• No results found

VERKSAMHETSBESKRIVNING Bolaget

Bolagets firma (tillika handelsbeteckning) är Loomis AB (publ). Bolaget har organisationsnummer 556620-8095. Bolagets styrelse har sitt säte i Stockholm. Bolaget registrerades vid Bolagsverket den 14 december 2001.

Bolaget är ett publikt aktiebolag och regleras av aktiebolagslagen (2005:551).

Adress

Loomis AB (publ) Box 702

101 33 Stockholm

Besöksadress: Gamla Brogatan 36-38, plan 2, 111 20 Stockholm Tel: +46-8-522 920 00

info@loomis.com Historik

1852

Wells Fargo & Co grundas under guldruschen i Kalifornien. Senare blir företaget delägare i legendariska Ponnyexpressen, den första snabba postservicen i Nordamerika.

1905

Lee Loomis startar ett företag som med hjälp av hundsläde förser Alaskas gruvarbetare med förnödenheter. 1925 blir detta Loomis Armored Car Service som använder det första bepansrade värdetransportfordonet.

1934

Helsingsborgs Nattvakt, blivande Securitas, grundas.

1997

Efter ett antal år av förvärv, omstruktureringar och stora förändringar, bildas företaget Loomis, Fargo & Co, som fyra år senare går samman med Securitas.

2008

Securitas division Cash Handling Services, som ett par år tidigare bytt namn till Loomis, noteras på Nasdaq OMX i Stockholm. Under de följande två åren expanderas verksamheten till Slovakien och Tjeckien och flera kompletterande förvärv görs på olika marknader.

2011

Loomis förvärvar Pendum i USA och blir därmed ledande på den amerikanska marknaden.

2012 - 2013

Loomis förvärvar i Argentina och tar ett första steg in på en ny kontinent. Förvärv av kompletterande verksamhet i Spanien och Slovakien.

2014

Loomis förvärvar det schweiziska bolaget Via Mat som är ett av världens ledande företag inom internationell värdelogistik och Loomis utökar därmed sitt tjänsteerbjudande till att omfatta International Services utöver de redan befintliga tjänsteområdena värdetransporter och kontanthantering.

Affärsidé och strategi

Loomis erbjuder ett komplett sortiment av helhetslösningar för värdehantering i USA, i stora delar av Europa och i Argentina. Tjänsterna riktar sig huvudsakligen till centralbanker, kommersiella banker, detaljhandel, andra kommersiella affärsverksamheter samt till den offentliga sektorn. Verksamheten syftar till att skapa en säker och effektiv hantering av det fysiska kontantflödet i samhället. Loomis tjänster ger kunderna högkvalitativa, kostnadseffektiva lösningar och sänker kraftigt riskerna för kundernas personal.

Loomis tjänster delas in i tre områden: värdetransporter, kontanthantering och International Services. Loomis har 160 års erfarenhet från värdetransporter och har därifrån successivt breddat tjänsteutbudet till helhetslösningar för värdehantering. Värdetransporter är fortsatt den största intäktskällan för Loomis, även om intäkterna från kontanthantering växer snabbare än de från värdetransporter. Förvärvet av Via Mat innebar att Bolaget utökade sitt tjänsteerbjudande till att även omfatta International Services.

Värdetransporter (CIT)

Loomis transporterar kontanter till och från butiker, banker och uttagsautomater. Rutterna optimeras för maximalt antal stopp per körsträcka. Värdetransportörerna arbetar efter noga utformade rutiner med fordon och utrustning för att höja säkerheten.

Kontanthantering (CMS)

Loomis räknar, kvalitetskontrollerar och paketerar sedlar och mynt i företagets uppräkningscentraler. Effektiva processer och modern utrustning ger stordrifts- fördelar i hanteringen. Kontanter förvaras i centralernas säkra valv. Loomis erbjuder tjänster för analys, prognostisering och rapportering av kundernas kontantflöden samt anpassade helhetslösningar för detaljhandeln.

International Services

Genom förvärvet av Via Mat har Loomis utökat sitt tjänsteerbjudande till att omfatta International Services utöver de redan befintliga tjänsteområdena värdetransporter och kontanthantering. International Services innefattar tre olika verksamhetsområden; internationella transporter av kontanter och ädelmetaller, förvaring av värdeföremål och övrig logistikhantering.

Marknaden för CIT och CMS

Loomis är helt specialiserat på värdehantering och har ett stort antal kunder i flera olika kundkategorier. Loomis kunder återfinns framför allt inom banksektorn och detaljhandeln men även inom den offentliga sektorn.

Spännvidden mellan kunderna är stor, från centralbanker, stora kommersiella banker och operatörer av uttagsautomater i den finansiella sektorn, till såväl stora kedjor som mindre enskilda butiker i handelssegmentet.

Kunderna inom den offentliga sektorn består exempelvis av kommuner och sjukhus.

Banksektorn i Europa

Banksektorn utgör runt hälften av Loomis intäkter i Europa (inklusive Argentina). Finanskrisen i framför allt södra Europa märks främst inom värdetransporter då ett stort antal bankkontor stängts ner. Bankernas skärpta lönsamhetsfokus innebär att outsourcinglösningar efterfrågas i allt större utsträckning. Även om det finns stora skillnader mellan länderna i Europa är banksektorn generellt mer mogen i Europa än i USA och europeiska banker outsourcar en större del av sin värdehantering än vad amerikanska banker gör. Loomis erfarenhet är att outsourcingen gradvis kommer att öka i takt med en växande kostnadsmedvetenhet.

Banksektorn i USA

Banksektorn utgör större delen av Loomis intäkter i USA. Från att ha outsourcat enbart själva värdetransporten av kontanter anlitar nu allt fler banker Loomis även för automatiserad uppräkning, äkthetskontroll, kvalitetskontroll, paketering och förvaring av kontanter. Den främsta drivkraften är de kostnadsbesparingar som Loomis kan erbjuda. Flera banker som tidigare har varit restriktiva med att outsourca sin kontanthantering börjar nu anlita Loomis som ett led i att fokusera på den egna kärnverksamheten. Att även amerikanska banker i större utsträckning börjar outsourca sin kontanthantering ser Loomis som lovande, då USA i detta hänseende ligger betydligt efter jämfört med Europa. Loomis starka ställning inom banksektorn är även en konkurrensfördel vad gäller erbjudandet till detaljhandeln. Genom avtal med banker innebär lösningen Loomis SafePoint® att kundernas kontanter som sätts in i enheterna, krediteras kundernas bankkonton i samma stund.

Detaljhandeln i Europa

Den europeiska detaljhandeln, som står för runt hälften av Loomis intäkter i Europa, har inte påverkats av de senaste årens konjunkturavmattning i samma utsträckning som banksektorn. Lågprisvaruhus och lågpriskedjor har vuxit på andra butikers bekostnad. En generell kostnadspress har inneburit en ökad efterfrågan på outsourcing av kontanthanteringslösningar som ett led i att minska kostnader och möjligheten att fokusera på den egna verksamheten. Utöver de trender som gäller för branschutvecklingen i stort, det vill säga främst säkerhet och kostnadsmedvetenhet, har Loomis värdetransportverksamhet inom detaljhandeln även gynnats av att bankerna minskat antalet lokalkontor. Färre bankkontor innebär ett längre avstånd mellan kontoren, vilket i sin tur gör att detaljhandelskunder hellre lägger ut värdetransporten på extern part, än att låta de egna medarbetarna transportera dagskassan en ofta lång sträcka.

Detaljhandeln i USA

Detaljhandeln står för cirka en fjärdedel av Loomis intäkter i USA. Inom detaljhandeln ser Loomis en trend att enskilda affärer inte vill ta hand om kontanter av skäl såsom risk för rån och svinn, samt ett behov av bättre kontroll på sitt kassaflöde. Antalet installerade Loomis SafePoint®-enheter, som ger kunderna ett slutet och säkert system för all kassahantering och värdetransport, har fortsatt att växa. Utvecklingen drivs även starkt av att kunderna kan förbättra sina kassaflöden då de direkt får likviderna insatta på sina bankkonton.

Marknaden för International Services

International Services delas in i tre olika områden; internationella transporter av kontanter och ädelmetaller, förvaring av värdeföremål och övrig logistikhantering. Internationella transporter av kontanter och ädelmetaller samt förvaring av värdeföremål står för cirka halva omsättningen och övrig logistikhantering svarar för den andra halvan. Inom transport och förvaring av kontanter och ädelmetaller står ädelmetaller för något mer än hälften av omsättningen och kontanter något mindre än hälften.

Affärsområdet internationella transporter av kontanter och ädelmetaller samt förvaring av värdeföremål benämns VMI (Via Mat International). Utöver egna kontor i Schweiz, Dubai, Hong Kong, Frankrike och USA har Koncernbolagen som tillhandahåller tjänsterna ett världsomfattande agentnätverk som omfattar över 100 länder.

Kontanter transporteras över landsgränser av flera anledningar. Centralbankerna i världen har vanligtvis ett ansvar för att valutan återförs till ursprungslandet eller ursprungsområdet samtidigt som banker och växlingskontor vill kunna förse sina kunder med utländsk valuta. Internationell transport av ädelmetaller sker vanligtvis när gruvproduktion ska transporteras till utländska smältverk och i nästa steg transporteras för konsumtion eller förvaring.

Övrig logistikhantering innefattar internationella paket-, flyg-, sjö-, tåg- och landtransporter. Koncernbolagen som tillhandahåller tjänsterna äger inga egna transportmedel utan upphandlar och skräddarsyr normalt transporter för sina kunders räkning. Koncernbolag som bedriver tjänsterna har verksamhet i Schweiz, Frankrike, USA och i Brasilien.

LEGAL INFORMATION OM BOLAGET OCH KONCERNEN Koncernen

Bolaget är moderbolag i Koncernen. Bolaget bedriver ingen operativ verksamhet utan består endast av koncernledning och stödfunktioner. Bolagets verksamhet bedrivs genom dess dotterföretag varför Bolaget i sin verksamhet är beroende av dotterföretagens förmåga att sammantaget generera överskott. I Koncernen ingår per datumet för detta Grundprospekt förutom Bolaget följande Koncernföretag som ägs direkt av Bolaget. Bolaget äger därutöver ett stort antal bolag indirekt genom nedan nämnda Koncernföretag.

Aktiekapital och ägarförhållanden

Enligt Loomis bolagsordning ska aktiekapitalet vara lägst SEK 200.000.000 och högst SEK 800.000.000, fördelat på lägst 60.000.000 och högst 240.000.000 aktier. Aktier kan utges i två serier, betecknade serie A och serie B. Aktier av serie A kan utges till ett antal av högst 48.000.000 och aktier av serie B kan utges till ett antal av högst 192.000.000. Bolagets registrerade aktiekapital uppgick per den 30 september 2014 till SEK 376.399.145. Aktierna i Loomis är utfärdade enligt svensk rätt, fullt betalda och denominerade i SEK.

Loomis tio största aktieägare per den 30 september 2014 framgår av nedanstående tabell.

Koncernföretag Organisationsnummer Säte Kapital (röster) %

Loomis Czech Republic a.s. 26110709 Tjeckien 100

Loomis Danmark A/S 10082366 Danmark 100

Loomis Guvenlik Hizmetleria AS 539774 Turkiet 58

Loomis Holder Spain SL B-83379685 Spanien 100

Loomis Holding France 498543222 Frankrike 100

Loomis Holding Norge AS 984912277 Norge 100

Loomis Holding UK Ltd 2586369 England 100

Loomis Holding US Inc 47-0946103 USA 100

Loomis International Services GmbH FN 320790 Österrike 100

Loomis Reinsurance Ireland Limited 152439 Irland 100

Loomis Schweiz SA 539636 Schweiz 100

Loomis SK a.s. 36 394 238 Slovakien 100

Loomis Slovensko s.r.o. 44 557 302 Slovakien 100

Loomis Suomi Oy 1773520-6 Finland 100

Loomis Sverige AB 556191-0679 Sverige 100

Loomis UK Finance Company Ltd 7834722 England 100

Loomis International Services Ltd 8834289 England 100

Loomis Österreich GmbH FN 104649 Österrike 99

Via Mat Holding AG CHE-103.445.244 Schweiz 100

Aktieägare Antal A-aktier Antal B-aktier Kapital % Röster % Investment AB Latour och Latour

Förvaltning AB 2.528.520 5.009.808 10,0 28,5

Melker Schörling AB 900.000 5.400.300 8,4 13,6

Didner & Gerge Fonder AB 0 6,096,715 8,1 5,7

SSB CLIENT OMNIBUS AC OM 07

(15 PCT) 0 4,885,022 6,5 4,6

JPM Chase NA 0 3,355,225 4,5 3,2

SEB Investment Management 0 2,594,465 3,4 2,4

Swedbank Robur Fonder 0 2.530.135 3,4 2,4

Handelsbanken Fonder 0 2,463,164 3,3 2,3

BNY Mellon SA/NV 0 2,179,023 2,9 2,1

State Street Bank & Trust 0 2,167,886 2,9 2,0

De tio största aktieägarna 3.428.520 36.907.235 53,3 66,9

Övriga aktieägare 0 35,169,566 46,7 33,1

Totalt 3.428.520 71.851.309 100,0 100,0

Tabellen visar de kapitalmässigt största identifierade aktieägarna i ordning efter antal röster. Enskilt större aktieägare kan finnas förvaltningsregistrerade och ingå bland övriga aktieägare. Huvudägarna för de tio största aktieägarna innehar även, från tid till annan, ett direkt eller indirekt ägande genom andra bolag. Det totala antalet B-aktier som anges i tabellen ovan inkluderar 53.797 aktier som, till följd av Loomis incitamentsprogram, finns i eget förvar per dagen för detta Grundprospekt.

Aktieägaravtal

Investment AB Latour som per den 30 september 2014 innehar 10,0 procent av kapitalet och 28,5 procent av rösterna, samt Melker Schörling AB, som per den 30 september 2014 innehar 8,4 procent av kapitalet och 13,6 procent av rösterna, har ingått ett aktieägaravtal, enligt vilket parterna ämnar samordna sitt agerande avseende styrelsens sammansättning, utdelningspolitik, beslut om ändring av bolagsordning eller aktiekapital, väsentliga förvärv eller överlåtelser och utnämning av koncernchef samt vilket även innehåller en överenskommelse om förköpsrätt vid någondera parts avyttring av A-aktier.

Styrelsen för Loomis känner därutöver inte till några aktieägaravtal eller andra överenskommelser mellan aktieägare i Bolaget syftande till gemensamt inflytande över Bolaget eller motsvarande som kan komma att leda till att kontrollen över Bolaget förändras.

Related documents