• No results found

Beslut

Kultur- och fritidsnämnden beslutar

1. fördela bidrag till kulturutövande ideella föreningar enligt förslag.

Beskrivning av ärendet

Kultur- och fritidsnämnden har ett bidrag till stöd för föreningar verksamma både på professionell och amatörkulturell nivå, med syftet att stödja drift såväl som etablering av konstnärlig och kulturell verksamhet i Falkenbergs kommun, för att bredda kommunens attraktion och livskvalité genom ett utbud av möjligheter för konstnärligt och kulturellt utövande.

Vid beredning och beslut lägger kultur- och fritidsnämnden stor vikt vid:

 Kulturutövande förening tillför långsiktigt värde för Falkenbergs kommun genom verksamheten och/eller regionalt, nationellt och internationellt perspektiv.

 Verksamheten i de kulturutövande föreningarna bygger på kreativitet och originalitet.

 Belyser historiska och samtida frågor i ett konstnärligt perspektiv.

 Erbjuder om deltagande och delaktighet.

 Geografisk lokalisering i kommunen.

Beviljat bidrag redovisas i brev till mottagande förening i vilket information om bidrag och redovisning lämnas.

Motivering av beslut

Inför beslut om Bidrag till kulturutövande år 2018 har två föreningar som tidigare inte fått detta bidrag kommit in med ansökningar.

Vänföreningen Nordens ansökan uppfyller inte villkoren för detta bidrag och föreslås därmed inget bidrag.

Sjönevads konstcenter som arbetar med att etablera Wu ArtSpace i Sjönevad är exempel på en verksamhet som på ett starkt sätt svarar upp mot de ovan redovisade grunderna för bidraget. Föreningen fick under 2017 ett

projektstöd på 40 000 kr. Motiven var två. Dels att matcha Region Hallands bidrag till föreningen och dels att föreningen driver professionell konstnärlig verksamhet med nationell såväl som internationell prägel på landsbygden i Falkenberg.

Sjönevads konstcenter bedöms av förvaltningen att kunna utgöra en viktig samarbetspartner för den fristadskonstnärsverksamhet som kultur- och fritidsnämnden är i färd med att starta i samverkan med Region Halland.

Falkenbergs kommun

Kultur- och fritidsnämnden 2017-12-12

Utdragsbestyrkande

2 (3)

När fler föreningar ansöker om bidrag från en oförändrad bidragsbudget behöver omfördelning göras för att kunna inkludera den nya föreningen och ge även den föreningen bidrag.

Förslaget till fördelning av Bidrag till kulturutövande prioriterar:

- Professionell konstnärlig verksamhet.

- Konstnärlig verksamhet på landsbygden.

- Verksamhet för barn- och unga.

- Verksamhetens behov av offentligt stöd.

Förslaget till fördelning innebär, utifrån ovan redovisade resonemang och prioriteringar, En ny förening bereds utrymme inom föreslagen ram för bidraget, en förening föreslås få höjt bidrag, en förening föreslås få lika mycket bidrag som 2016 och att fyra föreningar föreslås få sänkt bidrag jämfört med 2017 års bidrag

Utöver ovanstående motivering har förvaltningen gjort följande överväganden:

Falkenbergs manskör föreslås få samma bidrag som 2016. Föreningen har en stark ekonomi och har stor möjlighet att kompensera det lägre bidraget genom ökade intäkter alternativt minskade kostnader. Förslaget innebär också att förväntan på genomförda arrangemang sänks från 8 till 6.

Falkenberg Blåsorkester föreslås få samma bidrag som 2016. Föreningen har en stark ekonomi och har stor möjlighet att kompensera det lägre bidraget genom ökade intäkter alternativt mindre kostnader. Förslaget innebär också att förväntan på genomförda arrangemang sänks från 10 till 8.

Värt att notera är att föreningen inte har några intäkter för medlemsavgifter.

Maskrosteatern föreslås få samma bidrag som 2017. Motiveringen är att föreningen bedriver en positiv och aktiv verksamhet inom teater och musik på Smedjan i Falkenberg som riktar sig till barn och unga som vill spela teater och/eller framträda på scen med musik. Målgruppen är mitt i prick.

Nya Paraplyteatern föreslås få sänkt bidrag. Föreningen har en stark ekonomi och har stor möjlighet att kompensera det lägre bidraget genom ökade intäkter alternativt mindre kostnader. Föreningens verksamhet har också som prioritet ett att repetera in en teaterföreställning för att framföra den i London. Från denna målsättning skapas verksamheten lokalt i ganska begränsad omfattning i Falkenberg.

Teater Albatross är sedan 27 år tillbaks något så unikt som en fri professionell konstnärlig institution i Gunnarp, Falkenbergs kommun.

Kultur- och fritidsnämnden har under de senaste åren höjt bidraget till föreningen. Trots det får bidraget anses vara lågt ställt i relation till att föreningen på sin samlade konstnärliga produktion, föreställningar, festivaler och arrangemang omsätter mellan 1 400 och 2 100 tkr per år.

Variationen beror mycket på huruvida Teater Albatross spelar mycket eller ligger i repetition av nya pjäser.

Falkenbergs kommun

Kultur- och fritidsnämnden 2017-12-12

Utdragsbestyrkande

3 (3)

Förvaltningen förslag innebär en höjning med 10 tkr för 2018. En höjning är väl motiverad sett till Teater Albatross mycket speciella status och den omfattande verksamhet som genomförs i Gunnarp och Falkenbergs kommun. Men också ställt i relation till den marknadsföring för platsen Falkenberg som Albatross skapar genom sina nationella och internationella nätverk och samarbeten.

Falkenbergs konstnärs- och intresseförening föreslås ett sänkt bidrag.

Föreningens stora, och nästan enda kostnad, är hyra för lokal. Det bör vara möjligt för föreningen att kunna etablera nya typer av intäkter alternativt söka lokal med lägre hyra.

Ekonomi

Den gällande ramen för Bidrag till kulturutövande är 280 tkr 2017.

Förvaltningen föreslår, utifrån det pågående budgetarbetet, att ramen för Bidrag till kulturutövande höjs till 300 tkr 2018. Den i pengar lilla

höjningen av bidragets ram är möjlig utifrån att den bedöms rymmas inom den totala ramen för kontanta bidrag 2018.

Beslut enligt förvaltningens förslag innebär att de beviljade bidragen ryms inom planerad budget för bidragsformen 2018 som då föreslås höjas till 290 tkr.

Eventuellt beslut om totalt högre bidrag kan inte säkert klaras inom kultur- och fritidsnämndens totala budget 2018.

Underlag för beslut Beslutsförslag 2017-11-13

Förslag till fördelning av bidrag till kulturutövande 2018, 2017-11-28 Skrivelse till Falkenbergs Manskör

Skrivelse till Falkenbergs Blåsorkester Skrivelse till Maskrosteatern

Skrivelse till Nya Paraplyteatern Skrivelse till Teater Albatross

Skrivese till Falkenbergs Konstnärs- och intresseförening Skrivelse till Sjönevads konstcenter

Falkenbergs kommun

Kultur- och fritidsnämnden 2017-12-12

Utdragsbestyrkande

1 (2)

§ 98

Beslut KFN 2017-12-12

Lokal- och anläggningsbidrag Älvsereds

Related documents