• No results found

Bekämpa klimatförändringarna

In document Miljöredovisning 2020 (Page 29-36)

Vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser.

Detta är ett prioriterat mål för Region Norrbotten som bara delvis redovisas I miljöredovisningen baserat på innehåll i tidigare rapporter. Målet kommer att redovisas utförligare i hållbarhetsredovisningen från och med 2021.

Transporter Fordonsparken

Målet i Region Norrbottens miljöplan är att 80 procent av bilarna i for-donsparken ska vara miljöbilar år 2020. Målet inte uppnått. Förklaringen kan delvis finnas i att definitionen av miljöbil förändras ofta och kraven för att ingå i definitionen miljöbil har blivit skarpare. Aktuellt mått för att kallas miljöbil enligt skatteverket är högst 60gr/km. I regionens fordonspark finns endast två bilar av ca 245 som definieras miljöbilar enligt aktuellt mått. Bris-ten på godkända laddpunkter, ingen i dagsläget, gör att inga miljöbilar kan införskaffas.

Regionens policy säger att vi ska arbeta för att sänka utsläppen och det klarar vi då hybrider ersätter bensin och diesel. I dagsläget har vi ca 245 leasing-bilar varav 141 bensinhybrider 3 elleasing-bilar, 99 dieseldrivna och 2 bensindrivna.

Regionens avtal ger oss möjlighet att leasa hybrider, laddhybrider och även gasbilar. Bristen på laddstolpar gör att nästan alla verksamhetsbilar som avropas är hybrider.

Under 2020 gjordes en översyn av rutiner och nyttjande av leasingbilar av Division Service. Översynen visade att för att klara det ökade kravet att använda miljöbilar måste laddstationer installeras ute på regionens

fastigheter så tjänsteresor med el och laddhybrider är möjligt. Regionen har nyligt hävt det tillfälliga förbudet mot nyinstallation av dessa och nu behövs en långsiktig plan på hur en utbyggnad kan ske. Här avses i första hand re-gionens egna bilar.

Tjänsteresor med bil

Målet i Region Norrbottens miljöplan är att tjänsteresor med bil ska ha minska med 15 procent jämfört med år 2013. Målet är uppnått sedan 2019.

Under 2020 minskar antalet tjänsteresor med 80 300mil, vilken är en minsk-ning med 33 procent.

Figur 5. Tjänsteresor med bil har minskat med 33 procent sedan 2013.

Minskade koldioxidutsläpp från drivmedel

Till följd av ett minskat resande under pandemin har bränsleförbrukningen minskat under 2020. Bensinförbrukning har minskat med ca 16 procent och-dieselförbrukningen har minskat med ca 13 procent.

Region Norrbottens totala utsläpp till luft från förbrukning av bensin och diesel uppgår till 1 047 773 kg CO2 under 2020. Det är en minskning med 102 880 kg CO2 jämfört med 2019. Den kraftigt minskade mängden resor bidrar till att minska Region Norrbottens utsläpp av klimatgaser och bidra till att uppnå Agenda 2030-målet om att bekämpa klimatförändringarna. Om-ställningen till digitala möten och en ökad användning av ladd- och hybrid-fordon i tjänsten möjliggör att nivåerna kan hållas fortsatt lägre även då reserestriktioner lättar.

Figur 6 Bränsleförbrukning av diesel och bensin

Tjänsteresor med flyg

Miljöplanen anger ett mål för 2020 att tjänsteresor med flyg (mätt i person-mil) ska ha minskat med 15 procent jämfört år 2013. Målet är uppnått. Re-striktioner gällande resor och fysiska möten med anledning av coronapande-min och även sparkrav i organisationen har inneburit en mycket kraftig minskning av antalet tjänsteresor under 2020.

Antalet resta personmil för tjänsteresor med flyg under 2020 är 185 968 mil.

Det är en minskning med 815 800 personmil och 80 procent från året innan.

Förklaringen till den dramatiska minskningen är de hårda restriktionerna vad gäller resor och fysiska möten med anledning av coronapandemin. Många resor och konferenser har ställts in eller ställts om till digitala möten och evenemang.

Utsläpp från flygresor minskade med 80 procent

Region Norrbottens utsläpp av koldioxid till luft för tjänsteresor med flyg uppgår till till 202 220 kg CO2. Det är en minskning med 882 700 kg och lite drygt 80 procent jämfört med 2019.2

Med tanke på den stora minskningen i klimatpåverkande utsläpp till luft, som de minskade flygresorna i tjänsten inneburit, så är det högst relevant att närmare utforska hur verksamheterna kan undvika att komma upp i de höga nivåerna igen. Det är rimligt att anta att omställningen till digitala möten och konferenser delvis kan ersätta behovet att resa i framöver.

2 Enligt data från NEX resebyrå

Figur 7. Tjänsteresor med reguljärflyg har minskat med 80 procent under 2020.

Tjänsteresor med tåg

Tjänsteresor med tåg minskade med 177 300 mil till 18 290 personmil. Det är en minskning med 90 procent. Den kraftiga minskningen förklaras med de restriktioner angående resor och fysiska möten som införts med anledning av coronapandemin.

Figur 8 Tjänsteresor med tåg 2020 har minskat med 90 procent under 2020.

Tjänsteresor med buss

Med Region Norrbottens företagskort åktes det totalt 1960 st resor och 8556 mil. Det är en minskning med 11 842 mil jämför 2019. Orsaken till

minskningen är densamma som för andra tjänsteresor. Coronapandemin har inneburit restriktioner på resande och en generell avrådan från att åka kollek-tivtrafik.

Tjänsteresor med cykel

Regionhuset har lånecyklar (och cykelhjälmar) att låna. Potential finns att ut-veckla detta vidare.

Resfria möten

Regionen har bra förutsättningar för distansmöten. Utveckling av tekniska lösningar, tjänster och plattformar sker löpande.

Användningen av distansöverbryggande teknik fortsätter att öka, både inom regionen och med externa parter, och under 2020 har en markant ökning skett i samband med Coronapandemin, där fysiska möten har ersatts i stor utsträckning med digitala och fler patientmöten skett på distans. Utöver tra-ditionella videoverktyg har införts även tjänster i vården för distanskommu-nikation med patienter, t.ex. mobilappen Ung-i-norr.

Under 2020 har ca 15 nya videoinstallationer utförts till verksamheter i länet och 11 krisledningsrum med videokommunikation enligt MSBs riktlinjer har installerats. Även fler videoklienter har tilldelats datorer och surfplattor. I dagsläget finns ca 160 videokonferensanläggningar och utöver detta finns ett stort antal enklare klientlösningar, s.k. ministudios.

Inriktningen är att ersätta traditionella videokonferensanläggningar med bil-ligare och enklare klientlösningar i allt större utsträckning. Alla anställa i re-gionen har möjlighet att från en dator använda olika typer av videoklienter, tex RPD (RealPrecense Desktop) och Skype. Införande av Microsoft Teams, som på några års sikt kommer att ersätta Skype, har påbörjats.

Inspelning av möten och utbildningar används flitigt och även möjligheten att direktsända videomöten över internet, vilket är att föredra vid exempelvis föreläsningar och utbildningar med stort antal deltagare spridda på olika platser.

Varutransporter

Region Norrbotten arbetar ständigt med miljöfrågor och försöker hitta be-sparingar genom samleveranser. Antalet fordonsmil för Region Norrbottens varutransporter ligger på en relativt konstant nivå från år till år. Samarbete med länets åkerier och Länstrafiken pågår kontinuerligt för att minska miljöpåverkan.

Sjukresor

Under 2020 har antalet digitala besök i vården ökat kraftigt och sjukresor för att ta sig till fysiska besök har minskat till följd av pandemin. Ett minskat

resande innebär i sin tur miljövinster i minskad mängd klimatpåverkade utsläpp.

Antalet ersatta sjukresor minskade med 26 procent totalt 2020 jämfört 2019.

Kollektivtrafiken har minskat mest (buss -37,5 procent och tåg -35 procent).

Taxi har minskat enl snitt och egen bil har minskat minst, med 19 procent i antal resor, vilket är en logisk följd av pandemin. Alla som kan har åkt egen bil, framförallt istället för kollektivtrafik.

Andel sjukresor med kollektivtrafik har minskat från 12,2 procent till 10,4 procent.

Andel sjukresor med taxi av totalt antal resor är oförändrat 56 procent och andel med egen bil har ökat från 27,5 procent till 30 procent (överflyttning från kollektivtrafiken)

Sjukresor med flyg uppgick under 2020 till 282 211mil.

Ambulanssjukvård

Vägburen ambulanssjukvård

Vägambulanser har kört 204.000 mil 2020. Körsträckan har minskat med 10 procent från 2019. Detta kan vara kopplat till ett minskat antal ambulansupp-drag under pandemins första 3-4 månader 2020. Uppgifter om klimatutsläpp har inte gått att ta fram för 2020.

Luftburen ambulanssjukvård

Flygtimmarna med Norrbottens ambulanshelikopter landade på 496 timmar under 2020. Det är en minskning med 137 timmar (22 procent) jämfört med 2019. Detta beror till största delen på stängda fjällanläggningar under april, och därmed färre folk som skadar sig i fjällen, med anledning av pandemin.

April är en av de månader då helikoptern har flest uppdrag.

Flygtimmarna med ambulansflyget landade på 1 808 timmar för 2020. Det är en ökning med 22 flygtimmar (1 procent) jämfört med 2019. Denna ökning förklaras främst av att kuvöstransporterna har ökat. En viss del av ökningen beror också på att dagbilen (vägambulans mellan SY-NUS) togs ur drift un-der juni-augusti samt december, vilket innebar att patienterna transporterades med flyg istället.

Uppgifter om klimatutsläpp har inte gått att ta fram för 2020. Region Norr-botten kommer att ställa krav på att de nya leverantörerna leverar klimatdata från och med 2021.

Medicinska gaser

2020 års siffra är högre än tidigare siffror, 2424 kg. Utsläppssiffran är fortfa-rande långt ifrån målbilden för 2020 på 370kg. För att nå målnivån krävs att reningsutrustning installeras, vilket ännu inte finns.

Lustgas är en känd klimatpåverkande gas med en GWP-faktor (Global War-ming Potential) som är ca 265 gånger större än koldioxid. Tidigare uppskat-tades GWP-faktorn till 300. Lustgas används numera nästan enbart i sam-band med förlossningar och viss tandvård. Även andra medicinska gaser som sevofluran och desfluran har en betydande klimatpåverkan men använd-ningen är begränsad.

Lustgas

Lustgas står för 85 procent av klimatpåverkan från medicinska gaser i reg-ionerna, övriga utsläpp gäller sevofluran, isofluran och desfluran. Gaserna har betydligt större klimatpåverkan per vikt än koldioxid, från lustgasens 265 gånger till desfluranets 1790 gånger. Inom vården används lustgas för smärt-lindring, särskilt vid förlossningar och tandvård. Att lustgas läcker vid an-vändning är även ett arbetsmiljöproblem.

Figur 9. Lustgasutsläpp i koldioxidekvivalenter

Köldmedia

Rapporteringen av köldmedier utgår ur miljöredovisningen eftersom det re-dan är så hårt reglerat och uppföljning sker enligt förordning 2016:1 128 om fluorerade växthusgaser.

Lokaler och byggande

Verksamhetsytan (egna lokaler interna hyresgäster + inhyrda lokaler) är 309 455 kvm. Det är en minskning på ca 3 000 kvm och beror till största delen på att inhyrda lokaler sagts upp för avflyttning (bla Erikslunds hälso-central och Psykiatri paviljong).

Nybyggnationer

Under hösten 2020 har två stora byggprojekt vid Sunderby sjukhus med in-riktning Miljöbyggnad Silver färdigställts. Byggnaderna har bättre energi-prestanda än dagens krav. De är framtidssäkrade och långsiktigt hållbara

med bra miljöval avseende material, produkter, utförande och funktion utan att ge avkall på en god ekonomi.

Inga ytterligare nybyggnationer har påbörjats under året.

Under 2020 har ombyggnationen av ventilationssystemet i Hus C i Gällivare sjukhus slutförts. Ombyggnationen av ventilationen ökar driftsäkerheten, minskar energianvändningen och miljöpåverkan och förbättrar driftsekono-min. I samband med byte av tak i Björkskatans hälsocentral har taket till-äggsisolerats. Det ger minskad energianvändning och ökad komfort.

Koldioxidutsläpp från värme och el

Koldioxidutsläppet har minskat något. Siffrorna är påverkade av pandemin.

Figur 10. Koldioxidutsläpp från värme och el

In document Miljöredovisning 2020 (Page 29-36)

Related documents