• No results found

Med A betecknades enligt äldre lagstiftning all verksamhet med ett offentligt organ som huvudman (stat, landsting, kommun, statskyrka) men

In document KLU 2009-08-20 (Page 35-46)

Lamnehult 13:1, Hornsö skola, Hornsö 124,

A. Med A betecknades enligt äldre lagstiftning all verksamhet med ett offentligt organ som huvudman (stat, landsting, kommun, statskyrka) men

inte statliga och kommunala bolag och liknande. Efter PBL: s införande krävs att markens användning är närmare angiven i detaljplanen, för att bygglov skall kunna ges. (Detta krav gäller inte om planen är en stadsplan eller byggnadsplan.) Allmänt ändamål är sålunda inte längre en självständig markanvändningskategori i analogi med övriga markanvändningsändamål.

Beteckningen A bör därför inte längre användas annat än för markreservat. Se även ”Boken om lov, tillsyn och kontroll” (Boverket 1995).

C CENTRUM. Därmed menas all sådan verksamhet som bör ligga centralt eller på annat sätt vara lätt att nå för många människor. I ändamålet centrum ingår butiker, service, kontor, bio, bibliotek, teatrar, kyrka, föreningslokaler, restauranger, hotell osv. De olika delarnas omgivningspåverkan bör redovisas i beskrivningen. Vid behov kan användningen av olika centrumlokaler särskiljas t.ex. för kulturella ändamål, handel, service, samlingslokaler.

D VÅRD. Vårdändamålet innefattar all slags vårdverksamhet både offentlig och privat som avser människor eller djur och bedrivs i särskilda lokaler, däremot inte miljövård, lokalvård, föremålsvård etc. Vid behov kan användningen preciseras exempelvis till: barnavård, ungdomsvård, äldrevård, hälsovård, sjukhusvård, psykisk vård, kriminalvård, kennel, djursjukhus.

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 36 (46)

Kommunledningsutskottet 2009-08-20

KU § 124 DNR: BYGG.2009.192

Från förvaltningssynpunkt räknas även daghem och fritidshem till vård- och omsorgssektorn. Från funktionell synpunkt är de mer lika lågstadieskolor. I detaljplaner och områdesbestämmelser bör de därför räknas in i kategorin

”Skola”.

S SKOLA. Alla slag av skolor och andra undervisnings- och forskningslokaler hör hit. Även friliggande barnstugor (daghem, fritidshem) räknas som skolor eftersom de har samma funktionella betingelser.

Barnstugelokaler som är inrymda i flerbostadshus kan även räknas som komplement till bostadsområdet.

Skolområden torde sällan behöva preciseras till sin användning. Andra regelsystem styr exempelvis behovet av lokaler för den obligatoriska skolan.

Däremot kan markens disposition behöva klargöras med mer detaljerade bestämmelser.

Att upprätta en ny detaljplan för fastigheten bedöms i detta läge kosta ca 120 000 kronor med kostnader för kartor och fastighetsägarförteckningar, samt möten och utskick. Största delen av arbetena beräknas kunna göras inom miljö- och byggnadskontorets verksamhet under ledning av stadsarkitekten och kart- och GIS- ansvarig.

Kommunledningsutskottets förslag

att ge miljö- och byggnadskontoret i uppdrag att upprätta detaljplan för fastigheten Högsholm 1:6, med utgångspunkt från pågående verksamheter på fastigheten.

Gammalt beslut BYGG 2004.137.doc

Beslutsexpediering.

Miljö- och byggnadskontoret Kommunledningsstaben

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 37 (46)

Kommunledningsutskottet 2009-08-20

KU § 125 DNR: BYGG.2009.73

Strandnära bebyggelse i Högsby kommun.

Ett samarbete med Hultsfred, Vetlanda och Uppvidinge kommuner angående samordning av arbetena kring nya strandskyddslagen pågår.

Första juli 2009 väntas en ändring i plan- och bygglagen samt miljöbalken som innebär att kommunen i översiktsplanen kan peka ut områden där undantag från det generella strandskyddet kan bli aktuellt, med motiv att det gynnar landsbygdsutveckling.

I dessa områden blir det lättare att upphäva eller få dispens från strandskyddet för bostäder, verksamheter, anläggningar, m.m. Högsby kommun har tillsammans med Vetlanda, Hultsfred och Uppvidinge kommuner i en arbetsgrupp arbetat fram anpassade kriterier för tillämpningar av kommande lagändringar gällande strandskyddet. Som underlag har använts proposition 2008/09:119. Kriterierna bör ligga till grund för pågående arbete med översiktsplanen.

Kommunledningsutskottet föreslog kommunstyrelsen besluta 2009-05-26:

att förslag till kriterier daterade 2009-05-26 godkänns som grund för strandskyddets behandling i översiktsplaneringen.

att ge arbetsgruppen i uppdrag belysa hur man ska hantera uppförandet av enskilda fastigheter inom strandskyddat område samt

att kontakta de parter/organisationer som kommer att beröras i de områden som pekas ut som intressanta i översiktsplanen

Kommunstyrelsens beslutade 2009-06-15 att återremittera ärendet för besvarande av frågan om enskilda fastigheter.

_________

I dokumentet ”Inventering av områden lämpliga för strandnära bebyggelse”

har pekats ut områden där det går att bygga enskilda fastigheter.

För etablering av enstaka bostadsbyggnader i strandnära lägen gäller att detaljplan ska upprättas.

Stadsarkitekt Arne Wandin har lämnat ett kritiskt yttrande över Boverket och Naturvårdsverkets förslag till riktlinjer för handläggning av

strandskyddslagen, då Högsby utsetts som remisskommun i ärendet.

Även SmåKom har lämnat ett mycket kritiskt yttrande angående dessa riktlinjer.

Ärendet har skickats på remiss till bygdegrupperna.

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 38 (46)

Kommunledningsutskottet 2009-08-20

KU § 125 DNR: BYGG.2009.73

Kommunledningsutskottets förslag

att kommunstyrelsen ställer sig bakom såväl stadsarkitektens som SmåKoms yttrande angående Boverkets och Naturvårdsverkets förslag till riktlinjer för handläggning av strandskyddslagen

att fortlöpande följa och påverka processen kring den nya strandskyddslagen _____

Beslutsunderlag.

Inventering av strandnära bebyggelse.doc 090817_Remiss_S-skydd_Småkom.doc

Kriterier för strandnära bebyggelse FHK 090424.doc Strandskyddet frågor o svar från regeringen 090526.pdf Inventering av strandnära bebyggelse FHK 090520.doc Ny strandskyddslag.ppt

090818_S-skydd_remiss_Småkom_.doc

Gemensamma_Kriterier_strandskydd_FHK_090520 Strandskyddet frågor o svar från regeringen 090526.pdf 090818_Strandskyddsremiss_Högsby_kommun.doc

Beslutsexpediering.

Kommunledningsstaben

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 39 (46)

Kommunledningsutskottet 2009-08-20

KU § 126 DNR: KU.2009.201

Förslag till ny inköpspolicy

Förslag till "Inköpspolicy för Högsby kommun" ersätter "Övergripande inköpspolicy för inköpsverksamheten i Högsby kommun" som antogs av Kommunfullmäktige 2006-10-19, § 178. En ny LOU (Lagen om offentlig upphandling) trädde i kraft 2008-01-01, vilket innebär att det tidigare antagna dokumentet behövde omarbetas.

I förslaget till inköpspolicy återfinns övergripande riktlinjer för upphandling och inköp i Högsby kommuns verksamheter.

Information om antagen "Inköpspolicy för Högsby kommun" och dess innehåll kommer att sprida i organisationen tillsammans med mer detaljerade rutinbeskrivningar för upphandlingar och inköp inom Högsby kommun.

Kommunledningsutskottets förslag

att följande beloppsgränser gäller för direktupphandling inom Högsby kommun;

• Upphandling av varor 7 prisbasbelopp

• Upphandling av tjänster 10 prisbasbelopp

• Upphandling av byggentreprenader 10 prisbasbelopp

att kommunchefen får i uppdrag att arbeta fram rutiner för hantering av inköp under dessa nivåer.

att i övrigt anta föreslagen inköpspolicy

att komplettera de styrande dokumenten i miljöledningssystemets

miljöhandbok så att de överensstämmer med intentionerna i inköpspolicyn _____

Beslutsunderlag.

Förslag_till_Inköpspolicy.pdf

Beslutsexpediering.

Kommunledningsstaben

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 40 (46)

Kommunledningsutskottet 2009-08-20

KU § 127 DNR: MA.2009.168

Fordonspolicy

Denna policy gäller för inköp och användning av alla bruksbilar/maskiner inom Högsby kommun. Det är samtliga chefers ansvar att informera berörd personal om denna. Alla transporter skall beakta krav på hushållning av resurser där transporter skall genomföras effektivt både avseende tid och kostnad. Trafiksäkerhets- och miljöarbetet ska kontinuerligt förbättras vilket innebär att kravspecifikationen ska ses över och vid behov uppdateras varje år. Undantag från fordonspolicyn ska fattas av styrgruppen för kommunens miljöledningssystem (KLU) och rapporteras till Kommunchefen. Högsby kommun strävar i alla lägen efter att förebygga riskerna för att någon av våra anställda kan komma att drabbas av ohälsa och olycksfall. Detta innefattar även trafiksäkerheten och gäller oavsett om den anställde kör med kommunens fordon, med egen bil eller om cykel används. I första hand förespråkas kollektivt resande.

Organisation av kommunens fordonspark

Kommunens fordonspark samlas i en för hela kommunens gemensamma fordonsenhet med bilpool. Inom fordonsenheten organiseras arbetet med att svara för att fordonsparken håller den standard som kommunfullmäktige beslutat och att fordonspolicyn uppdateras och efterlevs. Genom avtal preciseras ansvarsfördelningen gentemot verksamhetschefer och användare.

Upphandling och inköp av fordon/maskiner

Beslut om inköp av fordon/maskiner skall fattas i enlighet med denna policy.

I begreppet inköp av fordon innefattas även finansiering via leasing. Beslut om val av fordon/maskin sker efter analys där behovet kan verifieras och dokumenteras där hänsyn tas till miljöegenskaper, funktion och säkerhet enligt denna policy. Målsättningen skall vara ett fordon med minsta storlek med lägsta drivmedelsförbrukning i relation till behovet och med hänsyn till ställda säkerhets och miljökrav.

Kommunledningsutskottet beslutar

att ge chefsgruppen i uppdrag att stämma av förslaget till fordonspolicyn med verksamheterna och lämna ett färdigt förslag till fordonspolicy till kommunstyrelsen i september

Teknisk sektor, Miljö- och byggnadskontoret

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 41 (46)

Kommunledningsutskottet 2009-08-20

KU § 128 DNR: KU.2009.195

Effektivisering av kommunens bilpark

Högsby kommuns förvaltningar disponerar idag cirka 65 personbilar. Bilar av olika märken ägs eller leasas av förvaltningarna. En inventering av kommunens fordon, fördelade på respektive förvaltning är genomförd hösten 2008. Högsby kommun hade vid årsskiftet 2008:

17 lätta lastbilar, 2 st som leasas och 15 st som vi äger själva 48 personbilar, 32 st som leasas och 16 st som vi äger själva

Leasing sker via KLB, kostnaden för leasing uppgick 2007 till 1 645 907 kr Vid beräkning 2008 utifrån de fordon som finns och km uppgift: 1 683 780 kr. Kostnaden för personbilar kapital uppgick 2007 till: 150 298 kr

Kostnaden för drivmedel uppgick 2007 till 989 408 kr.

Kostnader för skatt, försäkring, service på egna bilar är ej inräknat.

Kommunledningsutskottet beslutar att se positivt på upplägget samt att ta informationen till protokollet _____

Beslutsunderlag.

Förslag till förändring av kommunens administration av personbilar.doc

Beslutsexpediering.

Teknisk sektor, Miljö- och byggnadskontoret

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 42 (46)

Projektet Hållbar Näringslivsutveckling är ett samverkansprojekt mellan Hultsfred, Högsby och Mönsterås kommuner samt Almi Företagspartner i Kalmar län med syftet att kartlägga det lokala näringslivets hot och möjligheter för utveckling.

Projektet startade i slutet av 2008 och kommer att pågå under hela 2009. Det är ett regionalt projekt som har en budget på ca 230 000 kr, där Regionförbundet i Kalmar län står för ca 50 % av finansieringen. Övriga finansiärer i projektet är Högsby, Hultsfred och Mönsterås kommun samt Almi som tillsammans bidrar med resterande belopp (25 000 kr per kommun samt Almi som bidrar med 44 500 kr i form av arbetad tid).

För närvarande genomförs inom projektet flera företagsbesök, vilka i första hand ombesörjs av Almi med assistans av representanter från kommunerna.

Innovationssystemet i Oskarshamnsregionen

Projektet ska ta tillvara och utveckla de starka sidor som finns i den befintliga näringslivsstrukturen. En naturlig utgångspunkt för projektets arbete är att fortsätta det inventeringsarbete som redan genomförts i Oskarshamn till att även omfatta Högsby och Mönsterås. Speciellt fokus kommer att ligga på de nystartade och tillväxtorienterade företagens behov av ett väl fungerande system för kapital- och kompetensförsörjning.

Projektet syftar vidare till att utveckla modeller för avknoppningar från de befintliga storföretagen inom energi-, verkstads- och processindustrin, vilket inte minst gäller för den verksamhet som SKB bedriver vid Äspölaboratoriet.

För att utveckla ett väl fungerande regionalt innovationssystem krävs ett väl utvecklat nätverkssamarbete mellan relevanta aktörer. Projektet vill skapa en plattform som har till uppgift att knyta samman dessa grupper av intressenter som består av entreprenörer, finansiärer, forskare och andra strategiska partners, för att öka antalet nya innovativa företag i regionen.

Projektets totala budget uppgår till 9 652 690 kr. Högsby kommun bidrar med en medfinansiering på totalt 582 522 kr till projektet under de kommande tre åren. Högsby kommun kommer samtidigt att löpande debitera projektet för projektsamordnarens arbetsinsats i desamma, vilket i projektbudgeten motsvarar en kostnad av totalt 820 722 kr under projektets löptid.

Projektet pågår under perioden 2009-07-01 – 2012-06-30.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 43 (46)

Kommunledningsutskottet 2009-08-20

KU § 129 DNR: KU.2009.62

Samhälle i samverkan

Förstudien (projektet) har som mål att klargöra förutsättningarna inför inrättandet av ett centralt placerat lokalt servicekontor i Högsby och till detta kontor anslutna servicepunkter runtom i Högsby kommun. Vidare ska förstudien bidra till framtagandet av en noggrant dokumenterad behovsanalys som underlag inför en framtida etablering, för att på så sätt kunna tillgodose kommun invånarnas (målgruppens) tydliga och väl uttryckta behov av en lättillgänglig och kvalificerad service i lokal miljö.

Budgeten uppgår till totalt 450 000 kr, av vilka Länsstyrelsen i Kalmar bidrar med 225 000 kr i kontanta medel och Högsby kommun med resterande del i form av arbetad tid samt via övriga resurser (lokaler, teknisk utrustning mm).

Projektet pågår under perioden 2009-01-01 – 2010-06-30 Ekonomin för projekten redovisas i bilaga.

Baltic Tangent Logistics

Projektet med Regionförbundet i Kalmar län som projektägare har/hade som syfte att utreda logistiklösningar i regionen. Högsby kommun är tänkt att fungera som medaktör/finansiär i projektet som består av flera olika aktörer från flertalet länder kring Östersjön. För Högsby kommuns del uppgår medfinansieringen till maximalt 13 500 euro, samtidigt som den totala budgeten för Högsby kommuns insatser/aktiviteter inom projektet uppgår till 54 000 euro under en treårsperiod.

Syftet med projektet från lokalt håll är/var att utreda logistiklösningar inom kommunens gränser, framförallt vid Berga station utifrån ett nord/syd och öst/väst perspektiv. Bl a handlar det om att utreda framtida kapacitet för att klara en potentiell vidareutveckling av transporter, samt vilka krav som ställs för att utveckla ett logistikcenter vid denna knutpunkt.

Projektet fick avslag vid senaste ansökningsomgången i början av juni. I början av september kommer Regionförbundet att tillsammans med projektets huvudaktörer ta ställning till huruvida man ska förbereda en ansökan inför den 3:e ansökningsomgången till South Baltic Programme, vilken öppnar upp under hösten. Från Regionförbundet kommer man att så snart som möjligt återkomma med ytterligare information kring ett eventuellt ansökningsförfarande tillsammans med en förfrågan om att i så fall medverka i projektet.

Kommunledningsutskottet beslutar att ta informationen till protokollen _____

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 44 (46)

Kommunledningsutskottet 2009-08-20

KU § 130 DNR: KU.2009.21

Näringslivsfrågor KLU 2009-01-26

Rapport från Mats Johansson, arbetsförmedlingschef. Under perioden 1 januari - 31 juli 2009 har 194 personer fått arbete genom Af i Högsby kommun. 30% av de arbetssökande får jobb inom 90 dagar vilket är en bra siffra. Vårt Arbetsmarknadsområde ligger i topp i södra Sverige vad det gäller att gå från arbetslöshet till jobb. Sedan lågkonjunkturen började har 102 personer varslats Högsby kommun. Detta gäller varsel som anmäls till AF där minst 5 personer varslas samtidigt. Den 8 augusti var totala antalet arbetslösa i Högsby 175 personer vilket motsvarar 4,8%. Högsby har efter Öland den lägsta arbetslösheten i länet. (Hultsfreds kommun ligger på 8,4%) Den 11 augusti var 38 ungdomar i Högsby kommun under 25 år arbetslösa. Detta motsvara 22% och är en lägre nivå än länssnittet som ligger över 25%.

Kommunstyrelsens ordförande Ewa Engdahl (C) rapporterar kring de företagsbesök hon genomfört i Fågelfors och Högsby. Rent allmänt blåser det mera poisitiva vindar i näringslivet och framförallt inom träbranschen.

Möjligheternas kommun Vision

Vi skall få ett tryggare, öppnare och mera tolerant samhälle där företagsamheten ökar och människor vågar förverkliga sina drömmar och livsprojekt.

Näringsliv

Välfärd och välstånd kan endast upprätthållas om det finns livskraftiga företag, företagare och entreprenörer. Företagsklimatet i Högsby kommun ska utvecklas. Relationen mellan kommunens företag och de kommunala förvaltningarna skall förbättras och fördjupas. Förutsättningar för företagande ska skapas genom att arbeta tillsammans med de befintliga företagen i kommunen så att de ges möjlighet att växa och utvecklas.

Vi skall arbeta aktivt med nyetableringar och nyföretagande och särskilt stimulera etablering av arbetstillfällen som attraherar yngre. Det är viktigt att stimulera bildandet av nätverk mellan personer, företag och offentliga aktörer men också att skapa förutsättningar för samverkan mellan företagsorganisationer i kommunen. En öppenhet för alternativa driftsformer och entreprenader i offentlig, ideell eller privat regi är bra för mångfald i näringslivet.

Vi skall på alla sätt utnyttja de möjligheter som extern finansiering kan ge och tanken är att undersöka om det är möjligt att inrätta ett utvecklingsbolag i kommunen.

Budgethandling 2010

Konkretisera Högsby kommuns näringslivstrategi

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 45 (46)

Kommunledningsutskottet 2009-08-20

KU § 130 DNR: KU.2009.21

Kommunledningsutskottet beslutar

att utskottet skall ta fram ett förslag till näringslivsstrategi med utgångspunkt från policyn Möjligheternas kommun

att ge kommunchefen i uppdrag att utse en handläggande tjänsteman för arbetet med näringslivsstrategin

att arbetet skall förankras hos Näringslivsrådet

att strategin skall redovisas på kommunstyrelsens möte i november 2009 att i övrigt ta informationen till protokollet

_____

Beslutsexpediering.

Kommunledningsstaben

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 46 (46)

Kommunledningsutskottet 2009-08-20

KU § 131 DNR: KU.2009.88

Rapporter Kommunledningsutskottet

Kommunledningsutskottet beslutar att lägga informationen till handlingarna _____

Beslutsunderlag.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

In document KLU 2009-08-20 (Page 35-46)

Related documents