• No results found

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA

Antagna av kommunfullmäktige 2014-12-17, reviderade med anledning av kommunfull-mäktiges beslut 2019-04-24 § 106.

Allmänna bestämmelser

Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna

§ 1

Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 § kommunallagen (2017:725).

Bestämmelserna gäller även för ledamöter och ersättare som företräder nyttjarna i själv-förvaltningsorgan enligt 8 kap, 4 § kommunallagen.

För förtroendevalda som fullgör uppdrag på heltid finns särskilda bestämmelser.

Ersättningsberättigade sammanträden m m

§ 2

Tjänstgörande ledamöter, närvarande ersättare och andra förtroendevalda som medgetts närvarorätt har rätt till ersättning enligt vad som närmare anges i 3, 8-14 § för

a) sammanträde med kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och övriga nämnder, nämndutskott, nämndberedningar samt revisorernas sammanträden.

b) sammanträden med utredningskommittéer, projektgrupper och arbetsgrupper, som tillsätts av kommunfullmäktige, kommunstyrelse eller nämnd,

c) protokollsjustering, då särskild tid och plats bestämts för detta,

d) konferens, informationsmöte, studiebesök, uppdrag som kontaktperson, studieresa, kurs eller liknande som rör kommunal angelägenhet och som har ett direkt samband med det kommunala förtroendeuppdraget,

e) förhandling eller förberedelse inför förhandling med personalorganisation eller annan motpart till kommunen,

f) överläggning med företrädare för annat kommunalt organ än det den förtroendevalde själv tillhör,

i) sammankomst med kommunalt samrådsorgan,

j) överläggning med förvaltningschef eller annan anställd vid det kommunala organ den förtroendevalde själv tillhör,

k) presidiemöte i fullmäktige, nämnd eller utskott, l) besiktning eller inspektion,

m) överläggning med utomstående myndighet eller organisation,

n) fullgörande av granskningsuppgift inom ramen för ett revisionsuppdrag.

Ersättning för förlorad arbetsinkomst Förlorad arbetsinkomst

§ 3

Förtroendevalda har rätt till ersättning för förlorad arbetsinkomst, förlorad pensions- och semesterförmån.

Ersättning utgår inte till heltidsengagerade förtroendevalda eller deltidsengagerade för-troendevalda med uppdrag omfattande mer än 40 % av heltid, varvid jämförelsen ska ske med årsarvodet för kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen ersätter den tid som motsvarar tiden för själva sammanträdet eller deltagan-det i konferens, kongress, studie- och utbildningskurs eller liknande samt vid besök i vänort, samt tiden för resor till och från sammanträdet etc. Om den förtroendevalde får vidkännas ett större löneavdrag än vad som är motiverat av den tid som krävs för delta-gandet i sammanträdet eller annat enligt ovan, ersätter kommunen den förtroendevalde med den summa som kan styrkas med intyg från arbetsgivaren. Förlusten ska styrkas ge-nom intyg från arbetsgivare, gege-nom kopia av lönebesked eller liknande, på ett för kom-munen godtagbart sätt.

Egenföretagare har rätt till ersättning beräknad enligt schablonmetod. Ersättning utgår endast för sammanträde o dyl som pågår dagtid. Till grund för beräkningen ska föreligga intyg från försäkringskassan som visar sjukpenninggrundande inkomst eller intyg som vi-sar föregående års taxerade inkomst.

Schablonmetod för beräkning av timersättning för egenföretagare:

sjukpenninggrundande inkomst per år/260 x 30 dagar 165 timmar

Den förtroendevalda ska själv yrka ersättningen. Yrkandet ska vara framställt till kom-munen inom ett år från dagen för sammanträdet eller motsvarande.

Ersättning för förlorade pensions- och semesterförmåner

§ 4

Förtroendevald har rätt till ersättning för förlorad semesterförmån med högst 12% på ut-betald ersättning för förlorad arbetsinkomst samt för årsarvode och gruppledararvode.

Förtroendevald har även rätt till ersättning för förlorad pensionsförmån med högst 4,5 % på utbetald ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Den förtroendevalda ska själv yrka ersättningen. Ersättning utgår maximalt för de två senaste kalenderåren innan ansökningstillfället.

Årsarvode

§ 5

Förtroendevalda som fullgör uppdrag enligt bilaga har rätt till årsarvode med de belopp som anges för respektive uppdrag.

Årsarvoden till ordförande och vice ordföranden avses täcka sammanträden enligt 2 §, punkt e-n samt:

- ärendeuttag och andra besök på förvaltningen eller i verksamheten - kontakter med allmänheten per telefon, e-post, brev och besök - möten med föreningslivet och olika intressegrupper

- uppvaktningar och representation

- beslutsfattande enligt delegation

- möten med partigrupp eller möten för nämndordförande och eller vice ordföranden Gruppledararvode

§ 6

Varje parti i kommunfullmäktige disponerar en arvodespott för särskilda uppdrag i an-slutning till partiarbetet t.ex. till gruppledare Denna utgår från 2014 års nivå för maxi-malt utbetalt gruppledararvode.

Gruppledararvodet fördelas lika för alla partier som har mandat i kommunfullmäktige.

Gruppledararvode utbetalas till utsedda gruppledare eller motsvarande.

Allmänt

§ 7

Om förtroendevald arvoderas för mer än 40 % av heltid har denne inte rätt till ersättning för förlorad arbetsinkomst m m enligt 3 §. Om arvodet till en person uppgår till mer än 75

% av heltid har denne inte heller rätt till arvoden för sammanträden enligt 8 §. Andelen för heltid beräknas utifrån arvodet för kommunstyrelsens ordförande.

För förtroendevald, med årsarvode eller särskilt årsarvode, som på grund av sjukdom el-ler annars är förhindrad att fullgöra sitt uppdrag under tid som överstiger två månader ska arvodet minskas i motsvarande mån.

Arvode för sammanträden m m

§ 8

Förtroendevalda, som inte fullgör uppdrag på mer än 75% av heltid, har rätt till grundar-vode jämte timargrundar-vode med belopp och på sätt som fullmäktige beslutat enligt bilaga.

Arvoden till självförvaltningsorgan

§ 9

Ledamöter och ersättare som företräder nyttjarna har rätt till sammanträdesarvode med belopp och sätt som fullmäktige beslutat enligt bilaga.

Ersättning för kostnader Resekostnader

§ 10

Kostnader för resor till och från sammanträden eller motsvarande, som överstiger två km, ersätts enligt de grunder som fastställts för komunens arbetstagare i det kommunala rese-avtalet.

Barntillsynskostnader

§ 11

Ersättning betalas för kostnader som uppkommit till följd av deltagande vid sammanträ-den eller motsvarande för vård och tillsyn av barn som vårdas i sammanträ-den förtroendevaldes fa-milj och som under kalenderåret inte hunnit fylla tolv år. Om särskilda skäl föreligger kan ersättning utges även för äldre barn. Ersättning betalas dock med högst det belopp som fullmäktige beslutat enligt bilaga.

Ersättning betalas inte för tillsyn, som utförs av egen familjemedlem eller av annan när-stående och ej heller för tid då barnet vistas i den kommunala barnomsorgen.

Undantag: gäller för familjemedlem eller annan närstående om denne kan styrka att sär-skilda skäl funnits för att dessa kostnader uppkommit.

§ 12

Ersättning betalas för kostnader som uppkommit till följd av deltagande vid sammanträ-den eller motsvarande för vård och tillsyn av handikappad eller svårt sjuk person som vis-tas i den förtroendevaldes bostad. Ersättning betalas dock med högst det belopp som fullmäktige beslutat enligt bilaga.

Ersättning betalas inte för tillsyn som utförs av egen familjemedlem eller av annan när-stående.

Undantag: gäller för familjemedlem eller annan närstående om denne kan styrka att sär-skilda skäl funnits för att dessa kostnader uppkommit.

Handikappad förtroendevalds särskilda kostnader

§ 13

Ersättning betalas till handikappad förtroendevald för de särskilda kostnader som upp-kommit till följd av deltagande vid sammanträden eller motsvarande och som inte ersätts på annat sätt. Häri ingår kostnader för t ex resor, ledsagare, tolk, hjälp med inläsning och uppläsning av handlingar och liknande. Ersättning betalas dock med högst det belopp som fullmäktige beslutat enligt bilaga.

Övriga kostnader

§ 14

För andra kostnader än som avses i 10-13 §§ betalas ersättning om den förtroendevalde kan visa att särskilda skäl förelegat för dessa kostnader.

Ersättning utgår inte om den förtroendevalde haft rimliga möjligheter att genom omdis-ponering av arbete eller på annat sätt kunna förhindra att kostnaderna uppkom.

Administrativt stöd

§ 15

Ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen har möjlighet att disponera kontorsteknisk utrustning och kommunikationsutrustning som erfordras för att fullgöra uppdraget.

Gemensamma bestämmelser Hur man begär ersättning

§ 16

För att få ersättning enligt 3 § och 10-14 §§ ska den förtroendevalde styrka sina förluster eller kostnader. Förluster eller kostnader ska anmälas till fullmäktiges eller nämndens sekreterare eller till annan som utsetts att ta emot dem.

§ 17

Yrkande om ersättningar enligt dessa bestämmelser, utom enligt 4§, ska framställas sen-ast inom ett år från dagen för sammanträde eller motsvarande till vilken kostnaden hänför sig.

Tolkning av bestämmelserna

§ 18

Frågor om tolkning och tillämpning av dessa bestämmelser avgörs av kommunstyrelsen.

Utbetalning

§ 19

Årsarvoden betalas ut med en tolftedel per månad.

Övriga ekonomiska förmåner betalas ut en gång per månad.

Uppräkning

§ 20

Arvodena uppräknas med Riksdagsledamotsprisindex för föregående år. Uppräkningen sker per den 1 januari årligen. Basår är 2014.

___

Bilaga till bestämmelser om ekonomiska

förmåner till förtroendevalda, reviderad med anledning av

kommunfullmäktiges beslut 2019-04-24 § 106.

Förtroendemannaarvoden 2019

Förtroendemannaarvoden beslutades av kommunfullmäktige 2016-12-21. Dessa ska för varje år justeras efter ökningen av Riksdagsledamotsprisindex för föregående år. Revideringen sker per den 1 januari.

1 § Årsarvoden

Bilaga till bestämmelser om ekonomiska

förmåner till förtroendevalda, reviderad med anledning av

kommunfullmäktiges beslut 2019-04-24 § 106.

** Arvodet utgår endast vid valår

2 § Gruppledararvode

Varje parti i kommunfullmäktige disponerar en arvodespott för särskilda uppdrag i anslutning till partiarbetet t.ex. till gruppledare. Denna utgår från 2014 års nivå för maximalt utbetalt gruppledararvode.

Arvodesnivån 2017 fastställs till 213 207 kr.

Gruppledararvodet fördelas lika för alla partier som har mandat i kommunfullmäktige.

Gruppledararvode utbetalas till utsedda gruppledare eller motsvarande.

3 § Grundarvode och timarvode

Timarvode 173 kr

Grundarvodet motsvarar två timarvoden. 347 kr

För ett sammanträde utgår alltid ett grundarvode till de förtroendevalda som är berättigade till sammanträdesarvode. Om mötet pågår maximalt en timme betalas ett grundarvode ut. Efter den inledande timmen betalas timarvode ut.

Timarvode betalas ut för varje påbörjad halvtimme.

För ett sammanträde som varar från 15.00 till 17.20 kommer ett grundarvode betalas ut för timmen mellan kl. 15 och 16. Ett helt timarvode betalas ut för timmen mellan kl. 16 och 17. Ett halvt timarvode betalas ut för den påbörjade halvtimmen mellan kl. 17 och 17.20.

4 § Barntillsynskostnader

Extra kostnader för barntillsyn ersätts med 0,2 % av gällande

basbelopp per timma. 95 kr

5 § Vård och tillsyn av handikappad eller svårt sjuk

Kostnader för vård av handikappad eller svårt sjuk ersätts med 0,2%

av gällande basbelopp per timma. 95 kr

6 § Handikappad förtroendevalds särskilda kostnader Särskilda kostnader för handikappad förtroendevald ersätts med den

faktiska kostnaden, dock högst 2,4 % av gällande basbelopp per dag. 1 142 kr

TJÄNSTESKRIVELSE 1 (4) Kommunledningskontoret

Datum Vår beteckning Er beteckning

Karin Haglund

Kommunledningskontoret

karin.haglund@upplands-bro.se

2019-09-01 KS 19/0439 Kommunstyrelsen

Postadress: Upplands-Bro kommun, 196 81 Kungsängen Besöksadress: Furuhällsplan 1, Kungsängen Telefon: 08-581 690 00 Fax: 08-581 692 40 E-post: kommun@upplands-bro.se Webb: upplands-bro.se

UBK1005, v2.0, 2014-11-03

Revidering av Kulturhusets funktioner och