• No results found

Befogenheter och resurser för kontrollen

In document 6DPPDQWU¦GDQGH RUJDQ 7LG (Page 191-194)

5.1 Kontrollmyndighetens befogenheter

Kommunens befogenheter och uppgifter i livsmedelskedjan regleras av Livsmedelslag (SFS 2006:804) och livsmedelsförordning (SFS 2006:813) samt föreskrifter som meddelats med stöd av lagen.För åtgärder vid bristande efterlevnad, sanktioner, se avsnitt 7. Av artikel 5 förordning (EU) 2017/625 framgår de allmänna skyldigheterna för behöriga myndigheter avseende bland annat förfaranden för att säkerställa att den offentliga kontrollen och annan offentlig

verksamhet är verkningsfull och lämplig

5.2 Kontrollpersonal och utrustning

5.2.1 Personella resurser

Behovsinventering för livsmedelskontrollen genomförs inför varje nytt verksamhetsår. Enligt resultat från behovsinventering behövs för verksamhetsåret 2021 1,75 årsarbetskrafter som inspektörer. Därutöver behövs 0,35 årsarbetskrafter för verksamhetsstödjande personal, där administatör arbetar 0,15 årsarbetskrafter och miljöchef 0,2 årsarbetskrafter.

Behovsinventering av planerad tid sker via en objektslista i excel som benämns Objektslista kontrollplan 2021 där den planerade tiden framgår. Övrig tid såsom registrering,

riskklassificering klagomål, information mm planeras utifrån historisk erfarenhet från tidigare år.

Faktiska personella resurser

Tre inspektörstjänster arbetar med livsmedelskontroll i omfattning av ungefär 65% vardera. I detta ingår 20% dricksvattenenligt följande: en tjänst om 75%, och två tjänster om 65% vardera, varav en handläggare arbetar med dricksvatten på 20%. Därutöver finns ytterligare resurser genom tilfällig anställning motsvarande knappt 10%. Detta ger 2,04 årsarbetskrafter, vilket innebär att också en mindre del av 2022 års planerade kontroll kan genomföras redan 2021 om inget oförutsett inträffar.

En årsarbetskraft beräknas kunna arbeta 900 timmar med tillsyn (kontroll, information, rådgivning, prövning mm). Restid tillkommer.

Sammantagen bedömning personella resurser

Enligt redovisade uppgifter ovan anser nämnden att det finns full täckning för verksamhetsåret 2021.

5.2.2 Rutiner för jäv, bisysslor och mutor

Katrineholms kommun arbetar med frågor om jäv, bisysslor och mutor enligt följande dokument:

x Finansdepartementet och Sveriges Kommuner och Landstings Vägledning om mutor och jäv – en vägledning för offentligt anställda.

x Bisysslor, Information till samtliga anställda gällande förtroendeskadliga bisysslor med hänvisning till Lag (1994:260) om offentlig anställning

x Rutin mot jäv upprättad, se på SharePoint: LIVS\Rutiner\Rutin för jäv

9 (18)

5.2.3 Utrustning/utrymmen

För livsmedelskontrollen finns följande utrustning/material tillgängligt:

x Engångsverktyg för provtagning

x Sterila provburkar från avtalat laboratorium (Eurofins from 2017-02-01) x Termometrar

x ATP-mätare x Digitalkamera

x Skyddskläder- rock, hårskydd, skoskydd. Samtliga inspektörer har ett komplett ombyte, reservkläder finns.

x Kylskåp för provförvaring x Ficklampa

x Skruvmejel

Avtal med service- och teknikförvaltningen om att ett större parti livsmedel kan omhändertas och transporteras till en godkänd livsmedelsanläggning för torr-, kyl- och frysvaror.

5.3 Finansiering av kontrollen

Finansieringen av den offentliga livsmedelskontrollen sker i enlighet med:

x Förordning (EU) nr 2017/625,

x Förordning (2006:1166) om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel,

x Livsmedelsverkets vägledning om riskklassificering av livsmedelsanläggningar och beräkning av kontrollavgifter och

x Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet (Kommunfullmäktige 2019-12-16 § 186)



Kortfattat tas avgifter ut enligt följande:

x Avgift för registrering – för registrering av livsmedelsanläggning tas en avgift ut som motsvarar kostnaden för 1 timmes handläggningstid.

x Årlig kontrollavgift - avgiften baseras på riskerna i verksamheten. Antalet kontrolltimmar som beräknas med hjälp av livsmedelsverkets vägledning om riskklassificering av livsmedelsanläggningar och beräkning av kontrollavgifter multipliceras med timtaxan beslutad av kommunfullmäktige. För verksamheter som registrerats betalas den årliga kontrollavgiften från och med det kalenderår då verksamheten påbörjas.

x Avgift för uppföljande kontroll och utredning av klagomål – när verksamhetsutövaren bryter mot regelverket t ex vid upptäckta brister eller befogade klagomål tas timavgift ut motsvarande faktiskt nedlagd kontrolltid.



Artikel 78 förordning (EU) nr 2017/625

1. Medlemsstaterna skall se till att tillräckliga finansiella resurser finns tillgängliga för att

tillhandahålla personal och andra resurser som de behöriga myndigheterna behöver för att utföra offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet.

Artikel 79 2c) De behöriga myndigheterna ska ta ut avgifter eller pålagor för att täcka kostnaderna för offentlig kontroll som ursprungligen inte var planerad och som har blivit nödvändig efter det att bristande efterlevnad hos samma aktör påvisats under en offentlig kontroll som utförts i enlighet med

10 (18)

denna förordning och utförs för att bedöma omfattningen och konsekvenserna av denna bristande efterlevnad eller för att verifiera att korrigerande åtgärder har vidtagits.

Artikel 80 Medlemsstaterna får ta ut andra avgifter eller pålagor för att täcka kostnaderna för offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet än de avgifter eller pålagor som avses i artikel 79, om detta inte är förbjudet enligt den lagstiftning som är tillämplig på de områden som omfattas av de bestämmelser som avses i artikel 1.2

5.4 Kompetenskrav och utbildning

För att arbeta med offentlig kontroll av livsmedel i Katrineholms kommun krävs utbildning som livsmedelsinspektör eller annan likvärdig utbildning samt B-körkort. All personal som jobbar inom livsmedelsområdet ska ha tillräckliga kunskaper inom sitt arbetsområde. Ansvarig chef ansvarar för att alla medarbetare har dessa grundläggande kunskaper. Behovsanalys av kompetens genomförs inom arbetsgruppen. Med denna som utgångspunkt upprättas en kompetensutvecklingsplan både på grupp- och individnivå på kort och lång sikt. Uppföljning sker via medarbetarsamtal som genomförs en gång per år. Fortlöpande utbildning sker

kontinuerligt. Högskoleutbildning vid sidan av jobbet och aktualiseringskurser uppmuntras och sker efter den enskildes behov.

Samtliga inspektörer kommer, om plats bereds, delta i livsmedelsverkets uppskjutna utbildning om den nya kontrollförordningen och god kontrollsed.



Artikel 5 förordning (EU) nr 2017/625

4. Personal som utför offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet ska

a) få ändamålsenlig utbildning för sitt kompetensområde så att den på ett kompetent sätt kan utföra sina uppgifter och utföra offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet på ett enhetligt sätt, b) hålla sig uppdaterad på respektive kompetensområde och vid behov få regelbunden

vidareutbildning, och

c) få utbildning på de områden som anges i kapitel I i bilaga II och om de behöriga myndigheternas skyldigheter till följd av denna förordning, på lämpligt sätt.

De behöriga myndigheterna, myndigheter för kontroll av ekologisk produktion och organ med delegerade uppgifter ska utarbeta och genomföra utbildningsprogram för att säkerställa att personal som utför offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet får den utbildning som avses i leden a, b och c.

11 (18)

6. Organisation och utförande

In document 6DPPDQWU¦GDQGH RUJDQ 7LG (Page 191-194)

Related documents