• No results found

BALANSRÄKNING

In document Årsredovisning 1998 (Page 54-57)

Ekonomisk redovisning

BALANSRÄKNING

SCA-koncernens bokslut följer Redovis-ningsrådets rekommendationer.

KONCERNREDOVISNING Koncernens omfattning

Koncernens bokslut omfattar boksluten för moderbolaget och samtliga dotter-bolag, i enlighet med årsredovisnings-lagens definitioner. Vidare ingår SCAs andel i så kallade samriskbolag (se nedan).

Förvärvsmetoden

Koncernredovisningen upprättas enligt förvärvsmetoden. Det egna kapitalet i det förvärvade dotterbolaget bestäms ut-ifrån en marknadsvärdering av tillgång-ar och skulder vid förvärvstidpunkten (så kallad förvärvsanalys). I de fall marknadsvärderingen beträffande till-gångar och skulder ger väsentligt andra värden än det förvärvade bolagets bok-förda värden, ska dessa marknadsvärden utgöra koncernens anskaffningskostnad.

Skillnaden mellan anskaffningsvärdet för dotterbolagsaktier och det vid för-värvsanalysen beräknade värdet av eget kapital redovisas som koncernmässig goodwill.

Om så erfordras görs vid förvärvs-analysen en avsättning till reserv för framtida kostnader för omorganisation och personalminskningar.

Avyttrade dotterbolag ingår i koncer-nens redovisning till och med tidpunkten för avyttringen.

Omräkning av utländska dotterbolag

Omräkning av utländska dotterbolags balansräkningar och resultaträkningar sker enligt dagskursmetoden. Detta in-nebär att tillgångar och skulder omräk-nas till balansdagens kurser samt att samtliga poster i resultaträkningarna omräknas till årets genomsnittskurs.

Omräkningsdifferensen redovisas ej över resultaträkningen utan förs direkt till koncernens eget kapital.

Omräkning av utländska dotterbo-lags balansräkningar och resultaträk-ningar i höginflationsländer eller länder med annan ekonomisk instabilitet görs först till den för regionen funktionella valutan (normalt USD eller EUR) i enlig-het med den monetära metoden. Denna innebär att eventuella kursdifferenser re-dovisas i resultaträkningen. Därefter görs omräkning till rapporteringsvalu-tan enligt dagskursmetoden.

De icke monetära tillgångarnas an-skaffningskostnad redovisas i den för regionen funktionella valutan (USD eller EUR) till valutakurs som gäller vid an-skaffningstillfället.

Minoritetens andel

I koncernens resultaträkning anges mi-noritetens andel i koncernens nettovinst.

Minoritetens andel i dotterbolags eget kapital redovisas i särskild post i balansräkningen. Häri ingår även an-delen i eget kapitalan-delen av obeskattade reserver i dotterföretag.

Skatter

Latent skatt beräknas och redovisas i en-lighet med principerna i IAS 12. Latent skatteskuld eller fordran hänförlig till skillnader mellan redovisade värden och skattemässiga värden på långfristiga ej avskrivningsbara tillgångar redovisas dock inte – såvida det inte är sannolikt att tillgångarna kommer att realiseras inom en överskådlig framtid. I balans-räkningen redovisas beräknad skuld till skattemyndighet som kortfristig. Latent skatteskuld redovisas som avsättning.

Som årets skattekostnad redovisas skatt att betala, förändringar i latent skatt samt skatt på resultatandelar i intressebolag.

Intressebolag

Med intressebolag avses ett långsiktigt aktieinnehav uppgående till minst 20 procent av röstetalet av utelöpande aktier. Redovisning av intressebolag sker enligt kapitalandelsmetoden.

I koncernens resultaträkning redo-visas SCAs resultatandel i intressebolag på två nivåer:

• andelar i resultat efter finansiella pos-ter ingår i koncernens rörelseresultat

• andelar i intressebolagens skatt enligt fullskattemetoden redovisas i koncer-nens skattekostnad.

Resultatandelen beräknas utifrån SCAs kapitalandel i respektive intressebolag.

I koncernens balansräkning upptas aktier i intressebolag i särskild post bland aktier och andelar. Det bokförda värdet på aktieinnehaven förändras med SCAs andel av respektive bolags resultat efter skatt minskat med erhållna utdel-ningar. Ej utdelat resultat i intressebolag redovisas i eget kapital bland bundna reserver.

Samriskbolag

Med samriskbolag avses bolag där aktie-innehavet uppgår till 50 procent och där SCA står för sin del av den finansiella risken. Redovisning av samriskbolag sker enligt klyvningsmetoden.

Klyvningsmetoden innebär att 50 procent av samtliga resultatposter och balansposter ingår i SCA-koncernens re-sultaträkning och balansräkning.

VÄRDERINGSPRINCIPER

Fordringar och skulder i utländsk valuta

I koncernens bokslut värderas ford-ringar och skulder i utländsk valuta till balansdagens kurser. Vinster och för-luster på rörelsens fordringar och skul-der nettoredovisas och tillförs rörelse-resultatet. I den mån terminskontrakt används för att kurssäkra rörelsens ford-ringar och skulder har terminskursen legat till grund för värdering av mot-svarande fordringar och skulder. Vinster och förluster på finansiella fordringar och skulder redovisas som övriga finan-siella poster.

SCA kurssäkrar investeringar i ut-ländska nettotillgångar inkluderande goodwill (hedging). Kurssäkringarna ge-nomförs genom upptagande av valuta-lån och terminskontrakt. Dessa värderas till balansdagskurs. Kursdifferenser på säkringsoperationerna, efter avdrag för skatt, elimineras ur resultaträkningen och förs i likhet med differenser från om-räkning av nettotillgångarna direkt till eget kapital i balansräkningen.

Lager och kundfordringar

Lager består av hel- och halvfabrikat, råvaror och bränslen, förrådsmaterial samt avverkningsrätter. Värdering sker enligt lägsta värdets princip till antingen det lägsta av anskaffnings- respektive återanskaffningskostnaden efter princi-pen först in/först ut eller till verkligt vär-de. För lager av hel- och halvfabrikat samt råvaror och bränslen utgör an-skaffningsvärdena de genomsnittliga

tillverknings- eller anskaffningskostna-derna för året. Ränta ingår ej i lager-värdena.

Innehavet av avverkningsrätter vär-deras till kontraktspriser, som genom-snittligt icke överstiger det verkliga värdet.

Osäkra kundfordringar tas upp till det belopp, som efter en individuell be-dömning beräknas bli betalt.

Materiella anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar redo-visas till anskaffningskostnad efter av-drag för ackumulerade avskrivningar enligt plan.

Anskaffningsvärdet för fastigheter och anläggningar ingående i stora pro-jekt innefattar, till skillnad från anskaff-ningsvärden för övriga investeringar, även anslagna medel för intrimning och igångkörning samt utgifter för räntor under byggnads- och montagetid.

Avskrivningar enligt plan baseras på tillgångarnas anskaffningsvärden och beräknade ekonomiska livslängder.

Följande avskrivningssatser tillämpas på fastigheter och anläggningar:

% Skogsindustrins maskiner 5–10 Konverteringsmaskiner 7–14 Mobilier och övriga lätta maskiner 20

Byggnader 2–6

Markanläggningar 5

Immateriella anläggningstillgångar

Goodwill skrivs av enligt plan. I huvud-sak har den ekonomiska livslängden fastställts till 20 år. Denna avskrivnings-tid har valts då företagsförvärven är av långsiktigt strategiskt värde. Övriga im-materiella tillgångar (främst patent och varumärken) skrivs av med 10–20 pro-cent per år.

MODERBOLAGET

Moderbolagets resultaträkning, balansräkning och kassaflödesanalys återges i sammandrag på sid 52. Följande noter är gemensamma för moderbolaget och koncernen.

RESULTATRÄKNING

In document Årsredovisning 1998 (Page 54-57)

Related documents