• No results found

Barnets plan för småbarnspedagogik i samband med stöd (plan för lärande eller individuell plan IP) . 60

Barnets behov av stöd, stödåtgärderna och hur de ska genomföras samt ansvars- och arbetsfördelningen när det gäller stödet ska antecknas i Barnets plan för småbarnspedagogik.

VÖRÅ Plan för småbarnspedagogik KOMMUN

Dokumenten kallas för plan för lärande eller individuell plan IP. I Barnets plan för småbarnspedagogik gör läraren inom småbarnspedagogik i samråd med vårdnadshavarna och barnet upp målsättningar för höst och senare vår. Där antecknas också ansvarsfördelningen. Läraren inom småbarnspedagogik och/eller specialläraren inom småbarnspedagogik ansvarar för att göra upp och utvärdera planen i samarbete med den övriga personalen och barnets vårdnadshavare. När planen görs upp och utvärderas ska vårdnadshavaren och barnet vara delaktiga. (se avsnitt Barnets plan för småbarnspedagogik).

Stödets inverkan och planen ska utvärderas regelbundet. Utvärderingen görs på hösten och våren. Vid utvärderingen deltar läraren inom småbarnspedagogik, vårdnadshavare, specialläraren inom småbarnspedagogik och eventuellt andra sakkunniga. Läraren inom småbarnspedagogik sammankallar till detta möte. Hur målen för stödet har uppnåtts ska antecknas i planen och målen ska ändras så att de motsvarar det nya behovet. Om behovet av stöd och stödåtgärderna har upphört ska detta antecknas i planen. En bedömning av barnets behov av stöd görs alltid då barnet börjar i förskoleundervisningen.

Då ett barn får stöd för sin utveckling och sitt lärande ska det i barnets plan för lärande eller i barnets individuella plan antecknas följande:

Pedagogiska och strukturella lösningar:

• lösningar som gäller lärmiljöerna

• lösningar angående personaldimensioneringen och gruppstrukturen

• lösningar i anslutning till barnets stöd, till exempel differentiering av verksamheten, individuell handledning, smågruppsverksamhet eller användning av tecken och bilder

• tolknings- och assistenttjänster samt användning av hjälpmedel

Samarbete och tjänster som stödet förutsätter:

• samarbetet med barnet och vårdnadshavaren

• ansvarsfördelningen när det gäller hur barnets stöd genomförs

• tjänsterna som tillhandahålls av specialister, till exempel specialläraren inom småbarnspedagogik

• handledningen och konsultationen av sakkunniga inom social- och hälsovården

VÖRÅ Plan för småbarnspedagogik KOMMUN

• eventuella transportarrangemang och vem som ansvarar för dem

Uppföljning och utvärdering av stödet:

• uppföljningen av hur målen har nåtts

• utvärderingen av stödåtgärdernas effekt och tidpunkterna för utvärderingen

Pedagogiska och strukturella lösningar, samarbete och tjänster som stödet förutsätter samt uppföljning och utvärdering av stödet finns i de dokument som omfattas av trestegsstödet.

24. Utvärdering och utveckling av den pedagogiska verksamheten

Syftet med utvärderingen av den pedagogiska verksamheten är att utveckla småbarnspedagogiken och förbättra förutsättningarna för barnens utveckling och lärande.

Uppföljning, regelbunden utvärdering och utveckling av den lokala planen för småbarnspedagogik och barnens planer för småbarnspedagogik är en del av detta uppdrag.

Verksamheten inom småbarnspedagogiken ska utvärderas och utvecklas på nationell nivå samt ur anordnar-, enhets och individperspektiv.

Utvärderingen på nationell nivå har som uppdrag att stödja anordnarna av småbarnspedagogik i frågor som rör utvärdering och kvalitetshantering. De nationella utvärderingarna främjar utvecklingen av småbarnspedagogiken på lokal, regional och nationell nivå. Resultaten från utvärderingarna kan även användas i internationella jämförelser.

Systematisk utvärdering förutsätter att anordnaren har ett fungerande system för utvärdering. Anordnaren av småbarnspedagogik ska regelbundet följa upp och utvärdera planerna för småbarnspedagogik och hur de har genomförts inom de olika verksamhetsformerna. Anordnaren av småbarnspedagogik bestämmer själv vilka metoder som ska användas vid utvärderingen på anordnar- och enhetsnivå. Nämnden för utbildning och småbarnspedagogik i Vörå kommun godkänner Planen för småbarnspedagogik och den

VÖRÅ Plan för småbarnspedagogik KOMMUN

tas i bruk 1.8.2017. Planen för småbarnspedagogik utvärderades under 2018 och revideras våren 2019 och ändras vid behov. Den reviderade versionen tas i bruk 1.8.2019.

Det är viktigt att de lokala beslutsfattarna och personalen inom småbarnspedagogiken har aktuell information om hur småbarnspedagogiken genomförs och om dess kvalitet. De centrala resultaten av utvärderingarna ska publiceras. Utvärderingen på anordnar- och enhetsnivå är en central del av ledarskapet och av utvecklingen inom den småbarnspedagogiska verksamheten på lokal nivå. Barnen och deras vårdnadshavare ska regelbundet ges möjlighet att delta i utvärderingen av småbarnspedagogiken. De centrala resultaten av utvärderingen av den småbarnspedagogiska verksamheten i Vörå kommun (vårdnadshavarnas utvärdering av småbarnspedagogiken samt personalens utvärdering och utveckling av den pedagogiska verksamheten) publiceras på kommunens hemsida.

Personalens målinriktade och systematiska självvärdering/teamvärdering har en central roll i att upprätthålla och utveckla kvaliteten inom småbarnspedagogiken. Utvärderingen kan fokusera på bland annat personalens kommunikation med barnen, stämning i gruppen, pedagogiska arbetssätt, verksamhetens innehåll eller lärmiljöerna. Personalens målinriktade och systematiska självvärdering/teamvärdering görs upp på höstterminen och utvärderas på vårterminen för att upprätthålla och utveckla kvaliteten inom småbarnspedagogiken. Dessa dokument finns på kommunens intranet.

För att verksamheten ska bli så överskådlig som möjligt finns en årsklocka för personalen att följa, detta dokument finns på kommunens intranet.

Utvärderingen på individnivå innebär utvärdering av hur barnens planer för småbarnspedagogik genomförs. Det är alltid viktigt att utvärdera genomförandet av barnets plan för småbarnspedagogik innan den uppdateras eller en ny plan utarbetas. I samband med utvärderingen ska barnet, vårdnadshavaren och personalen fundera över hur verksamhetens mål och de överenskommelser som man gemensamt skrivit in i planen har beaktats och uppnåtts i verksamheten inom småbarnspedagogiken. Utvärderingen av Barnets plan för småbarnspedagogik är också ett sätt att stödja barnets lärande och välbefinnande (se avsnitten Utarbeta, utvärdera och utveckla planen för småbarnspedagogik och Principerna för stöd).

VÖRÅ Plan för småbarnspedagogik KOMMUN

Anordnaren av småbarnspedagogik ska granska sin plan för småbarnspedagogik och förbättra dess kvalitet och ändamålsenlighet. Även de lokala behoven och resultaten från utvecklingsarbetet styr utvärderingen.