• No results found

Inom planområdet finns ingen befintlig bebyggelse, nedan redovisas intilliggande områden och dess bebyggelse.

Friliggande villor. Nordväst om planområdet på andra sidan om Fogdarödsvägen finns ett tidstypiskt villaområde från 70-talet med återvändsgator och separerade gång- och cykelvägar. Området känne-tecknas av ett flertal fastigheter mellan 500 och 650 m² och med ett mindre antal fastigheter som är större än 650m². Området har friliggande hus med 45º sadeltak, små trädgårdar och tätbebyggelse.

Vårdboende. Norr om planområdet finns sju enheter med vårdboende som ingår som en del av verk-samheten för företaget Fogdaröd, byggnaderna är uppförda i en våning.

Radhus. Uppförda mellan 1960-1970 talet och är hus i en våning sammanbyggda med garage. Fast-igheterna som är c:a 300 m².

Friliggande villor. 1960-1970 tals bebyggelse. 1½ våning. Stora tomter 1000 m². Bebyggelsen är tidstypiska hus med sadeltak.

Figur 38, Olika former av bebyggelse i planområdets närhet.

Planområdet

Grönstruktur

Planområdet ligger i nära anslutning till flera grönområden som ingår i Höörs grönstrukturprogram upprättat den 28 mars 2007. Dessa grönområden kan planområdet hjälpa till att koppla samman.

Geotekniska förhållanden

En markteknisk undersökning är (MUR) genomförd i juli 2016. Markförhållandena under matjords-täcket inom planområdet domineras av sand uppblandat med grus, silt, lera och morän varierande genom fastigheten (se MUR). Generellt förekommer de mer porösa sandigt grusiga jordarterna i övre skikt medan de tätare silt och morän ligger en bit ner i marken. Beroende på vilka nivåer grundvatten förekommer kan det således föreligga möjlighet för viss perkolation av dagvatten inom Fodgaröd 8:2.

En utförligare geoteknisk utredning kommer att behöva göras innan detaljprojekteringen för att fast-ställa att markförhållandena är lämpliga att bebygga inom hela området och inte enbart i de prov-punkter som är gjorda i den gjorda utredningen. Alla avstyckade fastigheter bör även kontrolleras genom provtryckning för att fastställa att marken inte kräver några särskilda grundläggningsarbeten innan tomten bebyggs.

Grundvattenmätning i 3 punkter. Då mätningen enbart skett under ett tillfälle kan den inte vara representativ för området utan enbart ska ses som en fingervisning för grundvattnets förekomst.

Provtagningen visar att grundvattnet ligger på ett djup mellan 3,7 meter och 0.8 meter. Under mät-tillfället var det torrt i området och analysen är därför att grundvattnet vid mätmät-tillfället var lägre än normalt.

Strandskydd

Lerbäcken rinner strax utanför planområdet. Lerbäcken omfattas inte av strandskydd och planen berör därmed inte av något strandskydd.

Dagvatten

Dagvattenutredningen är upprättad oktober 2018. I den anges att planområdet lutar nådåt i sydlig riktning och avgränsas till största delen från Lerbäcken av en höjdrygg i sydöst. Det förekommer även en höjd i söder där fastigheten Fogdaröd 7:5 verkar som en naturlig vattendelare och styr av-gränsningar för områdets utformning av dagvattenhantering.

Marken inom planområdet avvattnas i dagsläget naturligt via ytavrinning. Västra delen rinner med riktning mot vägdiket vid väg 13 och östra delen mot höjdryggen i söder. Avrinningen ner mot höjd-rygg i söder stöter även på en lokal, mindre höjdpunkt öster om bebyggelsen inom grannfastigheten Fogdaröd 7:5. Flödet följer sannolikt höjdryggen västerut för att slutligen nå Lerbäcken.

Viss naturmarksavrinning kan förväntas att nå fastigheten. Norr om Fogdaröd 8:2 ligger Fogdaröds-hemmet. Detta hem ligger på en högre nivå än Fogdaröd 8:2. Detta innebär att Fogdaröd 8:2 kan komma att nås av viss naturmarksavrinning från den mark som ligger mellan Fogdarödshemmet och fastigheten. Det ska dock märkas att denna naturmark till stor del omringas av en häck eller annan typ av buskage idag vilket bör innebära en viss barriär för naturmarksavrinningen söderut här. Även i sydöst om fastigheten så finns där ett mindre naturmarksområde med avrinning mot fastigheten.

Biotopskydd

Inom planområdet finns det inget som bedöms vara biotopskyddat. Planområdet gränsar till ett stenröse eller en stentipp som kan utgöra ett biotopskyddat inslag.

Stenröset är inmätt och ligger inom fastig-heten Fogdaröd 7:5. Ingrepp i stenmuren kan bli aktuellt då detaljplanen ger möjlighet att flytta fastigheten Fogdaröd 7:5s in- och utfart mot väg 13 till en koppling via plan-områdets vägnät. Om en ny in- och utfart ska bli möjlig krävs det att man gör en öpp-ning i stenröset. Detta kräver dispens från Länsstyrelsen.

Figur 39, Bild på stenröse i närheten av planområdet.

Kultur

Området är ej utpekat i kommunens kulturmiljöprogram. Men det anses finnas kulturmiljövärden i de äldre byggnaderna kring Fogdarödshemmet tillsammans med marken i anslutning till dessa. Plan-området avgränsas i öst längs den befintliga grusvägen och lämnar landskapet söder om Herrgården (Gästgården) orört.

Arkeologi

En arkeologisk utredning har genomförts av CMB uppdragsarkeologi AB. Vid utredningen grävdes 19 sökschakt med en sammantagen längd om 316 meter. Vid utgrävningen påträffades två gropar varav den ena innehöll modernt material och den andra är odaterad. Inga ytterligare fynd påträffades. Uti-från detta är bedömningen Uti-från Länsstyrelsen 2016-11-17, att inga ytterligare arkeologiska insatser är motiverade.

Trafik

Biltrafik

Planområdet gränsar i söder till väg 13 och i väst till Norra Fogdarödsvägen.

Väg 13 har en trafikmängd som 2015 uppgår till 5520 fordon under ett årsmedeldygn (ÅDT).

Norra Fogdarödsvägen har en trafikmängd som 2012 uppgår till 1385 ÅDT.

Sedan 2012 har man i området byggt ytterligare en förskola med 4 avdelningar och ca 60 barn.

Detta innebär en beräknad ökning av antalet fordonsrörelser på Norra Fogdarödsvägen med ca 120 ÅDT.

Väg 13 har förbi planområdet en skyltad hastighet om 70km/h och Norra Fogdarödsvägen har en skyltad hastighet om 40 km/h.

Gång- och cykeltrafik

Höör har antagit en cykelplan 2013, den har som övergripande mål att koppla ihop målpunkter i Höör genom utbyggnaden av ett gång- och cykelvägnät. Till målpunkter hör grönområden, skolor, butiker och liknande.

Planområdet är placerat på en plats med goda förutsättningar att koppla befintlig struktur till mål-punkter öster och norr om området, se bild sidan 17. Planområdet kan förbindas med planskilda korsningar och trygga gång- cykelvägar till sin omgivning. Under väg 13 finns en planskilda kors-ningar för koppling mot Jeppavallen och centrum.

Figur 40, de heldragna cirklarna visar planskilda gång- och cykelpassager i området. De sträckade cirklarna redovisar gång- och cykelvägar med passage i plan.

Kollektivtrafik

Närmaste busshållsplatser är vid Krokgatan och Ängsgatan som är hållplatser längs Hörbyvägen. Till dessa är det ca 420 meter.

Hållplatserna trafikeras av Ringbuss 445 som kör sträckan: Höörs station → Orup → Sätofta → Jä-gersbo en gång i timmen, men lite tätare under rusningstid. Turerna körs olika håll förmiddagar och eftermiddagar, men avslutas alltid med att köra från stationen till Pumpavägen och tillbaka.

Buller

Väg 13 är en riksväg och det går 5520 fordon per dygn (2015), en sådan mängd fordonsrörelser ge-nererar naturligt ett visst buller. En bullerutredning har tagits fram för att klargöra vilka bullervärden man måste ta hänsyn till vid exploatering och vilka åtgärder det krävs för att uppnå en god boende-miljö.

RiskPlanområdet ligger i direkt anslutning till väg 13, vilket innebär bullerstörningar och risker med av-seende på olyckor med farligt gods. Höörs kommun tillämpar länsstyrelsens Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen (RIKTSAM). Det innebär att om bostäder ska prövas lämpliga inom 70 m från farligt godsled behövs en särskild lämplighetsbedömning som tar hänsyn till platsens unika förhål-landen och eventuella riskreducerande åtgärder. Ny bostadsbebyggelse är aldrig lämplig inom 30 m från farligt godsled.

Radon

En särskild radonmätning har inte genomförts. I samband med nybyggnation av bostadshus bör det genomföras en markradonundersökning.

Planområdet

420 m

Figur 41, Karta med busshållsplatser och avstånd till närmsta hållplats från området.

Related documents