• No results found

4 NUVARANDE VERKSAMHET

4.5 ERFARENHETER

4.5.2 Besökarnas perspektiv

Personalen säger att Fjärdhundra, Örsundsbro och Tärnsjö har flest besökare per uppställningstillfälle och därefter följer Grillby och Västerfärnebo. Även Virsbo har ett högt antal besökare varje gång det mobila Återbruket ställs upp men i och med att denna ort besöks fler gånger under året än de resterande orterna blir det inte lika påtagligt. Ransta och Möklinta har förhållandevis många besökare per uppställningstillfälle men inte i jämförelse med de tre som har mest besökare. Minst besökare anser de att Hedåker och Lillkyrka har.

4.5.2 Besökarnas perspektiv

Under mars 2017 genomfördes djupintervjuer med besökare på det mobila Återbruket. De platser på vilka intervjuerna genomfördes var Hedåker, Örsundsbro samt Virsbo. Intervjufrågorna handlade om besökarnas uppfattning av det mobila Återbruket och möjliga förbättringsåtgärder av systemet och uppställningsplatserna. Även besökarnas hantering av trädgårdsavfall och deras kunskap om ansvarsfrågan för avfall lyftes. Syftet med djupintervjuerna var att få en överblick av besökarnas upplevelse av det mobila Återbruket och eventuellt få förslag på framtida förbättringar och utökade tjänster. Intervjufrågor med svar på respektive uppställningsplats kan ses i Bilaga G.

De som intervjuades blev slumpvis utvalda på uppställningsplatserna där de blev informerade om intervjuns syfte och tillfrågade ifall de ville delta. Intervjuerna tog mellan 5 till 10 minuter och i Hedåker intervjuades en person, i Örsundsbro tio personer och i Virsbo intervjuades nio personer. Det låga antalet intervjuade i Hedåker berodde på den låga besöksfrekvensen under tiden uppställningsplatsen besöktes för intervjuer.

Majoriteten av de intervjuade personerna var pensionärer och de flesta var män. 4.5.2.1 Sammanställning av besökarnas svar

Nedan följer en sammanställning av svaren på djupintervjuerna. I första hand har liknande svar och kommentarer lyfts fram eller svar som inneburit konkreta förslag och förbättringar. De enskilda intervjuerna redovisas inte i sin helhet utan istället redovisas en sammanställning av alla intervjuer då syftet var att få en överblick av åsikterna om det mobila Återbruket i regionen.

Fråga 1 Hur är Din boendeform? (Villa/lägenhet/lantbruk)

a) Hur långt har Du hit?

I princip alla intervjuade bodde i villa, någon enstaka bodde i bostadsrätt, och de allra flesta inom ett par kilometer från det mobila Återbrukets uppställningsplats. Några bodde så nära som ett par hundra meter.

43

Fråga 2 Vad saknar Du på det mobila Återbruket?

a) Inlämning av föremål till återanvändning? b) Vad mer kan samlas in?

De allra flesta av de intervjuade kunde inte komma på att de saknade något på det mobila Återbruket, utan ville istället framhäva hur bra det var. När frågan om insamling av föremål till återanvändning lyftes tyckte de allra flesta att det var en bra idé och att de skulle kunna tänka sig att lämna in sina återanvändbara föremål till det mobila Återbruket. En besökare var särskilt positiv och skulle tycka det kändes tryggare att lämna in kläder och möbler till det mobila Återbruket än till den lokala och obemannade insamlingen, att på så vis se att föremålen samlades in på ett säkert och tryggt sätt utan risk för stölder eller sabotage.

En annan besökare nämnde att även spillvirke borde samlas in till en återanvändningsfraktion. Detta då denne hade sett fint material kastas bort både på det mobila Återbruket men även på de stationära. Förutom en återanvändningsfraktion framkom inget annat behov för andra insamlingsmöjligheter på det mobila Återbruket.

Fråga 3 Hur hanterar Du ditt trädgårdsavfall idag?

a) Skulle Du uppskatta/utnyttja en tjänst där trädgårdsavfall hämtas separat vid fastigheten vår/höst?

Av de intervjuade besökarna var det en majoritet som i dagsläget tog med sitt trädgårdsavfall till det mobila Återbruket. I kombination med det mobila Återbruket var det även många som la mindre trädgårdsavfall på sin kompost och tog med de större grenarna och riset till den mobila enheten. Det var även flera som eldade sitt trädgårdsavfall alternativt la ut det i skogen.

Vid frågan om en budningstjänst för trädgårdsavfall skulle vara aktuell svarade den övervägande majoriteten att de antagligen inte skulle nyttja den tjänsten. Många framhöll att de hade så lite trädgårdsavfall att tjänsten inte skulle vara lönsam och att de själva kunde ta hand om det istället. Det var en person som var positiv till idén men höll med om att det borde ske senare under året, en bit in på våren och/eller under hösten.

Fråga 4 Vilket/vilka Återbruk använder Du? (stationära/mobila)

Alla tillfrågade använde det mobila Återbruket av naturliga skäl men flertalet utnyttjade även sina närmste stationära Återbruk ett par gånger om året. De stationära Återbruken användes främst när andra ärenden skulle uträttas på respektive ort, exempel läkarbesök eller shopping. Ungefär en tredjedel av de intervjuade använde enbart det mobila Återbruket.

Den intervjuade i Hedåker utnyttjade utöver det mobila Återbruket även Återbruket i Sala, de i Örsundsbro utnyttjade även Enköpings Återbruk och några åkte även till Återbruket i Uppsala. De i Virsbo utnyttjade de stationära Återbruken i Fagersta, Surahammar och Hallstahammar.

44

Fråga 5 Hur hjälper det mobila Återbruket Dig?

a) Uppfyller det Dina behov? b) Är avlämningen enkel?

Samtliga intervjuade ansåg att det mobila Återbruket uppfyllde deras behov och flertalet tyckte att det mobila Återbruket var ”jättebra”. Några lyfte att en ökad besöksfrekvens på orten vore bra och en person gav som förslag att en permanent container för trädgårdsavfall och jord borde stå uppställd i Örsundsbro. Dock var denne samtidigt medveten om problematiken med en sådan lösning som eventuellt skulle kunna leda till felsortering och misskötsel. En övervägande majoritet ansåg att avlämningen av avfall på det mobila Återbruket var enkel och flera ville framhäva den hjälpsamma personalen på plats.

Några konkreta förslag som framkom var att det borde finnas skyltar eller annan lösning för att visa körriktningen. Några ansåg att det ibland blev trångt och svårtillgängligt att lämna sitt avfall när andra parkerade sina bilar dåligt eller körde in från fel håll. Även tydligare skyltning för respektive fraktion efterfrågades. Bland annat lyfte en person att det vore bra att undvika att sätta skyltarna på sidan av de större containrarna utan istället sätta dem över öppningen.

Vid tidpunkter när det var mycket besökare ansåg en person att det blev en del springande fram och tillbaka, detta för att containrarna stod en bit ifrån varandra och det var svårt att komma fram med bilen.

Fråga 6 Vad anser Du om öppettiderna?

a) Skulle Du vara beredd att betala högre taxa för längre öppettider? b) Är Du här ofta? (Antal gånger per år)

Majoriteten av de intervjuade ansåg att de nuvarande öppettiderna var bra. De flesta som intervjuades var pensionärer vilket gjorde att öppettiderna inte var något bekymmer för dem. Några ansåg att längre öppettider och en tätare uppställningsfrekvens vore bra, bland annat för skiftarbetare och de som pendlade till arbetet. För dem skulle en timme till på kvällen tillsammans med en tätare uppställningsfrekvens på respektive ort underlätta. När frågan sedan lyftes ifall besökarna var beredda att betala en högre avfallstaxa för längre öppettider och en tätare uppställningsfrekvens var det en person som skulle kunna tänka sig det. För denne skulle det antagligen vara lönsamt med en höjning av taxan då transportkostnaden till ett stationärt Återbruk antagligen var större än den potentiella höjningen. Dock svarade majoriteten av de intervjuade att de inte var beredda att betala en högre avfallstaxa för längre öppettider då de inte ansåg att behovet var tillräckligt stort. En övervägande majoritet besökte det mobila Återbruket varje gång det ställdes upp på deras närmsta uppställningsplats, resterande besökte det 1–3 gånger per år.

Related documents