• No results found

2. KONTEXT OCH ANVÄNDAREN

2.3 Resultat

2.3.6 Befintliga lösningar

Det finns ett antal lösningar som är till för att avlasta vandraren. De som har använts av sessions- och intervjudeltagarna är stavar, fjällpulka, ryggsäck och andra typer av väskor, samt även stugvandring. I detta avsnitt tas ryggsäck, fjällpulka och stugvandring upp. För stavar och andra produkter se bilaga 2.

Ryggsäck

Den uppsjö av ryggsäckar som finns kan delas upp i tre klasser: ramryggsäck,

softpackryggsäck och dagtursryggsäck, se Figur 2.11. Dessa kan också placeras i olika volymkategorier: ramryggsäck och softpackryggsäck för lite större packningsvolymer och dagtursryggsäck för mindre [19].

Ramryggsäcken ger goda möjligheter att spänna fast otympliga och stora saker. Den har en aluminiumram som ger bra ventilation kring ryggen, men är dock inte lika följsam som en softpackryggsäck. Softpackryggsäcken är numera den vanligaste typen av ryggsäck och är mer följsam och har ofta fler inställningsmöjligheter än en ramryggsäck. Modellerna i de större storlekarna (över 45 liter) byggs upp kring två metallskenor som böjts till efter ryggens utseende vid tillverkningen av ryggsäcken. Dagtursryggsäcken är på sätt och viss en enklare och mindre variant av softpackryggsäcken. Den har ofta en volym på upp emot 35 liter och saknar ofta diverse inställningsmöjligheter och metallskenor [19].

34

Figur 2.11. Olika typer av ryggsäckar: ramryggsäck, softpackryggsäck och dagtursryggsäck [19].

Det finns också så kallade ledade ryggsäckar, där avbärarbältet är ledat och kan följa med höftrörelserna medan den övre delen av ryggsäcken följer med axlarna [20]. En annan

kategorisering som kan göras är uppdelning i herr- och damryggsäckar, men det finns även en del unisex-modeller [19]. Vikter på ryggsäckar varierar naturligtvis också och möjliggör indelning i viktklasser i relation till volymkapacitet, se tabell 2.4 nedan.

Tabell 2.4. De olika ryggsäckarnas viktklasser i relation till volymkapacitet. Värdena

baseras på ett genomsnittsvärde av slumpmässigt valda ryggsäckar (6-9 ryggsäckar för varje volymintervall) från återförsäljaren Addnature [21].

Volymkapacitet 30-45 liter 50-65 liter 65-80 liter 85-100 liter

Viktklass 1-2 kg 1,5-2,5 kg 1,8-3 kg 2,5-3,5 kg

Ryggsäckar valdes ut slumpmässigt för att beräkna de genomsnittliga måtten i förhållande till volymen. Dessa mått presenteras i tabell 2.5.

Tabell 2.5. Genomsnittsmått på olika typer av ryggsäckar. De ursprungliga måtten hämtades från slumpmässigt valda ryggsäckar från Osprey, Fjällräven, Vaude och The North Face [22-25].

Volymklass Genomsnittlig höjd [mm] Genomsnittlig bredd [mm] Genomsnittligt djup [mm]

40L-55L 630 ±100 330 ±60 240 ±70

55L-70L 740 ±150 340 ±90 290 ±70

70L-85L 790 ±50 370 ±70 310 ±70

De ryggsäcksmärken som sessions- och intervjudeltagarna använde sig av var Arc'teryx, Berghaus, Haglöfs, Jansport, Karrimor, Klättermusen, Lundhags, Norröna, Osprey, Vaude med flera.

35

Fördelar och nackdelar med att använda en ryggsäck, som kunde konstateras efter användarstudien, finns uppradade i tabell 2.6.

Tabell 2.6. För- och nackdelar med en ryggsäck som bärare av packningen och avlastare.

Fördelar Nackdelar

allt man behöver finns i en väska allt du behöver måste bäras på ryggen nära till packningen, lättåtkomligt försämrar balansen vid vadning kan justeras (remmar på axlarna/midjan),

omfördela vikten

i vissa fall (om den inte passar) ger slitage på axlarna och höfterna

ramryggsäck kan ställas ifrån utan att den tippar eller rullar iväg

varmt om ryggen om inte ventilerad rygg (ramryggsäck)

Fjällpulka

På vinter, då packningen är större och tyngre, används ofta fjällpulkor. Det finns träpulkor och glasfiberpulkor med medar i polyeten. Vikten på dem varierar, men en av de lättaste väger 4 kg och är gjord av glasfiber. Själva pulkan kan fästas med skacklar eller rep i ett separat midjebälte, alternativt en sele, se Figur 2.12. Det finns också ryggsäckar som har ett

avbärarbälte där skacklarna eller repet kan fästas. Ofta lånas eller ärvs pulkan, eftersom den är en ganska dyr investering [17, 6, 7].

Figur 2.12. Från översta bilden till vänster och medurs: sele där skacklarna fästs, skacklar avtagna från pulkan, två personer på varsin sida av pulkan när den ska dras med rep, separat midjebälte kombinerat med sele där skacklarna fästs, separat midjebälte där repet fästs, ryggsäck med avbärarbälte där skacklar eller rep kan fästas [26-30].

För- och nackdelar med fjällpulkor finns uppradade i tabell 2.7.

36

Tabell 2.7. För- och nackdelar med en fjällpulka som bärare av packningen och avlastare.

Fördelar Nackdelar

avlastar kroppen måste gå dit och öppna för att få ut saker när man stannar, då vilar man packningen blir utsatt för vind, snö och regn fjällvandraren väger mindre och sjunker inte i

snön lika mycket packningen blir utsatt för rullning (kan hamna upp och ner)

får plats med extra bra-att-ha saker med skacklar blir det stelt: välter med pulkan om man inte kan hålla emot

med rep: måste vara två för att kunna driva och bromsa

funkar mindre bra på skrov och i lös snö, samt går inte att använda på sommaren

Stugvandring

För att undvika tung packning väljer en del av fjällvandrare att göra en stugvandring, se Figur 2.13. Då sover man i en stuga istället för tält och behöver bara ta med packning för dagen.

Figur 2.13. Fjällstugor som kan hyras för övernattning [31].

För- och nackdelar med stugvandring finns sammanfattade i tabell 2.8.

Tabell 2.8. För- och nackdelar med att göra en stugvandring.

Fördelar Nackdelar

behöver inte bära tält, liggunderlag, kök mm inte lika avskilt och bortkopplat träffar andra människor (utanför sällskapet) inga längre turer

möjlighet att torka kläderna och värma sig om det regnar

dyrare i längden

37

Related documents