• No results found

3 Teori

3.6 Backaplan

Göteborgs stad har en vision om att växa över älven för att skapa en stadskärna på ömse sidor vattnet, där Backaplan kommer bli Hisings-sidans nav (Göteborgs stad, 2012) (Spacescape, 2007).

3.6.1 Historia

Området kring Backaplan är låglänt och ligger nära Göta älv. Det genomkorsas av Kvillebäcken, och 1658 gick den Svensk-norska gränsen genom området längs vattendraget. Stora delar av området var ursprungligen upptagna i de stora vassmarker som omgav Göta älv och dikades ut under tidigt nittonhundratal för att ge plats för växande industrier. Under 40- och 50 talet växte bebyggelsen fram för att inrymma mekanisk industri och färgfabriker. År 1969 etablerades storskalig handel i den gamla kassaskåpsfabriken på tomten som idag ägs och nyttjas av Coop. Handeln har därifrån utvecklats och industrin har minskat. Idag är det en välbesökt handelsplats med tyngdpunkt i kvarteret Remskivan samt ut längs Swedenborgsgatan och Backavägen. 3.6.2 Geografi och bebyggelse

Backaplan är ett låglänt område med en höjdskillnad på med +/-3m med en lägsta punkt på +12m och en högsta på +15m. I områdets omgivning finns dock vissa höjdpartier som går uppemot +60m och dessa områden anses, av utredningen som ligger till grund för Göteborgs planförslag, vara viktiga orienteringspunkter för Backaplan. Dessa höga punkter utgörs till viss del av bergspartier vars grönska uppmärksammas av utredningen som viktig för trivseln i området som är av industriområdeskaraktär och saknar större grönpartier. Därav uppmanas framtida förslag att inte bygga för högt och ta tillvara på siktlinjer och skapa öppna stråk mot dessa grönområden och orienteringspunkter. (Göteborgsstad, 2009).

3.6.3 Backaplan i staden

Hjalmar Brantingsplatsen på Backaplan är den största kollektivtrafikknutpunkten på Hisingen idag och Göteborgs stad avser bevara och utveckla den i samband med den framtida stadsexpansionen. Backaplan kan lätt nås med flera olika färdmedel som bil, buss och spårvagn. Därigenom erbjuds goda möjligheter för kommunikationer och transporter till och från Backaplan. Lundbyleden är den större väg som man når Backaplan via. Kvillebangården, tillsammans med hamnbanan, är en viktig del av Göteborgs infrastruktur och är beläget längs Lundbyleden. Dessa två sträckningar löper parallellt med älven förbi Backaplan och skapar barriärer som försvårar rörelser av gångare och cykeltrafikanter mellan Backaplan och stadskärnan. Dessa transportleder är riksintressen vilket innebär att de så långt som möjligt skall skyddas från åverkan som kan inverka på deras funktion eller hindra nyttjandet av dem, nu eller i framtiden. Det finns dock tankar på överbryggande av dessa i framtiden men det är ännu osäkert på om och när detta kan genomföras. (Göteborgs stad - stadsbyggnadskontoret, 2013)

30 3.6.4 Vision för Backaplan

Fastighetsägarna Coop fastigheter, Platzer fastigheter, Balder fastigheter, JPA fastigheter samt fastighetskontoret har som vision att skapa en blandstad i enlighet med Vision Älvstaden. Nedan är en visionsbild från arkitektbyrån BDP av hur Backaplan kan tänkas ta form i framtiden. Tanken är att Hjalmar Brantingsplatsen ska vara den centrala knutpunkten på Hissingen och att Backaplan skall öppna upp sig därifrån med direkt närhet till handel och verksamheter medan bostäder förläggs längre in i området. (Göteborgs stad - stadsbyggnadskontoret, 2013)

Figur 7: Konceptskiss över Backaplan

31 3.6.5 Backaplans etapputveckling

3.6.5.1 Etapp ett

Backaplan ska under en 20-års period utvecklas till en ny attraktiv stadsdel. Hösten 2008 togs det första spadtaget i utvecklingen av den nya stadsdelen. Kvillebäcken var steg ett i etapputvecklingen och är idag en blandstad i form av kvartersstad. Området inhyser till största del bostäder i 4-8 våningshus. Glaciären och saluhallen som ligger i södra delen av Kvillebäcken kompletterar närområdet med en viss mängd verksamheter, gym och arbetsplatser (Göteborgs stad - stadsbyggnadskontoret, 2013).

3.6.5.2 Etapp två

Området kommer att fokusera på en större andel volymhandel och bostäder. Volymhandeln ska byggas i anslutning till Biltema och Blomsterlandet. Tanken är att volymhandeln ska bli naturligt integrerat i stadsmiljön för att skapa en levande miljö. Området kommer ha direkt anslutning till huvudleden och ska ge goda kollektivförbindelser så att ökad tillgänglighet uppnås. Handeln ska främst förläggas längs huvudleden. Anledningen till det är eftersom lokalerna ska minska bullernivån och direkta utsläpp från bilarna till övriga området. Lokalerna ska utformas med detaljhandel i bottenplan och garagelösningar i plan 2. Det ska även finnas möjlighet att på lång sikt bygga kompletterande bostäder på höjden (Göteborgs stad - stadsbyggnadskontoret, 2013).

3.6.5.3 Etapp tre

Här kommer en tät blandstad att byggas med handeln i markplan och i våning två och uppåt ska det finnas bostäder, kontor och andra verksamhetslokaler. Området ska ha en tydlig profil mot hållbar stadsutveckling med klimatsmarta lösningar och goda kollektiva lösningar. Hjalmar Brantingsplatsen kommer att bli knutpunkten för området och ska erbjuda en hög tillgänglighet för att locka Göteborgsstads invånare till Backaplan (Göteborgs stad - stadsbyggnadskontoret, 2013).

3.6.5.4 Etapp fyra

Området är beläget mellan två starka handelmiljöer och kommer att ha en tydligare profil mot bostäder, skolor och mindre service verksamheter. Området kommer att inhysa parkmiljöer och annan rekreation för att ökad attraktion och trivseln. Det kommer vara ett område med hög puls, goda kollektiva förbindelser samt goda offentliga miljöer (Göteborgs stad - stadsbyggnadskontoret, 2013).

3.6.5.5 Etapp fem

Idag finns det en tydlig profil mot ett handels- och verksamhetsområde. Tanken är att dessa verksamheter ska få chans att utvecklas och kompletteras med ytterligare volymhandel. På lång sikt ska det byggas bostäder som kommer ta hänsyn till de befintliga verksamheterna för att undvika eventuella störningar som verksamheterna kan medföra. Planer på att det gamla busshuset ska renoveras för att inhysa skola, aktivitetscenter eller dylikt finns för att skapa en stark attraktivitet och rörelse av människor (Göteborgs stad - stadsbyggnadskontoret, 2013).

3.6.5.6 Etapp sex

Det finns idag stora inslag av industrilokaler och andra verksamheter som Biltema och blomsterlandet. Handelsverksamheterna ska behållas och på långsikt ska området förtätas (Göteborgs stad - stadsbyggnadskontoret, 2013).

32

33

Related documents