• No results found

Beskattning av utDelning Fysiska personer

skattefrågor i sverige

allmänt

Nedanstående sammanfattning avser att ge en övergripande infor-mation om beskattningen av kapitalinkomster för privatpersoner bosatta i Sverige samt för svenska aktiebolag. Sammanfattningen är baserad på bestämmelser som gällde vid tryckningen av detta prospekt. Dock bör varje person som överväger att köpa aktier kon-sultera sin skatterådgivare om vilka konsekvenser ett innehav och eventuell framtida försäljning kan innebära. Sammanfattningen är inte avsedd att uttömmande behandla alla skattekonsekvenser som kan uppkomma med anledning av detta informationsmemoran-dum. Beskrivningen omfattar inte personer som är skattemässigt bosatta i utlandet och inte heller fall där aktier innehas som omsätt-ningstillgång i näringsverksamhet eller innehas av handelsbolag.

Beskattning viD avyttring av aktier Fysiska personer

Fysiska personer hemmahörande i Sverige och svenska dödsbon beskattas vid försäljning av aktier i Bolaget för vinsten som inkomst av kapital med en skattesats om 30 %. Kapitalvinst respektive kapitalförlust beräknas som skillnaden mellan försäljningser-sättningen efter avdrag för eventuella försäljningsutgifter och de avyttrade aktiernas omkostnadsbelopp. Omkostnadsbeloppet består av anskaffningsutgiften med tillägg för courtage. Anskaff-ningsutgiften beräknas enligt genomsnittsmetoden som innebär att anskaffningsutgiften för en aktie utgörs av den genomsnittliga anskaffningsutgiften för aktier av samma slag och sort beräknat på faktiska anskaffningsutgifter och med hänsyn tagen till inträffade förändringar avseende innehavet. Även schablonmetoden kan användas för att bestämma omkostnadsbeloppet. Regeln innebär att omkostnadsbeloppet får beräknas till 20 % av försäljningsersätt-ningen efter avdrag för försäljningsutgifter.

Kapitalförlust på aktier och andra marknadsnoterade delägarrät-ter är fullt avdragsgill mot kapitalvinst samma år på aktier som är marknadsnoterade och mot kapitalvinst på andra marknadsnote-rade delägarrätter utom andelar i svenska värdepappersfonder som innehåller endast svenska fordringsrätter (svenska räntefonder).

Kapitalförluster är avdragsgilla i inkomstslaget kapital med 70 % av förlusten. Uppkommer underskott i inkomstslaget kapital medges reduktion av skatten på inkomst av tjänst och näringsverksamhet samt fastighetsskatt. Skattereduktion medges med 30 % på under-skott upp till 100 000 kr och med 21 % för underunder-skott därutöver.

Underskott kan inte sparas till ett senare beskattningsår.

Juridiska personer

För aktiebolag och andra juridiska personer är hela kapitalvinsten skattepliktig samt hela kapitalförlusten avdragsgill om aktierna

inte räknas som ”näringsbetingade”, se definition nedan. Juridiska personer beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet med 26,3 % skatt. För beräkning av kapitalvinst respektive kapitalförlust, se ovan ”Fysiska personer”. Avdrag för kapitalförluster på aktier som innehas som kapitalplacering medges endast mot kapitalvinster på aktier och andra delägarrätter. Sådana kapitalförluster på aktier kan även, om vissa villkor är uppfyllda, kvittas mot kapitalvinster på ak-tier och andra delägarrätter. För investmentbolag, handelsbolag och värdepappersfonder gäller särskilda skatteregler. Kapitalförluster som inte har kunnat utnyttjats ett visst beskattningsår, får sparas och dras av mot kapitalvinster på aktier och andra delägarrätter under efterföljande beskattningsår utan begränsning i tiden.

För aktiebolag och vissa andra juridiska personer är dock kapital-vinster på näringsbetingade andelar skattefria och kapitalförluster på sådana andelar ej avdragsgilla. Med näringsbetingad andel avses bl a en andel i ett aktiebolag om andelen uppfyller vissa villkor.

Noterade aktier anses vara näringsbetingade under förutsättning att innehavet motsvarar minst 10 % av rösterna eller innehavet betingas av rörelse. För noterade aktier gäller vidare som krav för att kapitalvinst skall vara skattefri att aktierna innehafts minst ett år från det att aktierna blev näringsbetingade. På sådana aktier som inte uppfyller innehavskravet är å andra sidan kapitalförlust avdragsgill.

Beskattning av utDelning Fysiska personer

Fysiska personer och dödsbon som är obegränsat skattskyldiga i Sverige beskattas vid utdelning från Bolaget som inkomst av kapital med en skattesats om 30 %. Avdrag för preliminär skatt på utdel-ning verkställs normalt av Euroclear eller, beträffande förvaltarre-gistrerade aktier, av förvaltaren.

Juridiska personer

Juridiska personer som exempelvis aktiebolag och ekonomiska föreningar beskattas för utdelningen i inkomstslaget näringsverk-samhet med en skattesats om 26,3 %. Om aktieinnehavet anses vara näringsbetingat är utdelningen skattebefriad (för definition av näringsbetingad andel, se ovan under rubriken ”Beskattning vid avyttring av aktier, Juridiska personer”). Skattefrihet för utdelning på noterade andelar förutsätter dessutom att andelarna innehafts under en sammanhängande tid om minst ett år från det att ande-larna blivit näringsbetingade hos innehavaren. Kravet på innehavs-tid måste inte vara uppfyllt vid utdelningstillfället. Om andelarna avyttras innan kravet på innehavstid är uppfyllt kan dock lämnad utdelning komma att tas upp till beskattning under ett senare be-skattningsår. För vissa juridiska personer gäller särskilda regler.

skattefrågor i sverige

Antagen på extra bolagsstämma den 23 september 2009

§ 1. firma

Aktiebolagets firma är Miris Holding AB. Bolaget är publikt (publ).

§ . styrelsens säte

Styrelsen skall ha sitt säte i Uppsala kommun.

§ . verksamhet

Bolagets verksamhet skall vara att direkt eller indirekt genom dotter- och intressebolag dels bedriva kommersiell utveckling och för-säljning av analysinstrument samt på konsultbasis hos kund utveckla kundspecifika anpassningar baserad på koncernens produkter och teknologi och all därtill förenlig verksamhet samt dels att äga och förvalta aktier och värdepapper ävensom idka därmed förenlig verksamhet.

§ . aktiekapital

Aktiekapitalet skall utgöra lägst 7 000 000 och högst 28 000 000 kronor.

§ . antal aktier

Antalet aktier skall vara lägst 9 000 000 och högst 36 000 000.

§ . styrelse och revisorer

Styrelsen skall bestå av lägst tre och högst sju ledamöter med högst sju suppleanter. Bolaget skall ha en till två revisorer med högst två revisorssuppleanter eller ett registrerat revisionsbolag.

§ . kallelse till stämma

Kallelse till ordinarie bolagsstämma samt kallelse till extra bolagsstämma där fråga om ändring av bolagsordningen kommer att behand-las skall utfärdas tidigast sex veckor och senast fyra veckor före stämman.

Kallelse till annan extra bolagsstämma skall utfärdas tidigast sex veckor och senast två veckor före stämman.

Kallelse skall alltid ske genom annonsering i Post- och Inrikes Tidningar och Svenska Dagbladet. Bolagsstämma kan, förutom på den ort där styrelsen har sitt säte, hållas i Stockholm.

§ . anmälan till stämma

Aktieägare som önskar deltaga i bolagsstämma skall anmäla sig hos bolaget senast 12:00 den dag som anges i kallelsen till stämman.

Denna dag får ej vara söndag, annan allmän helgdag, lördag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton och får ej infalla tidigare än femte vardagen före stämman.

§ . öppnanDe av stämma

Styrelsens ordförande eller den styrelsen därtill utser skall öppna bolagsstämman och leder förhandlingarna till dess ordförande vid stämman valts.

1

§ 10. årsstämma

Årsstämma hålles årligen inom sex (6) månader efter räkenskapsårets utgång.

På årsstämma skall följande ärenden förekomma:

Val av ordförande vid stämman.

Upprättande och godkännande av röstlängd.

Godkännande av dagordningen.

Val av en eller två justeringsmän.

Prövning av om stämman blivit behörigen sammankallad.

Föredragning av framlagd årsredovisning och revisionsberättelse samt i förekommande fall koncernredovisning och koncern-revisionsberättelse.

Beslut

om fastställande av resultaträkning och balansräkning samt i förekommande fall koncernresultaträkning och koncern-balansräkning;

om dispositioner beträffande Bolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen;

om ansvarsfrihet åt styrelseledamöter och verkställande direktör när sådan förekommer.

Fastställande av styrelse- och revisorsarvoden.

Val av styrelse och eventuella styrelsesuppleanter samt i förekommande fall revisorer eller revisionsbolag och eventuella revisors-suppleanter.

Annat ärende, som ankommer på stämman enligt aktiebolagslagen eller bolagsordningen.

Vid bolagsstämma må envar röstberättigad rösta för hela antalet av honom ägda och företrädda aktier, utan begränsning i röstetalet.

§ 11. räkenskapsår

Bolagets räkenskapsår skall omfatta kalenderår.

§ 1. avstämningsförBehåll

Den aktieägare eller förvaltare som på avstämningsdagen är införd i aktieboken och antecknad i ett avstämningsregister, enligt 4 kap.

lagen (1989:1479) om kontoföring av finansiella instrument eller den som är antecknad på avstämningskonto enligt 4 kap. 18 § första stycket 6 – 8 nämnda lag, skall antas vara behörig att utöva de rättigheter som framgår av 4 kap. 39 § aktiebolagslagen (2005:551).

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

a.

b.

c.

8.

9.

10.

bolagsordning

miris holDing aB (puBl)

Related documents