• No results found

MARKNADSÖVERSIKT

Hemsö är ett fastighetsbolag verksamt i huvudsak i Sverige men även utomlands. Bolagets verksamhet består av att äga, förvalta och utveckla lokaler för samhällsservice där offentligt finansierad verksamhet bedrivs för allmänheten. Hemsös fastigheter i Sverige kategoriseras i fyra fastighetskategorier utifrån de verksamheter hyresgästerna bedriver i lokalerna; äldreboende, skola, vård och rättsväsende. Bolagets fastigheter i Tyskland utgörs enbart av äldreboenden. Fastigheterna i Finland utgörs av vård, skola och äldreboende. Kommunala utförsäljningar i kombination med privat nybyggnation har lett till att det under de senaste åren tillkommit en rad nya bolag med inriktning mot samhällsfastigheter och då främst äldreboenden. Flera av dem är likt Hemsö finansierade av pensionskapital då den typ av säkra

hyresflöden som samhällsfastigheter genererar lämpar sig väl för pensionsbolagens långsiktiga åtaganden.

Förutom storleken så utmärker sig Hemsö bland de andra aktörerna genom den höga graden av renodling inom beståndet. Medan flera andra aktörer även äger och förvaltar bostäder och kommersiella lokaler är Hemsö uteslutande inriktat mot samhällsfastigheter.

Transaktionsmarknaden för samhällsfastigheter domineras av äldreboenden och transaktionsvolymen har en stor geografisk spridning. Efterfrågan på samhällsfastigheter bedöms för närvarande vara stark. Många investerare ser stor potential i marknadens framtida tillväxt och stabila kassaflöden.

Många kommuner och landsting står under de närmaste åren inför stora fastighetsinvesteringar. Detta beroende på omfattande underhållsbehov samt krav på utbyggd eller anpassad samhällsservice till följd av befolkningstillväxt eller förändrad sammansättning i befolkningen. Den kommunala ekonomin är relativt god i dagsläget men kostnaderna förväntas öka snabbare än intäkterna på några års sikt. Det gör att allt fler offentliga fastighetsägare ser över sina fastighetsbestånd och för diskussioner om att sälja fastigheter för att frigöra kapital.

HEMSÖS GEOGRAFISKA DELMARKNADER Sverige

Hemsös fastigheter i Sverige är belägna i närmare 90 kommuner. Beståndet delas in i fem regioner;

Region Öst, Region Väst, Region Nord, Region Syd och Utland. Fastighetsvärdet utgörs till 39 % av fastigheter belägna i de tre svenska storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Nedan angivna värden omfattar utfallet för perioden januari – juni 2014.

Region Öst

Regionen omfattar främst Stockholms län och Östergötland.

Marknadsvärde 7 933 mkr

Hyresintäkter 305 mkr

Driftnetto 227 mkr

Region Väst

Regionen sträcker sig från Falkenbergs kommun i söder till Åmåls kommun i norr och Eksjö kommun i öster.

Marknadsvärde 3 731 mkr

Hyresintäkter 185 mkr

Driftnetto 118 mkr

Region Nord

Regionen består av fastigheter från Uppsala och norrut men innefattar även Gotland och Västerås.

Marknadsvärde 6 134 mkr

Hyresintäkter 251 mkr

Driftnetto 174 mkr

Region Syd

Regionen sträcker sig från Ystad i söder till Halmstad i norr och Oskarshamn i öster.

Marknadsvärde 3 315 mkr

Hyresintäkter 148 mkr

Driftnetto 97 mkr

Utland

Region Utland representerar Hemsös marknader utanför Sverige som idag består av verksamheterna i Tyskland och Finland.

Marknadsvärde 2 816 mkr

Hyresintäkter 97 mkr

Driftnetto 84 mkr

VERKSAMHETSBESKRIVNING Bolaget

Bolagets firma är Hemsö Fastighets AB. Bolaget har organisationsnummer 556779-8169. Bolagets styrelse har sitt säte i Stockholm. Bolagets registrerades vid Bolagsverket den 23 mars 2009. Bolaget är ett publikt aktiebolag och regleras av aktiebolagslagen (2005:551). Bolagets verksamhetsföremål är enligt tredje paragrafen i dess bolagsordning att, direkt eller indirekt, äga och förvalta fast och lös egendom samt bedriva därmed förenlig verksamhet. Bolagsstyrningsrapporten har upprättats enligt

Årsredovisningslagen (1995:1554). Hemsö omfattas inte av Svensk kod för bolagsstyrning, då endast bolagets skuldebrev är noterade på en reglerad marknad.

Historik

Hemsös inriktning har hela tiden varit att äga och förvalta fastigheter där offentliga aktörer som stat, kommun och landsting är hyresgäster eller huvudmän för de verksamheter som bedrivs i lokalerna.

Verksamheten startade 2001 då de första samhällsfastigheterna förvärvades i Kungsledens regi. Under ett drygt decennium har en stor fastighetsportfölj av samhällsfastigheter över hela Sverige byggts upp. Idag driver och förvaltar Hemsö ett bestånd om drygt 350 fastigheter där människor går i skolan, bor under sin ålderdom, får vård eller bedriver annan offentlig verksamhet. Idag bedriver Hemsö verksamhet i både Tyskland och Finland.

Från att tidigare ha varit en del av Kungsleden är Hemsö sedan 2009 ett självständigt bolag. Tredje AP-fonden förvärvade den 15 februari 2013 samtliga av Kungsledens aktier i Bolaget, som därmed blev helägt av Tredje fonden. Vid datumet för detta Grundprospekt ägs Bolaget till 70 % av Tredje fonden och till 30 % av Hemsö Intressenter AB. Hemsö Intressenter AB ägs till lika delar av Tredje AP-fonden och AB Sagax. Tredje AP-AP-fondens sammanslagna direkta och indirekta ägande i Bolaget uppgår således till 85 % och AB Sagax indirekta ägande uppgår till 15 %.

Milstolpar i Hemsös historia

 2001 – De första samhällsfastigheterna förvärvas

 2009 – Hemsö blir ett självständigt bolag

 2011 – Hemsö förvärvar fastighetsbestånd i Tyskland

 2013 – Tredje AP-fonden förvärvar Kungsledens innehav i Bolaget som därmed blir helägt av Tredje AP-fonden

 2013 – AB Sagax förvärvar indirekt 15 % av Bolaget från Tredje AP-fonden

 2013 – Hemsö förvärvar sin första fastighet i Finland Affärsidé och strategi

Hemsös affärsidé är att med god affärsmässighet äga, förvalta och utveckla bra lokaler för

samhällsservice. Hemsös strategi tar avstamp i en tydlig marknads- och kundorientering. Bolaget har tio års erfarenhet av samhällsfastigheter och att tillhandahålla erbjudanden som möter nutida och framtida krav på lokaler för äldreboende, skola, vård och rättsväsende. Bolagets vision är att vara den bästa fastighetsvärden för samhällsservice och ett föredöme i branschen.

Hemsös storlek, geografiska spridning och långa erfarenhet av samhällsfastigheter gör att Hemsö kan tillgodose sina hyresgästers behov idag och i framtiden.

 Som Sveriges största privata ägare av samhällsfastigheter driver Hemsö utvecklingen i branschen.

 Som ett långsiktigt fastighetsföretag med stabil ägare och goda finanser är Hemsö en attraktiv hyresvärd och samarbetspartner för dess hyresgäster.

 Med över tio års erfarenhet av förvaltning och utveckling av samhällsfastigheter är Hemsö trovärdiga i dialogen med kommuner och andra beslutsfattare.

 Hemsö är rikstäckande med en lokal närvaro vilket gör att Hemsö kan möta behov hos nationella såväl som lokala aktörer.

 Hemsö har väl upparbetade kontakter och bra samarbete med kommuner, byggentreprenörer och verksamhetsutövare.

 Hemsös utbud av lokaler för samhällsservice växer kontinuerligt genom fastighetsutveckling och förvärv. Det ger Hemsös hyresgäster möjlighet att finna nya lokaler utan att byta hyresvärd.

 Hemsö har lång erfarenhet av att initiera, beställa och leda projekt, den typ av fastighetsprojekt en enskild kommun gör vart tionde år gör Hemsö varje år.

Portföljstrategi

Hemsö ska kontinuerligt utveckla fastighetsportföljens sammansättning och kvalitet med målet att öka portföljens riskjusterade avkastning. Strategin för Hemsös fastighets- och uthyrningsportfölj är:

 Hyresintäkter kopplade till äldreboende, skola, vård och rättsväsende

 Långa hyreskontrakt med stabila hyresgäster

 En övervägande del av hyresintäkterna från stat, landsting eller kommun

 Fastigheternas värde koncentrerat till regioner med stabila och långsiktigt goda förutsättningar för våra hyresgäster

Kundstrategi

Dialogen med Bolagets kunder sker både lokalt genom förvaltningsorganisationen och nationellt via centrala resurser. Genom personlig service, kundanpassade lösningar och god kunskap om den lokala marknaden skapar Bolaget långsiktiga relationer och nya affärsmöjligheter. Årliga undersökningar genomförs för att följa upp hur nöjda Bolagets hyresgäster är samt för att identifiera förbättringsområden.

Hemsö vill kontinuerligt utveckla sina erbjudanden och kundrelationer.

Förvaltningsstrategi

Hemsö är en långsiktig hyresvärd och ser varje hyreskontrakt som ett långsiktigt åtagande med målet att tillhandahålla lokaler som över tiden tillgodoser hyresgästens behov. Bolaget anser att lokal närvaro och marknadskännedom är viktiga framgångsfaktorer för att behålla, utveckla och skapa nya affärer. Bolagets drift- och underhållsverksamhet ska, med ett långsiktigt perspektiv, säkerställa nöjda hyresgäster och välskötta fastigheter. Verksamheten ska samtidigt bedrivas effektivt och hållbart. Indelningen av

förvaltningen av Hemsös fastighetsbestånd i Sverige i fyra regioner; Öst, Väst, Nord och Syd syftar till att fatta kundnära beslut. Respektive regionchef har resultat-, utvecklings- och förvaltningsansvar för fastigheterna i sin region och är Bolagets primära kontakt för kommuner, befintliga och potentiella hyresgäster samt utvecklingspartners och andra lokala marknadsaktörer.

Utvecklingsstrategi

Hemsö samverkar med kommuner, landsting och myndigheter för att utveckla fastigheter och lösa nya lokalbehov. Genom ny-, till- och ombyggnationer förädlar Bolaget sina fastigheter och säkerställer en långsiktigt positiv värdeutveckling av beståndet.

Fastighetskategorier och segment

Koncernens innehav är indelat i fyra fastighetskategorier; lokaler för äldreboende, lokaler för inlärning, lokaler för vård och lokaler för rättsväsende. Koncernens svenska verksamhet är därutöver indelad i fyra segment, Region Öst, Region Väst, Region Nord och Region Syd (presenterade ovan under rubriken Hemsös geografiska delmarknader).

Lokaler för äldreboende

Äldreboende är Hemsös största fastighetskategori och utgjorde per den 30 juni 2014 cirka 47 % av marknadsvärdet.1 Hemsö äger154 fastigheter för äldreboende i Sverige, Tyskland och Finland.

Verksamheten i lokalerna innefattar vård- och omsorgsboenden, demensboenden samt boenden för personer i behov av extra stöd och service. Verksamheterna drivs både av kommuner och privata företag.

I Sverige utgör kommunala vårdgivare en majoritet.2

1 Hemsö Q2 2014 rapport

2 Hemsös årsredovisning 2013, Lokaler för äldreboende, sid 22.

Lokaler för inlärning

Skolor utgjorde per den 30 juni 2014 cirka 32 % av Hemsös marknadsvärde1. Lokaler för inlärning är Hemsös näst största lokalkategori och utgör närmare en tredjedel av Hemsös totala fastighetsvärde.

Hemsö äger 108 skolfastigheter i Sverige och en i Finland. Lokalerna inhyser allt från förskole- till högskoleverksamhet.

Per den 31 december 2013 vistades uppskattningsvis 35 000 elever i våra skolfastigheter varav 4 000 barn i förskola, 13 000 i grundskola och 18 000 ungdomar i gymnasium och högskola. 2

Lokaler för vård

Vårdfastigheter utgjorde per den 30 juni 2014 cirka 15 % av Hemsös marknadsvärde. Landsting och kommuner är de största aktörerna inom vårdsegmentet och är därför oftast hyresgäster i våra vårdfastigheter. Hemsö ägde, per den 30 juni 2014, 91 fastigheter inom kategorin.3

Oftast bedrivs flera olika typer av verksamheter i våra vårdfastigheter. Främst förekommande är vårdcentraler, tandvård och apotek men även palliativ vård, LSS-boende, rehab-kliniker,

barnavårdscentraler, mödravårdscentraler, barn- och ungdomspsykiatri, jourcentraler och närsjukhus är exempel på verksamheter. Även kommunalt finansierade verksamheter såsom familjerådgivning, ungdomsmottagningar och missbrukarenheter är typer av verksamheter som bedrivs i lokalerna.4 Lokaler för rättsväsende

Fastigheter för rättsväsende rymmer polisiär verksamhet, kriminalvård, tingsrätter och åklagare.

Fastigheterna kännetecknas av en stor andel specialanpassade ytor med specifika krav på säkerhet och sekretess. Ofta är närbesläktad verksamhet såsom exempelvis polis och kriminalvård samlokaliserad.

Hemsö äger åtta fastigheter inom rättsväsende. Samtliga hyresgäster inom kategorin är statliga myndigheter och utgjorde per den 30 juni 2014 cirka 6 % av Hemsös marknadsvärde.5

LEGAL INFORMATION OM BOLAGET OCH KONCERNEN Koncernen

Bolaget är moderbolag i Koncernen som per 31 december 2013 omfattar 82 bolag. I Koncernen ingår per 31 december 2013 följande Koncernföretag av väsentlig betydelse. En komplett förteckning över dotterföretag per 31 december 2013 framgår av Hemsös årsredovisning för 2013 som är infogad genom hänvisning i detta Grundprospekt.

Koncernföretag av väsentlig betydelse Organisationsnummer Kapital (röster) %

Bokbacken Fastigheter AB 556340-5538 100

Hemsö Vreten AB 556417-3952 100

Hemsö Hissen 08 AB 556746-9837 100

Hemsö Vårdfastigheter AB 556657-9958 100

Hemsö Skolfastigheter AB 556537-6901 100

Hemsö Norrlandshus AB 556744-8146 100

Aktiekapital och ägarförhållanden

Enligt Hemsös gällande bolagsordning ska aktiekapitalet lägst utgöra 500 000 kronor och högst 2 000 000 kronor. Antalet aktier ska vara lägst 500 000 aktier och högst 2 000 000 aktier. Vid dateringen för detta Grundprospekt uppgår aktiekapitalet till 1 000 000 kronor fördelat på 1 000 000 aktier med ett kvotvärde om 1 krona per aktie. Varje aktie berättigar till en röst och har lika rätt till andel i Bolagets tillgångar och vinst. Bolaget ägs vid datumet för detta Grundprospekt till 70 % av Tredje AP-fonden och till 30 % av Hemsö Intressenter AB. Hemsö Intressenter AB ägs till lika delar av Tredje AP-fonden och AB Sagax.

Tredje AP-fondens sammanslagna direkta och indirekta ägande i Bolaget uppgår således till 85 % och AB Sagax indirekta ägande uppgår till 15 %.

1 Hemsö Q2 2014 rapport

2 Hemsös årsredovisning 2013, Lokaler för inlärning, sid 25.

3 Hemsö Q2 2014 rapport

4 Hemsös årsredovisning 2013, Lokaler för vård, sid 26.

5 Hemsös årsredovisning 2013, Lokaler för rättsväsende, sid 29.

Related documents