• No results found

4.6 Nordeas informationsbas

4.6.3 Bank och finansbranschen

Den estniska marknaden

Den estniska banksektorn är relativt liten. ”Jämfört med Sverige så är den nog

mindre än alla bankaffärer i Stockholm. Detta beror till större delen på att landet är så litet till invånarantalet, bara 1,5 miljoner invånare.” (FVP Poland

and the Baltics) Som det ser ut idag har de flesta av de ester som är i behov av ett bankkonto redan införskaffat ett. Nordeas FVP Poland and the Baltics är lite osäker på några direkta siffror men menar att nog nästan alla av den estniska befolkningen har ett konto hos någon bank.

Ekonomiskt sett går det just nu ganska bra i de baltiska länderna. ”BNP växer en

sådär sex procent per år och jag tror inte att bankerna kan växa så mycket mer eftersom det nog då blir problem efter ett tag. På senaste tiden har vår marknadsandel vuxit snabbare än konkurrenternas." (FVP Poland and the

Baltics) Att just Nordeas andel har vuxit i förhållande till konkurrenterna och speciellt i förhållande till banken Hansapank tror Nordeas FVP Poland and the Baltics beror på att Hansapank redan har en 50 procent andel av marknaden vilket gör det svårt att växa ytterligare.

Vid en jämförelse med Sverige är konkurrensen i Estland än så länge ganska låg. Det finns bara fyra stora banker som är riktiga konkurrenter och ett antal lokala banker som Nordeas FVP Poland and the Baltics inte räknar som konkurrenter till Nordea. De tre huvudkonkurrenterna är Hansapank som ägs av Swedbank14, Ühispank som ägs av svenska SEB och Sampopank som är finskägt. Marknadsandelsmässigt ligger Nordea trea tillsammans med Sampopank efter Hansapank och Ühispank. Emellertid har Nordea en större marknadsandel i bolån än vad banken har som helhet, då det till stor del är detta som de för stunden har koncentrerat sig på i Estland.

Nordea vänder sig till hela folket med sina tjänster även om koncentrationen än så länge ligger på företagskunder. ”Vi är fortfarande mest intresserade av

nordiska kunder. Sedan blir det stora lokala kunder […] och dylika operatörer och sedan kommuner och städer. De allra minsta lokala företagen har vi inte gjort så mycket med p g a av att vi inte har hunnit ännu. När det gäller rena privatkunder så har vi samma indelning som Nordea har i andra länder: Guld, silver och brons segment.” (FVP Poland and the Baltics) Privatkundernas

intresse i Nordea ligger främst i bolån, vilket förklarar Nordeas högre marknadsandel inom detta område.

För att få reda på vad kunderna anser om Nordea använder sig företaget av olika Customer Satisfaction Studies. En studie gjordes för tre år sedan och har sedan dess legat som grund för Nordeas antaganden om sin marknad i Estland. En studie genomförs just nu och ska bli klar i januari. Nordea följer bl a Customer Satisfaction index för att förbättra sina tjänster och därmed också sin lönsamhet. Inom branschen är det enligt Nordeas FVP Poland and the Baltics främst två faktorer som är avgörande för hur bankerna klarar sig i Estland just nu.

”…pris och bra service tror jag kommer att bli ännu viktigare. I dagens läge är nog pris störst. I Sverige och Finland är det viktigt att ha en bra bankrelation och att man är nöjd. Det kan kunden till och med betala lite extra för. I de här länderna [Baltikum] är dock priset ganska avgörande. Kunderna tittar på det först.” (FVP Poland and the Baltics)

Estland, ICA & Nordea Den svenska marknaden

Nordea i Sverige vänder sig till många olika segment vilket gör att bankens marknad är relativt stor. De svenska kunderna är ganska aktiva bankkunder och de allra flesta har ett intresse för den egna ekonomin. Detta intresse är dessutom på uppåtgående och fler och fler har en plan för sin ekonomi. Nordea försöker ta tillvara på detta intresse och på så sätt utöka sitt kundantal. Ett annat sätt att utöka antalet kunder ser Nordea genom att integrera de företagskunder som använder sig av Postgirot. Nordea ser där en möjlighet för kunden att samla alla pengaaffärer i samma bank.

Emellertid finns det många aktörer på den svenska bankmarknaden som konkurrerar om kunderna. Nordeas största konkurrenter på denna marknad är Föreningssparbanken, Handelsbanken och SEB, men även många mindre nischbanker finns. Dessa är dock mest inriktade på enklare funktioner och tilltalar främst sådana kunder som än så länge inte tar en alltför aktiv del i sin ekonomi.

Marknadsandelsmässigt ligger Nordea ganska så bra till på en andraplats efter Föreningssparbanken. Den stora satsning som har gjorts på Solo – Internetbanken – har varit framgångsrik och ses till just den delen av bankverksamheten är Nordea bara mycket knappt efter Föreningssparbanken. Tillväxttakten i den svenska bankbranschen ligger på en relativt jämn nivå. För Nordea går det långsamt framåt men dess Assistant Brand Manager menar att det viktigaste idag är att visa en tydlig positionering för att särskilja sig från alla nischbanker som etablerar sig på marknaden.

Vad gäller konkurrensen menar Nordeas Assistant Brand Manager att vad konkurrenterna gör inte alltid är det viktiga inom bankbranschen, utan det viktiga är vad som görs med kunden.

”Har vi ett starkt varumärke och en stark positionering så kanske inte en prisskillnad på tio kronor, om t ex konkurrenten skulle sänka priset, gör från eller till. Det är viktigare att vi har en bra kundrelation för att kunna behålla våra kunder. […] Det är A och O. Kunden ska ju vara i centrum i allt vi gör och det är även viktigt att ligga i framkant i t ex utveckling. Vi jobbar t ex mycket med vår Internet bank. Det är viktigt att vi följer med i utvecklingen och tillmötesgår, möter kunden där han finns.”

(Assistant Brand Manager)

Sker inte detta tillmötesgående eller om kunden känner att han eller hon inte är i fokus riskerar banken att förlora kunden till en konkurrent. ”Det är viktigt att

behålla de vi har. Det skulle ju kosta väldigt mycket pengar om vi skulle attrahera nya kunder.” (Assistant Brand Manager)

Related documents