• No results found

BILAGA 1

Forskningspersonsinformation Christina Hedman, Professor

Institutionen för språkdidaktik

Förfrågan om att delta i en forskningsstudie för publicering i vetenskaplig tidskrift Forskningspersonsinformation

Till lärare,

Bedömningssamtal i ämnet modersmål är ett obeforskat fält. Vi vill här fråga om du vill delta i det forskningsprojektet. I det här dokumentet får du information om projektet och om vad det innebär att delta.

Jag som ansvarar för forskningsprojektet Bedömningssamtal i ämnet modersmål är professor Christina Hedman vid Institutionen för språkdidaktik vid Stockholms universitet. Mitt forskningsintresse rör flerspråkig utveckling och undervisning och bedömning i ämnet modersmål.

Det är frivilligt att delta och du får när som helst får avbryta din medverkan, utan att ange varför. Lärarens deltagande innebär att elever (de som bedöms) involveras i och med att några av deras skriftliga uppgifter är underlag för bedömningssamtalen. De elever och vårdnadshavare som berörs kommer att ges muntlig och skriftlig information och tillfrågas om tillstånd för sitt deltagande i studien. Ansvarig organisation för projektet (Forskningshuvudman) är Stockholms universitet.

Syftet med projektet är att undersöka hur bedömningssamtal i ämnet modersmål kan utformas och genomföras samt hur de

upplevs av de som medverkar – för att bedömning i ämnet i förlängningen ska kunna bli så rättvisande som möjligt. För att söka svar på projektets frågeställningar kommer bedömningssamtal där läraren medverkar ljudinspelas. Läraren kommer även att intervjuas (med ljudinspelning) och besvara en kort skriftlig enkät om sina erfarenheter och upplevelser av bedömningssamtalen.

Inga obehöriga får ta del av uppgifter om enskilda forskningspersoner. Insamlat material (ljudinspelningar och skriftliga enkätsvar) kommer att hanteras enligt rådande arkiverings- och sekretesslag (Arkivlag, SFS 1990:782). Insamlat material kommer att sparas digitalt vid Stockholms universitet, enligt rådande regler vid Stockholms universitet, och även på lösenordsskyddat USB-minne som låses in i säkerhetsskåp vid institutionen. Eventuella uppgifter såsom namn, plats och skolnamn tas bort. Kodnycklar förvaras i ett annat låst skåp än där USB-minne förvaras. Informationen kommer att sparas och arkiveras i minst tio (10) år efter projektets avslutning, enligt Stockholms universitets regelverk dnr SU FV 2.6.2.-3131-14. Den rättsliga grunden för behandlingen av personuppgifter enligt art. 6 EU:s dataskyddsförordning, GDPR, är att behandlingen sker för att utföra en uppgift av allmänt intresse.

Ansvarig för deltagarnas personuppgifter är Stockholms universitet. Data kommer att hämtas från deltagarna (lärare och elever) genom ljudinspelade intervjuer, ljud- och videoinspelningar från klassrumsundervisningen och anteckningar från undervisningen. Enligt EU:s dataskyddsförordning, GDPR, har du rätt att kostnadsfritt få ta del av samtliga uppgifter om dig som hanteras och vid behov få eventuella fel rättade. Du kan också begära att få uppgifter om dig raderade eller att behandlingen av dina personuppgifter begränsas. Kontakta Christina Hedman, christina.hedman@isd.su.se, 08-1207 66 90, eller Dataskyddsombud, dso@su.se, 08-674 73 28, om du vill begära ut dina uppgifter och göra något av detta.

Om du är missnöjd med hur dina personuppgifter behandlas har du rätt att ge klagomål till Datainspektionen som är tillsynsmyndighet.

Genom att fylla i samtyckesblanketten samtycker de till att delta i forskningsstudien Bedömningssamtal i ämnet modersmål

Vänliga hälsningar Christina Hedman

BILAGA 2

Samtycke till att delta i studien Bedömningssamtal i ämnet modersmål

Jag har fått muntlig och skriftlig informationen om studien och har haft

möjlighet att ställa frågor. Jag får behålla den skriftliga informationen.

Jag samtycker till att delta i studien Bedömningssamtal i ämnet modersmål

.

Jag ger mitt tillstånd till behandling av personuppgifter enligt beskrivningen

i forskningspersonsinformationen.

Datum och plats

BILAGA 3

Intervju till lärarna:

Bakgrundsfrågor

1. Vilket språk undervisar du i?

2. Vilken studie- eller lärarbakgrund har du?

3. Har du behörighet att undervisa i den svenska grundskolan? 4. Hur länge har du arbetat som lärare i hemlandet och i Sverige? 5. Hur många elever har du i genomsnitt i varje klass/grupp?

6. Kan du berätta om dina elever i din klass/dina grupper som ska betygssättas?

Om sambedömning

7. Hur upplever du sambedömning?

8. Vad är särskilt viktigt för den obehöriga läraren att tänka på? 9. Vad är särskilt viktigt för den behöriga läraren att tänka på? 10. Varför valde du denna/dessa uppgifter för sambedömning? 11. Vad var du mest nöjd med sambedömning?

12. Vad har sambedömning för styrkor? 13. Vad kan förbättras?

Om undervisning/själv bedömning 14. Hur organiserar du dina lektioner? 15. Hur dokumenterar du elevens utveckling?

16. Vad är det viktigaste för att eleverna utvecklar sitt modersmål i skolan? 17. Hur bedömer du eleverna? Ge exempel.

18. Använder du formella/informella vägar för att bedöma? Ge exempel. 19. Vilka verktyg/material använder du dig av vid bedömning? Ge exempel. 20. Vad är syftet med bedömningen?

21. Vad är svårast för dig att bedöma när det gäller elevens utveckling? 22. Vad är lättast för dig att bedöma när det gäller elevens utveckling? 23. Hur använder du dig av styrdokument när du bedömer dina elever?

BILAGA 4

Enkät för lärare, efter sambedömning: (språk: _______________)

1. Sambedömning var huvudsakligen positiv för lärarens professionella utveckling.

1 2 3 4 5

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

Instämmer i hel i hög grad delvis i låg grad inte alls 2. Feedback var relevant och lärorik.

1 2 3 4 5

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

Instämmer i hel i hög grad delvis i låg grad inte alls 3. Jag fick komma till tals under samtalet.

1 2 3 4 5

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

Instämmer i hel i hög grad delvis i låg grad inte alls 4. Jag kom överens med bedömaren.

1 2 3 4 5

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

Instämmer i hel i hög grad delvis i låg grad inte alls

5. Det fanns intresse/engagemang hos sambedömaren i att delta samtalet. 1 2 3 4 5

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

Instämmer i hel i hög grad delvis i låg grad inte alls 6. Elevarbete var relevant för sambedömning.

1 2 3 4 5

Instämmer i hel i hög grad delvis i låg grad inte alls

7. Bedömningen gick att koppla till läroplanens matriser. 1 2 3 4 5

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

Instämmer i hel i hög grad delvis i låg grad inte alls

8. Tiden räckte till för samtal i sambedömning. 1 2 3 4 5

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

Instämmer i hel i hög grad delvis i låg grad inte alls 9. Bedömningssamtalen är ett bra tillfälle för att prata om betyg.

1 2 3 4 5

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

Instämmer i hel i hög grad delvis i låg grad inte alls 10. Betyg som jag tänkte att sätta bekräftades efter samtalet.

1 2 3 4 5

☐ ☐ ☐ ☐ ☐

Instämmer i hel i hög grad delvis i låg grad inte alls

Related documents