• No results found

Bakgrund

In document Energi- och klimatstrategi (Page 3-8)

I miljöpolicyn för Bergs kommun fastslås att kommunen, i sina roller som verksamhetsutövare, myndighet och ansvarig för Agenda 21, ska arbeta för en hållbar utveckling och sträva efter att skapa en bra miljö för kommande generationer.1 Mot bl.a.

denna bakgrund inledde Bergs kommun under början 2000-talet ett miljöledningsarbete, därefter utformades ett klimatinvesteringsprogram och Bergs kommun deltog även i projektet REKLIM som delfinansierades av Naturvårdsverket. Utgångspunkten för arbetet har hela tiden varit att utforma och uppnå lokala målsättningar kopplade till internationella, nationella och regionala målsättningar.

1.1.1 Internationella och nationella målsättningar

Den 10 januari 2007 antog EU-kommissionen ett energi- och klimatförändringspaket där rådet och Europaparlamentet uppmanades att godkänna:

- ett oberoende EU-åtagande att minska växthusgasutsläppen med minst 20 % till 2020 jämfört med 1990 års nivåer och målet att minska utsläppen med 30 % till 2020, förutsatt att andra industriländer också förbinder sig att göra jämförbara utsläppsminskningar,

- ett obligatoriskt EU-mål på 20 % förnybar energi till 2020 och ett specifikt mål för 10% för biobränsle inom transportsektorn.

Strategin fick stöd av både Europaparlamentet och vid Europeiska rådets möte i mars 2007. Rådet uppmanade kommissionen att lägga fram konkreta förslag, bl.a. om hur insatserna ska fördelas mellan medlemsstaterna. I januari 2008 presenterade EU-kommissionen ett åtgärdspaket enligt vilket Sverige ska minska utsläppen av växthusgaser med 17% från år 2005 till år 2020 och andelen förnybar energi ska år 2020 uppgå till minst 49 %2. Enligt EG-direktivet om effektivare energianvändning (2006/32/EG) ska också alla medlemsländer effektivisera energianvändningen med skäliga, genomförbara och kostnadseffektiva åtgärder.

1 http://www.berg.se/index.php?option=com_content&task=view&id=79&Itemid=42

Enligt (STEMFS 2010:5) ska en strategi för energieffektivisering:

• Avse kommunens förvaltning samt hel- och majoritetsägda bolag.

• Innehålla en nulägesanalys i form av en identifiering och översyn av kommunens energiaspekter.

• Innehålla mål kommunen avser att uppnå till och med år 2014 och år 2020 för byggnader och transporter i den egna verksamheten.

• Innehålla en handlingsplan för arbetet med energieffektivisering som syftar till att kommunens mål för energieffektivisering uppnås.

1.1.2 Energi- och klimatstrategi för Jämtlands län

Länsstyrelserna har uppdraget att, i samråd med bland andra kommunerna och andra berörda aktörer, utarbeta en regional energi- och klimatstrategi i syfte att minska klimatförändringarna, främja energiomställningen, öka andelen förnybar energi samt främja energieffektivisering och effektivare transportsystem. Strategin för Jämtlands län pekar mot 2020, och med sikte mot 2030 då länet ska vara en fossilbränslefri region.

”Visionen för 2020 beskriver en bild av Jämtlands län där det bedrivs ett klimatmedvetet samarbete mellan näringsliv och offentliga aktörer.

Energianvändningen är effektiv och länets potential att bidra med förnybar energi tillvaratas fullt ut vilket leder till minskad klimatpåverkan, långsiktig och säker tillgång till energi samt en hälsosam miljö”. Under innevarande år är arbetet med strategin inriktat på att vid ett antal seminarier gemensamt påbörja utformningen av konkreta handlingsplaner och enas om ett arbetssätt som ger handlingskraft.

1.1.3 Lokala styrande dokument för Bergs kommun

Av kapitlen 1.1.1 – 1.1.2 framgår att Bergs kommun omfattas av ett antal mål inom energi- och klimatområdet på internationell, nationell och regional nivå. Bergs kommun arbetar också i enlighet med ett antal styrande dokument på lokal nivå:

Miljöpolicy3 :

Enligt miljöpolicyn åtar sig Bergs kommun att:

• Visa miljöhänsyn och miljöansvar i planarbete, myndighetsutövning, upphandling och som verksamhetsutövare. Arbetet ska kännetecknas av effektivitet i utnyttjandet av energi och hushållning med råvaror.

• Sträva efter att påverka övriga verksamheter och kommunmedborgare så att en långsiktigt hållbar miljö kan uppnås i kommunen.

Miljömål för Bergs Hyrehus

Bergs Hyreshus (BH) är ett av kommunens helägda bolag. BH har under många år bedrivit ett framgångsrikt miljöarbete enligt EMAS-standarden. Exempel på målsättningar som uppnåtts inom ramen för detta arbete är bland annat effektivare elanvändning och minskad andel fossilbaserad energi. Vidare bedrivs arbete med att löpande komplettera tidigare utförda radonmätningar och informera fastighetsägare.

Strategi för energianvändning

Antogs av kommunfullmäktige den 28 april 2003 och inriktas mot energieffektivisering och ökad andel förnybar energi.

Energi- och klimatmål för Bergs kommun

Som ett resultat av arbetet inom projektet REKLIM fastställde kommunfullmäktige den 17 juni 2008 de målsättningar för Bergs kommun som redovisas i faktaruta 2.

3 http://www.berg.se/index.php?option=com_content&task=view&id=79&Itemid=42 (2007-11-08)

Faktaruta 2. Befintliga energi- och klimatmål för Bergs kommun (Antagna 17/6 2008).

1. Utsläppen av koldioxid per el-abonnemang i Bergs kommun skall minska med 10 % från år 2005 till år 2020.

2. Möjligheterna för utbyggnad av fjärrvärmenäten i kommunen skall undersökas.

3. Enskild uppvärmning baserad på eldningsolja i kommunalägda fastigheter skall ha upphört senast år 2010.

4. Elförbrukningen per m2 i kommunala byggnader, med tillhörande kringutrustning, skall minska med 10 % från år 2007 till år 2012.

5. Bergs kommun skall från år 2010 endast köpa och leasa miljöfordon som tjänstefordon, men bör sträva efter att från år 2008 köpa och leasa miljöfordon som tjänstefordon.

6. Väl utbyggda distributionssystem för drivmedel för fordon ska finnas i alla delar av kommunen.

7. År 2009 skall det finnas minst ett tankställe för förnybara drivmedel i Bergs kommun.

8. År 2012 ska minst 50 % av kommunens elbehov utgöras av egenproducerad el från vindkraft och/eller andra förnybara energislag.

Målsättningarna har ingen inbördes rangordning, de är här numrerade för att enklare kunna hänvisas till. Målsättningarna omfattar Bergs kommun såväl som geografisk enhet som kommunal förvaltning. Alla mål är aktuella för den tidsperiod som avser det statliga stödet till energieffektivisering (2010 – 2020), se kapitel 1. De mål (2-5) som primärt avser verksamheten inom den kommunala förvaltningen har därför på ett naturligt sätt inkluderats i föreliggande strategi. Befintliga mål (förutom mål 2 som mer är en åtgärd), med tillhörande motivering och uppföljning, redovisas utförligt nedan.

1. Utsläppen av koldioxid per el-abonnemang i Bergs kommun skall minska med 10 % från år 2005 till år 2020.

Detta mål kan ses som en övergripande målsättning. Alla andra mål och alla typer av åtgärder på energiområdet bidrar direkt eller indirekt till att detta mål uppfylls.

Motivering: Mellan 1990 och 2005 minskade antalet invånare i Bergs kommun med cirka 1.000 personer (- 11 %). Trots detta ökade utsläppen av koldioxid med cirka 13 % under samma period. Orsakerna till de ökade utsläppen utgjordes främst av ökade leveranser av dieselolja och el vilket i sin tur, med stor säkerhet, kan hänföras till en ökad mängd tunga transporter som passerar genom kommunen respektive en expanderande turistnäring som medfört ett ökat antal fritidshus, boendeanläggningar, snökanoner etc.

Den negativa utvecklingen avseende utsläpp av koldioxid kan således till stor del hänföras till verksamheter utövandes av människor som endast periodvis uppehåller sig i kommunen, verksamheter som på många andra sätt innebär en positiv utveckling. Att mäta utsläppen av koldioxid i förhållande till antalet invånare i kommunen skulle mot denna bakgrund ge en delvis missvisande bild av utvecklingen.

Istället har valts att relatera utsläppen av koldioxid till antalet el-abonnemang i kommunen. Detta med anledning av att i princip alla nya fritidshus, liftar etc. har ett el-abonnemang vilket gör att utvecklingen för antalet el-abonnemang antas ge en mer rättvis bild av utvecklingen i kommunen avseende hur många människor som över tid befinner sig i kommunen, permanent eller periodvis. Antalet el-abonnemang uppgick 1990 till ca 8.465 st. medan de 2005 hade ökat till 9.146 st., en ökning med ca 8%.

Uppföljning 2010: Antalet el-abonnemang har minskat till 8.390 st. Samtidigt har utsläppen av koldioxid mellan åren 2005 och 2009 minskat från 59.262 ton till 39.666 ton. Utsläppen av koldioxid per el-abonnemang har således minskat från 6,5 till 4,7 ton, en minskning motsvarande cirka 28%.

Sammantaget är målet uppnått men variationen mellan olika år är stor vilket gör att det finns all anledning att arbeta vidare med åtgärder som ytterligare minskar utsläppen.

3. Enskild uppvärmning baserad på eldningsolja i kommunalägda fastigheter skall ha upphört senast år 2010.

Motivering: Denna målsättning bör främst ses om ett delmål för att uppnå den övergripande målsättningen om minskade utsläpp av koldioxid. Delmålet bör i första hand uppnås genom att fastigheter som i dagsläget (2008) värms upp med eldningsolja ansluts till fjärrvärme där så är möjligt, i andra hand bör konvertering till värmepump och/eller biobränsle genomföras.

Uppföljning 2010: Under 2010 ersattes oljepannan vid Klövjö skola, den sista kommunalägda fastigheten där uppvärmningen baserades på eldningsolja, med en bergvärmeanläggning (värmepump).

Målsättningen är således uppfylld.

4. Elförbrukningen per m2 i kommunala byggnader, med tillhörande kringutrustning, ska minska med 10 % från år 2007 till år 2012.

Motivering: BH har under ett antal år arbetat efter uppsatta målsättningar med syfte att minska förbrukningen av värme och fossila bränslen. Däremot har det inte funnits några fastställda målsättningar avseende minskad elförbrukning. Den specifika elförbrukningen är relativt stor vilket i sin tur innebär att det finns stor potential för minskad elförbrukning. Detta gäller inte minst i de byggnader där värmeförsörjningen baseras på el, direktverkande och vattenburen. Vidare ska hyres- och bostadsrätthus, lokaler och specialbyggnader över 1 000 m2 genomgå en energideklaration4. Sammantaget avkrävs Bergs kommun ett systematiskt energiarbete vilket innebär att energiaspekter hanteras strukturerat i såväl investeringsprojekt som i den löpande driften.

Uppföljning 2010: 2009 utgör basår för föreliggande strategi. Uppgifter avseende elförbrukning år 2009 presenteras därför i kapitel 2. Det som kan vara värt att nämna är att elförbrukningen år 2009 var något lägre än 2007, dessa siffror var dock ej normalårskorrigerade. När det gäller energideklarationerna är detta arbete klart för bostäderna i de delar av kommunen där dessa ska avvecklas. För närvarande pågår ortsvis arbete med alla typer av fastigheter och det återstår en del att göra.

5. Bergs kommun skall från år 2010 endast köpa och leasa miljöfordon som tjänstefordon, men bör fr. o m nu sträva efter att från år 2008 köpa och leasa miljöfordon som tjänstefordon.

Motivering: Merparten av koldioxidutsläppen i Bergs kommun, cirka 2/3, härrör från transportsektorn.

Två större genomfartsleder går igenom kommunen; E45 och väg 321. Trafiken på dessa vägar är svår att påverka, insatser bör istället riktas mot att utveckla möjligheterna att tanka förnybara drivmedel. Bergs kommun har ett stort antal tjänstefordon och är dessutom en relativt stor drivmedelskund. Kommunen skall därför föregå som gott exempel och endast införskaffa tjänstefordon som uppfyller kriterierna för miljöfordon5. Undantag kan medges i specifika fall. Viktigt är också att de fordon som köps in och leasas ska uppfylla gällande säkerhetskrav.

Uppföljning 2010: Vid tidpunkten för fastställande av aktuell målsättning var antalet miljöfordon fyra av totalt 51 fordon (leasingbilar). Antalet miljöfordon har därefter ökat till sju stycken, se kapitel 2.2., medan det totala antalet bilar minskat från 51 till 50 (se tabell 5). Sammantaget har andelen miljöfordon ökat från 8% till 14% men målsättningen är ännu inte uppnådd.

4 Boverket. Energideklaration – nu är det dags!

5 Definitionen för miljöfordon finns på www.miljofordon.se

6. Väl utbyggda distributionssystem för drivmedel för fordon ska finnas i alla delar av kommunen.

Motivering: Invånarna i Bergs kommun är på olika sätt beroende av transporter; till och från arbetet, för inköp av livsmedel etc. Även den expanderande turistnäringen är beroende av att besökare från andra delar av länet, landet och världen kan transportera sig till och från kommunen. Väl utbyggda distributionssystem för drivmedel, såväl för landsvägsfordon som för snöskotrar, i alla delar av kommunen är därför en förutsättning för en framtida positiv utveckling för Bergs kommun. Nuvarande utveckling går i detta avseende åt fel håll, antalet tankställen har minskat under det senaste decenniet och tenderar att minska ytterligare. Detta riskerar att minska kommunens attraktionskraft för såväl besökare som potentiella inflyttare. Dessutom medför ett minskat antal tankställen ofta ett ökat behov av transporter.

Uppföljning 2010: Frågan drivs ur ett regionalt perspektiv i riksdagen.

7. År 2009 skall det finnas minst ett tankställe för förnybara drivmedel i Bergs kommun.

Motivering: Den 1 april 2006 infördes ”Lag om skyldighet att tillhandahålla förnybara drivmedel” i Sverige. Dessutom fastslås i de regionala miljömålen att väl utbyggda distributionssystem för förnybara fordonsbränslen ska finnas i alla delar av länet senast år 2010.

Uppföljning 2010: Under 2008 etablerades ett tankställe för E-85 i Myrviken. Där finns också en laddstation för elfordon. Ytterligare ett tankställe för E-85 planeras i Svenstavik. Målet är uppfyllt.

8. År 2012 ska minst 50 % av kommunens elbehov utgöras av egenproducerad el från vindkraft och/eller andra förnybara energislag.

Motivering: På årsbasis är produktionen av el i Bergs kommun i dagsläget ca fyra gånger större än elförbrukningen. Produktionen baseras uteslutande på förnybar energi, främst i form av vattenkraft.

Således nettoexporteras årligen en relativt stor mängd förnybar elenergi från Bergs kommun. Detta är, sett ur ett globalt klimatperspektiv, mycket positivt. Ur samma perspektiv är det av yttersta vikt att ny elproduktion med förnybara energikällor, inte minst i form av vindkraft, på olika sätt stimuleras, exempelvis genom ökad andel förnybar el i offentlig sektor. Av EG-direktiv 2001/77/EG framgår också bl.a. att ett mål är att 50 % av anskaffad el i offentlig sektor skall komma från förnybara energislag.

Den aktuella målsättningen kan uppnås på flera sätt, dels genom att kommunen främjar vindkraftsfrågor vid planering samt dels genom att kommunen verkar för ökad elproduktion med vindkraft i egen regi och/eller i samverkan med andra. Aktuell målsättning motsvarar cirka 7.000 MWh och/eller två vindkraftverk á 2 MW.

Vidare är det viktigt att Bergs kommun på olika sätt arbetar för att förtjänsterna av den vindkraft som byggs i kommunen i så stor utsträckning som möjligt skall komma kommunens invånare tillgodo. Detta kan ske genom lokalt ägande av vindkraftverk, bygdepeng, markarrenden etc. Möjlighet till delägarskap i elproduktionsanläggningar skulle sannolikt även bidra till att öka kommunens attraktionskraft och förbättra villkoren för kommuninvånarna.

Uppföljning 2010: Utbyggnaden av vindkraft i kommunen har accelererat under 2010. Minst ett vindkraftverk är lokalt delägt. BTEA är i dagsläget ”endast” ett eldistributionsbolag, dvs inte ett elproduktionsbolag. Förändrade ägardirektiv för BTEA, vilket skulle möjliggöra elproduktion, har börjat diskuteras.

In document Energi- och klimatstrategi (Page 3-8)

Related documents