• No results found

2 Granskning av Årsredovisningen och årsbokslutet 015

2.1 Bedömning

Förbundet startade sin verksamhet under 2014 och förbundschefen kom på plats i september 2014. År 2014 och 2015 har huvudsakligen varit uppstartsår med fokus på att komma till stånd med interna rutiner och skapa relationer med olika nätverk. År 2014 blev överskottet 1 159 tkr. Vi noterade då att det är viktigt att styrelsen verkar för att så fort som möjligt komma igång med förbundets verksamhet i den omfattning som medlemmarna finansierar verksamheten. År 2015 har verksamheten kommit igång i med insatser och överskottet uppgår till 677 tkr.

Vi bedömer att årsredovisningen för 2015 i allt väsentligt är upprättad i enlighet med kommunal redovisningslag.

JUL Hälso- och sjukvårdsnämnden

SPr^S STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING K D

PROTOKOLLSUTDRAG 7 / 2 0 1 6

§ 167 SAM MANTRADESDAG

2 0 1 6 - 0 8 - 3 0

Justerat Anna Starbrink (L) Dag Larsson (S)

Anslagsdatum 2016-08-31

•iLläkJÄt).

§ 167 Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Södra Roslagen HSN1512-1444

Ärendebeskrivning

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Södra Roslagen för godkännande och beviljande av ansvarsfrihet.

Beslutsunderlag

Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2016-05-17

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet i Södra Roslagen inklusive revisionsberättelse och granskning av externa revisorer

Yrkanden

Ordförande (L) yrkar bifall till förvaltningens förslag.

Beslut

Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår landstingsstyrelsen att föreslå landstingsfullmäktige

att godkänna årsredovisning för 2015 från samordningsförbundet Södra Roslagen att bevilja styrelsen för samordningsförbundet Södra Roslagen ansvarsfrihet för 2015 att omedelbart justera protokollet.

Jäv

Lotta Lindblad Söderman (M) anmäler att hon är jävig.

Vid protokollet/rätt avskrivet intygas Lykke Ask-Harborg

Expedieras:

Akten

Landstingsstyrelsen

Jill

Hälso- och sjukvårdsnämnden

S£r V I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-05-17

HSN 1512-1444

Handläggare:

Lena Byttner

Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, p 14

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Södra Roslagen

Ärendebeskrivning

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Södra Roslagen för godkännande och beviljande av ansvarsfrihet.

Beslutsunderlag

Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2016-05-17

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet i Södra Roslagen inklusive revisionsberättelse och granskning av externa revisorer, bilaga

Ärendets beredning

Ärendet har beretts i sjukvårdsstyrelse norr.

Förslag till beslut

Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår landstingsstyrelsen att föreslå landstingsfullmäktige

att godkänna årsredovisning för 2015 från samordningsförbundet Södra Roslagen

att bevilja styrelsen för samordningsförbundet Södra Roslagen ansvarsfrihet för 2015

att omedelbart justera protokollet.

Förvaltningens motivering till förslaget Inledning

Samordningsförbund är en samverkan mellan Försäkringskassan (FK), Arbetsförmedlingen (AF), kommun och landsting och finns i Stockholms län för:

Nacka kommun (Välfärd i Nacka)

Södertälje kommun (Samordningsförbundet i Södertälje) Värmdö kommun (VärmSam)

Huddinge, Botkyrka och Salems kommuner (HBS)

Haninge, Nynäshamns och Tyresö kommuner (Östra Södertörn) Täby och Österåker kommuner (Södra Roslagen)

Jill Hälso- och sjukvårdsnämnden

S^^C STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

TJÄNSTEUTLÅTANDE

2 ( 4 ) HSN 1512-1444

Samverkan i samordningsförbund regleras i lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. Målgruppen är individer som är i behov av samordnade rehabiliteringsinsatser. Syftet är att dessa uppnår eller förbättrar sin förmåga till förvärvsarbete. Samordningsförbunden arbetar dels med aktiviteter som ska främja och stärka samverkan, dels med individinsatser.

Staten genom Försäkringskassan bidrar med 50 procent av medlen, landsting och kommun med vardera 25 procent av medlen till

samordningsförbunden. Stockholms läns landsting har 2015 totalt tilldelat 12,8 miljoner kronor till länets samordningsförbund, varav 0,6 miljoner kronor till Södra Roslagen.

Länets förbund samverkar i många frågor och förbundscheferna träffas regelbundet. Bland annat samverkar förbunden om gemensamma

ansökningar till Europeiska socialfonden (ESF). Under 2015 har förbunden deltagit i en förstudie för en gemensam ansökan om socialt företagande till Europeiska socialfonden (ESF).

Flera av förbunden i länet samarbetar med Försäkringskassan och KUR-projektet (utveckling/samverkan/kunskap) vars syfte är att utveckla samverkan och öka kunskapen om psykisk ohälsa.

På uppdrag av Nationella nätverket för samordningsförbund (NNS) arbetar Örebro universitet sedan 2014 med att ta fram ett instrument för

uppföljning av samordningsförbundens insatser, det så kallade Indikatorprojektet, där flera av länets förbund deltog i en pilotundersökning under 2015.

Insatser och bokslut samordningsförbundet Södra Roslagen

Samordningsförbundet Södra Roslagen bildades i början av maj 2014 och omfattar kommunerna Täby och Österåker. År 2014 och 2015 var

huvudsakligen uppstartsår med fokus på att skapa interna rutiner och relationer i olika nätverk. Under 2015 har förbundet utvecklat en

organisationsstruktur för styrelsen och beredningsgruppen. Kansliet har ägnat året till organisationsstruktur, informationsspridning och förankring.

Utifrån en behovsinventering under 2014 framkom att följande behovsgrupper ska prioriteras i förbundets insatser:

• Unga vuxna mellan 16 - 35 år med behov av stödinsatser

• Personer med funktionsnedsättning framförallt på grund av psykisk ohälsa

• Personer som är nyanlända till Sverige

• Personer som är aktuella hos en eller flera parter och har en komplex problematik.

Jill Hälso- och sjukvårdsnämnden

SS/^C STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

TJÄNSTEUTLÅTANDE

3 ( 4 ) HSN 1512-1444

Behovsanalysen visade också på ett behov av operativ insats i form av ett gemensamt lokalt övergripande handläggarteam samt en strukturell insats i form av ett gemensamt forum för alla handläggare. Under 2015 startade därför förbundet två insatser: en strukturell insats "gemensamma forum" i form av fyra frukostmöten och två lunchteatrar med ett deltagande på totalt 143 personer, samt en operativ insats "rådgivningsteamet" som bistår medborgare och tjänstemän med en gemensam bedömning där totalt 10 individer och 21 anonyma fick ta del av insatsen. Dessa insatser har registrerats i Statens uppföljningssystem (SUS).

Uppföljning med SUS kompletteras med en utvärdering av forskare från Uppsala universitet, som under hösten utarbetade enkäter för utvärdering.

Från 2016 ska alla deltagare erbjudas möjlighet att fylla i enkäter för utvärdering. Utvärderingen kommer att rapporteras halvårsvis med första rapporten halvårsskiftet 2016.

För verksamhetsåret 2015 har förbundet haft intäkter om 2,4 miljoner samt kostnader på 1,8 miljoner kronor. Detta ger ett resultat på plus 0,7 miljoner kronor. Sammantaget gör detta att förbundet vid årets slut redovisar ett eget kapital på 1,8 miljoner kronor.

Revisionsbyrån Ernst & Young AB har granskat förbundets årsredovisning för 2015 som bedöms i allt väsentligt vara upprättad i enlighet med

kommunal redovisningslag. Revisionsbyrån konstaterade 2014 att det var viktigt att styrelsen verkade för att förbundet kommer igång med

verksamhet i den omfattning som medlemmarna finansierar verksamheten.

År 2015 har verksamheten kommit igång med insatser och överskortet är lägre än året innan.

Ekonomiska konsekvenser

Från och med 2016 har staten infört en ny fördelningsmodell för statens andel till samordningsförbunden. Fördelningen utgår från antal personer 16-64 år/kommun och försörjningsmåttet/kommun samt hur stort

överskott förbunden har. Ett visst överskott kan tillåtas. En konsekvens kan bli att flera av länets förbund får lägre tilldelning av medel än tidigare år.

Därför kommer modellen att införas successivt så att förbunden ska hinna anpassa sin verksamhet.

Utöver detta pågår dessutom förberedelsearbeten för att starta

samordningsförbund i flera kommuner i norra länet, vilket kan komma att påverka framtida medelstilldelning till länets förbund. Detta sammantaget gör att förbunden bör ha ett visst överskott och att landstinget på längre sikt kan behöva avsätta mer i budgeten för samordningsförbund.

JIIL-

STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Hälso- och sjukvårdsnämnden

4 ( 4 ) TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1512-1444

Konsekvenser för patientsäkerhet

Samverkan i samordningsförbunden innebär att individer med behov av rehabilitering från flera myndigheter får tillgång till en samordnad rehabilitering. Det minskar risken för att individen "hamnar mellan stolarna". Förslaget innebär inte några negativa konsekvenser avseende patientsäkerheten.

Konsekvenser för jämställd och jämlik vård

Av länets 26 kommuner ingick år 2015,11 kommuner i ett

samordningsförbund. I södra länet ingick alla kommuner utom Nykvarns kommun i samordningsförbund. I norra länet var det endast Täby och Österåkers kommuner som 2015 ingick i ett samordningsförbund, Södra Roslagen. Under 2015 har arbete pågått med förberedelse för att starta samordningsförbund med kommunerna Sigtuna-Sollentuna-Upplands Väsby, Solna-Sundbyberg samt Stockholms stad. Utveckling av

samordningsförbund i länet är till fördel för medborgaren och gagnar en jämställd och jämlik vård.

Utifrån landstingsstyrelsens beslut i oktober 2015 om att det är viktigt att utveckla årsredovisningarna ur ett jämställdhetsperspektiv pågår arbete med att förbättra redovisningarna av könsuppdelad statistik.

Miljökonsekvenser

Förslaget innebär ingen ytterligare påverkan på miljön.

Barbro Naroskyin

Hälso- och sjukvårdsdirektör

Olle Olofsson Avdelningschef

Related documents