• No results found

Beställning och genomförande av uppdrag

Förfrågningsunderlag

6 Beställning och genomförande av uppdrag

6.1 Beställning och bekräftelse av uppdrag

När en omsorgstagare fått ett biståndsbeslut eller ska erhålla hälso- och sjukvård, utförd av delegerad utförares personal och valt utförare, ska den ansvarige handläggaren

(socialsekreteraren eller sjuksköterska, arbetsterapeut eller fysioterapeut) kontakta utföraren och göra en beställning av de insatser som ska utföras. Beställningen skickas via

verksamhetssystemet Treserva mellan klockan 08.00 och 15.00 vardagar.

Mottagen beställning ska omgående kvitteras av utföraren genom att ett svar skickas tillbaka till socialsekreteraren och/eller legitimerad personal som sjuksköterska, arbetsterapeut eller fysioterapeut via verksamhetssystemet.

6.2 Skyldighet att ta uppdrag

Utföraren är skyldig att ta emot och utföra de uppdrag som är beskrivna i beställningen om inte kapacitetstaket överstigs. Om en omsorgstagare redan har insatser och får ett utökat behov ska utföraren utföra den utökade tiden som beviljats, även om kapacitetstaket överstigs.

6.3 Att påbörja uppdrag

Utföraren ansvarar för att kontakta och komma överens med omsorgstagaren om när

insatserna ska påbörjas. Kan en utförare inte verkställa beslutet den dag som anges i beslutet kan utföraren komma överens med omsorgstagaren om annat verkställighetsdatum.

Utföraren är skyldig att påbörja insatserna omedelbart, dock senast 24 timmar efter att utföraren bekräftat uppdraget. Utföraren ansvarar för eventuella merkostnader som kommunen får om utföraren inte klarar av sitt åtagande.

6.4 Förändring av enskilds behov av service- och omsorgsinsatser Om den enskildes service- och omsorgsbehov förändras i sådan grad att behov av insatser kan behöva omprövas, ska utföraren omgående kontakta kommunens socialsekreterare, ansvarig sjuksköterska eller för rehabinsatser; fysioterapeut eller arbetsterapeut.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

SE-449 80 Alafors 212000-1439 0303-70 30 00 kommun@ale.se www.ale.se

Utföraren ska tillgodose en omsorgstagares oförutsedda, utökade behov av stöd och omsorg som inte omfattas av biståndsbeslutet eller i väntan på ett sådant. Sådana oförutsedda behov kan uppstå vid till exempel akut sjukdom, olycksfall, anhörigvårdares frånvaro eller vård vid livets slut, och ska tillgodoses även om en utförare har nått sitt eventuella kapacitetstak. Som tillfälligt utökade behov räknas även tillfällen då en omsorgstagare akut behöver ledsagning till sjukvårdsinrättning. Insatserna måste godkännas i efterhand av socialsekreterare och/eller legitimerad personal i den kommunala hälso- och sjukvården. Utföraren meddelar

beställaren de oförutsedda behoven via verksamhetssystemet. De oförutsedda behoven ska även dokumenteras i den enskildes journal.

Ersättning för den akuta tid som utförts utbetalas förutsatt att socialsekreterare och/eller legitimerad personal gör bedömningen att behov av ytterligare insats fanns vid den aktuella tidpunkten.

6.6 Trygghetslarm

Utförare följer beslutade rutiner kring trygghetslarm. Om larmet kräver åtgärder på plats hos den enskilde ska utföraren åtgärda insatsen snarast men senast inom 40 minuter efter

mottagandet. Om larmåtgärd dröjer mer än 40 minuter krävs avvikelserapportering i verksamhetssystemet från utföraren. Ale kommuns nattpatrull ansvarar för alla larm på natten.

6.7 Mat och måltider

I de fall utföraren ska utföra tillagning av mat i omsorgstagarens kök, inhandla och

distribuera mat ska personalen som utför insatsen ha grundläggande kunskaper i matlagning.

Utföraren ska arbeta för att förebygga och upptäcka risker för undernäring hos den enskilde i enlighet med SOSFS 2014:10 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om

förebyggande av och behandling vid undernäring.

6.8 Tandvård och munhälsobedömning

Omsorgstagare med ett omfattande behov av vård- och omsorgsinsatser ska av

kommunens utfärdare erhålla intyg för nödvändig tandvård (N-tandvård) enligt Särskilt tandvårdsstöd Västra Götaland (Länk N-tandvård och Munhälsobedömning).

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

SE-449 80 Alafors 212000-1439 0303-70 30 00 kommun@ale.se www.ale.se

Omsorgstagare med intyg för nödvändig tandvård ska årligen erbjudas en

munhälsobedömning i ordinärt boende. Ansvar för utförandet av munhälsobedömningar åligger Västra Götalandsregionen och genomförs av upphandlad entreprenör.

Utföraren ska samverka med både upphandlad entreprenör i fråga om årlig

munhälsobedömning, och med kommunens tandvårdsadministratör rörande det särskilda tandvårdsstödet.

Utföraren ansvarar för att personal alltid finns delaktig vid personers årliga

munhälsobedömningar för att kunna ta del av instruktioner och information kring skötsel av tänder och munhåla för omsorgstagaren.

6.9 Nyckelhantering och rutiner 6.9.1 Allmänt

Inom ramen för insatser i form av hemtjänst kan det ibland vara nödvändigt att utföraren får möjlighet att kunna öppna port- och ytterdörr utan enskilds medverkan. Utföraren ska följa kommunens riktlinjer och upprätta tydliga lokala rutiner för kvittens och förvaring.

Ale kommun tillämpar e-lås och e-medicinskåp för omsorgstagare som har hemtjänst.

Utföraren ska följa de lokala rutiner och riktlinjer som finns.

6.9.2 Vid förlust av nycklar

Vid förlust av nycklar förorsakat av försumlighet hos utförarens personal, ska utföraren byta och bekosta byte av lås.

6.10 Hantering av privata medel

Privata medel hanteras i begränsad omfattning och endast i situationer där en

direktredovisning kan ske gentemot den enskilde. Den beslutade rutinen för Ale hemtjänst ska också gälla andra utförare.

6.11 Gåvor

Gåvor, testamentariska förordnanden eller liknande från omsorgstagare till anställda inom hemtjänst betraktas som mutor (bestickning) och får inte förekomma. Lagstiftning om mutor finns i brottsbalken kap.17 (1962:700). Gällande rutin kring gåvor i Ale kommun ska följas.

6.12 Sekretess och tystnadsplikt

Utföraren ansvarar för att all personal som utför uppgifter inom uppdraget förstår och följer den sekretess och tystnadsplikt som gäller. All personal ska underteckna en förbindelse om

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

SE-449 80 Alafors 212000-1439 0303-70 30 00 kommun@ale.se www.ale.se

Av sekretessen omfattas även anställda, styrelseledamöter och/eller underleverantörer hos utföraren som kan komma i kontakt med information av konfidentiell natur. Utföraren ansvarar för att sekretessförbindelser tecknas och dessa ska uppvisas på begäran.

Utföraren förbinder sig att följa bestämmelserna i Dataskyddsförordningen (GDPR).

6.13 Fotolegitimation

All personal hos utförare ska kunna visa upp giltig fotolegitimation där uppgifterna är tydliga avseende utförare, namn och titel.