• No results found

Baby Boomers

In document EMPLOYEE  RETENTION (Page 31-36)

4. Empiri

4.2 Baby Boomers

4.1 Studiens kontext

Det empiriska materialet har samlats in på fyra utav LRF Konsults kontor runtom i Skaraborg. Kontoren betraktas som delfall och kommer som nämnts ovan refereras till som siffror i empirin. På respektive delfall finns en kontorschef och antalet medarbetare som på valda kontor varierar mellan ett tiotal till ett tjugotal. Deltagarna i studien, det vill säga informanterna samt respondenterna, arbetar samtliga som konsulter och har som ambition att få landets småföretagare att växa. Medarbetarna arbetar därmed relativt självständigt ut mot olika kunder, varav en stor andel är lantbrukare i denna region. Även flera av medarbetarna har en koppling just till lantbruk. Företagets värderingar är kundvärde som gör skillnad, engagemang som syns och känns samt affärsmässighet i allt som görs (LRF Konsult, 2017), vilket genomsyrar arbetet på kontoren.

4.2 Baby Boomers

4.2.1 Frågeformulär

Den faktor som enligt frågeformulären är av störst vikt för Generation Baby Boomers är inre belöningar, som av samtliga tillfrågade anses vara en av topp 5-faktorer för att de ska välja att stanna på ett företag. Den näst viktigaste faktorn angiven av denna generation är relationerna på arbetsplatsen, vilket anses vara bland topp 5-faktorer av 87% av de tillfrågade. Hela 71% rankar just inre belöningar eller relationer på arbetsplatsen som den allra viktigaste faktorn för att de ska trivas och vilja stanna på företaget. Resterande anser att flexibiliteten i arbetet är den viktigaste faktorn. Andra faktorer som anses vara av vikt för denna generation är återkoppling med fokus på individuell utveckling samt monetära anledningar, såsom lön (enligt 50% av de tillfrågade). Ingen utav de tillfrågade tycker dock att dessa är de viktigaste faktorerna. Materiella belöningar såsom förmåner utöver lönen, arbetets autonomi samt

jobbutmaningar är de faktorer som enligt frågeformulärens utfall anses var minst viktiga för att Baby Boomers ska välja att stanna inom ett företag.

 

4.2.2 Intervjuer

Beskrivning av informanter

Fyra intervjuer har genomförts med medarbetare tillhörande Generation Baby Boomers. Informant A är 64 år och har arbetat på Delfall 1 sedan 1980. Idag arbetar informanten som auktoriserad redovisningskonsult på företaget. Informant B är 68 år och har arbetat på LRF Konsult sedan 1978, till störst del på Delfall 3. Informanten är anställd som auktoriserad redovisningskonsult och arbetar idag deltid. Informant C är 59 år och har arbetat på Delfall 2 sedan 1983. Idag arbetar informanten som auktoriserad redovisningskonsult på företaget. Informant D är 58 år och har arbetat som affärsrådgivare på Delfall 2 i sju år.

 

Utmärkande faktorer Inre belöningar

Inre belöningar är enligt intervjuerna en utmärkande faktor för denna generation då samtliga informanter lägger vikt vid detta. Enligt informant A är inre belöningar i form av kundkontakten och bekräftelsen från kunderna och deras tacksamhet viktigt. Att få personlig uppmuntran och beröm från chefen på arbetsplatsen är också en viktig del av de inre belöningarna enligt denne. Informant B belyser också inre belöningar i form av respons från kunderna. Att få bekräftelse från chefen är även det viktigt, men kunderna är enligt informanten ett snäpp viktigare. Informant C menar i sin tur på att inre belöningar utgörs av relationerna med kollegorna samt kunderna. Informanten betonar dock även vikten av de monetära belöningarna, såsom lön. Denna faktor är av vikt för informanten då denne anser att de är arbetsamma på kontoret och därmed borde få en någorlunda ersättning. Om lönen är marknadsenlig så anser informanten dock att de inre belöningarna är av större vikt. Slutligen anser informant D att den viktigaste bekräftelsen är inre belöningar, i form av att kunderna är nöjda. Att kunderna tycker att informanten gör ett bra jobb och rekommenderar hen till andra är en form av inre belöning. Detta är mer värt för informanten än monetära belöningar då det bidrar till välbefinnande och inte ett onödigt överflöd av pengar.

 

Relationer på arbetsplatsen

Relationer på arbetsplatsen har också identifierats som en avgörande faktor för denna generation då samtliga informanter betonar denna faktor under intervjuerna. För informant A

är trivseln på arbetsplatsen en viktig del, och syftar då till relationerna med kollegorna och stämningen på arbetsplatsen. Enligt informanten sitter ingen med stängd dörr och de hjälper ofta varandra i olika situationer. I och med avhopp som har gjorts under åren, tror informanten att det har uppstått en starkare “vi-känsla” och därmed samhörighet på kontoret. Enligt informant B är och har relationerna på arbetsplatsen alltid varit en mycket viktig faktor. Kollegorna är viktiga både i det sociala samt i arbetet då de hjälper varandra vad det än gäller. Relationen med den lokala chefen är också en viktig del av detta då informanten värdesätter kontorschefens närvaro samt uppbackning. Detta bidrar till en god stämning på arbetsplatsen, vilket gör att informanten trivs bra. Informant C anser att en av de allra viktigaste faktorerna till att denne stannat på företaget i så många år är det stämningsläge och de sunda värderingar som är, och alltid har varit på kontoret. Informanten upplever det som att de på arbetsplatsen är ganska lika varandra och att de hjälper varandra mycket. Prestige och att visa sig märkvärdig är därmed inte en del av kulturen på kontoret. Relationen med närmsta chefen är också en bidragande faktor, informanten menar att tydlighet och stöttning är viktiga egenskaper hos chefen. Informant D säger också att relationerna på arbetsplatsen är en av anledningarna till att denne stannat så pass länge på företaget. Det är positiv stämning på kontoret och det är enligt informanten aldrig tråkigt att gå dit då det alltid händer någonting roligt.

 

Flexibilitet

Vidare är flexibiliteten mellan privat- och arbetsliv och i arbetet en faktor som värdesätts av tre utav fyra informanter. Denna faktor läggs det dock inte lika stor vikt vid såsom inre belöningar samt relationer på arbetsplatsen. Informant A menar på att flexibiliteten i arbetet är positivt och en bidragande faktor till att informanten stannar på företaget. Möjligheten till att arbeta hemifrån eller på annan ort värdesätts, men det innebär också frihet under ansvar. Flexibiliteten i arbetet och möjligheten till att variera i arbetstid har varit en avgörande faktor även för informant B, då denne bedriver ett lantbruk vid sidan av arbetet som konsult. Även informant B nämner frihet under ansvar som en viktig del i flexibiliteten. Informant D uppskattar också denne flexibiliteten i arbetet. Informant C är den som inte anser att flexibiliteten är en avgörande faktor, då denne trivs bättre med rutiner. Flexibiliteten kan snarare ses som ett stressmoment och är inte en faktor till att informanten stannat på företaget i så många år.

Utvecklingsmöjligheter

Utvecklingsmöjligheter är å andra sidan en faktor som informant C anser vara av vikt. Informanten har aldrig lagt vikt vid att göra karriär, men möjligheten till utveckling i arbetet är en viktig del, vilket denne anser företaget vara bra på. ”Den som vill, får” uttrycker sig informanten gällande detta. Även informant D menar på att utvecklingsmöjligheterna är avgörande. Anledningen till att informanten har valt att många gånger söka sig vidare i arbetslivet tidigare är för att denne söker utveckling, utmaningar och en kittling i magen när medarbetaren går till arbetet. Informant A och B pratar även de om utvecklingsmöjligheter, men lägger inte lika stor vikt vid denna faktor som informant C och D.

 

Autonomi

Arbetets utformning, det vill säga dess autonomi, är en viktig faktor för att informant A ska trivas och vilja stanna kvar på arbetsplatsen. Informanten anser arbetsuppgifterna vara roliga, varierande och ingen dag är den andre lik. Även informant B menar på att det är viktigt att arbetet i sig är stimulerande. Detta bekräftas också av informant C, men inte av informant D. Denne menar på att andra faktorer såsom exempelvis stämningen på kontoret och relationerna på arbetsplatsen är av större vikt.

 

Ledarskap

Ledarskapet har tagits upp i olika sammanhang av informanterna och antas därmed vara en viktig faktor. När det kommer till de inre belöningarna har kunden dock en viktigare roll och när det gäller relationerna på arbetsplatsen så är kollegorna viktigare, enligt samtliga informanter. Ändå läggs stor vikt vid ledarskapet under intervjuerna. Att cheferna är ärliga och tydliga är en bidragande faktor för informant D, men relationen till kollegorna är viktigare.

 

Organisatorisk lojalitet

Informant A säger sig känna lojalitet gentemot företaget, vilket gör att denne till exempel ställer upp när övertid krävs. Störst lojalitet känner informanten gentemot det lokala kontoret och teamet, det vill säga kollegorna på kontoret. Det är dem och kunderna som många gånger får informanten att göra det lilla extra. Informant B är inne på samma spår då informanten upplever sig känna lojal gentemot arbetsgivaren, men största lojaliteten upplever denna gentemot kunderna. Det handlar om en balansgång mellan lojalitet gentemot arbetsgivaren gällande affärsmässighet och lojalitet gentemot kunderna så att de blir nöjda säger

informanten i intervjun. Men det är kunderna som får informanten att göra det lilla extra. Informanten menar också på att denne känner större lojalitet gentemot det lokala kontoret än företaget i stort. Informant C känner även denne störst lojalitet gentemot det lokala företaget. Denne känner dock även lojalitet till företagets ägare och är därmed som medlem i denna organisation, då informanten vill vara med och stötta organisationen denne arbetar för. Informanten upplever att det är långsiktigheten och hanteringen av medarbetare med respekt som gör att denne upplever lojalitet gentemot arbetsgivaren. Informant D upplever sig även denne känna lojalitet gentemot arbetsgivaren. Detta när värderingar överensstämmer i kombination med ett respektfullt bemötande.

4.2.3 Sammanställning

Generation Baby Boomers har sammantaget visat på en samlad bild av de faktorer som värdesätts mest för att medarbetarna ska vilja stanna kvar på en arbetsplats. Inre belöningar, relationer på arbetsplatsen och flexibilitet är de faktorer som fick överlägset mest gensvar både i intervjuerna samt frågeformulären. Under intervjuerna framgick kunderna ha en central roll för samtliga informanter vad det gällde de inre belöningar. Gällande relationerna på arbetsplatsen så läggs störst vikt vid kollegorna, men också relationen till de lokala cheferna tas upp som en aspekt under intervjuerna. Samtliga informanter menar på att relationerna är en bidragande faktor till stämningen på kontoret, vilket är viktigt för att stanna på en arbetsplats. Just ledarskapet är en faktor som lyfts fram i intervjuerna, men som inte bekräftats i formulären. Flexibilitet är också viktigt för denna generation både enligt frågeformulären samt intervjuerna, då det är friheten som flexibiliteten medför som är den bidragande faktorn. Andra faktorer som tagits upp av Generation Baby Boomers är återkoppling och monetära anledningar (frågeformulären) samt utvecklingsmöjligheter och arbetets autonomi (intervjuerna). Nedan följer en sammanställning av de faktorer som anses utgöra de viktigaste för denna generation.

4.2.4 Tabell 1

Frågeformulär Intervjuer

Inre belöningar Inre belöningar

Relationer på arbetsplatsen Relationer på arbetsplatsen

Flexibilitet Flexibilitet

Återkoppling Utvecklingsmöjligheter Monetära anledningar Autonomi

  Ledarskap

 

4.3 Generation X

In document EMPLOYEE  RETENTION (Page 31-36)

Related documents