• No results found

9.1 Intervjufrågor

1. Vad är dina arbetsuppgifter på (Företagsnamn)?

2. Hur länge har du arbetat på (Företagsnamn)?

3. Vilken typ av webbsidor utvecklar ni på (Företagsnamn)?

4. Vilken verksamhetsfokus har (Företagsnamn)?

5. Vad har du för bakgrund/utbildning inom webbdesign?

6. När du skapar en webbplats hur resonerar du kring tillgängligheten det vill säga att en webbplats är tillgänglig i flera webbläsare?

7. Är det viktigt för dig att en webbplats är tillgänglig i flera olika webbläsare?

8. När i din arbetsprocess fokuserar du på tillgängligheten för webbplatser?

9. Vilka anser du är problemen med att få en webbplats att fungera och se ut som tänkt i olika webbläsare och dess versioner?

10. Hur påverkar problemen ditt arbete?

11. Hur påverkas användarna av problemen?

- Är det något användarna göra för att minska problemen?

12. Vad anser du vara orsaken till problemen?

• Kunskapsbrist

• Utvecklingen

• Annat

13. Hur arbetar du för att en webbplats ska bli tillgänglig i flera olika webbläsare?

- Genomförs cross-browsertest på olika plattformar, webbläsare och dess versioner?

- 42 -

14. Hur viktigt är det för dig att följa webbstandarder?

15. Hur säkerhetsställer du att en webbplats fungerar som tänkt i flera webbläsare innan de läggs upp?

- Görs någon kontinuerlig uppföljning av webbplatser som lagts upp?

16. Har du några tips och råd till personer som arbetar med webbdesign där kunskapen om hur man gör en webbplats tillgänglig är bristfällig?

17. Hur ser du på framtiden inom webbdesign, hur tror du att problemen med att utveckla tillgängliga webbplatser kommer att utveckla sig?

18. Har du något annat att tillägga som vi inte tagit upp genom frågornas innehåll, något som kan vara betydelsefullt för vår studie?

19. Om vi kommer på ytterligare frågor, kan vi kontakta dig igen?

- 43 -

9.2 Introduktionsbrev till respondenterna

Användningen av webben är idag en del av vardagen. Många tjänster och viktig information finns idag på webben, då är det viktigt att webbplatserna skapas på ett korrekt sätt för att användare ska kunna integrera med webbplatsen och uppnå sina mål oavsett vilken webbläsare som används. Idag är också utbudet av webbläsare stort och det finns inget som säger att det inte kommer utökas i framtiden. Det är inte alltid en webbplats fungerar som den är tänkt i de olika webbläsarna och användare kan gå miste om nödvändig information.

Syftet med studien är att skapa förslag på riktlinjer till hur man kan uppnå tillgängliga webbplatser. Vi vill genom vår studie kartlägga hur en webbdesigner arbetar och se till vilka problem det finns med att göra webbplatser tillgängliga, att få en förståelse till hur problemen uppstår och kunna redogöra för dess konsekvenser. På så vis kommer vi kunna presentera ett kunskapsbidrag på ett förslag till hur man hanterar problemen och arbetar mot tillgängliga webbplatser, webbplatser som fungerar i alla webbläsare nu och inför framtiden.

När vi talar om tillgänglighet i vår studie syftar vi till det som vi anser är första steget på vägen till en tillgänglig webbplats. Att få en webbplats att fungera och visas som det är tänkt på användarens skärm oavsett vilken typ av webbläsare som används.

Intervjuområde:

Genom att först se till hur man arbetar med att göra webbplatser tillgängliga kommer vi kunna identifiera hur man arbetar som webbdesigner idag.

Att sedan identifiera de problem som finns med att göra webbplatser tillgängliga innebär att vi kommer kunna kartlägga dessa.

Genom att ta reda på problemens orsaker kommer vi kunna arbeta fram en lösning av problemen och vara till hjälp för att forma förslag på riktlinjer till hur man skapar en tillgänglig webbplats.

Att klarlägga konsekvenserna av problemen bidrar till att vi kommer kunna argumentera för att påvisa hur viktigt det är med att utveckla sina webbplatser mot webben på ett korrekt sätt.

Alla delfrågor kommer bidra till hur man ska arbeta för att uppnå tillgängliga webbplatser. Utifrån det kommer vi forma förslag på riktlinjer som vi sedan hoppas ska kunna användas av personer som arbetar med webbdesign där behov av kunskapen saknas.

- 44 -

Högskolan i Borås är en modern högskola mitt i city. Vi bedriver utbildningar inom ekonomi och informatik, biblioteks- och informationsvetenskap, mode och textil, beteendevetenskap och lärarutbildning, teknik samt vårdvetenskap.

institutionen för data- och affärsvetenskap (IDA) har vi tagit fasta på studenternas framtida behov. Därför har vi skapat utbildningar där anställningsbarhet är ett nyckelord. Ämnesintegration, helhet och sammanhang är andra viktiga begrepp. På institutionen råder en närhet, såväl mellan studenter och lärare som mellan företag och utbildning.

Våra ekonomiutbildningar ger studenterna möjlighet att lära sig mer om olika företag och förvaltningar och hur styrning och organisering av dessa verksamheter sker. De får även lära sig om samhällsutveckling och om organisationers anpassning till omvärlden. De får möjlighet att förbättra sin förmåga att analysera, utveckla och styra verksamheter, oavsett om de vill ägna sig åt revision, administration eller marknadsföring. Bland våra IT-utbildningar finns alltid något för dem som vill designa framtidens IT-baserade kommunikationslösningar, som vill analysera behov av och krav på organisationers information för att designa deras innehållsstrukturer, bedriva integrerad IT- och affärsutveckling, utveckla sin förmåga att analysera och designa verksamheter eller inrikta sig mot programmering och utveckling för god IT-användning i företag och organisationer.

Forskningsverksamheten vid institutionen är såväl professions- som design- och utvecklingsinriktad. Den övergripande forskningsprofilen för institutionen är handels- och tjänsteutveckling i vilken kunskaper och kompetenser inom såväl informatik som företagsekonomi utgör viktiga grundstenar. Forskningen är välrenommerad och fokuserar på inriktningarna affärsdesign och Co-design. Forskningen är också professionsorienterad, vilket bland annat tar sig uttryck i att forskningen i många fall bedrivs på aktionsforskningsbaserade grunder med företag och offentliga organisationer på lokal, nationell och internationell arena. Forskningens design och professionsinriktning manifesteras också i InnovationLab, som är institutionens och Högskolans enhet för forskningsstödjande systemutveckling.

BESÖKSADRESS:JÄRNVÄGSGATAN 5·POSTADRESS:ALLÉGATAN 1,50190BORÅS TFN:033-4354000·E-POST: INST.IDA@HB.SE ·WEBB: WWW.HB.SE/IDA

Related documents