-2015.

Mikael Löthstam (S), Kent Sjöberg (KD), Håkan Rönström (M), och Stefan Bäckström (C) yrkar bifall till allmänna utskottets förslag.

Kommunstyrelsen beslutar

att Hudiksvalls kommun deltar i partnerskap Bergslagsdiagonalen under perioden 2013-2015.

______

Justerandes

sign: Utdragsbestyrkande:

Delges:

§ 23 Uppföljning av 2012 års internkontroll – övriga

Related documents