• No results found

Hej!

Vi är tre studenter på socionomprogrammet som skriver vår C-uppsats om hemlösa personers situation i Göteborg.

Syftet med vår uppsats att undersöka vad en hemlös person vill med sin livssituation samt hur han eller hon anser att eventuellt stöd eller insats bör utformas. Vi vill även undersöka vilka krav en hemlös person anser att det är rimligt att samhället ställer i samband med detta stöd. Genom att göra denna studie hoppas vi få kunskap som är viktig för oss som kommer att jobba med socialt arbete.

Vi önskar därför komma i kontakt med och intervjua ett antal personer som är hemlösa. Alla som deltar i studien kommer att vara anonyma och den färdiga uppsatsen kommer att finnas tillgänglig för allmänheten. Intervjuerna kommer att ta ca 1 timma och vi vill gärna spela in intervjuerna. Det är bara vi som har tillgång till det inspelade materialet som kommer förstöras när uppsatsen är klar. De uppgifter som samlats in kommer endast användas för uppsatsprojektet. Allt insamlat material kommer att förvaras på ett sådant sätt att utomstående inte kommer åt uppgifterna.

Deltagandet i studien är helt frivilligt och de personer som blir intervjuade kan när som helst avbryta intervjun och sin medverkan i vår studie, utan att ange orsak.

Har du några frågor får du gärna kontakta oss på: Tel:

E-mail:

Med vänlig hälsning Ulrica Daniels Anna Eriksson Maya Eriksson

Bilaga 2

Information

Vi vill på detta sätt ge dig en kortfattad information kring vår studie, dess syfte och hantering. Uppsatsen ingår som en del i utbildningen till socionom vid Göteborgs Universitet. I studien följer vi de forskningsetiska principer för humaniora och samhällsvetenskap, vilka utarbetas av Vetenskapsrådet. Dessa principer innebär i korthet att:

De som medverkar i uppsatsprojektet skall få information om uppsatsens syfte. Deltagaren har rätt att själv bestämma över sin medverkan.

De insamlade uppgifterna skall behandlas konfidentiellt och förvaras på ett sådant sätt att ingen obehörig kan ta del av dem.

Vår uppsats syftar till att undersöka vad en hemlös person vill med sin livssituation? Hur anser han eller hon att eventuellt stöd eller insats bör utformas? Vi vill även undersöka vilka krav en hemlös person anser att det är rimligt att samhället ställer i samband med detta stöd? Genom att göra denna studie hoppas vi få kunskap som är viktig för oss som kommer att jobba med socialt arbete.

Du har när som helst rätt att avbryta din medverkan i vår studie utan att ange orsak. Du har även rätten att välja att avstå från att svara på frågor, samt avbryta en påbörjad intervju när som helst du önskar. Du kan även efter avslutad intervju välja att avbryta din medverkan genom att kontakta någon av uppsatsskrivarna eller handledaren. Intervjun kommer att ta ca. 1 timme. Vi vill gärna använda bandspelare vid intervjutillfället. Detta gör det lättare för oss att dokumentera det som sägs under intervjun samt underlättar vårt fortsatta arbete med

uppsatsen. Det är endast vi som kommer att lyssna på det inspelade materialet. Vid utskriften kommer alla uppgifter att ändras så att du inte kan identifieras av en utomstående. Efter utskrift av intervjun raderas bandet. De uppgifter som samlats in kommer endast användas för uppsatsprojektet. Allt insamlat material kommer att förvaras på ett sådant sätt att utomstående inte kommer åt uppgifterna. Resultatet av vår studie kommer att vara offentlig och vi kommer att använda oss av citat hämtade från intervjun. Alla citat kommer att vara avidentifierade. Det betyder mycket för oss att Du ställer upp på denna intervju och ger oss en timme av din tid.

Du är när som helst välkommen att kontakta oss eller vår handledare om du har några frågor (adress och telefonnummer finns nedan).

Socionomstuderande Ulrica Daniels Handledare Andreas Liljegren

Mobilnummer: Anna Eriksson Telefonnummer:

Maya Eriksson

E-mail: E-mail:

62 

Bilaga 3 Intervjuguide Nuläget

Hur ser ditt liv ut idag?

Har du idag någon kontakt med socialtjänsten? Vad är orsaken till detta?

Hur ser kontakten ut? Stöd, insatser, hjälp.

Ställs det några krav på dig idag från socialtjänstens sida? (Anhöriga?)

(Annan aktör?)

Hur ser de kraven i så fall ut? Upplever du att det är rimliga krav?

Varför tror du socialtjänsten ställer dessa krav? Tycker du att socialtjänsten ska kunna ställa krav? Vad är rimliga krav enligt dig?

Tidigare kontakter

Har du haft någon kontakt med socialtjänsten tidigare Vad var orsaken till kontakten?

Hur såg kontakten ut? Hjälp, stöd, insatser.

Vad tycker du om hjälpen du har fått? Vad är bra/dåligt?

Det stöd du fick, var det det stöd som du ville ha eller skulle du föredragit något annat stöd? Ställdes det några krav på dig i samband med det stöd du fick?

(Vad var det för krav? Tycker du kraven var rimliga?) Vad tycker du kunde ha gjorts annorlunda?

Blev du lyssnad till?

63 

- Varför kunde du (inte) påverka, varför lyssnade de (inte)?

Framtidsvision

Om du fick fantisera fritt hur skulle din framtid se ut? Vad är viktigast för dig? Hur ser du vägen dit?

Vilket stöd skulle du eventuellt behöva för att nå ditt mål?

Vilka krav skulle vara acceptabla om du fick det stödet du önskar dig? Vad tycker du om hjälpen samhället ger hemlösa?

Tycker du att samhället ställer rimliga krav på dagens hemlösa?

Kan du ge socialtjänsten ett konkret tips kring vad de bör tänka på eller hur de ska agera när de möter en hemlös person?

Bilaga 4 Analysmall

Insatser/Stöd Krav Framtidsvision

Boende

Behandling

Socialtjänsten

Andra aktörer

Related documents