• No results found

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för kommunens uppgifter inom utbildning och annan pedagogisk verksamhet. Detta innefattar förskoleverksamhet, öppen förskola, fritidshem/-klubb, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola, elevhälsa, fritidsgård, kulturskola och måltidsenhet. För verksamheterna gymnasieskola, gymnasiesärskola,

vuxenutbildning samt Sfi köps platser av andra anordnare då Vaxholm saknar egen produktion.

Nämnden har det kommunala aktivitetsansvaret för 16- till 19-åringar som antingen har avbrutit sina gymnasiestudier eller valt att inte studera på gymnasiet. Barn- och utbildningsnämnden utövar tillsyn över fristående förskolor och fristående pedagogisk omsorg.

Viktiga händelser under året

Förvaltningens arbete med anledning av coronapandemin har ett eget avsnitt på sid 45.

 Fritidsgården och Öppna förskolan var stängda delar av året på grund av covid-19.

 Undervisning genomfördes på distans delar av året på Kulturskolan och högstadiet på grund av covid-19.

 Rindö skola och Vaxö skola slogs samman till ett rektorsområde från och med 1 januari 2020.

På Rindö skola har delvis åldersblandade klasser införts och kapaciteten har minskat till 105 elever.

 Förskolan Båten stängdes vid årsskiftet 20/21. Bakgrund till beslutet var minskat barnantal i kommunen och en överkapacitet av antal förskoleplatser. Majoriteten av barnen omplacerades till Blynäsvikens förskola.

 Ett samverkansteam tillsammans med socialförvaltningen har införts för att stödja skolor där elever har problematisk skolfrånvaro.

 Regeringen har fattat beslut om nya kursplaner för grundskolan som börjar gälla 1 juli 2021.

Uppföljning av verksamheten Förskolans utvecklingsarbete

Förskolornas pedagoger fortsätter att utveckla dokumentationen kopplat till barns språkliga och kommunikativa utveckling. Pedagogerna har också utvecklat en gemensam förståelse för vad adekvat digital kompetens innebär i utbildningen. Det finns nu ett mer medvetet digitalt

användande utifrån planerad undervisning, men fortsatt behov av utveckling inom området finns.

Realiseringen av handlingsplanen för digital förskola kommer att fortgå under vårterminen 2021 utifrån pågående utvärdering.

Utbildningen i förskolan ska präglas av omsorg om barnets välbefinnande och trygghet, vilket är en förutsättning för barns möjligheter till lärande, utveckling och delaktighet. Förskolorna arbetar under hela läsåret med ett utbildningsmaterial om normkreativitet, för alla barns rätt att utvecklas och bli bemött med respekt.

Goda kunskapsresultat i åk 9

Vaxholms stad har goda kunskapsresultat. Meritvärdet för elever i åk 9 i Kronängsskolan blev för läsåret 2019/2020 270,6 poäng. Det är en ökning från förra läsåret och det högsta resultatet någonsin i Vaxholm. Vidare blev 98 procent av eleverna i behöriga till minst något nationellt gymnasieprogram, vilket placerar Vaxholm på plats ett bland Stockholms läns kommuner och plats två i Riket.

Utvecklingsarbete i grundskolan och fritidshemmet

Kvalitet och tillgänglighet utvecklas i undervisningen genom digital skolutveckling. Digitala verktyg används dagligen för att planera, genomföra, följa upp och utvärdera undervisningen och elevernas utveckling. Det har bland annat medfört bättre dokumentation för extra anpassningar och särskilt stöd. Digitala läromedel bidrar också till pedagogisk differentiering och det blir således lättare att nå alla elever. För läsåret 2020/2021 pågår det en större utvärdering av skolans nuläge kopplat till den nationella digitaliseringsstrategin.

I arbetet med trygghet, studiero och delaktighet har alla skolor deltagit i att utveckla kunskaper kopplat till diskrimineringslagen genom djupare förståelse och praktisk tillämpning i normkritik.

F-6-skolorna har satsat på utveckling av fritidshemmen, både undervisningen det systematiska kvalitetsarbetet och hur skola och fritidshem kan arbeta över läroplansgränserna. Insatsen har bidragit till en bättre och gemensam förståelse för all skolpersonal vad gäller fritidshemmets uppdrag och roll i skolan.

Gymnasieskola och vuxenutbildning

Andel gymnasieelever med examen inom tre år landade på 73,5 procent. Det är en mindre nedgång jämfört med 2019 (76,9 procent). Resultatet är emellertid bättre än Stockholms län totalt som ligger på 68,2 procent.

Inom vuxenutbildningen och SFI samverkar Vaxholm med Danderyd, Täby, Vallentuna och

Österåker genom Kunskapscentrum nordost (KCNO). KCNO har auktorisationsavtal i samverkan med ytterligare fyra kommuner som bildar en grupp benämnd Vux Norrort. Inom auktorisationsavtalet finns en stor andel utbildningsanordnare som ger ett bra utbud till Vaxholms stads

vuxenstuderande. Som en följd av covid-19 och högre arbetslöshet är det fler vuxna som väljer att studera vilket medför ökade kostnader.

Kulturskolan

Kulturskolan hade cirka 500 barn och ungdomar i sin verksamhet 2020. Under fyra år kommer kulturskolan att successivt få sänkta avgifter. Ny lärplattform och antagningssystem tas i bruk i januari 2021. För att effektivisera antagningen bokas platser genom principen ”först till kvarn” i stället för det tidigare kösystemet.

Ungdomsstödet

Ungdomsstödet tillhör enheten samverkan och stöd på utbildningsförvaltningen. Enhetens uppdrag är bland annat att genom samverkan och stöd med verksamheter och andra aktörer bidra i arbete med att stärka skolnärvaro och kvalitetssäkra arbetet för barn och elever i behov av särskilt stöd.

Ungdomsstödet jobbar uppsökande och förebyggande med kommunens ungdomar i åldrarna 12 upp till 21.

Måltidsenhetens hållbarhetsarbete

38 procent av den totala inköpsvolymen under året var ekologiska livsmedel, vilket innebär att målet uppnåddes. Måltidsenheten har arbetat för att nå målet genom en uppdaterad lista över prioriterade EKO-livsmedel, månatliga uppföljningar per kök och att göra kockarna medvetna om sitt ansvar över EKO-procenten. I hållbarhetsarbetet är ekologiska inköp en del av helheten tillsammans med inköp av närodlat och en minskad användning av nötkött.

Framåtblick

Utbildningsverksamheten behöver säkra ett effektivt lokalutnyttjande där antal lokaler står i god relation till antal barn och elever för att säkerställa att verksamheterna har en god kvalitét. Skolorna Resarö och Vaxö kommer att byggas ut för att effektivisera lokalutnyttjandet samt öka

Related documents