• No results found

De flödesmodulerna som användes för denna studies simuleringsmodell förklaras i följande bilaga.

Create / Dispose

Create-modulen är till för att skapa samtliga entiteter till simuleringen baserat på olika inställningar som kan utföras inom denna modul, så som hur ofta entiteterna ska skapas eller hur många som ska skapas. Dispose-modulen är endast till för att radera entiteterna från modellen och används ofta i slutet av simuleringen. Figur B.30 visar en illustration av modulerna i Arena.

Figur B.30.Create-modulen har ett utflöde och skapar entiteter medan Dispose-modulen har ett inflöde och raderar entiteter.

Assign

Assign-modulen används för att tilldela entiteter, som flödar genom modulen, attribut eller variabler för att vid behov kunna separera olika sorters entiteter. När en entitet tilldelats ett attribut kan logiska uttryck användas i modellen för att hantera och individualisera entiteternas flöde. Entiteter som flödar genom denna modul kan även ändra värden på globala variabler som gäller över hela modellen. En Assign-modul kan tilldela flera variabler eller attribut på samma gång. Figur B.31 visar Assign-modulen från Arena.

Figur B.31. Assign-modulen tilldelar attribut- och variabelvärden till genomflödande entiteter. Batch / Separate

Batch-modulen används för att gruppera ett antal entiteter till en enda entitet, antigen permanent eller temporärt. Exempelvis kan entiteter med samma attributvärde samlas in i samma grupp. Om grupperingen är permanent sker det följda flödet endast med den grupperade entiteten, men om den är temporär måste entiteten separeras igen till de ursprungliga entiteterna med hjälp av Separate-modulen. Separate-modulen kan antingen användas för att separera en tidigare grupperad entitet, men även för att duplicera entiteter. Vid dupliceringen flödas den ursprungliga entiteten genom modulen och ut genom ena utflödet och dubbletterna flödas genom det andra utflödet, vilket visas i Figur B.32.

118 Figur B.32. Batch-modulen grupperar entiteter och har ett in- och utflöde medan Separate-modulen separerar eller

duplicerar entiteter och har ett inflöde och två utflöden. Decide

Decide-modulen kan användas för entiteter att välja mellan olika vägar baserat på olika

förhållanden eller baserat på sannolikheter. Modulen är användbar ifall ”om”-satser ska

tillämpas, exempelvis om entiteten har attributvärdet 1 skickas den ena vägen, annars skickas den andra vägen. Figur B.33 visar en illustration av Decide-modulen med två olika utflöden,

”True” eller ”False”.

Figur B.33. Decide-modulen har ett inflöde och två eller flera utflöden, beroende på om det inställda förhållandet eller sannolikheten tilldelar ”True” eller ”False”.

Hold

Hold-modulen håller entiteter i en kö i väntan på antingen en signal eller att ett förhållande ska bli sant. Om entiteterna väntar på att ett förhållande kommer de stå i kön tills att förhållandet blir uppfyllt. Figur B.34 illustrerar Hold-modulen i Arena.

Figur B.34. Hold-modulen håller entiteter i kö tills en signal ges eller ett förhållande blir sant. Station

Station-modulen representerar en plats där bearbetning ska ske. Om en transport ska ske av en entitet, via exempelvis en kran, måste först en start- och slutstation definieras. Station- modulen illustreras i Figur B.35.

119 Access / Convey / Exit

Access-modulen tilldelar en eller fler celler på ett rullband till en entitet som ska förflyttas mellan två stationer. Entiteten väntar i modulen tills cellen eller cellerna är lediga, för att sedan transporteras på rullbandet. Convey-modulen är själva rullbands-transporten av entiteten där rullbandets hastighet och längd kan definieras. Exit-modulen används sedan för att släppa den använda cellen från entiteten. Figur B.36 illustrerar dessa moduler från Arena.

Figur B.36. Access-modulen tilldelar en rullbana till en entitet, Convey-modulen transporterar entiteten mellan två Station- moduler och Exit-modulen släpper rullbanan från entiteten.

Request / Transport / Move / Free

Request-modulen tilldelar en transportenhet till en entitet som ska förflyttas mellan två stationer. Entiteten väntar i modulen tills transporten är ledig. Transport-modulen utför sedan transporteringen av entiteten till slutstationen under en given transporttid, medan Move- modulen utför en förflyttning av transporten utan att entiteten följer med till slutdestinationen. Slutligen släpper Free-modulen transportenheten från entiteten så att nya entiteter kan tilldelas transportenheten. Figur B.37 illustrerar dessa fyra moduler i Arena.

Figur B.37. Request-modulen tilldelar en transport till en entitet, Transport-modulen transporterar entiteten mellan två Station-moduler, medan Move-modulen kan förflytta tillbaka transporten utan en entitet och Free-modulen släpper

transporten från entiteten. Allocate / Halt / Activate

Allocate-modulen tilldelar en transport till en entitet utan att behöva vara på samma station som entiteten. När entiteten kontrollerar transporten kan den sedan stoppas med hjälp av Halt- modulen som ändrar transportenheten till att vara inaktiv som gör att inga entiteter kan använda transporten. Activate-modulen aktiverar sedan en tidigare inaktiv transport vid samma station som den stoppades, och gör att den kan tilldelas till entiteter igen. Hur modulerna ser ut, visas i Figur B.38.

Figur B.38. Allocate-modulen tilldelar en transport till en entitet, Halt-modulen gör transporten inaktiv för att sedan kunna aktiveras med Activate-modulen.

120 Seize / Delay / Release

Seize-modulen ger en eller flera resursenheter till en genomflödande entitet där entiteten väntar tills att resursenheten är tillgänglig. Vidare ger Delay-modulen en fördröjning för entiteten, för att exempelvis representera att resursenheten arbetar med entiteten. Entiteten kommer vara kvar i Delay-modulen i en specificerad tid och sedan släppas. Release-modulen kommer sedan att släppa resursenheten från entiteten som tillägnades i Seize-modulen. Modulerna illustreras i Figur B.39.

Figur B.39. Seize-modulen tilldelar en resurs till en entitet, Delay-modulen fördröjer entiteten en given tid och Release- modulen släpper resursen från entiteten.

Store / Unstore

Store-modulen lägger till entiteterna på lagring och används för att kunna animera entiteterna när de bearbetas i andra moduler, för att sedan tas bort från lagringen med Unstore-modulen. Modulerna visas i Figur B.40.

Figur B.40. Store-modulen gör att entiteterna kan animeras när de bearbetas i efterföljande moduler medan Unstore- modulen släpper entiteten vidare.

Record

Record-modulen används för att samla ihop och spara olika statistik eller information om entiteter som flödar igenom. Exempelvis kan den samla in tid mellan entiteter eller tidsintervall från inflödet tills att entiteten åker genom modulen. Modulen kan även räkna hur många entiteter som flödar genom den, exempelvis för att räkna ut produkter i arbete. Figur B.41 visar modulen från Arena.

121

Related documents