• No results found

Beredningen av propositionen

In document HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL (Page 4-0)

skogsbruksministeriet tillsatte den 30 mars 2001 för lagen om finansiering av lands-bygdsnäringar har bland annat haft till upp-gift att bereda de ändringar i lagarna som be-hövs till följd av inrättandet av Landsbygds-verket.

Utlåtanden om propositionen har inhämtats av finansministeriet, handels- och industri-ministeriet, justitieindustri-ministeriet, inrikesministe-riet, miljöministeinrikesministe-riet, Centralförbundet för jord- och skogsbruksproducenter MTK, Svenska Lantbruksproducenternas central-förbund SLC samt arbetskrafts- och närings-centralerna. Utlåtanden har beaktats i mån av möjlighet.

DETALJMOTIVERING 1 . L a g f ö r s l a g

1.1. Lagen om finansiering av lands-bygdsnäringar

3 §. Definitioner. Det föreslås att en tek-nisk ändring görs i 1 mom. 5 punkten så att det i punkten hänvisas till sådana produkter som avses i bilaga I till fördraget om upprät-tandet av Europeiska gemenskapen. Den nu-varande hänvisningen till bilaga II är felak-tig.

Samtidigt föreslås att definitionen i 7 punk-ten i samma moment ändras så att Lands-bygdsverket har behörighet att närmare be-stämma sammanslutningar, vars verksamhet kan jämställas med nämnda kreditinstitut.

Likaså föreslås att 8 punkten ändras så att Landsbygdsverket har behörighet att närmare bestämma de sammanslutningar, vars verk-samhet kan jämställas med ett centralt finan-sierat institut. Det är för tillfället jord- och skogsbruksministeriet som har behörighet att utföra de uppgifter som nämns i 7 och 8 punkten.

7 §. Styrningen av medlen. Det föreslås att en precisering görs i 2 mom., enligt vilken jord- och skogsbruksministeriet genom för-ordning kan meddela föreskrifter om styr-ningen av medlen med med hänsyn till regi-on, bransch och målgrupp. Jord- och skogs-bruksministeriet meddelar dessutom före-skrifter om styrningen av medlen med hän-syn till belopp.

Det föreskrivs att Landsbygdsverket har rätt att ur gårdsbrukets utvecklingsfond till arbetskrafts- och näringscentralerna anvisa medel som skall användas som strukturstöd för jordbruket samt att fatta beslut om bevill-ningsfullmakterna för räntestödslån. Med strukturstöd avses bl.a. investeringsstöd som beviljas för gårdsbruk och startstöd till unga jordbrukare. Räntestöd beviljas av det anslag i budgeten som beviljats för detta ändamål och med bevillningsfullmakt avses i vilken omfattning räntestödslån kan beviljas på de olika TE-centralernas områden. Ministeriet skall fortfarande besluta om de strukturstöd som beviljas genom statsbudgeten.

Det föreslås att den första meningen i 3 mom. preciseras så, att det är ministeriet som skall besluta om användingen av medel för undersökningar och utredningar som gäller utvecklande av landsbygden enligt vad som bestäms genom förordning av statsrådet.

Medlen kan vara antingen medel från gårds-brukets utvecklingsfond eller budgetmedel.

Enligt 1 och 2 § i den föreslagna lagen om Landsbygdsverket hör verkställighetsuppgif-ter som gäller styrning om den byggda mil-jön på landsbygden också till Landsbygds-verket. Därför föreslås att 3 mom. ändras så att Landsbygdsverket kan ge närmare före-skrifter om de byggnadstekniska-, -ekono-miska och -miljörelatedade aspekter som hänför sig till byggnade som skall stödjas en-ligt denna lag och om de kostnader per enhet som härvid skall godkännas. Den föreslagna normgivningsbehörigheten gäller sådana tek-niska frågor som hänför sig till kvaliteten på byggandet och rimliga kostnader.

8 §. Finansiering från Europeiska gemen-skapen. Enligt lagen om Landsbygdsverket skall Landsbygdsverket vara utbetalnings-verk för medel från EUGFJ: garantisektion.

När det gäller medlen från garantisektionen skall jord- och skogsbruksministeriet dock också i fortsättningen fungera som den behö-riga myndighet som avses i kommissionens förordning om genomförande (EG) nr 1663/1995. Det föreslås att den behöriga myndigheten omnämns i början av 8 § 1 mom.

När det gäller de medel som beviljas från EUGFJ:s utvecklingssektion skall jord- och skogsbruksministeriet såsom också nu är fal-let vara den utbetalande myndighet och den förvaltningsmyndighet som avses i rådets förordning (EG) nr 1260/1999 om allmänna bestämmelser för strukturfonderna samt stäl-la medel till förfogande även för andra mini-steriers förvaltningsområden för genomfö-rande av program som fonden finansierar, oberoende av om medlen från ovan nämnda fond beviljas staten direkt eller staten för att förmedlas vidare. I fåga om mål 1-program-met är det dock inrikesministeriet som är förvaltningsmyndighet.

I första meningen i 2 mom. föreskrivs om

Landsbygdsverkets uppgifter i fråga om me-del ur garantisektionen vid EUGFJ. Syftet är att Landsbygdsverket fungerar som det för-medlande organet och bereder ansökan om den delfinansiering som gemenskapen står för, intäktsföringar av medlen och redovis-ningen av medlen till kommissionen. Lands-bygdsverket bereder också övriga uppgifter för de förmedlande organ som avses i kom-missionens förordning (EG) nr 438/2001 om genomförandebestämmelser till rådets ordning (EG) nr 1260/1999 beträffande för-valtnings- och kontrollsystemen för stöd som beviljas inom ramen för strukturfonderna, om vilka närmare bestäms genom en förordning av statsrådet. Enligt kommissionens förord-ning avses med förmedlande organ alla of-fentliga eller privata organ eller avdelningar som handlar på förvaltningsmyndigheternas eller de utbetalande myndigheternas ansvar eller utför uppgifter på dessas vägnar i för-hållande till slutliga stödmottagare. Syftet är att ministeriet fortsättningsvis skall ansvara bland annat för ansökningar om utbetalning till kommissionen och för andra uppgifter som hör till ministeriet i egenskap av utbeta-lande myndighet.

Enligt förslaget skall det dessutom i 2 mom. föreskrivas att det genom en förord-ning av statsrådet bestäms även om givandet av nödvändiga utredningar till Europeiska gemenskapens institutioner då ärenden som avses i denna lag behandlas.

9 §. Allmänt. Genom de gemenskapsinitia-tivprogram som avses i artikel 20.1 punkt a i rådets förordning (EG) nr 1260/1999 om allmänna bestämmelser för strukturfonderna genomförs samarbete över gränserna. Under innevarande strukturfondsperiod ansvarar Finland för fem INTERREG III-gemenskapsinitiativprogram som gäller gränsområden samt deltar inom programom-råde A, som avser gränsomprogramom-rådessamarbete, i ett program som Sverige administrerar. En-ligt 6 § 4 punkten lagen om den nationella förvaltningen av programmen för struktur-fonderna (1353/1999) är förvaltningsmyn-digheten i ett gemenskapsinitiativprogram det i programdokumentet nämnda förbundet på landskapsnivå i sådana fall där Finland ansvarar för förvaltningen av programmet. I

motsats till situationen under den föregående strukturfondsperioden beviljar förbundet på landskapsnivå med stöd av 3 a § 1 mom. la-gen om regional utveckling (1135/1993) ock-så delfinansiering från Europeiska gemen-skapens strukturfonder. I fråga om det god-kända gemenskapsinitiativprogrammet Kvar-ken-MittSkandia är det dock länsstyrelsen i Västerbotten som är förvaltningsmyndighet och som även beviljar delfinansieringen från EG. Dessutom deltar Finland inom ramen för INTERREG III-gemenskapsinitiativprogram-met i programområde B, som gäller samarbe-tet mellan stater, samt i programområde C, som gäller samarbetet mellan regioner, sam-manlagt tre andra program beträffande vilka Sverige och Tyskland ansvarar för förvalt-ningen.

INTERREG III-gemenskapsinitiativpro-grammet genomförs med medel från Europe-iska regionala utvecklingsfonden. För pro-grammet i fråga överförs, i motsats till vad som gäller genomförandet av målprogram, inte gemenskapens medel till den myndighet som beviljar den nationella medfinansiering-en, utan gemenskapens andel beviljas av för-valtningsmyndigheten. Enligt 1 mom. tilläm-pas lagen om finansiering av landsbygdsnär-ingar på åtgärder som gemenskapen delfi-nansierar, såvida saken inte regleras i gemen-skapslagstiftningen. Lagen tillämpas såväl på gemenskapens medfinansiering som på den nationella medfinansieringen. Enligt 3 b § 2 mom. lagen om regional utveckling iakttas i fråga om beviljande av delfinansiering från Europeiska gemenskapens strukturfonder i tillämpliga delar det som bestäms om bidrag från den nationella medfinansieringen, om den i 3 a § avsedda delfinansieringen från strukturfonderna beviljas som bidrag för ett projekt för vilket den nationella offentliga medfinansieringen kommer huvudsakligen från någon annan statlig myndighet än inri-kesministeriet. En förvaltningsmyndighet utanför Finland kan inte förpliktas att i fråga om stödvillkor och förvaltningsförfarande iaktta Finlands lagstiftning. Beträffande för-valtningsförfarandet kommer överenskom-melser att ingås mellan inrikesministeriet och Västerbottens län. Eftersom genomförandet av INTERREG III-gemenskapsinitiativpro-grammet avviker från verkställigheten av de

övriga program som gemenskapen delfinan-sierar bör det i lagen konstateras att lagen om finansiering av landsbygdsnäringar vid ge-nomförandet av programmet i fråga tillämpas endast på det delfinansierade stödets natio-nella medfinansiering. Det föreslås att ett un-dantag gällande detta fogas till 9 § som ett nytt 3 mom.

11 §. Kompensationsbidrag, miljöbidrag och stöd för åkerbeskogning. Syftet är att Landsbygdsverket i fortsättningen sköter om verkställigheten av de system som nämns i paragrafen. Därför föreslås att jord- och skogsbruksministeriet inte längre omnämns i 3—5 mom. som den instans som ansvarar för verkställigheten av systemen.

Dessutom föreslås ytterligare en ändring i paragrafen genom att ett nytt 6 mom. fogas till den. Enligt detta 6 mom. har Lands-bygdsverket rätt att utfärda bestämmelser av teknisk natur vilka anknyter till genomföran-det av system som gäller kompensationsbi-drag, miljöbidrag och stöd för åkerbeskog-ning. Denna normgivningsbehörighet som Landsbygdsverket föreslås få gäller endast vissa begränsade helheter. Orsaker till detta är den tekniska aspekten av de frågor som berörs av regleringen och de detaljer som med tanke på helheten när det gäller regler-ingen av ifrågavarande stöd är av mindre vikt. T.ex. den maximala mängd som årligen används vid gödslingen av vissa växtsorter när det gäller miljöbidraget utgör helt klart en sådan helhet, som Landsbygdsverket kan utfärda bestämmelser om. Växtförädlingen ger upphov till nya växtsorter och genom lantbruksundersökningar får man information som leder till att det är nödvändigt att årligen utfärda bestämmelser om gödselmängden.

Den föreslagna normgivningsbehörigheten skall innehålla prövningsrätt endast till en li-ten del, eftersom ramarna för agerandet ändå utgörs av program som kommissionen har godkänt. En ändring av gödselmängderna kan i en del fall kräva att en författning snabbt måste utfärdas och därför är ett beslut av Landsbygdsverket i detta fall lämpligare än en förordning av ministeriet. Det sakliga innehållet i regleringen kräver heller inget ut-färdande av bestämmelser på lag- eller för-ordningsnivå.

21 §. Markköpslån. I 4 mom. sägs att

jord-och skogsbruksministeriet vid behov medde-lar närmare föreskrifter om hur det godtagba-ra anskaffningspriset skall bestämmas. Pagodtagba-ra- Para-grafen har i tillämpningspraxis tolkats så, att den inte ger möjlighet att fastställa gränser i markbelopp för det godtagbara anskaffnings-priset i samband med markköp. Under de se-naste åren har problem uppstått till följd av de allt högre markpriserna. Framför allt de unga jordbrukarna har svårt att utveckla sina anläggningar, om priset på jordbruksjord blir alltför högt med tanke på upprätthållande av en ekonomiskt lönsam produktion. För att dämpa prisökningen på mark och för att för-hindra att statens stödåtgärder riktas in på alltför dyra markköp är det därför allt vikti-gare att vissa begränsningar införs. Därför föreslås att momentet ändras så, att det ge-nom förordning av jord- och skogsbruksmi-nisteriet skall kunna bestämmas närmare om det godtagbara anskaffningspriset och de grunder enligt vilka det bestäms. För att det skall vara möjligt att genom låneförfarandet ingripa i prisutvecklingen när det gäller markköp bör det i fråga om markköpslånen gå att ange ett maximipris, som sedan kan stödjas genom lån. Maximipriset kan diffe-rentieras regionvis. Också riksdagen har ob-serverat saken i sitt uttalande i svaret på la-gen om ändring av lala-gen om avträdelsestöd till lantbruksföretagare (RSv 97/1999 rd). I uttalandet förutsattes att ett förfarande utfor-mas som medger att man tillräckligt effektivt påverkar prisutvecklingen i fråga om od-lingsmark när det blir aktuellt med lån för markköp. Den föreslagna ändringen har inget samband med inrättandet av Landsbygdsver-ket.

25 §. Räntan på statliga lån. Det föreslås att en bestämmelse fogas till 1 mom., enligt vilken Landsbygdsverket har rätt att besluta om beviljande av lån till kreditinstitut för statlig långivning som genomförs med medel ur fonden. För tillfället är det jord- och skogsbruksministeriet som har behörighet i denna fråga. I praktiken godkänner Lands-bygdsverket å statens vägnar de skuldebrev, på basis av vilka medlen överförs till kredit-instituten för finansiering med statliga lån.

Bestämmelsen motsvarar också 2 § 1 mom. 7 punkten i den föreslagna lagen om Lands-bygdsverket, enligt vilken

verkställighets-uppgifter som gäller stöd i form av lån hör till Landsbygdsverket.

26 §. Statens ansvar. Det föreslås ett tillägg till 2 mom., enligt vilket Landsbygdsverket kan utfärda föreskrifter om det förfarande som kreditinstitutet måste följa när den egen-dom som utgör säkerhet för lånet realiseras genom frivillig skuldsanering, exekutiv auk-tion eller konkursförfarande. Enligt 2 § 2 mom. 7 punkten i den föreslagna lagen om Landsbygdsverket är det Landsbygdsverket som har hand om de verkställighetsuppgifter som hänför sig till statens ansvar. För att uppgiften skall kunna skötas effektivt krävs att Landsbygdsverket vid behov kan meddela de föreskrifter som gäller det föreslagna för-faringssättet. Den behörighet att meddela fö-reskrifter som Landsbygdsverket föreslås få är närmast teknisk och gäller enbart förfa-ringssätten.

27 §. Gottgörelser för statliga lån. Det fö-reslås att 1 mom. ändras så att Landsbygds-verket i stället för jord- och skogsbruksmini-steriet beslutar om den gottgörelse för kapital och räntor som på basis av statens ansvar skall betalas till kreditinstitutet. Innan gottgö-relsen fastställs skall Landsbygdsverket reda ut hur kraven på gottgörelsen skall förverkli-gas. Landsbygdsverket skall betala gottgörel-sen till kreditinstitutet med medel ur gårds-brukets utvecklingsfond. Enligt förslaget har Landsbygdsverket i enskilda fall behörighet att utgående från kreditinstitutets ansökan besluta om beviljande av gottgörelse. Det är fråga om verkställighetsuppgifter som gäller enskilda fall. Till denna del motsvarar försla-get 2 § 2 mom. 7 punkten lagen om bygdsverket, enligt vilken det är Lands-bygdsverket som har hand om de verkställig-hetsuppgifter som hänför sig till statens an-svar.

Det föreslås att 2 och 4 mom. ändras så att det i stället för jord- och skogsbruksministe-riet också är Landsbygdsverket som beslutar om de ärenden som nämns i dessa moment.

Dessa moment innehåller mer detaljerade fö-reskrifter om hur de olika verkställighets-uppgifterna som har samband med gottgörel-sen skall utföras.

28 §. Redovisning av statliga lån. Det före-slås att 2 mom. preciseras så att de

befogen-heter som Landsbygdsverket fattat beslut om skall göras till kreditinstitutet inom sju bank-dagar efter att beslutet har utfärdats.

29 §. Ränta på räntestödslån. 1 mom. före-slås ändras så att Landsbygdsverket i stället för jord- och skogsbruksministeriet har rätt att inte godkänna ett lån som räntestödslån, om totalräntan på lånet avviker från den ränta på räntestödslån som har fastställts i momen-tet. Med stöd av paragrafen skall Lands-bygdsverket följa med att den totalränta som kreditinstitutet uppbär för ett räntestödslån inte är högre än den normala utlåningsräntan.

Uppgiften motsvarar 2 § 2 mom. 7 punkten i den föreslagna lagen om Landsbygdsverket, enligt vilken Landsbygdsverket sköter verk-ställighetsuppgifter som hänför sig till stöd i form av lån i enlighet med vad som annars föreskrivs om detta.

I 4 mom. föreslås en teknisk ändring med anledning av grundlagsreformen, så att om-vandlingen av ränteförmånen till bidrag samt om bidragets maximibelopp bestäms genom en förordning av statsrådet i stället för genom ett beslut av statsrådet.

30 §. Allmänna bestämmelser om långiv-ningen. I 2 mom. föreslås en teknisk ändring med anledning av grundlagsreformen, så att om de ärenden som nämns i momentet i fort-sättningen bestäms genom en förordning av statsrådet och inte genom ett beslut av stats-rådet.

I 2 mom. föreslås en ny bestämmelse om att Landsbygdsverket kan meddela föreskrif-ter om förfarandet vid ändring av lånevillko-ren samt om de förfaranden som anknyter till beviljande av lånen och skötseln av dem. En-ligt 2 § 2 mom. 7 punkten i den föreslagna lagen om Landsbygdsverket sköter Lands-bygdsverket verkställighetsuppgifter som hänför sig till stöd i form av lån. För att upp-giften skall kunna skötas effektivt krävs att Landsbygdsverket vid behov kan utfärda så-dana föreskrifter av teknisk natur som gäller förfaranden som anknyter till beviljande av lån och skötseln av dem samt om de förfa-randen som gäller ändring av lånevillkoren.

31 §. De statliga lånens och räntestödslå-nens penningrörelse. Det föreslås att 3 mom.

ändras så att Landsbygdsverket kan bestäm-ma i vilka fall kreditinstituten kan utföra de uppgifter som nämns i momentet utan ett

centralt finansiellt institut. Med stöd av änd-ringen har Landsbygdsverket behörighet att fastställa de tekniska kraven för när kreditin-stitutet kan verka utan det centrala finansiella institutet. Landsbygdsverket undertecknar skuldbreven mellan staten och kreditinstitu-tet.

32 §. Statsborgen. Det föreslås att 1 mom.

ändras så att Landsbygdsverket eller en ar-betskrafts- och näringscentral med fullmakt av Landsbygdsverket på statens vägnar kan ställa borgen som säkerhet för landsbygdsfö-retag och andra sammanslutningar som är stödberättigade enligt lagen om finansiering av landsbygdsnäringar. Enligt 2 § 2 mom. 7 punkten i den föreslagna lagen om Lands-bygdsverket sköter LandsLands-bygdsverket verk-ställighetsuppgifter som hänför sig till stats-borgen. Enligt det förslagna 32 § 1 mom. har Landsbygdsverket befogenhet att på basis av en låntagares ansökan besluta om beviljande av statsborgen för denne. Det är alltså fråga om verkställighetsuppgifter som gäller en-skilda fall. Landsbygdsverket skall ha rätt att vid behov ge arbetskrafts- och näringscentra-lerna fullmakt att fatta motsvarande beslut om statsborgen. Enligt den nuvarande lagen är det jord- och skogsbruksministeriet som har rätt till detta. Det är meningen att verk-ställigheten gradvis skall överföras från att ha behandlats centralt till att behandlas av ar-betskrafts- och näringscentralerna. Lands-bygdsverket utfärdar en årlig fullmakt, inom ramen för vilken arbetskrafts- och närings-centralen kan bevilja borgensförbindelser. De allmänna villkoren för borgensförbindelser samt stödformulären bestäms i en fullmakt från Landsbygdsverket.

Dessutom föreslås att 1 mom. ändras så att bestämmelser om när borgen innehåller stöd och hur dess belopp skall räknas utfärdas ge-nom en förordning av statsrådet i stället för genom ett beslut av jord- och skogsbruksmi-nisteriet. Enligt 32 § 1 mom. i den nuvarande lagen kan jord- och skogsbruksministeriet genom en förordning meddela närmare före-skrifter om förfarandet vid uppbärande av borgensavgift. Bestämmelsen föreslås bli ändrad så att dessa bestämmelser om förfa-randet skall utfärdas av Landsbygdsverket.

Dessutom föreslås ett nytt 2 mom. som in-nehåller en bestämmelse om till vilket

maxi-mibelopp kapital på borgenskrediter samti-digt får vara obetalda. Motsvarande bestäm-melse ingår i nuvarande 1 mom. Det föreslås att det maximibelopp på 500 miljoner mark som anges i nuvarande 1 mom. med anled-ning av övergången till den gemensamma va-lutan euro den 1 januari 2002 skall uppgå till 80 miljoner euro. Den lilla minskning av be-villningsfullmakten som förorsakas av om-räkningen har i praktiken ingen betydelse.

34 §. Avstående från regressanspråk. Para-grafen föreslås bli ändrad så att Landsbygds-verket i stället för jord- och skogsbruksmini-steriet kan besluta när lånekapital, räntor och borgensavgift för ett lån som på grundval av borgen har betalts till kreditinstitutet av sta-tens medel skall lämnas oindrivna hos den som på grund av bestående arbetsoförmåga, långvarig arbetslöshet, vårdnadsskyldighet eller av annan härmed jämförbar orsak inte rimligen kan väntas klara av betalningarna.

Enligt 2 § 2 mom. 7 punkten i den föreslagna lagen om Landsbygdsverket är det Lands-bygdsverkets uppgift att i enlighet med vad som annars föreskrivs om detta sköta verk-ställighetsuppgifter som hänför sig till stats-borgen.

35 §. Ersättning för kreditinstituts kostna-der. Paragrafens 1 mom. innehåller med an-ledning av grundlagsreformen förslag till ändring så att om de ärenden som nämns i momentet skall bestämmas genom en förord-ning av statsrådet i stället för genom ett be-slut av statsrådet.

Det föreslås att 2 mom. ändras så att Landsbygdsverket kan besluta om de ersätt-ningar som betalts till kreditinstitutet för skötseln av statliga lån helt eller delvis skall återkrävas av kreditinstitutet i de fall som nämns i momentet. Enligt den föreslagna ändringen av 2 mom. har Landsbygdsverket rätt att på basis av det som närmare före-skrivs i paragrafen i enskilda fall besluta om återkrävande av ersättningar som betalts till kreditinstitutet för skötseln av lån. I bestäm-melsen är det fråga om

Det föreslås att 2 mom. ändras så att Landsbygdsverket kan besluta om de ersätt-ningar som betalts till kreditinstitutet för skötseln av statliga lån helt eller delvis skall återkrävas av kreditinstitutet i de fall som nämns i momentet. Enligt den föreslagna ändringen av 2 mom. har Landsbygdsverket rätt att på basis av det som närmare före-skrivs i paragrafen i enskilda fall besluta om återkrävande av ersättningar som betalts till kreditinstitutet för skötseln av lån. I bestäm-melsen är det fråga om

In document HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL (Page 4-0)

Related documents