• No results found

Digitala referenser

10. Bilagor Bilaga

Informationsbrev till vårdnadshavare Hej! “Slöjdens betydelse för framtiden”, det är något som jag just nu undersöker med ett arbete på̊ Malmö Universitet. Jag har f n ett uppehåll i slöjdsalen, men mitt intresse för slöjdämnet är pågående och detta med ständiga utvecklingsfrågor. Jag undrar därför om ert barn får lov att deltaga i denna undersökning. Deltagandet är helt frivilligt och eleven har när som helst rätt och avbryta sin medverkan. Upplägget för denna undersökning är att jag kommer använda mig av kvalitativa intervjuer, detta kommer att omfatta några elever i åk 4 och i åk 8. Det är frågor som rör slöjdundervisningen och hur deras syn på ämnet motiverar deras slöjdande och framtidsvision av slöjdämnet. Jag följer Vetenskapsrådets etiska riktlinjer för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Inte under några omständigheter kommer jag att nämna eleverna på ett sådant sätt att de går att identifiera för utomstående. Jag kommer i intervjun behöva fråga om elevens ålder och kön. Om ni undrar något eller vill veta mer om min studie, tveka inte att höra av er på annsofie.grentzmann@angsdals.se Tillstånd till min undersökning har givits av skolledningen och undervisande lärare. Som vårdnadshavare behöver jag en underskrift snarast till att ni godkänner ert barns medverkan. TACK på förhand // Ann-Sofie Grentzmann - - - Elevens namn: ____________________________________ Klass: ________ Vårdnadshavares underskrift: _____________________________________________ Namnförtydligande: _____________________________________________________

Bilaga 2

TEMA ANALYSFRÅGA INTERVJUFRÅGOR

Undervisning/ Lärande innehåll

Hur uppfattar elever lärandet?

1. Vad är slöjd för dig?

2. Vad tycker du om slöjdämnet och varför?

3. Hur bidrar slöjden med kunskap? 4. Varför tror du att slöjd finns som skolämne och hur skiljer sig det från andra ämnen?

Funktion/ Elevinflytande

Vad bidrar till elevens lärande?

5. Är det viktigt för dig att få välja/ göra utifrån det estetiska eller är det

färg/form/funktion?

6. Vad tycker du är roligt att göra i slöjden? Varför då? Kan du ge några ex?

7. Tror du att du kommer att ha nytta av slöjdkunskaperna i framtiden? Hur då/varför inte?

Process innehåll

Vilken betydelse har slöjdprocessen i lärandet?

8. Vad är viktigt när du har slöjd?

9. Hur upplever du själva görandet? Tycker du det är rofyllt, stressigt eller hur skulle du beskriva det?

10. Vilka valmöjligheter har du när du ska påbörja ett arbete?

11. Vad motiverar dig i slöjden?

12. Tycker du att MOTIVATION är viktigt? 13. Hur kan du använda den i slöjdämnet, positivt eller negativt? Kan du ge exempel?

Bilaga 3

Empirisk genomgång

Med mina åtta kvalitativa intervjuer har jag valt att ta bort namn men behåller vilken årskurs eleven går i. Jag betecknar intervjuerna med två siffror, ett till åtta först som är ordningsföljden och den andra siffran med årskurs, alltså en fyra eller åtta. Detta för att för att få en överblick och förståelse för hur länge eleven haft slöjd och har därmed en annan kunskapsnivå. Mina tre tema blir första angreppssättet i min empiri vilka vidare kopplas till de tre forskningsfrågorna. Utifrån de tre tema från intervjuguiden som är undervisning/lärande, funktion/elevinflytande och process innehåll har det formulerats tre forskningsfrågor mot bakgrund av syftet:

1. Vilka av kursplanens syfte menar eleverna att slöjdämnet ger och hur kommer det till uttryck i deras narrativ?

2. På vilket sätt ges elever utrymme för inflytande i slöjdämnet?

3. Hur ger eleverna uttryck för upplevelsen av görandet i slöjdundervisningen?

Syftet är att undersöka vad elever upplever och vad det är som påverkar deras uppfattning i ämnet slöjd. Nedan följer ett utdrag med sammanfattning av de transkriberade

intervjuerna.

1.4

Hur uppfattar elever lärandet?

Slöjd är lite olika och det kan både vara roligt och lite jobbigt. Det uttrycks jobbigt när man inte förstår vad man ska göra, men det händer inte så ofta. Då saknar hen bättre instruktioner och då innefattar detta exakt vad hen ska göra, de och de. Slöjdkunskaperna kan användas när man ska sy, sprätta, virka, bygga och veta vad de olika verktygen heter. Slöjd finns (bidrar med kunskap) för att om man vill bli byggare eller designer, då är det genom slöjd man lär, egen reflektion. Slöjd skiljer sig från andra ämnen för att “det är så mycket mera så fysiskt och psykiskt, alltså man måste blanda båda istället för bara psykiskt och eller bara fysiskt”.

Är det utifrån färg/form/funktion/det estetiska/helhet, utifrån intressen som hockey, gjort klubbställ, en väska i tx till sina kläder. Roligt eller inte roligt med slöjd JA. Nytta med slöjd är att få användning av verktyg, skruvmejseln till skridskorna.

Vilken betydelse har slöjdprocessen i lärandet?

Vad är viktigt “Att jag får använda min kreativitet”. Följdfråga, Vad är det för dig? “göra saker som jag tycker de ska vara, få utnyttja vad jag vill göra”. Vad upplevs i slöjdandet (processen), både och, stressigt om man måste bli klar innan lov eller om det är slöjdbyte, tidsramen påverkar. Valmöjligheter är positivt att när uppgifterna är gjorda “så får vi göra vad vi vill typ ja, det är positivt”.

Motivation är “att det ska vara roligt och att det alltid går att göra något, man ska fastna för det”. Har mest motivation i slöjdämnet, slipper sitta still och räkna och ha tråkigt, får använda sin kreativitet, se ovan

2.4

Hur uppfattar elever lärandet?

“Jag är inte den som tycker att slöjd är jättekul och jag är inte heller så bra på det”. Slöjd kunskaperna kan användas “nåt man kan bygga, man kan sy man kan skapa grejer, olika grejer”. Slöjd finns (bidrar med kunskap) mer när man blir äldre, i trä bygger man och tx kan man fixa kläder, göra kuddar! Slöjd skiljer sig från andra ämnen, vet inte men jag tror att man använder mer verktyg än, mest penna, och iPad/dator, använder symaskin, såg, hammare “ja allting man gör med händerna, både positivt och negativt”.

Vad bidrar till elevens lärande?

Är det utifrån färg/form/funktion/det estetiska/helhet, “jag skulle säga både och, man vill ju inte göra något som är jättefult, men måste ju också göra det bra, lära sig av sina misstag”

På frågan om du är bra på att våga kom svaret ”det kan man säga”.

Roligt eller inte roligt med slöjd, det är roligt om “man kan vara bra på det, man kan tycka att det ser bra ut, man kanske tycker det är kul att göra det”.

Nytta med slöjd, “fixa kläder ibland och man måste inte köpa nya hela tiden, om man går till skolan och lär sig hur man syr”. “Man kan bygga sin egen uteplats istället och bygga sitt eget hus istället för att köpa”.

Vilken betydelse har slöjdprocessen i lärandet?

Vad är viktigt; ”Det är väl när man jobbar hårt och när man ska vara nöjd med det man bygger. Ja, man ska väl lyssna på genomgångarna vad läraren säger så man lär sig. Ja, hur man gör och vad man ska kunna”. Vad upplevs i slöjdandet Mycket tid, ganska lugnt, ingen stress. Valmöjligheter är ofta samma saker, får välja färg och tyg. Att välja själv känns lite bra “Man får ett eget utseende” om alla får samma blir det inte kul.

Motivation; nöjd när det blir bra av det man syr, bygger “när man är bra på, så kanske att man tycker det är roligare och är det roligare så gör man det oftare och gör man det oftare så blir man bättre”. Hen finner motivation i andra ämnen men inte i alla, motivation är ganska viktigt. Använder motivationen i slöjden; “man kan pusha andra och hjälpa dom och man kan hjälpa, ge stöd, man kan visa hur man kan göra, ja vara en bra kamrat”

3.4

Hur uppfattar elever lärandet?

Slöjd är “det är typ att man får vara kreativ, man får hitta på saker, bygga ihop saker och ja ibland misslyckas man och fast då får man börja om och sedan kanske man kan lyckas”. Tycker om slöjden för “man får ju leka med sin fantasi och skapa och så, jag gillar att pyssla och sånt, det är roligt”. Slöjd finns för att användas i framtiden, snickra stol, sy ett lappmärke,

Slöjd skiljer sig från andra ämnen för att “man får ju hitta på, vara påhittig och använda fantasin”.

Vad bidrar till elevens lärande?

Är det utifrån färg/form/funktion/det estetiska/helhet, “jag vill bli nöjd, jag gillar mest att rita upp det hur jag vill ha, och liksom sätta typ färg på det sedan börjar jag bygga på det för då vet jag vad jag ska ha. För sen om man börjar bygga på det och inte vet vilken färg man vill ha, då kanske man tar någon färg man inte gillar och då kanske man inte gillar det man har gjort liksom”. JA, roligt med slöjd. Nytta med slöjd; ”man kan lappa ihop det istället för att slänga”. spika tavla, så det är bra att ha slöjd.

Vad är viktigt; att göra så mycket man kan, inte vänta. Med själva görandet tycker hen “jag tycker mer väl att det tar lite längre tid att man ska sitta och göra men själva skapelsen blir ju då bättre för att man har ju planerat den, så att man inte bara slänger ihop något”.

Vad upplevs i slöjdandet, både positivt och negativt; “det kan vara båda, om man verkligen har planerat ett tag vad man ska göra, då kan det bli negativt om man

misslyckas men man lär ju sig av sina fel, liksom, så nästa gång kanske man inte gör på det sättet”.

Vilka valmöjligheter; om man inte får välja blir det tråkigare. “Men på träslöjden när man har gjort några saker då får man välja fritt och så det tycker jag är roligt när man får välja fritt”.

Motivation är viktig tycker hen. “Samarbeta eller göra ngt stort projekt tillsammans liksom det är roligt”. “Man kan samarbeta, har man ingen motivation så sitter man där liksom och har tråkigt och då vill man ju inte göra något och då har man ju inte gjort något”.

4.4

Hur uppfattar elever lärandet?

Slöjd är “alltså det jag vet inte riktigt men det är väldigt kul iallafall”. Inte valfritt men väldigt varierande (inte räkna mattetal i en bok). Slöjdkunskaperna uppfattas att lära av det vi gör, ta instruktioner är bra, att öva. Slöjd bidrar med kunskap för att “ja det är mer att man gör saker för att få reda på dom, man använder dom”.

Slöjd skiljer sig från andra ämnen för att “man rör ju sig väldigt mycket”.

Vad bidrar till elevens lärande?

Är det utifrån färg/form/funktion/det estetiska/helhet, det varierar. Roligt med träslöjd men mer nytta med tx slöjd. Nytta med slöjd; “oftast brukar vi göra ritningar och så innan man gör grejer och det är ju t.ex. för arkitekter och då utvecklar man och så, processen”.

Vilken betydelse har slöjdprocessen i lärandet?

Vad är viktigt att veta vad man gör, tror att tekniken hjälper. Vad upplevs i slöjdandet vid tidsbrist, men brukar hinna. Vilka valmöjligheter; “Det tycker jag väl, de gör ett exempel

men sen så är det såsom får jag välja färger, måla och kanske ändra en liten del och så också”.

Motivation är viktig men kan inte riktigt förklara, men när det är valfritt, inte likt andra lektioner, lite mer nödvändigt att gå dit. Blir ofta nöjd med sina alster.

5.8

Hur uppfattar elever lärandet?

Slöjd är “jag tycker det är bra att man har slöjd för man lär sig väldigt mycket som man kanske kan behöva”, “inte min grej, men träslöjd är ändå roligt”. Slöjdkunskaperna bidrar “ i träslöjden att man lär sig att hantera olika verktyg och ja det är väl lite så, om man lär sig att använda en hammare kanske man senare någon gång när man blir äldre kanske spik, skruv eller sömmar”. Slöjd skiljer sig från andra ämnen för att “Då kan man komma ifrån och använda fantasin”.

Vad bidrar till elevens lärande?

Är det utifrån färg/form/funktion/det estetiska/helhet inte så viktigt, men att välja själv är roligt. Inte roligt med tx slöjd för ”när man ska sy för jag vet inte jag vet knappt hur man använder symaskinen, det är komplicerat för mig, det är för pilligt och sådana saker”. Det är inget som lockar. I trä behövde hen något och då “så då byggde jag en hållare som man kan lägga sina lurar på”. Nytta med slöjd när något ska fixas själv eller om man vill bli byggare.

Vilken betydelse har slöjdprocessen i lärandet?

Vad är viktigt; “en sak jag tycker att det är viktigt att det inte ska vara tyst, verkligen i slöjd, måste ha en viss diskussion med kompisar, deras idéer som man kan ta hjälp av”. Vad upplevs i slöjdandet “Samarbete och prata är bra i slöjden”. För långa arbeten är trist. Vilka valmöjligheter; “Jag tror inte man säger mot läraren, de flesta säger inte emot läraren, tiden som blir använd, det tar för lång tid, då ser oftast läraren att eleverna börjar bli deppigare och sånt”. Det som är viktigt är “betyget, inte för att jag ska använda kunskapen - jag skiter faktiskt i det andra, jag brukar inte använda”. Motivation stor del betyg, frågade om hen fick kunskapskraven; “en och annan sak som är så där att läraren borde förklara lite mer detaljerat vad man ska göra för att de brukar säga att man ska gå

in och titta på videoklipp när andra visar. Eller bok eller så men det är mycket enklare att förstå när läraren visar”. Detta motiverar hen.

6.8

Hur uppfattar elever lärandet?

Slöjd är “när jag tänker slöjd tänker jag på att roligt skolämne tycker det är roligt

att komma bort från skrivandet och ja, skrivandet tänkandet och kan liksom jobba med händerna och fingrarna. Jag tycker bara det är kul. Komma på lite fina idéer och vara kreativ”. Slöjd bidrar med för att “jag menar att det hör väl ändå lite ihop, man

måste lära sig teknikerna för att kunna använda materialet”. Slöjd skiljer sig från andra ämnen för att få förkunskaper om man väljer något arbete som att bygga eller sy. Hen upplever att lära sig helt nya saker i tx och nya grejer i träslöjd.

Vad bidrar till elevens lärande?

Är det utifrån färg/form/funktion/det estetiska/helhet; “nu har jag träslöjd och då gör vi “automatare” och då hade P genomgång innan jag började med det, då ritade jag upp en ganska så bra beskrivning vad jag skulle göra, så jag följer den hela vägen och sen så i slutet har jag lagt till lite detaljer och sånt. Nu när jag är klar har det blivit ett väldigt bra resultat. Så en bra planering plus lite ändringar under tiden det är jättebra”. Roligt med slöjd för; “Att vara kreativ på fri hand, det är nog för då kan man planera någonting själv, någonting som man har nytta av eller bara något som man tycker är roligt”. Nytta med slöjd, har redan haft “Ja tror faktiskt att jag verkligen kommer att ha det, jag har redan haft det för jag och min pappa o bror byggde ett trädäck där hemma på egen hand och där har träslöjden inflytande på det. För o jag inte hade haft de kunskaperna där hade jag inte kunnat hjälpa till där, så jag tror att jag kommer att ha mycket nytta där”. Laga kläder? “Absolut, ifall man slår hål på knäna eller om man blir äldre och skaffar barn, så dom, ja de brukar slå hål på grejer då skulle det vara jättebra ifall man kunde sy ihop det själv, med en lapp eller så”

Vilken betydelse har slöjdprocessen i lärandet?

Vad är viktigt ”jag tror att jag fortfarande är inne på det där med kreativitet, jag tycker det är viktigt!” Vad upplevs i slöjdandet “man kan gå på en slöjdlektion och samtidigt jobba effektivt och få sina saker gjort”. Vilka valmöjligheter; “Man kan ju välja mycket själv

även om man har fått ett arbete”. Motivation= “kreativitet, använda energin som man har på ett bra sätt, hitta på nya idéer”. Eleven tävlar mycket och jämför sin sport “jag brukar tävla i mycket, kanske är det att sy de snyggaste stygnen eller snabbast”. “Så innan man går in på en lektion måste man vara motiverad för att vara effektiv”, tips; “ja, var kreativ”. Något som också var viktigt för motivation är “att våga pröva annars kommer man ingenstans”.

7.8

Hur uppfattar elever lärandet?

Slöjd är “det är väl typ kreativt, typ nästan lite pysselaktigt, fast det är ju inte pyssel man gör men lite”. Det beror på vad man gör, man får göra något som man har användning för sen också, det är roligare. Slöjdkunskaperna kan användas i framtiden, äldre och ska laga saker, “allt kommer man säkert inte ha användning för men någonting”. Slöjden bidrar med olika. Slöjd skiljer sig från andra ämnen “här är inte så mycket plugga och så utan typ så här sy bara, ett stygn så fattar man det. jag vet inte varför det finns som skolämne, har inte tänkt på det”.

Vad bidrar till elevens lärande?

Är det utifrån färg/form/funktion/det estetiska/helhet ja beroende på vilken person hen slöjdar till, tror att det är viktigt att välja färg själv. Roligt eller inte roligt med slöjd beroende på vad man gör. Helhet är kul, “tycker inte det är kul att typ såga ut en gubbe, i så fall är det roligare att göra ett hus kanske, det är lite mer att jag får inreda det och vara mer pillig och där kommer det kreativa in igen”. Vågar pröva nytt ibland, “om det är något nytt som kan förstöra hela så tror jag inte att jag hade gjort det men om det bara är lite småsaker kan jag nog testa det”.

Vilken betydelse har slöjdprocessen i lärandet?

Viktigt är att “kul när vi får prata för då får man också prata om fritiden och då kan man också få hjälp när man pratar istället för att det ska vara tyst”. Vilka valmöjligheter, det här ska vi göra säger läraren, då “kan man ändå säga kan man få göra en egen, med egen ficka och mönster, och de säger de ja, då är det roligare också”. Motivation i slöjd är;

projekt så om man ser någon annan som gjort det kanske man får bilder av hur det kan se ut och då kan det bli jättekul för då börjar man tänka på hur man själv kan göra det”.

8.8

Hur uppfattar elever lärandet?

Slöjd är “slöjd är väl ett slags ämne som jag själv känner att det är där jag får ut min kreativitet, där jag får visa vad jag kan och lite undanflykt för mig än de andra ämnena eftersom det är lite annorlunda, att man får mer visa och ta det lugnt och ja”.

Slöjdkunskaperna kan användas och bidrar med “det är väl kunskap med massa grejer, syslöjd är bra om man lär sig att sy, pilla med händerna, man får en slags “imagination” man får större, man får tänka utanför boxen, eller hur man kan säga, komma på nya grejer och lösningar, pröva nya saker”. “det jag får säga är väl för att jag är en ganska kreativ människa av mig och just det är ett av de ämnena där jag får visa mest och pilla och pröva på och bestämma själv vad jag ska göra och hur jag ska göra det och lite så.” Slöjd

Related documents