• No results found

8.1 B i laga 1: En k ät til l e l eve r n a

-- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- Enkät om kemi och kemilabora tioner Hej!

Jag heter Martin Andersson och gör mitt examensarbete på lärarutbildningen i Malmö. Jag är intresserad av laborationer i kemi och vad Du som gymnasieelev och Din lärare tycker och tänker om laborationer och bedömning av kemilaborationer. Enkäten kommer att ligga till grund för en intervju som jag ska göra med Din kemilärare.

Om Du har frågor om enkäten eller min undersökning så kan Du självklart kontakta mig på min mailadress: molekylmartin@gmail.com

Tack för Din hjälp och lycka till med kemin! /Martin

Instruktioner

• Enkäten görs helt anonymt. Det enda jag vill veta är om Du är kvinna eller man. • Tänk igenom varje svar noggrant innan Du svarar.

• Svara på frågorna genom att markera med et t KRYSS (X ) i den ruta som Du tycker stämmer bäst in med Din egen uppfattning.

• Hjälp mig med arbetet genom att inte sä t t a kryss mit t emellan rutorna, eftersom jag inte kan räkna det som ett svar.

1. Jag är (kryssa för rätt alternativ) kvinna man

Svara geno m att kryssa i rutan hur myc k et du håller m e d påståendet

Instä m m er: inte alls nästan inte alls delvis nästan h elt h elt Frågor o m ke mi och k e milab orationer

2. Jag tycker att skolämnet kemi är mycket intressant

3. Jag tycker att kemi är svårt.

4. Jag lär mig mycket av kemilaborationerna.

5. Jag tycker att det är roligt att laborera i kemin.

6. Våra labbar är mest av typen där man följer instruktionerna från början till slut.

7. På labbarna får vi ofta diskutera mycket, lösa problem och planera själva.

Frågor o m vad D u tror läraren bed ö m er på lab orationerna!

8. Läraren bedömer hur bra jag skriver labbrapporterna.

9. Läraren bedömer hur bra jag är på att följa labbinstruktionen.

10. Läraren bedömer hur jag diskuterar med mina labbkamrater.

11. Läraren bedömer hur jag jobbar praktiskt med labbmateriel och kemikalier.

8.2 B i laga 2: F r ågor i nför i nte rvjuer n a .

Fråga K o m m en tar

Orienterande fråga.

Skulle du vilja berätta om dig själv som lärare, dvs hur många år har du jobbat som kemilärare, vilken typ av skolor du har jobbat på?

För att få reda på lärarens bakgrund och erfarenhet, vilket naturligtvis påverkar undervisningen. Därmed inte sagt hur den påverkar. En mycket enkel fråga som gör inte på något sätt är provocerande eller hotfull. En bra inledning för läraren att få berätta om sig själv, det han/hon är expert på.

1. Inledande fråga

a) Vad tycker du som lärare är det roligaste/bästa med

laborationer och varför?

b) [i] Vad tycker du som lärare är det tråkigaste/sämsta

med laborationer och varför?

[ii] Följdfråga - Finns det något sätt att bättra på dessa

tråkiga delar?

Jag tror att man kan få fram mycket av lärarens tankar och idéer kring laborationer om man ställer frågan om roligt/tråkigt. Ett lustfyllt arbetssätt är mycket värt - för alla inblandade parter. Dessutom är det en ganska lättsam tidig fråga som skapar en bra ingång till intervjun. Detta är något som framhålls av Johansson & Svedner (2005) och Trost (1993).

Fråga 2.

Hur tänker du när du väljer ut laborationerna som eleverna ska få göra?

Fråga 3

Vad vill du att eleverna ska få ut av laborationerna?

Vad grundar läraren sitt urval på? Det står ju ingenstans vilka laborationer som ska göras, ej heller hur de ska göras. Här får man en uppfattning om lärarnas idéer om laborationer.

Fråga 4. Vill du berätta hur du brukar göra när du

bedömer eleverna vid laborationer?

4.1a (till Lärare A &C)

Många elever har svarat helt instämmande på att de upplever att det är labbrapporterna som bedöms. Hur vill du att elevernas labbrapporter ska se ut?Vilka delar ska vara med? Är det olika för olika labbar?

4.1b (till Lärare B)

Det är ganska jämn spridning bland de fem

svarskategorierna på enkätens fråga 8; om de tror att du bedömer labbrapporterna. Under mitt besök fick jag en kommentar från en elev om just labbrapporter - att de inte skriver så många labbrapporter. Kan du berätta hur eleverna redovisar för dig vad de har gjort på labbarna?

Med denna fråga börjar vi ju komma in mot pudelns kärna i undersökningen. Vad är det läraren kräver av sina elever i laborationssammanhang, dvs vad är det läraren bedömer? Det läraren lägger vikt vid är också till stor del det som är signalen till eleverna vad de ska fokusera på (Astrid Petterson, s 32 i Lindström & Lindberg 2005). Undersökningar har också visat att det sällan finns någon god samstämmighet mellan det mål lärarna har med laborationen och det eleverna verkligen övar och lär sig (Psillos & Niedderer 2002, s 22)

Fråga 5. Hur tolkar du betygskriterierna för MVG i

kemi? »Eleven tillämpar ett naturvetenskapligt

arbetssätt, planerar och genomför undersökande uppgifter såväl teoretiskt som laborativt«

Intressant för att få höra de olika lärarnas

uppfattningar om det som står i betygskriterierna. Eftersom det står i betygskriterierna anser jag att det är av stor vikt att läraren är på det klara med vad begreppet naturvetenskapligt arbetssätt innebär och vad det innebär för dem. Anknyter direkt till frågeställningen!

Här är vi inne på lite känsliga tassemarker. Jag har en känsla av att många lärare kan känna sig påhoppade om man lägger fram betygskriterier och kursplaner och frågar dem direkt om de bedömer det. Det är lite att ifrågasätta om de sköter sitt jobb som lärare.

Fråga 6. Det naturvetenskapliga tanke- och arbetssättet -

tycker du att du har möjlighet att bedöma det( och gör du det) i laborationssammanhang?

Fråga 6.1 Om ja; Vilka redskap använder du för att

komma åt elevernas resonerande och arbetsgång?

Fråga 6.2 Om nej; vad tror du att det beror på?

Anser lärarna att de bedömer de naturvetenskapliga tänkesätten och arbetsmetoderna! Hur gör de det? Jag vill inte komma med förslag på matriser, dagböcker etc utan vill se vad just de gör och hur de tycker att den egna metoden fungerar. Här hoppas jag få fram vilka eventuella svårigheter lärarna ser. Här kommer förhoppningsvis lärarnas definition av

naturvetenskapligt arbetssätt att komma fram ytterligare.

Fråga 7. Har ni någon gemensam strategi här på skolan

för bedömning av laborationer?

Kommer vi att märka lärarens inställning till samarbete kring kriterier för bedömningen? För att få en så likvärdig bedömning som möjligt krävs att det finns en gemensam plan. Många äldre lärare jag pratat med saknar de fasta direktiven som tidigare kom uppifrån. De fasta direktiven ska nu ersättas av lokalt utarbetade planer för bedömning. Finns det ute på de skolor jag undersöker? Att ha en gemensam strategi borde göra det enklare för både elever och lärare att få en bild av vad det är som ska bedömas. Indirekt står de Det blir lättare att i samarbetet definiera vad som är viktigt, exempelvis vad naturvetenskapligt arbetssätt innebär på gymnasieskolan.

Related documents