• No results found

Bilaga 4 – Intervjusvar omgång 2

8. Källförteckning

9.4 Bilaga 4 – Intervjusvar omgång 2

Intervjusvar

………..

Man, 23

Skiss 1

1. Jag skulle säga att den försöker visa ensamhet, ångest, motsatsen till självförtroende, rädsla och ledsenhet

2. Ja, speciellt ensamheten, och att det inte känns som att det skulle vara någonting mannen kunde göra för att komma ifrån regnet, eftersom den alltid skulle följa efter honom.

Skiss 2

1. Förvirring, ledsenhet och ångest.

2. Jag kanske känner igen mig lite grann med förvirringen, mest för att när jag var som mest deprimerad så visste jag inte hur jag kunde ta mig ut från det.

Skiss 3

1. Ensamhet, ledsenhet, panik

2. Och jag tror att paniken kommer mest ifrån hur jag identifiera mig med den, bilden visar den inte exakt men det är så jag tolkar det. Eftersom den personen i mitten är rädd för att har gjort någonting och bli utesluten från gruppen eller rädd för att bli utpekad. Och att veta att där inte finns så mycket man kan göra åt det. I alla fall att man inte kan göra så mycket för rädslan.

Skiss 4

1. Vertigo, ensamhet och ledsenhet

2. Jag känner inte igen mig så mycket i den här skissen.

Skiss 5

1. Hopp, men också känslan av att vara fejk eller att försöker att må bättre men att inte klara av det

45

2. Jag känner igen men väldigt mycket i den där. Jag försökte hålla många glada saker omkring mig när jag mådde dåligt, och även om jag inte mådde bättre av det så fortsatte jag bara ifall det skulle kännas lite bättre

Av alla vilken talar till dig mest? Och varför?

Skiss nr. 5 känner jag igen mig mest i. ………..

Kvinna, 22

Skiss 1

1. Jag tolkar skissen som en skildring av depression och hur det känns för en individ som lider av det. Jag tolkar molnet som en symbol för hur det känns som att man har ett moln som konstant hänger över en. Molnet representerar det mörker som tagit över ens sinne. Jag ser regnet som en symbol för den ledsamhet som ofta går hand i hand med depressionen.

2. Jag kan definitivt känna igen mig i bilden. För mig känns det ofta som att ett moln hänger över mig, eller kanske mer som en dimma som dövar mina sinnen och känslor. Det kan ofta vara svårt att se igenom både dimman och regnet. Ofta stannar hela livet upp och allting störs precis som samhället kan göra vid en storm. Inget fungerar längre.

Skiss 2

1. I skissen ser jag det virrvarr av känslor och tankar som man kan uppleva om man lider av olika psykiska sjukdomar. Jag tänker särskilt på olika former av ångest och hur tankarna rusar när den blir överväldigande eller man får en ångestattack. Jag tänker även att det skulle kunna symbolisera de okontrollerade och intensiva tankar och känslor man har under en manisk episod.

2. Jag kan känna igen mig i det intensiva virrvarr av tankar som ångest och mani kan orsaka. Det kan ibland vara svårt att identifiera vad som orsakat tankarnas uppkomst. Det skapas vanligtvis en snöbollseffekt. Tankarna orsakar snabbt överväldigande känslor som i sin tur skapar fysiska symptom. Ofta kan tankarna gå i ett men det är möjligt att tänka sig ur det hela om man har rätt verktyg. Tyvärr har många inte det och då fortsätter den onda cirkeln och tankarna tar över vilket jag tycker skissen tyder på.

Skiss 3

1. Jag ser i skissen någon som är överväldigad av sin sociala omgivning. Tänker särskilt på social ångest och hur det kan få en att vilja dra sig tillbaka och undvika människor

46

och sociala situationer generellt. Ofta vill man förminska sig och sin närvaro. Genom att inte synas och höras skyddar man sig från sina rädslor vilket förenklar livet. För mig symboliserar personen som kurat ihop sig i skissen det. De omgivande ansiktena ser jag som omvärlden och/eller människorna i den. Den behöver inte nödvändigtvis vara farlig i sig men upplevs som det för personen i fråga som är färgad av sina

tidigare upplevelser.

2. Social ångest, vilket jag anser att skissen skildrar, är något jag definitivt kan känna igen mig i. Precis som i bilden så skyddar man sig själv genom att vända ryggen mot andra. Man finner trygghet i isolering men tillvaron blir tillslut väldigt ensam. Det ända sättet att ta sig ur det är exponering. Man måste steg för steg utsätta sig för sociala sammanhang och interaktioner. Genom att göra det lär man sig lita på människor igen och man känner sig mer säker i sociala situationer.

Skiss 4

1. Jag tolkar skissen som en representation av känslan av att vara överväldigad. Det kan vara av antingen världen, vardagen eller ens psykiska hälsa, eller någon

kombination av dem. Jag ser en person som är väldigt nedstämd och konfunderad över sin situation. Genom att kura ihop sig och titta ner försöker individen skydda sig själv och minska påverkan av problemen.

2. Jag kan känna igen mig i hur överväldigande psykisk ohälsa kan vara. Ofta känns det som för mycket att hantera och man försöker sluta ute allt för att få lite sinnesfrid. För mig kopplar jag att titta bort till distraktioner. Det är lätt att fly från sina problem genom att distrahera sig med hjälp av olika medel; exempelvis alkohol, mat, spelande, sociala medier osv. Dessa är alla tillfälliga lösningar och förlitar man sig på dem för länge kan man utveckla ett beroende. Problemet är att detta undvikande bara förvärrar situationen och leder till sämre mående.

Skiss 5

1. Jag ser en person som inombords mår väldigt dåligt men presenterar ett glatt yttre för sin omgivning. Individen verkar ha skapat en fasad för att skydda sig själv från andras reaktioner och fördomar. Det är enklare att låtsas må bra än att möta

verkligheten. Låter man folk tro att allt ät bra slipper man möta deras reaktioner vilka kan förvärra situationen bland annat för att andra påminner en om något man helst vill glömma. Skissens symbolik fick mig att tänka på Mona Lisas Leende. I målningen så ler hon diskret men hennes ansiktsuttryck tyder på att något annat döljer sig under ytan. Skissen väcker frågan: kan man verkligen förstå det inre baserat på en tolkning av det yttre?

2. Jag målade upp en fasad av välmående som jag gömde mig bakom många år. Det var ett sätt att skydda mig själv, men även mina nära och kära från den smärtsamma

47

verkligheten. Det är lätt att falla i fällan av att tro att man kan låtsas tills fasaden blir verklighet. Problemet med detta är att man inte kommer må bättre om man inte möter och bearbetar sina problem. I skissen ser jag mig själv i personen och fasaden jag skapade i ballongen som individen håller.

Av alla skisser, vilken talar till dig mest?

Ettan är nog det som varit mest påtaglig i mitt liv. Femman tycker jag om för den tar upp något som många inte tänker så mycket på men som sker hela tiden. Tror dock att trean talar mest till mig eftersom det är något som jag funnit väldigt svårt att hantera och jag gillar särskilt den skissen.

………..

Kvinna, 26

Skiss 1

1. Orosmoln – mörker som överväldigar.

2. Ja. Känner igen mig i alla fast i olika tidpunkter i mitt liv.

Skiss 2

1. Liknar ADHD – tankar överallt.

2. Ja. Känner igen mig i alla fast i olika tidpunkter i mitt liv.

Skiss 3

1. Känns som att det är saker utanför som trakasserar en på ett negativt vis. Att man sitter och bara tar emot dåliga saker som inte är så bra.

2. Ja. Känner igen mig i alla fast i olika tidpunkter i mitt liv.

Skiss 4

1. Uppsvept av en tornado. Lite otydlig fast det verkar som det är stora tunga saker som trycker ner en som man inte kan göra något åt.

48

Skiss 5

1. Känns lite som något fejkat. Ballongen är svårtolkad. Men formmässigt så

samspelar ansiktet och ballongens form vilket får dem att kopplas samman. Men, ja att något är på låtsas.

2. Ja. Känner igen mig i alla fast i olika tidpunkter i mitt liv.

Av alla skisser, vilken talar till dig mest?

Skiss 2 och 3 för jag känner igen mig mest i dom.

………..

Kvinna, 27

Skiss 1

1. Väldigt nere, en tyngd som är över en. 2. Ja, både förr och nu.

Skiss 2

1. Rörigt – mycket att tänka på. Det kan både vara positivt och negativt. 2. Ja, känner igen mig i denna.

Skiss 3

1. Person som är nära andra människor men som ändå känner sig ensam. Att den känner sig utstött och ensam när man är omgiven av människor. Ensamhet!

2. Ja och nej! Jag kan känna så när jag börjar känna killar men inte med vänner för jag har väldigt bra vänner.

Skiss 4

1. Tomhet

49

Skiss 5

1. Man ser ju glad ut när man inte är det. Det känns väldigt vanligt att sätta upp en glad fasad när man egentligen inte är glad.

2. Ja verkligen.

Av alla skisser, vilken talar till dig mest?

Skisserna 4 och 5. Kan känna igen mig i dom skisserna då jag känner mig osäker och otillfredsställd och inte visa det utåt.

………..

Kvinna, 27

Skiss 1

1. Ledsen, nedstämd, 2. Den känner jag igen mig i.

Skiss 2

1. Stressad, rörigt,

2. Jag känner igenom mig i det.

Skiss 3

1. Ångest, stressad,

2. Den känner jag igen mig i.

Skiss 4

1. Tung, fast tom. Men också Nedstämd. 2. Ja, jag känner igen mig.

Skiss 5

1. Ensam, ledsen

50

Av alla skisser, vilken talar till dig mest, och varför?

Jag skulle nog ta skiss 4 och 3. Skiss 4 för att jag kan relaterad er till den – att det är mycket med ändå inte. Skiss 3: det är för att jag tänker mycket på ångest och människor också för att jag kan relatera mycket till den. Jag blir stressad av den.

51

Related documents