• No results found

Nedan är fyra bilagor bifogade där bilaga 1 är informationsbrev till respondenter, bilaga 2 är blankett för etisk egengranskning, bilaga 3 är temaguide och bilaga 4 är samtyckesblanketten.

11.1 Bilaga 1: Informationsbrev till respondenter

Detta är en förfrågan om Du vill delta i ett examensarbete gällande barns delaktighet i barnavårdsutredningar

Information om studie

I detta examensarbete är fokus på barn och ungas delaktighet i barnavårdsutredningar. I barnkonventionen finns principer om barn och ungas delaktighet, detta och vikten av att dem ska få göra sin röst hörd är något som även ingår i Socialtjänstlagen. Det är viktigt att lyfta hur socialsekreterare praktiskt gör barn och unga delaktiga för att lära av varandra och kunna utvecklas inom detta område, därför undersöks detta i vårt examensarbete.

Du tillfrågas härmed om deltagande i denna undersökning. Syftet med studien är att undersöka hur socialsekreterare praktiskt arbetar med barn och ungas delaktighet i

barnavårdsutredningar. Vi intresserar oss för vilka upplevelser socialsekreterarna har kring sitt arbete med att göra barn och unga delaktiga. Vilka svårigheter kan det finnas kring barn och ungas delaktighet? Vilka situationer socialsekreterarna upplever har blivit bra och lyckade med att göra barn och unga delaktiga, vad var det som gjorde att det kändes bra?

Studien kommer genomföras med hjälp av två fokusgrupper i två kommuner i Mellansverige. Gruppen kommer bestå av 5-6 socialsekreterare som i grupp får diskutera kring barn och ungas delaktighet, hur dem praktiskt gör barn och unga delaktiga, vilka förutsättningar och eventuella svårigheter som finns. Vi som författare till denna studie har för avsikt att samla in information samtidigt som socialsekreterare i grupp får sitta och diskutera egna erfarenheter och ta del av sina kollegors upplevelser.

Tidsåtgång

Fokusgruppen sker vid ett tillfälle och diskussionen varar i ca 2 timmar. Avsikten är att samtalsklimatet ska vara lättsamt och avslappnat och att alla ska känna sig bekväma att delta i diskussionen. Delaktighet är det temat som kommer presenteras och ni socialsekreterare pratar kring detta och vi kommer ställa vidarefrågor om det är något som vi vill förtydliga.

Hantering av data och sekretess

Diskussionen spelas in enligt de riktlinjer som finns och raderas efter att dem skrivits ut till textfiler. Vi kommer avidentifiera så inga personer kan gå att känna igen och inte heller ha med känslig information. Informationen och inspelningen är endast till för oss under

identifiera enskilda personer, ni kommer även få ta del av resultatet. Undersökningen kommer att presenteras i form av en uppsats vid Högskolan Dalarna. Studien är etiskt bedömd.

Frivillighet

Ditt deltagande i undersökningen är helt frivilligt. Du kan när som helst avbryta ditt deltagande utan närmare motivering.

Ytterligare upplysningar lämnas av nedanstående ansvariga. Studenter Lovisa Hurtig tel: 070-639 67 77 e-post: h14lovhu@du.se Emma Svadling tel: 073-830 27 69 e-post: h14emmsv@du.se Handledare Camilla Udo Tel: 070- 389 08 88 e-post: cud@du.se

Studenternas och handledares underskrift Ort/datum

Falun 2018-11-15

Lovisa Hurtig………

Emma Svadling……….

11.2 Bilaga 2: Blankett för etisk egengranskning

Blankett för etisk egengranskning av studentprojekt som involverar människor

Projekttitel: C-uppsats

Student/studenter: Lovisa Hurtig och Emma Svadling

Handledare: Camilla Udo

Ja Tveksamt Nej

1

Kan frivilligheten att delta i studien ifrågasättas, d.v.s. innehåller studien t.ex. barn, personer med nedsatt kognitiv förmåga, personer med psykiska

funktionshinder samt personer i beroendeställning i förhållande till den som utför studien (ex. på personer i beroendeställning är patienter och elever)?

X 2 2

Innebär undersökningen att informerat samtycke inte kommer att inhämtas (d.v.s. forskningspersonerna kommer inte att få full information om undersökningen och/eller möjlighet att avsäga sig ett deltagande)?

X 3 3

Innebär undersökningen någon form av fysiskt ingrepp på forskningspersonerna? X 4 4

Kan undersökningen påverka forskningspersonerna fysiskt eller psykiskt?

X 5 5

Används biologiskt material som kan härledas till en levande eller avliden människa (t.ex. blodprov)?

X 6 6

Avser du behandla känsliga personuppgifter, som etnicitet, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv?

X

7 7

Avser du behandla personuppgifter om lagöverträdelser, som brott, domar i brottmål, straffprocessuella tvångsmedel eller administrativa frihetsberövanden? X 8 8

Avser du behandla personuppgifter på ett strukturerat sätt, t.ex. i ett register eller en databas? (Observera att även avkodade och krypterade personuppgifter betraktas som personuppgifter så länge det finns en kodnyckel).

X

Fastställd av Forskningsetiska nämnden 2016-09-27

11.3 Bilaga 3: Temaguide

Delaktighet

Vad är delaktighet för dig?

Hur ser ni till att barnen blir delaktiga under utredningens gång?

Förbereder ni barnen för att de ska få förutsättningar för att känna sig delaktig? När är det svårt?

Exempel på när det fungerat väldigt bra? På vilka sätt kan små barn bli delaktiga? På vilka sätt kan ungdomar bli delaktiga?

Relation

Hur skapas en god relation? Barn

Föräldrar

När relationen inte finns där, vad gör ni då?

Förutsättningar

Tid

Flexibilitet

11.4 Bilaga 4: Samtyckesblankett

Samtyckesblankett

En undersökning om hur socialsekreterare praktiskt arbetar med barn och ungas delaktighet i barnavårdsutredningar

 Jag har tagit del av den muntliga och skriftliga informationen om studien.  Jag har fått tillfälle att ställa frågor och jag har fått dem besvarade.

 Jag är medveten om att mitt deltagande i studien är fullt frivilligt och att jag när som helst utan närmare förklaring kan avbryta mitt deltagande.

Jag samtycker till deltagande:

Namn:

Ålder:

Kön:

År av erfarenhet som socialsekreterare:

Related documents