• No results found

Vilken betydelse har den sociala omgivningen för fysisk aktivitet?

4. Empirisk del

5.4 Vilken betydelse har den sociala omgivningen för fysisk aktivitet?

5.4.1 Orsaker till att vara eller inte vara fysisk aktiv på fritiden

Vi frågade eleverna om vad det var som gjorde att de slutade med aktiviteten. Elev 1 menade att: ” jag tyckte inte det var roligt längre […] det slutade vara roligt”, elev 3 har liknande svar

”[…] jag kanske inte är längre lika intresserad längre av” men hon lägger även in en tidsaspekt: ”[…] att nu när jag har börjat gymnasiet har jag inte haft tid längre”. Elev 2 angav en vidare förklaring: ”ah det var med min kusin och jag var ute och spelade men sen så kunde inte han mer så då sket jag med i det”. Andra faktorer som gjorde att elev 9 slutade med amerikansk fotboll och fotboll på fritiden är:

[…] inte så bra lagkamrater / ingen sån sammanhållning tyckte jag så / det var inte lika roligt som fotbollen / jag slutade med fotbollen / för jag blev ovän med tränaren

En elev utmärker sig genom att inte nämna någon i sammanhanget som kan ha avgjort valet till att sluta med aktiviteten. Hon tyckte helt enkelt att det slutade vara kul. En orsak till att sluta var att då eleverna har någon i sin omgivning som slutar och då leder det till att de också överväger att sluta. För en av eleverna har omgivningen haft en negativ inverkan, då han inte kände någon sammanhållning med sina lagkamrater. En annan anledning till att sluta med aktiviteten har varit en period av förändring. För någon har påbörjandet av gymnasiet inneburit en förändrad dygnsrytm som gjort att tid inte finns till att vara aktiv med någon speciell aktivitet på fritiden.

Anledningen till att börja vara fysiskt aktiv kan som elev 4 nämner, vara: ”[...] jag började med min kompis [...]”. Elev 9 nämner förutom kompisar en annan aspekt: ”[…] amerikansk fotboll för att / jag såg en film o så blev man sugen på det […]”. Även syskon kan påverka de intervjuade till att börja vara fysiskt aktiv. Elev 8 nämner sin syster i sammanhanget:

Min syster dansade väldigt mycket. Hon hade ju själv dansgrupper o sånt o då / var det väl så att hon lockade mig till att komma med o titta o sånt o då fick jag lite mer så chans till att stå på scen o sånt o jag har tyckt om att stå på sen enda sedan jag var liten så det var väldigt kul att liksom o få ta del av dans […]

En intressant utsaga kommer från elev 1 då hon i sammanhanget inte nämner någon i bekantskapskretsen som fått henne till att börja spela tennis. Hon säger: ”jag hade spelat tennis tidigare på min fritid och tyckt det var lika bra att kunna göra det regelbundet så gick jag med i en klubb […] jag kände ingen”.

En annan orsak av att börja träna på fritiden ges av elev 6: ”[…] man vill komma i form till sommaren […]”.

Svaren på anledningen till att börja med en aktivitet är relativt lika. Det är någon i omgivningen som håller på med en aktivitet och som därmed fungerar som en förmedlare av upplevelser. Detta kan i sin tur locka eleverna till aktiviteten. Här har en av eleverna återigen utmärkt sig genom att inte ange någon yttre faktor till att börja med aktiviteten. Hon började på egen hand utan uppmaningar av andra, hon kände ingen heller i den aktiviteten hon påbörjade. Det visar på den envishet och självständighet som eleven utstrålade under intervjun. Utseendet och därmed yttre påverkan är en orsak till att börja vara fysiskt aktiv för en annan elev.

5.4.2 Den fysiska aktiviteten i familjen

För att få en fullständig bild av situationen utanför skolan nämner vi även familjemedlemmarnas fysiska aktivitet. Elev 8 och 5 uppger att samtliga i deras familj är regelbundet fysiskt aktiva. Elev 2 nämner att han har en bror som är fysiskt aktiv med styrketräning men ingen av de andra familjemedlemmarna är det. De övriga eleverna ser inte deras familjer som regelbundet fysiskt aktiva för närvarande. Utifrån det eleverna sagt blir här ett mönster tydligt. Elever som inte är regelbundet fysiskt aktiva inte heller har en familj som de anser vara regelbundet fysiskt aktiva.

Nästan alla elever blir tillsagda av sina föräldrar att bli mer fysiskt aktiva, men påverkan är minimal. "Ja mamma och pappa gillar ju inte att jag / om jag sitter vid datorn för länge. Då kanske jag går ut o gör något annat / typ spelar bandy eller fotboll" säger elev 5, som i sitt

5.4.3 Den fysiska aktiviteten bland kompisar

Kompiskretsen är en av de mest bidragande orsakerna till att oftare vara fysiskt aktiv. "Ja det är klart man känner sig lite lat när man inte har något man sysslar med / så det blir man nog / de vill att man ska börja o sånt / för det är ganska kul o göra ihop o så" som elev 3 väljer att uttrycka det på frågan om hon känner påverkan från kompisar.

Det har visat sig att elev 8, som är den mest aktiva av de intervjuade, har så gott som enbart aktiva kompisar i föreningsidrott.

Individuella aktiviteter såsom styrketräning, kampsport och aerobics har visat sig vara de aktiviteter som mest lockar de elever som inte tränar i en förening. Boxning är den sport som nämns av elev 3 som en sport som hon kan tänka sig att börja med för att som hon uttrycker det: ”verkar kul […] jag känner folk som har tränat och de har sagt att det är kul […]”. Elev 9 nämner sin kompis i sammanhanget: ”jag och en kompis brukar åka ner där han / han är brottare så han har tillgång till ett gym på brottarlokalen så / vi brukar dra ner dit / max ett par gånger i veckan ibland inga gånger i veckan / oregelbundet”.

Related documents