• No results found

BESVARANDE AV FORSKNINGSFRÅGA

In document Självständigt arbete (15 hp) (Page 32-41)

Hur använde Ryssland civilmilitära medel vid annekteringen av Krim?

Då det går att se klara sammanhang mellan teorin om hur riktat kaos använder sig av

civilmilitära medel och hur dessa återkommer om än med några förändringar i metoderna men med samma slutresultat så visar analysen av texterna att det finns både förekomst av civilmilitära medel och beskrivningar på hur dessa användes.

5.2 DISKUSSION

Under analysen så kunde ett mönster i hur dessa civilmilitära medel nyttjades att uppdaga sig.

För ett lyckat slutläge så var tidigare metoder tvungna att ha genomförts med ett slutläge som nästa metod behövde för att kunna genomföras med ett bra utgångsläge.

2021-05-13 OP 18–21 Odd Blomster

33

En redan etablerad regional eller interetnisk konflikt är fördelaktigt för att kunna instigera fler människor att engagera sig i konflikten som finns sedan tidigare. Att denna konflikt kanske inte har eskalerat tidigare var inte utav största vikt men att folkförankring fanns underlättade för konflikten.

Därefter så kommer metoden om kontrarevolution för att öka den uppfattade klyftan i

befolkningen mellan demonstranter och motdemonstranter. Det här behöver inte nödvändigtvis vara demonstranter med kopplingar till regionen eller ens landet utan kan tillföras av den instigerande makten som i detta fall var Ryssland.56

Vilken metod som kommer efter detta skulle kunna diskuteras ytterligare. I fallet Krim och utav det texter som analyserats med källor som går att förlita sig på så är det svårt att bevisa

användandet av lönnmord. Men metoden lönnmord och lokalt våld sker parallellt med varandra om än på olika platser. Lönnmord användes för att tysta oppositionen till användandet av våld i hemlandet men detta skedde efter att den sista kvarvarande metoden om säkerhetsstyrkor hade genomförts. I fallet som teorin baserar sig på sker dock lönnmord samtidigt som lokalt våld.57 En förklaring till detta kan vara att vid teorins grundande så krävdes mycket externt påtryck för att engagera befolkning i motdemonstrationer för att sedan uppnå lokalt våld. Detta kan ha gjort att lönnmord blev en del av de civilmilitära medel som användes för att försöka ytterligare instigera populationen till handling under Orange revolution som teorin grundar sig på.

På Krimhalvön så kanske inte lönnmord krävdes för att få populationen att tillta våld mot varandra för att nå ett undantagstillstånd utan det var bara hotet om våld som behövdes för att uppnå samma resultat som det tidigare krävdes ett undantagstillstånd för att uppnå.

56 H. Zahorka, The Boris Nemtsov Report in English, in full length: "Putin. The War", about the Involvement of Russia in the Eastern Ukraine conflict and the Crimea. 2015, p. 7-8.

57 T. Kuzio, State-led violence in Ukraine’s 2004 elections and orange revolution. Communist and Post-Communist Studies, Vol. 43 nr. 4, 2010, p. 386.

2021-05-13 OP 18–21 Odd Blomster

34 När undantagstillståndet var uppnått eller att genom övertygande av befolkningen om att staten inte längre kommer kunna skydda invånarna så når vi den sista metoden i det civilmilitära medel som användes av Ryssland vid annekteringen av Krim. Det lokala säkerhetsstyrkorna sätts ur spel med hjälp av en motståndare som är beredd att bruka vapen vid eventuella försök att återta ordningen i regionen. När det egna styrkorna som i detta fall utgjordes av det gröna männen så var inte längre Ukraina i kontroll över Krim utan detta var nu något som det gröna männen stod för.

Krim tillhör nu det gröna männen och som det officiellt visade sig i efterhand då även

Ryssland.58 Efter detta tillförs det mer reguljära styrkor snabbt för att avskräcka Ukraina från en öppen konflikt med Ryssland och slaget om Krimhalvön är vunnet genom civilmilitära medel och utan att konventionella styrkor öppet har använts i konflikten.

Resultatet av analysen visar även att teorin går att använda för att förklara hur civilmilitära medel kan användas för att destabilisera. Detta ger teorin belägg för att användas som verktyg för att analysera fler fall i framtiden där det finns ett behov att analysera de civilmilitära medel specifikt i stället för att behöva använda en teori med fler ingående delar. Detta var ett önskvärt utfall som beskrevs tidigare i problemformulering om brister inom forskningsområdet. Genom att teorin har visat att civilmilitära medel förekommer med militära mål har analysen också bidragit till en ökad förståelse inom ämnet civilmilitära medel och minskat kunskapsluckan inom ämnet för de som tagit del av denna text och syftet med denna text blir då även det uppfyllt.

58 K. Kilinskas, Hybrid Warfare: An Orientating or Misleading Concept in Analysing Russia’s Military Actions in Ukraine? Lithuanian annual strategic review, 14.1, 2016, p. 154.

2021-05-13 OP 18–21 Odd Blomster

35 5.2.1 TEORI OCH METODDISKUSSION

Den valda teorin och metoden användes för att kunna analysera sambandet i texter om händelseförloppen i Krim. Teorin skulle ytterligare kunna användas i fler fall av liknande konflikter där politiska och regionala eller interetniska konflikter har uppstått för att ytterligare stärka den. Teorin är också en påstådd grund till Rysslands Controlled Conflict strategi vilket gör att den skulle kunna vara en bättre teori att använda sig av vid analyser av civilmilitära medel i stället för den vanligt förekommande teorin om hybridkrigföring.59

Metoden kvalitativ textanalys var i det inledande skedet ett val som baserade sig på tillgänglig data och behovet att använda redan befintliga texter för att kunna dra slutsatser om förekomsten av civilmilitära medel. Metoden är därför vald på grund av en brist i funnen data och är då kanske inte den optimala metoden för detta. Något som skulle kunna minska forskningsluckan ytterligare är då att nyttja samma fall med en annan metod när tillgängligt material har

sammanställts till ytterligare rapporter än vad som funnits till denna studie.

59 T. Kuzio, A NEW FRAMEWORK FOR UNDERSTANDING NATIONALISMS IN UKRAINE:

DEMOCRATIC REVOLUTIONS, SEPARATISM AND RUSSIAN HYBRID WAR. Geopolitics, History, and International Relations, 7(1), 2015, p. 39.

2021-05-13 OP 18–21 Odd Blomster

36 5.3 RELEVANS FÖR YRKESUTÖVNINGEN

Therefore, in attempting to forecast possible military conflicts in the post-Soviet space and seeking to better understand future threats, we should analyse not only the newest warfare theories, but also thoroughly study political, economic, social and military conditions that can provide a basis for the opponent to make military interventions or destabilize the situation in the Baltic States.60

Genom att analysera tillgängliga arbeten och samla en uppdaterad bild av hur civilmilitära medel används kan Försvarsmakten bli bättre på att se hur metoderna som kommer från teorin om riktat kaos används i verkliga fall. Genom analysen av Krim kan vi se att händelseförloppet var snabbt och ett reaktionsbaserat agerande inte var tillräckligt för att förhindra utvecklingen.

Försvarsmakten måste vara beredd på förekomsten av civilmilitära medel för att inte agera på efterhand om ett liknande scenario sker i Sverige eller i vår närhet. Ett scenario där

Försvarsmakten står inför ett dilemma om huruvida det är ett polisiärt ärende eller om händelserna tyder på att en främmande makt destabiliserar Sverige i förberedelser inför ett militärt ingripande på svensk mark kommer att sluta med för långsamma agerande.

60 K. Kilinskas, Hybrid Warfare: An Orientating or Misleading Concept in Analysing Russia’s Military Actions in Ukraine? Lithuanian annual strategic review, 14.1, 2016, p. 154.

2021-05-13 OP 18–21 Odd Blomster

37 5.4 VIDARE FORSKNING

Ett intressant ämne att driva vidare forskning i är vad som skiljer det framgångsrika användandet av civilmilitära medel i Krim mot det till synes icke lika framgångsrika händelseförloppet i Donbass regionen i Ukraina. Förutsättningarna var liknande och det inledande användandet av metoder var samma men någonstans skedde ett avsevärt avsteg från användandet av civilmilitära medel enligt teorin om riktat kaos. Berodde detta på ett misslyckande från rysk sida eller var det den våldsamma reaktionen från den lokala befolkningen som satte den liknande planen från Ryssland ur spel. Det kan också visa sig att Ryssland inte hade samma intentioner i Donbass som Krim utan att det kan vara själva planen att skapa ett separat problem för Ukraina att hantera utöver Krim. Detta skulle kunna genomföras med en fallstudie med en flerfallsdesign av de båda fallen Krim och Donbass för att jämföra variabler och hitta skillnader eller överensstämmelser.61

Ett arbete med samma metod med kvalitativ textanalys skulle också kunna genomföras på fallet Donbass för att fokusera på händelserna där. Det kan dock krävas ytterligare forskning av personal med tillgång till förstahandskällor då det fortfarande är en kaotisk situation i området och källor med hög reliabilitet inte är vanligt förekommande.

61 A. Johannessen, P. Tufte, L. Christoffersen, B. Nilsson, Introduktion till samhällsvetenskaplig metod (Upplaga 2). Liber, 2020, p. 196–198.

2021-05-13 OP 18–21 Odd Blomster

38 6. REFERENSER

Esaiasson, P., Gilljam, M., Oscarsson, H., Towns, A., & Wängnerud, L., Metodpraktikan : konsten att studera samhälle, individ och marknad. Femte upplagan, Stockholm, Wolters Kluwer, 2017

Harris, K., Russia's Fifth Column: The Influence of the Night Wolves Motorcycle Club, Studies in Conflict & Terrorism, 43(4), 2020, p. 259-273.

https://doi-org.proxy.annalindhbiblioteket.se/10.1080/1057610X.2018.1455373

(Hämtad 2021-04-12)

Hoffman, F. G., Preparing for hybrid wars. Marine Corps Gazette, 91(3), 2007, p. 57-61.

https://anna-lindh.primo.exlibrisgroup.com/permalink/46LIBRIS_ALB_INST/1orvosk/cdi_proquest_reports_

221441322

(Hämtad 2021-04-12)

Johannessen, A., Tufte, P., Christoffersen, L., & Nilsson, B., Introduktion till samhällsvetenskaplig metod (Upplaga 2), Stockholm, Liber, 2020.

2021-05-13 OP 18–21 Odd Blomster

39 Kilinskas, K., Hybrid Warfare: An Orientating or Misleading Concept in Analysing Russia’s Military Actions in Ukraine?, Lithuanian annual strategic review 14.1, 2016. p. 139–158.

https://anna-lindh.primo.exlibrisgroup.com/permalink/46LIBRIS_ALB_INST/1orvosk/cdi_doaj_primary_oai _doaj_org_article_b00ede9de3344787972d7383bdf886af

(Hämtad 2021-04-09)

Kofman, M., Migacheva, K., Nichiporuk, B., Radin, A., Tkacheva, O., Oberholtzer, J., Lessons from Russia´s Operations in Crimea and Eastern Ukraine. RAND CORPORATION. 2017.

ISBN: 978-0-8330-9606-7

Kragh, M., Åsberg, S., Russia’s strategy for influence through public diplomacy and active measures: the Swedish case. Journal of Strategic Studies, 40(6), 2017. p. 773–816.

https://doi.org/10.1080/01402390.2016.1273830 (Hämtad 2021-05-02)

Kuzio, T., State-led violence in Ukraine’s 2004 elections and orange revolution. Communist and Post-Communist Studies. 43(4), 2010. p. 383–395.

https://doi.org/10.1016/j.postcomstud.2010.10.008 (Hämtad 2021-03-24)

2021-05-13 OP 18–21 Odd Blomster

40

Kuzio, T., A NEW FRAMEWORK FOR UNDERSTANDING NATIONALISMS IN UKRAINE:

DEMOCRATIC REVOLUTIONS, SEPARATISM AND RUSSIAN HYBRID WAR. Geopolitics, History, and International Relations, 7(1), 2015. p. 30–51.

https://anna-lindh.primo.exlibrisgroup.com/permalink/46LIBRIS_ALB_INST/1orvosk/cdi_gale_businessinsi ghtsgauss_A421626553

(Hämtad 2021-04-28)

Galeotti, M., Hybrid, ambiguous, and non-linear? How new is Russia’s ‘new way of war’?, Small Wars & Insurgencies, 27(2), 2016. p. 282-301

DOI: 10.1080/09592318.2015.1129170 (Hämtad 2021-03-24)

Mulford, J.P., Non-State Actors in the Russo-Ukrainian War. Connections : The Quarterly Journal, 15(2), 2016. p. 89-107.

https://search-proquest-com.proxy.annalindhbiblioteket.se/docview/1784582163/fulltextPDF/70A4901CCB344CB3PQ/

1?accountid=8325 (Hämtad 2021-03-24)

2021-05-13 OP 18–21 Odd Blomster

41 Zahorka, H., The Boris Nemtsov Report in English, in full length: "Putin. The War", about the Involvement of Russia in the Eastern Ukraine conflict and the Crimea. European Union Foreign Affairs Journal. Special Edition May. 2015

Østbø, J., Demonstrations against demonstrations: the dispiriting emotions of the Kremlin’s social media “mobilization.” Social Movement Studies, 16(3), 2017. p. 283–296.

https://doi.org/10.1080/14742837.2016.1266242 (Hämtad 2021-05-02)

Birnbaum, M., Branigin, W., Putin critic, Russian opposition leader Boris Nemtsov killed in Moscow, The Washington Post, 2015.

https://www.washingtonpost.com/world/europe/russian-opposition-leader-boris-nemtsov-reported-killed-in-moscow/2015/02/27/972e15f0-becb-11e4-b274-e5209a3bc9a9_story.html (Hämtad 2021-04-30)

In document Självständigt arbete (15 hp) (Page 32-41)

Related documents