• No results found

begreppet smartphones, de sex största plattformarna och dess standardwebbläsare. 38

Definition av en smartphone

En smartphone är en mobiltelefon med datorlika egenskaper; användaren kan bl.a. hantera e-post, titta på webbsidor, installera och använda program av samma slag som på persondatorer, spela musik och titta på film. Smartphones är utrustade med ett tangentbord, antingen ett fysiskt tangentbord i miniatyr eller ett virtuellt tangentbord. Idag kan man utföra funktioner som tidigare enbart gjordes vid en dator. (CS, 2010; M3, 2010)

Historik

Den första telefonen som kallades smartphone kom 1992 och hette Simon. Den var designad av IBM och förutom att den var en mobiltelefon, innehöll den kalender, adressbok, världsklocka, kalkylator, anteckningar (notepad), e-post, spel och den kunde sända och ta emot fax. Den hade inga fysiska knappar att ringa med utan hade en touchscreen. Simon skulle med dagens mått mätt betraktas som simpel, men då det begav sig var den avancerad (The information technology log, 2009). Nokias Communicator 9000 började marknadsföras 1996 och var en blandning av en mobiltelefon och en PDA26. En av nyheterna var att man med Communicator gjorde det möjligt att överföra data till en laptop27 (Nokia, 1996). 2000 lanserades Ericsson R380 och det var den första mobiltelefonen som marknadsfördes som en

smartphone. Den hade vanliga PDA-funktioner, en stor touchscreen och var den första

modellen med Symbian OS (se 2.1.1) (Ericsson, 2001). Samma år kom Nokia 9210. Det var den första modellen som klarade installation av tredje parts programvara och hade dessutom den första färgskärmen (Businessweek, 2001). 2002 lanserade RIM (se 2.1.2) sin Blackberry, den första smarttelefonen optimerad för e-post hantering (Businessweek, 2001). 2002 lanserade Palm OS Treo. Med den hade användaren möjlighet till trådlös åtkomst av Internet, ta emot och skicka e-post, den hade kalender och det fanns möjlighet att installera tredje parts programvara (Businessweek, 2001). Samma år lanserade Ericsson en smartphone med tryckkänslig färgskärm, polyfoniska ringsignaler, mp3 spelare, kamera, video playback och e-post (Allaboutsymbian, 2003).

2007 lanserade Apple sin Iphone och förändrade synen på hela begreppet för smartphones. Med Iphone presenterades ett förenklat men samtidigt, av många ansett som, snyggt och avancerat användargränssnitt tack vare multitouchtekniken som bl.a. möjliggjorde zoomfunktion på webbsidor och fotografier. Konkurrenterna insåg potentialen och har alltsedan dess försökt överträffa Apples Iphone (M3, 2010).

Under 2008 och 2009 ökade försäljningen rejält för smartphones och motsvarade nästan 10 % av den totala försäljningen av mobiler. Mer än hälften av marknaden för smartphones under 2009 motsvarades av enheter med touchscreen (Canalys, 2010).

Framtidens smartphones

2010 anses bara vara början på eran för smartphones. I framtiden kommer vi att se

smartphones med smartare hårdvara. Ett bredare spektra av smartphones kommer att

återfinnas på marknaden. Antalet operativsystem på marknaden kommer att ha reducerats (hur

26 PDA = personal digital assistant är en handhållen dator, vanligtvis med en touchscreen. De första modellerna hade bl.a. kalender, adressbok, klocka och möjlighet till anteckningar. Ex. på PDA är PalmPilot. (CS, 2010)

27

många som försvinner avgörs av hur segmenterad marknaden blir mellan billiga och dyra

smartphones). Betalkort kommer att ersättas med någon form av betalsystem som kommer att

finnas tillgängligt i alla smartphones (IDG, 2010).

De stora operativsystemen och standardwebbläsarna

Som utvecklare är det viktigt att känna till de förutsättningar man har att rätta sig efter när man utvecklar ett användargränssnitt. Idag finns ett antal aktörer som tillhandahåller plattformar med lite varierande lösningar. Om man granskar statistik över marknadsandelar världen över så kan man se att Symbian dominerar följt av Blackberry, Iphone, Windows, Android och Palm m.fl. (se Figur 9)

MS mobile 8,8 % Android 4,9 % Palm m.fl. 3,4 % Apple Iphone 15,1% Blackberry RIM 20,8 % Symbian 47,2 %

Figur 9 Världsmarknadsandelar för operativsystem i smartphones sålda under 2009

Symbian utvecklades från början av företaget Symbian Ltd. 2008 köpte Nokia upp företaget och den ideella sammanslutningen Symbian Foundation bildades. I februari 2010 blev plattformen tillgänglig som öppen källkod28. Ett flertal stora mobiltillverkare använder Symbian på sina mobiler bl.a. Nokia, Sony Ericsson och Motorola. Standardwebbläsare är Nokia Web Browser. På vissa av Nokias modeller förinstalleras Opera Mobile, en oberoende norsktillverkad webbläsare med fullt stöd för mobil webbstandard. (CS , 2009; Rahn & Lal, 2010)

Blackberry OS utvecklas av RIM (research in motion) och används på företagets egentillverkade Blackberrymobiler. Den förinstallerade webbläsaren är den egenutvecklade Blackberry Browser. Den har länge varit känd för att vara långsam och fram tills 2008 hade den sparsamt stöd för mobil webbstandard (se 2.2). Först 2009 kom en version med acceptabelt stöd. (CS , 2009; Rahn & Lal, 2010)

Iphone OS utvecklas av Apple och är en variant av Mac OS X. Operativsystemet används på företagets produkter och Safari Mobile är den egenutvecklade standardwebbläsaren och har fullt stöd för mobil webbstandard (se 2.2). (CS , 2009; Rahn & Lal, 2010)

Windows Mobile utvecklas av Microsoft och används av ett flertal mobiltillverkare, bland andra Sony Ericsson, Samsung och HTC. Deras egenutvecklade webbläsaren heter Windows Explorer Mobile, men trots detta, förinstalleras fler och fler Windowsmobiler med Opera Mobile som standardwebbläsare istället. (CS , 2009; Rahn & Lal, 2010)

28 Syftet med öppen källkod är att koden görs tillgänglig för alla och alla kan bidra till utvecklingen av den utan att ekonomiska anspråk från upphovsmakarna ställs. (CS 2010)

Android OS är ett Linux-baserat29 operativsystem som började utvecklades av företaget Android Inc. 2005 köptes det av Google. 2007 grundades Open Handset Alliance, en sammanslutning av företag med intresse att utveckla en gemensam standardiserad mobil plattform. Sedan 2008 är all källkod tillgänglig som öppen källkod. HTC var den mobiltillverkare som först använde sig av Android. Idag använder även mobiltillverkare som LG, Motorola, Samsung och Sony Ericsson Android. Android Browser heter standardwebbläsaren och den har fullt stöd för mobil webbstandard. (CS , 2009; Rahn & Lal, 2010)

Palm OS utvecklades ursprungligen av Palm Computing, som bl.a. tog fram PalmPilot, men numera satsar de på det nya operativsystemet Web OS som används på företagets egna produkter och på bl.a. LG Electronics telefoner. Web OS Browser heter webbläsaren som kommer med operativsystemet. Den har inte fullt stöd för mobil webbstandard. (CS , 2009; Rahn & Lal, 2010)

29 Linux är ett operativsystem utvecklat i öppen källkod (open source). Projektet började utvecklas 1991 av Linus Torvald. (CS, 2010)

Bilaga 4 utvecklingsmiljö för den mobila webben

När man ska utveckla för den mobila webben finns en rad program att tillgå både med och utan licenskostnad. Här nedan följer exempel på några sådana.

Av program med fri licens som kan användas vid utveckling finns bl.a.:

 Eclipse (Apache licens) som stödjer språken C/C++, Java, PHP och Python och kan användas på plattformarna Mac, Linux och Windows.

 Suns Netbean som stödjer språken C/C++, Groovy, Java, PHP, Python och Ruby och kan användas på plattformarna Mac, Linux, Solaris och Windows.

Några av de proptrietära program som kräver licens är:

 Microsoft Visual Studio

 Komodo

 Nusphere PhpED

 Aptana Studio (dubbel licens, professionella är proprietär, den andra har fri licens)

Related documents