• No results found

BILAGA 4 KRAVSPECIFIKATION - ÖPPEN SPECIALISTPSYKIATRI - VÅRDTJÄNST

2. B ESKRIVNING AV VÅRDTJÄNST

2.1 Utformning av vårdtjänst

Leverantören skall, med utgångspunkt från remiss utfärdad av primärvården, psykiatrisk enhet eller annan vårdgivare eller individens rätt till fritt val, ansvara för akut och planerad öppen psykiatrisk hälso- och sjukvård för vuxna vardagar dagtid, som kräver specialistkompetens i psykiatri och som inte inryms i primärvårdens eller annan vårdgivares uppdrag på specialistnivå.

Leverantören skall också ansvara för akuta vårdinsatser för individer som söker direkt till

Leverantörens verksamhet i form av en egenremiss då individen har akut insjuknat i svår psykisk sjukdom eller då individen redan är känd av Leverantören och har insjuknat eller försämrats akut i sitt tillstånd eller då fara för suicid inte kan uteslutas. För att underlätta för patienten att utnyttja rätten till valfrihet skall Leverantören ge saklig och tydlig information om patientens fria rätt att välja vårdgivare.

Leverantören skall tillhandahålla psykiatrisk specialistvård i form av:

• bedömning,

• utredning,

• diagnostik,

• behandling,

• rådgivning,

• rehabilitering,

• förskrivning av hjälpmedel,

• uppföljning,

vid psykiska sjukdomar och syndrom samt beteendestörningar enligt kapitel F i ICD10.

Vård vid demenssjukdom och specialiserad beroendevård omfattas inte av uppdraget.

Leverantören skall ge vård till de patienter som har behov av specialistpsykiatrisk öppenvård oavsett tillståndets varaktighet och allvarlighetsgrad om det bedöms vara inom ramen för den

specialistpsykiatriska öppenvården. Leverantören skall tidigt erbjuda sina patienter tillräckliga insatser för att minska konsekvenserna av psykisk ohälsa.

Leverantören skall erbjuda god psykiatrisk vård med medicinska, psykologiska, sociala och

omvårdnadsinsatser. Leverantören skall erbjuda ett brett spektrum av olika behandlingsalternativ och ha tyngdpunkt i de behandlingsalternativ som är högst prioriterade i de nationella riktlinjerna som berör målgrupp/er för leverantörens verksamhet.

Leverantören skall utifrån ett hälsofrämjande förhållningssätt stimulera till positiva

livsstilsförändringar. Leverantören skall förskriva fysisk aktivitet på recept, FaR, till de patienter som

är otillräckligt fysiskt aktiva, och skall ansvara för uppföljning av följsamhet avseende dessa enligt Regionens riktlinjer, se www.lio.se.

Den enskilde patienten skall upplysas om evidensläget för de olika behandlingsformerna och ges möjlighet, bl.a. genom god information, att vara delaktig i val av behandlingsmetod.

Leverantören skall aktivt efterfråga och involvera närstående i patientens vård enligt vuxenpsykiatrins gällande närståendepolicy.

Leverantören skall utföra såväl bedömning, utredning och behandling där det är mest relevant för patienten – förutom på mottagning exempelvis i hemmet, på arbetsplatsen eller hos annan vårdgivare.

Leverantörens arbete skall präglas av ett innovativt arbetssätt som ger drivkraft för

verksamhetsutveckling och därigenom utvecklandet av nya arbetsmetoder för att erbjuda patienterna en individuellt anpassad vård.

Leverantören skall via ett konsultativt arbetssätt tydligt bidra till en förstärkt kompetens i primärvården.

2.2 Särskilda krav för utförande av uppdraget

Leverantören skall planera behandlingen och skriftligt dokumentera den i en vårdplan i samråd med patienten och i vissa fall med dennes närstående.

Leverantören skall:

• ansvara för att behandling/utredning ges och diagnos sätts enligt ICD10 som registreras i journalen senast inom 3 månader från att patienten skrevs in hos Leverantören.

• utföra och registrera besök och behandling enligt definitionslista,(bilaga 19).

• KVÅ-registrera samtliga vårdkontakter

• ansvara för att av andelen utförda mottagningsbesök utgör läkarbesöken minst 12 %.

• ha skriftliga rutiner för generella och individuella suicidpreventiva åtgärder

• vid utskrivning från heldygnsvård efter suicidförsök erbjuda patienten ett besök påföljande dag, vardagar eller vid utskrivning under helgtid påföljande vardag.

• för patienter som gjort suicidförsök men inte skrivs in i vuxenpsykiatrisk heldygnsvård erbjuda ett besök efter suicidförsöket senast inom 24 timmar eller ha dokumenterade rutiner för samverkan med andra aktörer i dessa fall.

• ansvara för att en planering av patientens vård och behandling görs i vårdplan som registreras

• ansvara för att varje patient senast vid det 3:e besöket får en vårdplan upprättad.

• följa upp patienter som uteblir från avtalat besök

• ha system för egenkontroll av vårdprogram/riktlinjer.

• tillsammans med Länspsykiatrin i Östergötland (LPÖ) göra en skriftlig vårdplan när patienten behöver behandling inom LPÖ. Vårdplanen ska innefatta ett tydligt avgränsat uppdrag med mål för behandlingen.

2.3 Geografiskt ansvar

Leverantören har ett geografiskt ansvar inom sitt område med utgångspunkt i Vårdval Östergötland.

Vårdval Östergötland innebär att regionfinansierad primärvård drivs av auktoriserade vårdenheter, offentliga såväl som privata. Leverantörens geografiska ansvar inom sitt område omfattar de vårdenheters geografiska områden som anges i respektive områdesbeskrivning vid avtalets tecknande. Under Leverantörens avtalstid kan nya primärvårdsenheter komma till och befintliga primärvårdsenheter försvinna inom respektive geografiskt område, men oavsett förändringar i primärvårdsstrukturen skall Leverantörens uppdrag under hela avtalstiden omfatta de geografiska områden som idag omfattas av de beskrivna vårdenheternas närområden.

Leverantören skall inom sitt geografiska område:

• ha det övergripande vård- och vårdplaneringsansvaret för de patienter som bor i området eller som genom fritt vårdval valt Leverantören. Efter att patienten bedöms som färdigbehandlad och utskrivs från Leverantörens vård beräknas Leverantören ha kvar ansvar för patientens specialistpsykiatriska öppenvård automatiskt under ett års tid från utskrivningsdatum om inte patienten under tiden uppsöker en annan Leverantör för specialistpsykiatrisk öppenvård.

• erbjuda och ge konsultation samt bistå med specialistkompetens till vårdenheterna i primärvården

• stödja vårdcentralens personal i deras arbete med patienter med psykisk ohälsa

• tillsammans med vårdenheterna i primärvården utveckla smidiga kontaktvägar och effektiva vårdkedjor för de patienter som har behov av specialistpsykiatrisk kompetens

• erbjuda och ge konsultation och rådgivning samt bistå med specialistkompetens till andra vårdgrannar och huvudmän

• grundat på särskilt avtal med Regionen om tvångsvård utföra undersökningar för vårdintyg och besluta om omhändertagande för undersökning för vårdintyg enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT 1991:1128) respektive (Lag 2008:415) samt utföra de övriga polikliniska vårdinsatser vid tvångsvård som är möjliga enligt dessa lagar och enligt lagen om

rättspsykiatrisk vård (LRV 1991:1129).

• tillhandahålla kontaktläkare för områdets boendestöd i form av särskild boendeform för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SOL) eller bostad med särskild service enligt lagen om särskild vård och service för vissa funktionshindrade (LSS).

• bedöma vårdbehov och vidta nödvändiga åtgärder när det kommer till Leverantörens kännedom att en person som bor eller vistas i området kan vara i behov av

specialistpsykiatrisk vård, men själv inte söker hjälp samt om det krävs, söka upp personen för att bedöma vårdbehovet, motivera till vård och erbjuda vård.

2.4 Ansvar för placering i hem för vård och boende (HVB), andra enskilda behandlingshem och utomlänsvård

Leverantören skall ansvara för bedömning, utredning och behandling av patient inom sitt geografiska ansvarsområde som är placerad i HVB-hem eller annat enskilt behandlingshem utanför det

geografiska ansvarsområdet. För de patienter som enbart behöver öppenvårdsbehandling skall Leverantören tillsammans med behandlande enhet upprätta en skriftlig vårdplan som syftar till att närmaste vuxenpsykiatriska verksamhet kan fullfölja uppdraget.

För patient från Leverantörens geografiska område som vårdas på HVB-hem och där Regionen är medfinansiär ska vårdplanen utvärderas och omprövas minst var tredje månad. Leverantören skall efter kallelse från Regionen delta i vårdplanering senast nästföljande dag.

Related documents