• No results found

8.1. Bilaga 1

Informationsbrev för intervjudeltagare Hej!

Vi studerar på termin 6, socionomprogrammet på Socialhögskolan i Stockholm. Under våren skriver vi C-uppsats under handledning av Stockholms Universitet, institutionen för socialt arbete. Målgruppen för vår studie är personer med kognitiva funktionsvariationer. Syftet med vår uppsats är att studera hur stödpedagoger på dagliga verksamheter arbetar med de

dilemman som kan uppstå i det dagliga arbetet med att stärka deltagarnas självbestämmanderätt och delaktighet. Vi är intresserade av att ta reda på hur ni

stödpedagoger upplever dessa dilemman som kan uppstå samt vilka begränsningar eller möjligheter som finns i ert arbete gällande självbestämmande och delaktighet för deltagarna. Vi planerar att genomföra intervjuer med ca sex stödpedagoger. Tidsmässigt planerar vi att intervjuerna kommer att ta mellan 30 minuter till en timme vardera. Intervjuerna kommer att äga rum på er arbetsplats eller där det bäst passar er.

Intervjuerna kommer att spelas in och transkriberas. Allt material som samlas in under intervjuerna kommer att anonymiseras. Transkriberingarna samt alla uppgifter kommer att avidentifieras. När vår studie är färdigställd kommer alla inspelningar och transkriberingar att raderas.

Ert deltagande är frivilligt och ni har rätt att när som helst avbryta intervjun utan förklaring. Detta kommer heller inte medföra några negativa följder.

Intervjupersonerna bestämmer själva hur mycket/lite de vill prata om.

Vi som forskare omfattas av tystnadsplikt och informationen som framkommer under intervjuerna kommer endast att användas i vår studie.

Med vänliga hälsningar,

Hanna Åkerberg: hanna9302@msn.com, mobil: 070-091 26 04

8.2. Bilaga 2

Intervjuguide Startfrågor

Hur ser verksamheten ut i sin helhet? Vilka verksamhetsgrupper finns? Hur stor är verksamheten?

Vilka är verksamhetens målgrupp? Vad är verksamhetens syfte? Vad är verksamhetens värdegrund?

Vilka olika aktiviteter erbjuder ni deltagarna under en termin? På vilket sätt samarbetar verksamheten med socialtjänsten?

På vilket sätt tycker du att verksamheten bidrar till deltagarnas livsföring? Hur ser en vanlig dag ut för dig som stödpedagog?

Hur är det att arbeta som stödpedagog på daglig verksamhet? Hur länge har du varit stödpedagog?

Vad är det roligaste respektive svåraste i ditt arbete? Självbestämmande

Vad är din syn på självbestämmande hos personer med kognitiva funktionsvariationer? Hur arbetar ni aktivt med att stärka deltagarnas självbestämmande?

Arbetar ni med några speciella verktyg?

Kan du ge något exempel på situationer där ni arbetar med deltagarnas självbestämmande?

Finns det några faktorer som begränsar ditt arbete gällande deltagarnas självbestämmande? Vilka faktorer möjliggör ditt arbete gällande deltagarnas självbestämmande?

Kan du beskriva ett dilemma gällande deltagarnas självbestämmande, där du samtidigt känt att du måste begränsa?

Hur han hanterar du sånna situationer? Har ni några verktyg eller någon dialog kring det? Vad är viktigt att tänka på som stödpedagog i dessa dilemman?

Tycker du att deltagarna får uttrycka sin självbestämmanderätt?

På vilket sätt tycker du att verksamheten kan förbättra sitt sätt att arbeta kring självbestämmande?

Hur gör ni om en brukare visar att denne inte vill arbeta tillsammans med en annan brukare eller en viss personal?

Fall A

Deltagare A jobbar på din dagliga verksamhet. Hon har en utvecklingsstörning och har svårt att uttrycka sin åsikt i tal, men hon kan genom ljud tydligt uttrycka missnöje och samtycke. Hon har under den senaste månaden börjat visa starkt missnöje när hon ska ut ur taxin.

Hur upplever du situationen? Hur hanterar du situationen?

Efter att personalen har spenderat 20 minuter med att försöka motivera A med saft, kakor och roliga aktiviteter kliver A ut ur taxin. När taxin åker iväg lägger sig A på marken och visar starkt missnöje. Personalen upplever tydligt att A inte vill vara på den dagliga verksamheten. Den här situationen fortlöper under en månads tid.

Hur upplever du situationen? Hur hanterar du situationen?

Vad önskar du att du kunde göra i den här situationen?

Fall B

Deltagare B jobbar på din dagliga verksamhet. Han har en utvecklingsstörning och kan uttrycka sin åsikt i tal. B tycker om att ta promenader efter lunch. En dag uppmärksammar du att B inte tar på sig skorna när ni ska gå ut.

Hur upplever du situationen? Hur hanterar du situationen?

Deltagare B fortsätter i veckor att ta sina dagliga promenader barfota. Du uppmärksammar att Bs fötter börjar ta skada. Hans fötter har fått sår och blåsor och han uttrycker att han har ont. Du kontaktar sjuksköterskan som plåstrar om fötterna och rekommenderar att B inte tar promenader tills såren är läkta. B fortsätter att gå sina dagliga promenader barfota och hans fötter tar med skada.

Hur hanterar du situationen?

Vad önskar du att du kunde göra i den här situationen?

Fall C

Deltagare C jobbar på din dagliga verksamhet. Hon har en utvecklingsstörning och är

rullstolsburen. Hon kan inte uttrycka sig i tal och uttrycker sig via ljud. C har under de senaste två veckorna matvägrat.

Hur upplever du situationen? Hur hanterar du situationen?

C matvägrar även på sitt boende och sjuksköterskan hör av sig och säger att det är jätteviktigt att C får i sig mat då hon har börjat gå ner kraftigt i vikt. C fortsätter att matvägra.

Hur upplever du situationen? Hur hanterar du situationen?

Vad önskar du att du kunde göra i den här situationen?

Delaktighet

Vad betyder delaktighet för dig?

Hur upplever du att deltagarna når delaktighet genom verksamheten?

Vad är din syn på delaktighet hos personer med kognitiva funktionsvariationer? Hur arbetar ni aktivt med att deltagarna ska känna delaktighet?

Hur kan man skapa delaktighet?

Kan du ge några exempel på situationer/arbetssätt där ni arbetar med delaktighet för deltagarna?

Finns det några faktorer som begränsar ert arbete gällande deltagarnas delaktighet? Finns det några faktorer som möjliggör ditt arbete gällande deltagarnas delaktighet? Slutfrågor

Hur tycker du situationen är idag gällande deltagarnas självbestämmande och delaktighet? Hur kan det förbättras?