• No results found

Förslaget till lag om ändring i skatteförfarandelagen

8   Författningskommentar

8.2   Förslaget till lag om ändring i skatteförfarandelagen

Prop. 2014/15:112

28

Ikraftträdandebestämmelse

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2016.

Lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2016. Övervägandena finns i avsnitt 6.1.

8.2 Förslaget till lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244)

14 § Kontrolluppgift ska lämnas om avyttring av elcertifikat.

Kontrolluppgift ska lämnas för fysiska personer och dödsbon av Statens ener-gimyndighet.

I kontrolluppgiften ska uppgift lämnas om antalet avyttrade elcertifikat och försäljningspriset.

I paragrafen ändras andra stycket med anledning av att Energimyndig-heten tagit över uppgiften som kontoföringsmyndighet för elcertifikat från Svenska kraftnät. Det är därför Energimyndigheten som framöver ska lämna kontrolluppgifter om avyttring av elcertifikat för fysiska per-soner och dödsbon.

Övervägandena finns i avsnitt 5.

Ikraftträdandebestämmelse

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2016.

Lagändringen träder i kraft den 1 januari 2016. Övervägandena finns i avsnitt 6.2.

29 Prop. 2014/15:112 Bilaga 1

Sammanfattning av

Energimarknadsinspektionens rapport Regelförändringar som möjliggör nordisk balansavräkning (Ei R2014:06)

Energimarknadsinspektionen (Ei) har av regeringen fått i uppdrag att skapa förutsättningar för genomförandet av en nordisk slutkundsmarknad för el. Av uppdraget framgår att Ei ska ta fram förslag till de förändringar som krävs i svensk rätt för att skapa förutsättningar för en nordisk slut-kundsmarknad. Att etablera en gemensam balansavräkning i berörda län-der ses av både bransch och tillsynsmyndigheter som en central del för att åstadkomma en gemensam slutkundsmarknad. Ei lämnar i den här rapporten författningsförslag som möjliggör för Svenska kraftnät att i samarbete med systemoperatörerna i Norge och Finland etablera en ge-mensam balansavräkning enligt den modell som systemoperatörerna utarbetat. Andra förslag som möjliggör en nordisk slutkundsmarknad rapporterade Ei till regeringen i rapporten Enklare för kunden – förslag som ökar förutsättningarna för en nordisk slutkundsmarknad i juni 2013.

Harmonisering ger en effektivare marknad

Balansavräkning är en funktion som är nödvändig på den nordiska el-marknaden. Eftersom mätning, beräkning, rapportering och balansavräk-ningen idag utförs på delvis olika sätt, utifrån olika regelverk så behöver varje elhandlare och balansansvarig anpassa sin verksamhet och sina IT-system utifrån de nationella regelverken. I och med att balansavräkning är en central del för elhandlarens verksamhet så innebär skillnaderna mellan regelverken att det finns barriärer som försvårar för elhandlare och balansansvariga som önskar bedriva verksamhet i flera nordiska län-der. Barriärerna utgör därmed också hinder för etableringen av en nor-disk slutkundsmarknad. Harmoniserade regler skulle enligt Ei:s bedöm-ning medföra en effektivisering av balansavräkbedöm-ningen och därigenom en effektivare nordisk elmarknad.

De finska, norska och svenska systemoperatörerna har presenterat ett förslag till gemensam balansavräkning för berörda tillsynsmyndigheter.

Förslaget innebär att balansavräkningen harmoniseras stegvis. I ett första steg upplåter de systemansvariga avräkningen till en gemensam enhet och de balansansvariga får en motpart och ett system för avräkning.

Vissa rapporteringar föreslås harmonieras men i huvudsak förblir balans-avräkningen oförändrad för svenska aktörer. I ett andra steg föreslås ba-lansavräkningen att harmoniseras vilket medför förändrad rapportering och sannolikt ett gemensamt dataformat.

Ei bedömer att enbart det första steget av harmonisering som system-operatörerna föreslår inte i sig tar bort samtliga de barriärer som finns för balansansvariga och elhandlare att etablera sig i flera länder. Svenska kraftnäts kostnadsnyttobedömning visar också att kostnaderna för de ba-lansansvariga kommer att öka i ett kortsiktigt perspektiv. Därmed krävs

Prop. 2014/15:112 Bilaga 1

30

mer harmonisering för att ta bort de barriärer som finns, i form av skill-nader i regelverk och rutiner mm, mellan länderna. Ei:s slutsats är ändå att en stegvis harmonisering har fördelar och förordar att det första steget genomförs. En stegvis harmonisering på det sätt som nu föreslås ger dessutom de inblandade aktörerna möjlighet till viss flexibilitet och skapar tid och möjlighet att korrigera eventuellt felaktiga antaganden och bedömningar som gjorts tidigare i processen. Ei anser att harmonisering-en bör fortsätta i ett andra steg för att dharmonisering-en totala potharmonisering-entiella samhällseko-nomiska vinsten ska realiseras och bedömer att steg två i harmoniser-ingen av balansavräknharmoniser-ingen kan inledas när klarhet nåtts om hur det framtida informationsutbytet ska gå till på den svenska elmarknaden.

Ei lämnar förslag till ändringar i regelverket för att undanröja hinder för en nordisk balansavräkning

För att systemoperatörerna ska kunna genomföra en gemensam balans-avräkning bedömer Ei att det behöver ske ändringar i ellagen. Ei föreslår att Svenska kraftnät ska ha möjlighet att uppdra åt annan aktör att utföra balansavräkningen och att reglerna om balansansvar även ska gälla för inmatning av el i inmatningspunkter. Detta gäller redan i praktiken men framgår inte av regelverket.

Vidare, för att de balansansvariga ska kunna ha ett gemensamt balans-ansvarsavtal för avräkningen som avser Norge, Finland och Sverige, bör den aktör som utför balansavräkningen på uppdrag av de systemansva-riga få ingå ett balansansvarsåtagande direkt med de balansansvasystemansva-riga. Ei föreslår därför att ellagen ändras så att det blir möjligt för den som utför balansavräkningen att ingå avtal direkt med de balansansvariga.

Med tanke på att rapporteringen av mätvärden utgör grunden för ba-lansavräkningen och att de förslag som Svenska kraftnät lämnat även av-ser viss förändring i befintligt informationsutbyte mellan aktörerna före-slår Ei också vissa ändringar i förordningen om mätning, beräkning och rapportering av överförd el. Ei föreslår att dagens ordning med prelimi-nära och slutliga mätresultatrapporter utgår och ersätts av en rapport-ering. Vidare föreslår Ei att sådan rapportering som redan är praxis avse-ende inmatningspunkter för el anges i regelverket på motsvarande sätt som gäller för uttagspunkter. Slutligen föreslås viss utökad rapporterings-skyldighet för nätägare av mätresultat. Ei föreslår att samtliga ändringar bör träda ikraft den 1 juli 2015.

Ei har även översiktligt utrett vilket behov av följdändringar i Ei:s mät-föreskrifter som krävs. Den exakta utformningen och konsekvenserna av dessa ändringar avser Ei återkomma till i särskild ordning.

Svenska kraftnät har vidare föreslagit vissa ändringar avseende mät-ning och rapportering i s.k. icke koncessionspliktiga elnät i syfte att bl.a.

få bättre noggrannhet i balansavräkningen. Ei bedömer dock inte att ut-redningsunderlaget i tillräcklig grad motiverar dessa ändringar då det skulle innebära en större förändring av dagens regelverk. Ei bedömer dock att det kan finnas anledning att återkomma till denna fråga.

Ei anser också att regeringen bör överväga att meddela föreskrifter av-seende avräkning i enlighet med det bemyndigande som redan finns i el-lagen. Några förslag till avräkningsbestämmelser lämnas dock inte utan

31 Prop. 2014/15:112 Bilaga 1

dessa bör enligt Ei beredas av Svenska kraftnät i egenskap av systeman-svarig myndighet.

Ei kan i dagsläget inte se något behov av ytterligare ändringar i regel-verket än vad som nu föreslagits. Ei utesluter dock inte att detta kan bli påkallat när nästa steg tas till harmonisering av balansmarknaden. Efter-som det fortfarande kvarstår att i detalj utreda hur informationsutbytet mellan aktörerna ska se ut, val av meddelandeformat och rutiner i övrigt för en än mer harmoniserad balansavräkning anser Ei att det finns skäl att återkomma till denna fråga på nytt längre fram.

Härigenom föreskrivs i fråga om ellagen (1997:857) att 8 kap. 4 §, 4 c § och 11 § ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

8 kap.

4 § En elleverantör får bara leverera el i uttagspunkter där någon har åta-git sig det ekonomiska ansvaret för att det nationella elsystemet tillförs lika mycket el som tas ut i uttags-punkten (balansansvar). Ett sådant åtagande ska göras genom ett avtal med den systemansvariga myndig-heten.

En elleverantör får bara leverera el i uttagspunkt där någon har åtagit sig det ekonomiska ansvaret för att det nationella elsystemet tillförs lika mycket el som det tas ut i ut-tagspunkt och en producent av el får bara mata in el i en inmat-ningspunkt där någon åtagit sig det ekonomiska ansvaret för att det tas ut lika mycket el som det matas in i det nationella elsystemet (ba-lansansvar). Ett sådant åtagande ska göras genom avtal om planer-ingsansvar och avräkning med den systemansvariga myndigheten.

Första stycket tillämpas inte un-der den tidsfrist som anges i 4 e § första stycket. Med uttagspunkt avses därvid den punkt där en el-användare, enligt avtal med inne-havaren av nätkoncession, tar ut el för förbrukning. Lag (2009:580).

Första stycket tillämpas inte un-der den tidsfrist som anges i 4 e § första stycket.

Med uttagspunkt avses därvid den punkt där en elanvändare, en-ligt avtal med innehavaren av nät-koncession, tar ut el för förbruk-ning.

4 c § När den systemansvariga myndig-heten får kännedom om att ett av-tal med myndigheten om balans-ansvar enligt 4 § första stycket ska upphöra att gälla ska myndigheten utan dröjsmål underrätta de inne-havare av nätkoncession på vars ledningsnät de uttagspunkter är be-lägna där balansansvaret sålunda kommer att upphöra att gälla. In-nehavarna av nätkoncession ska

När den systemansvariga myndig-heten får kännedom om att avtal om balansansvar enligt 4 § första stycket ska upphöra att gälla ska myndigheten utan dröjsmål under-rätta de innehavare av nätkonces-sion på vars ledningsnät de uttags-punkter respektive inmatningspunk-ter är belägna där balansansvaret sålunda kommer att upphöra att gälla. Innehavarna av

33 Prop. 2014/15:112 Bilaga 2

utan dröjsmål underrätta berörda

elleverantörer. sion ska utan dröjsmål underrätta berörda elleverantörer och produ-center av el.

När någon, som i ett avtal med en elleverantör har åtagit sig ba-lansansvaret i de uttagspunkter där elleverantören levererar el, får kännedom om att detta avtal ska upphöra att gälla ska den balans-ansvarige utan dröjsmål underrätta den systemansvariga myndigheten och de innehavare av nätkonces-sion på vars ledningsnät de uttags-punkter är belägna där balansan-svaret sålunda kommer att upphöra att gälla. Innehavarna av nätkon-cession ska utan dröjsmål under-rätta elleverantören.

När någon som är balansansva-rig i en uttagspunkt eller inmat-ningspunkt får kännedom om att balansansvaret i punkten ska upp-höra att gälla ska den balansansva-rige utan dröjsmål underrätta den systemansvariga myndigheten och de innehavare av nätkoncession på vars ledningsnät de uttagspunkter respektive inmatningspunkter är belägna där balansansvaret sålunda kommer att upphöra att gälla. In-nehavarna av nätkoncession ska utan dröjsmål underrätta elleveran-tören respektive producenten av el.

Regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, nätmyndigheten meddelar närmare föreskrifter om underrättelseskyldigheten enligt första och andra styckena.

Regeringen eller, efter regering-ens bemyndigande, nätmyndighe-ten meddelar närmare föreskrifter om underrättelseskyldigheten en-ligt första och andra styckena.

11 § Den systemansvariga myndigheten skall svara för avräkningen mellan de balansansvariga enligt de före-skrifter som regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, myn-digheten meddelar.

Den systemansvariga myndigheten ska svara för avräkningen mellan de balansansvariga. Den systeman-svarige får uppdra åt annan att ansvara för avräkningen. Om den systemansvarige har uppdragit ba-lansavräkningen till annan ska av-tal om villkoren för avräkningen istället ingås med denne. Bestäm-melserna i 8 kap. 4 a–b §§ ska tillämpas även i de fall den system-ansvariga myndigheten har upp-dragit till annan att ansvara för avräkningen.

Regeringen eller, efter regering-ens bemyndigande, den systeman-svariga myndigheten får meddela närmare föreskrifter om avräk-ningen mellan de balansansvariga.

Dessa bestämmelser ska träda i kraft den 1 juli 2015.

Prop. 2014/15:112 Bilaga 3

34

Förteckning över remissinstanserna

Riksrevisionen, Kammarrätten i Jönköping, Hovrätten för Västra Sve-rige, Förvaltningsrätten i Linköping, Konkurrensverket, Affärsverket svenska kraftnät, Elsäkerhetsverket, Statens energimyndighet, Konsu-mentverket, Post- och telestyrelsen, Datainspektionen, Finansinspek-tionen, Swedac, Myndigheten för samhällskydd och beredskap, Regelrå-det, Sveriges kommuner och landsting, Svenskt näringsliv, Svensk energi, Fastighetsägarna Sverige, Konsumenternas energimarknadsbyrå, Oberoende elhandlare, Sveriges konsumenter Bostadsrätterna, Villaägar-nas riksförbund, Svensk Elbrukarförening LantbrukarVillaägar-nas riksförbund, Företagarna, Näringslivets Regelnämnd, Svenska elnätsupproret, Nord Pool Spot AB, Elmaterial Leverantörerna, Svensk fjärrvärme, Svensk solenergi, Svensk Vindenergi och Svensk Vindkraftförening.

Förslag till lag om ändring i ellagen (1997:857)

Härigenom föreskrivs att 8 kap. 4–4 c §§, 11, 11 a och 11 c §§ ellagen (1997:857) ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

8 kap.

4 §1 En elleverantör får bara leverera el i uttagspunkter där någon har åta-git sig det ekonomiska ansvaret för att det nationella elsystemet tillförs lika mycket el som tas ut i uttags-punkten (balansansvar). Ett sådant åtagande ska göras genom ett av-tal med den systemansvariga myn-digheten.

En elleverantör får bara leverera el i uttagspunkter där någon har åta-git sig det ekonomiska ansvaret för att det nationella elsystemet tillförs lika mycket el som tas ut i uttags-punkten (balansansvar). Med ut-tagspunkt avses den punkt där en elanvändare, enligt avtal med nät-koncessionshavaren, tar ut el för förbrukning.

Första stycket tillämpas inte under den tidsfrist som anges i 4 e § första stycket.

Ett åtagande enligt första stycket ska göras genom avtal dels med den systemansvariga myndigheten, dels med den som utför avräk-ningen mellan de balansansvariga.

Avtalet med den systemansvariga myndigheten ska innehålla ett åta-gande att säkerställa balans mel-lan tillförsel och uttag av el. Avta-let med den som utför avräkningen mellan de balansansvariga ska innehålla villkoren för avräk-ningen.

Med uttagspunkt avses därvid den punkt där en elanvändare, en-ligt avtal med innehavaren av nät-koncession, tar ut el för förbruk-ning.

Första och andra styckena tillämpas inte under den tidsfrist som anges i 4 e § första stycket.

 

1 Senaste lydelse 2009:580.

Villkoren i balansavtalen ska vara objektiva och icke-diskrimineran-de.

Villkoren i avtalen enligt 4 § andra stycket ska vara objektiva och icke-diskriminerande.

Den systemansvariga myndighe-ten får inte ingå balansavtal förrän de metoder som har använts för att utforma avtalen har godkänts av nätmyndigheten. Godkännande ska lämnas, om metoderna kan antas leda till att avtalen uppfyller kra-ven enligt första stycket.

Den systemansvariga myndighe-ten och den som utför avräkningen mellan de balansansvariga får inte ingå avtal enligt 4 § andra stycket förrän de metoder som har använts för att utforma avtalen har god-känts av nätmyndigheten. Godkän-nande ska lämnas, om metoderna kan antas leda till att villkoren i avtalen uppfyller kraven i första stycket.

Ett beslut enligt andra stycket gäller omedelbart. Nätmyndigheten ska delge beslutet enligt 49 § första stycket 1 och andra stycket delgiv-ningslagen (2010:1932).

4 b §3 Den systemansvariga myndigheten skall offentliggöra de villkor som tillämpas i balansavtalen samt på begäran utan dröjsmål lämna skriftlig uppgift om dessa villkor.

Den systemansvariga myndigheten och den som utför avräkningen mellan de balansansvariga ska offentliggöra de villkor som de tillämpar i avtalen enligt 4 § andra stycket och på begäran utan dröjs-mål lämna skriftlig uppgift om villkoren.

Regeringen eller, efter regering-ens bemyndigande, nätmyndighe-ten får meddela närmare föreskrif-ter om offentliggörande av villkor enligt första stycket.

Regeringen eller, efter regering-ens bemyndigande, nätmyndighe-ten får meddela föreskrifter om offentliggörande av villkor enligt första stycket.

4 c §4 När den systemansvariga myndig-heten får kännedom om att ett av-tal med myndigheten om balansan-svar enligt 4 § första stycket ska upphöra att gälla ska myndigheten utan dröjsmål underrätta de inne-havare av nätkoncession på vars

När den systemansvariga myndig-heten får kännedom om att ett av-tal enligt 4 § andra stycket ska upphöra att gälla, ska myndigheten utan dröjsmål underrätta de nätkon-cessionshavare på vars ledningsnät de uttagspunkter är belägna där ba- 

2 Senaste lydelse 2010:1968.

3 Senaste lydelse 2005:404.

4 Senaste lydelse 2009:580.

37 Prop. 2014/15:112 Bilaga 4

ledningsnät de uttagspunkter är be-lägna där balansansvaret sålunda kommer att upphöra att gälla. In-nehavarna av nätkoncession ska utan dröjsmål underrätta berörda elleverantörer.

lansansvaret kommer att upphöra att gälla. Nätkoncessionshavarna ska utan dröjsmål underrätta berör-da elleverantörer.

När någon, som i ett avtal med en elleverantör har åtagit sig ba-lansansvaret i de uttagspunkter där elleverantören levererar el, får kän-nedom om att detta avtal ska upp-höra att gälla ska den balansan-svarige utan dröjsmål underrätta den systemansvariga myndigheten och de innehavare av nätkonces-sion på vars ledningsnät de uttags-punkter är belägna där balansan-svaret sålunda kommer att upphö-ra att gälla. Innehavarna av nät-koncession ska utan dröjsmål un-derrätta elleverantören.

När någon, som i ett avtal med en elleverantör har åtagit sig ba-lansansvaret i de uttagspunkter där elleverantören levererar el, får kän-nedom om att detta avtal ska upp-höra att gälla, ska den balansan-svarige utan dröjsmål underrätta den systemansvariga myndigheten och de nätkoncessionshavare på vars ledningsnät de uttagspunkter är belägna där balansansvaret kom-mer att upphöra att gälla. Nätkon-cessionshavarna ska utan dröjsmål underrätta elleverantören.

Regeringen eller, efter reger-ingens bemyndigande, nätmyndig-heten meddelar närmare föreskrif-ter om underrättelseskyldigheten enligt första och andra styckena.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer kan med stöd av 8 kap. 7 § regerings-formen meddela närmare föreskrif-ter om underrättelseskyldigheföreskrif-terna i första och andra styckena.

11 §5 Den systemansvariga myndigheten skall svara för avräkningen mellan de balansansvariga enligt de före-skrifter som regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, myn-digheten meddelar.

Den systemansvariga myndigheten ska ansvara för att avräkning sker mellan de balansansvariga. Myn-digheten får uppdra åt någon an-nan att utföra avräkningen.

11 a §6 En elleverantör som har levererat el till en uttagspunkt där det saknas någon som är balansansvarig skall vid den systemansvariga myndig-hetens avräkning anses som ba-lansansvarig för uttagspunkten.

Er-En elleverantör som har levererat el till en uttagspunkt där det saknas någon som är balansansvarig ska anses som balansansvarig för ut-tagspunkten vid avräkning enligt 11 §. Ersättning ska betalas enligt  

5 Senaste lydelse 1999:770.

6 Senaste lydelse 2006:926.

Prop. 2014/15:112 Bilaga 4

38

sättning skall betalas enligt de vill-kor som den systemansvariga myn-digheten tillämpar mot balansan-svariga.

villkor som motsvarar villkor för andra balansansvariga enligt så-dana avtal som avses i 4 § andra stycket tredje meningen.

11 c §7 En balansansvarig, som använder någon annans produktionskapacitet särskilt för att fullgöra sina åtagan-den enligt balansavtalet, får inte ställa upp villkor som utesluter elproducenter från att tillhanda-hålla sådan kapacitet med hänvis-ning endast till kraftslag. Den ba-lansansvarige ska anskaffa kapa-citet på ett öppet, icke-diskrimine-rande och marknadsorienterat sätt.

En balansansvarig, som använder någon annans produktionskapacitet särskilt för att fullgöra sina åtagan-den enligt sådana avtal som avses i 4 § andra stycket, får inte ställa upp villkor som utesluter elprodu-center från att tillhandahålla sådan kapacitet med hänvisning endast till kraftslag. Den balansansvarige ska anskaffa kapacitet på ett öppet, icke-diskriminerande och mark-nadsorienterat sätt.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2016.

 

7 Senaste lydelse 2014:270.

39 Prop. 2014/15:112 Bilaga 5

Lagrådets yttrande

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-04-15

Närvarande: F.d. justitierådet Lennart Hamberg samt justitieråden Kristina Ståhl och Agneta Bäcklund.

Nordisk balansavräkning

Enligt en lagrådsremiss den 9 april 2015 (Miljö- och energidepartemen-tet) har regeringen beslutat inhämta Lagrådets yttrande över förslag till lag om ändring i ellagen (1997:857).

Förslaget har inför Lagrådet föredragits av kanslirådet Andreas Lindholm.

Lagrådet lämnar förslaget utan erinran.

Prop. 2014/15:112

40

Miljö- och energidepartementet

Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 21 maj 2015 Närvarande: Statsministern S Löfven, ordförande, och statsråden Å Romson, Y Johansson, M Johansson, I Baylan, K Persson, S-E Bucht, I Lövin, Å Regnér, M Andersson, A Ygeman, A Johansson, M Kaplan, A Bah Kuhnke, A Strandhäll, A Shekarabi, G Fridolin, G Wikström, A Hadzialic

Föredragande: statsrådet I Baylan

Regeringen beslutar proposition Nordisk balansavräkning

41 Prop. 2014/15:112

Rättsdatablad

Författningsrubrik Bestämmelser som inför, ändrar, upp-häver eller upprepar ett normgivnings-bemyndigande

Celexnummer för bakomliggande EU-regler

Lag om ändring i ellagen (1997:857)

8 kap. 4 b och 11 §§

Related documents