• No results found

Besöksnäringen

In document VA-PLAN 2014 Mörbylånga kommun (Page 86-90)

Framför allt är det Ölands oexploaterade natur och strandliv som lockar besökare till ön. Annat som drar folk till ön är t.ex.

kultur, vindsurfi ng, golf, mat och dryck. Turismen på Öland och i Mörbylånga kommun är stor med ett enormt antal besö-kare årligen, främst på sommaren, men även under vissa helger på våren eller hösten. Sommaren 2013 hade södra Öland under månaderna juni-augusti 1 130 800 besökare.

Det stora antalet besökare ställer krav, inom kommunalt verk-samhetsområde, på kommunen att kunna leverera

dricksvat-V Aplan - V A-översikt

ten i tillräcklig mängd. Med nuvarande antal besökare samt verksamheter är det under normala förutsättningar inte något problem att få fram dricksvatten i tillräcklig mängd på de fl esta platserna inom kommunen. Kapacitetsproblem fi nns dock, som nämnts tidigare, under torrår för vattenverken i Triberga och Segerstad.

Däremot i områden med enskilt vatten och avlopp fi nns på vissa platser behov, t.ex. för bed and breakfasts och caféverk-samheter, att få en bättre och säkrare dricksvattenförsörjning gällande tillgång och kvalitet.

När det gäller spillvattnet, är kommunens biodammar hårt belastade, men eftersom inte några besöksanläggningar fi nns påkopplade på dem, medför det stora besöksantalet inte något ytterligare kapacitetsproblem än de redan kända. Den hårda belastningen hindrar dock besöksnäringen att utvecklas i de områdena.

Med nuvarande besöksantal klarar kommunens reningsverk kapacitetsmässigt de spillvattenmängder som uppkommer med god marginal. Däremot skapar den enorma variationen av antalet besökare under turistsäsongen problem för vissa av kommunens reningsanläggningar. Främst är det Färjestadens reningsverk som har haft svårt att klara reningskraven (ut-släppen av kväve) som fi nns i dess miljötillstånd när mängden avloppsvatten plötsligt på en mycket kort tid mångdubblas. Ett nytt kvävereningssteg har därför byggts som gör att tillståndet klaras. En högre grundbelastning året om till reningsverket kommer göra det lättare att hålla en jämn kväverening, vilket överföringsledningen mellan Färjestaden och Na Möckleby/

Gårdby kommer ge.

Nedan presenteras besöksnäringsverksamheterna kortfattat för att ge en bild av besöksnäringens påverkan.

Fritidsboende

Under 2013 fanns totalt 2863 fastigheter med fritidshämtning av sopor i Mörbylånga kommun. Många fritidshus ligger i områden med kommunalt vatten och avlopp, men det fi nns ett stort antal som har egna lösningar, där det på vissa håll är svårt att framför allt få fram dricksvatten av god kvalitet.

Campingar

Antalet campingar på södra Öland är färre jämfört med norra Öland i Borgholms kommun. Dock fi nns inom Mörbylånga kommun några större campinganläggningar längs västra sidan i Saxnäs, Möllstorp, Talludden (Färjestaden), Eriksöre och Haga park, som alla är kopplade till kommunens dricks- och spillvatten. Nordost om Ottenby ligger en mindre camping som också nyttjar kommunalt dricks- och spillvatten. På östra sidan ligger Stenåsa camping som har egna dricksvatten- och avlopp-sanläggningar. Ytterligare en camping i Sandvik är på gång att återetableras, där det i nuläget saknas kommunalt vatten och avlopp.

Kommunen har med existerande campingars nuvarande be-söksantal och inriktning inga problem att försörja dem med vatten och avlopp.

Djurparken

Ölands djurpark som ligger strax norr om brofästet betjänas av kommunalt vatten och avlopp.

Ställplatser

I kommunens regi fi nns ställplatser för husbilar i Grönhögens hamn. Vidare fi nns ställplatser i privat regi i Bläsinge, Deger-hamn, Mörbylånga och Gräsgård hamnar.

Golf

Två 18-hålsbanor ligger inom kommunen, i Saxnäs och Grön-högen. Båda anläggningarna har egna bevattningssystem som ej påverkar kommunens vattenförsörjning.

Hotell och pensionat

Inom kommunen fi nns inte några större hotell eller vand-rarhem. Dock fi nns några mindre hotell och vandrarhem inom kommunalt verksamhetsområde, t.ex. i Färjestaden och Mörbylånga. Utanför kommunalt verksamhetsområde fi nns ett fl ertal mindre anläggningar, såsom bed och breakfast och värdshus.

Båtliv

Öland är ett populärt turistmål för båtturister och Mörbylånga kommun har fem hamnar där service med latrintömning er-bjuds; Färjestaden, Mörbylånga, Degerhamn, Grönhögen och Bläsinge. Tömningsstationerna kan användas dygnet runt och är kopplade direkt till VA-nätet förutom Degerhamn och Blä-singe som är kopplade till slutna tankar. De slutna tankarna töms av KSRR och körs till Mörbylånga reningsverk för att processas. Alla latrintömningsstationerna utom Färjestaden har räkneverk som räknar gångtiden de används och det är inte många minuter per år. Färjestaden är den station som används mest, att det saknas räkneverk där beror på att det är den äldsta stationen, den kommer dock bytas ut under de närmsta åren.

Behov

För att kunna förverkliga en framtida VA-utbyggnad och upp-rätthålla tillfredsställande underhåll av kommunens anlägg-ningar, men också för att säkerställa en god vattenkvalitet fi nns nedanstående behov.

Inom verksamhetsområdet:

Dagvatten

- Utreda möjligheter att anlägga våtmarker som utjämnings-magasin i närheten av tätorter med översvämningsproble-matik.

Ledningsnäten

- Utreda var de största förlusterna av dricksvatten och inläc-kage av spillvatten sker.

- Utreda behovet av tryckstegringsstationer.

- Ta fram en dagvattenpolicy och bättre skötselplan för dag-vattenledningarna.

- Plan för systematiska tv-inspektioner av ledningsnätet som underlag för åtgärdsplanering.

- Upprätta plan för åtgärdsbehoven av ledningsnäten, samt utarbeta metod för prioritering.

- Förbereda en strategi för framtida ökat behov.

Spillvatten

- Kontrollera utsläppsnivåer från biodammarna.

Dricksvatten

- Utarbeta vattenskyddsområden med förskrifter för kommu-nen samtliga vattentäkter.

- Utredning för att lösa problemen kring Triberga vattenverk.

- Utreda om det går att infi ltrera vatten vid de befi ntliga vat-tentäkterna.

- Genomföra tillsyn av kommunens vattenskyddsområden.

- Upprätta en plan för reservvattentäkter.

Allmänna VA-anläggningen

- Utarbeta underhålls- och investeringsplaner för kommu-nens befi ntliga VA-anläggningar.

- Anpassa till klimatförändringar.

Utanför verksamhetsområdet:

Avlopp

- Områdesvis behov av olika typer av framtida avloppslös-ning.

- Inventering av enskilda avlopp med krav på åtgärder.

För att genomföra ovanstående fi nns också följande be-hov:

- Grovplanering => Främst behövs kompetens och fl er mantimmar.

- Detaljerad planering => För att mer exakt kunna se vad man ska göra och vad det kommer att kräva.

- Ekonomiska resurser.=> Resurser till såväl bemannings-möjligheter som renodlade investeringar.

V Aplan - V A-översikt

4.MKB

Bild 7. Fruset ytvatten på Stora Alvaret Bild 19. Infi ltration, Albrunna

In document VA-PLAN 2014 Mörbylånga kommun (Page 86-90)

Related documents