• No results found

Bildningsförvaltningens kvalitetsrapport 2016 Vårdnadshavarenkät förskola

Bildningsnämnden

DIARIENUMMER: UN 2016 / 97 DOKUMENTANSVAR: Utvecklingsledare

Ärende 13

1

Innehåll

Sammanfattning ... 2 Inledning ... 3

Syfte ... 3 Enkätens upplägg ... 3 Resultat ... 4

Trygghet och Trivsel ... 4 Läroplansområden ... 4 Bildningsnämndens mål – resultatens måluppfyllelse ... 6 Analys ... 7

Trivsel och trygghet ... 7 Läroplanens områden ... 7 Bildningsnämndens mål – resultatanalys ... 8 Slutsatser... 9

Ärende 13

2

Sammanfattning

Under våren 2016 har en enkät till vårdnadshavare för barn i förskolor i kommunal regi, kooperativ, samt barndagsvårdare genomförts för fjärde gången. Enkäten har tagit sin utgångspunkt i läroplanen för förskolan (Lpfö 98) och genomförts i enlighet med bildningsnämndens enkätplan för 2016. Syftet med enkäten är att kartlägga vårdnadshavares upplevelser om huruvida förskolan uppfyller läroplanens (Lpfö 98) mål, främst inom i området utveckling och lärande men även inom områdena normer och värden samt vårdnadshavarens inflytande (område förskola och hem).

Svarsfrekvensen för 2016 var 63 %, 306 svar av 487 möjliga, vilket kan jämföras med 2015 års

svarsfrekvens på 67 %, 286 av 422. Svarsfrekvensen var 61 % i de kommunala verksamheterna och 71 % i de övriga. De externa verksamheterna utgör dock en mindre del av det totala underlaget om 101 barn av 487.

Resultatet visar att det har skett en förbättring inom i princip alla områden förutom svarsfrekvensen. 96

% av de responderade vårdnadshavarna upplever att de är mycket nöjda (31 %) eller nöjda (65 %). Det skiljer 7 % -enheter mellan Innerby förskoleområde (100 %) och Ytterby förskoleområde (93 %). Båda områdena har gjort en stor förbättring sedan det föregåendet året. Innerby har förbättrat sitt resultat med 15 % -enheter och Ytterby med 14 % -enheter.

Inom området för utveckling och lärande så har även här resultaten varit genomgående bra och varierar, kommungemensamt, mellan 94 % och 97 % mycket nöjda eller nöjda vårdnadshavare. Tyngdpunkten inom frågeområdet ligger på nöjda vårdnadshavare där mellan 54 % och 74 % svarat att de varit nöjda inom respektive fråga.

Analysen visar att de stora positiva resultaten till viss del kan förklaras med ett nytt frågeupplägg, men att detta endast är en del av sanningen. Variationen mellan enheter och områden påvisar att det finns ett arbete ute i verksamheter som bidragit positivt till resultatförbättringen.

Slutsatser

• 2 av 5 målvärden nådda och ytterligare 2 går i en positiv riktning

• Det har skett en förbättring inom området trivsel och trygghet under året och förskolorna bör arbeta vidare i samma anda för att uppnå en 100 % trygghet och trivselnivå.

• Det har skett förbättringar inom alla läroplanens områden. Förskoleverksamheten bör eftersträva en större likvärdighet mellan enheterna.

• Förskoleverksamheten bör öka vårdnadshavares möjlighet till inflytande och delaktighet.

• Bildningsnämnden bör överväga om att byta enkätmålet från ett svarsfrekvens mål till ett inflytande eller delaktighets mål.

Ärende 13

3

Inledning

Under våren 2016 har en enkät till vårdnadshavare för barn i förskolor i kommunal regi, kooperativ, samt barndagsvårdare genomförts för fjärde gången. Enkäten har tagit sin utgångspunkt i läroplanen för förskolan (Lpfö 98) och genomförts i enlighet med bildningsnämndens enkätplan för 2016.

Enkäten ingår i kommunens systematiska kvalitetsarbete och utgör en del av det underlag som verksamheterna använder sig av i sina analyser för att kunna utveckla enheternas kvalitet på ett

systematiskt sätt. Enkäterna används även som diskussions- och informations-underlag vid bland annat föräldramöten. Information om enkätens genomförande gick ut till personal och vårdnadshavare under vecka 8 och enkäten genomfördes mellan v.9- 11 (29 feb.- 18 mars).

Syfte

Syftet med enkäten är att kartlägga vårdnadshavares upplevelser om huruvida förskolan uppfyller läroplanens (Lpfö 98) mål, främst inom i området utveckling och lärande, men även inom områdena normer och värden samt vårdnadshavarens inflytande (område förskola och hem). Enkäten syftar även till att kartlägga vårdnadshavarens upplevelser kring trivsel och trygghet, bemötande, barnens

matsituationer, samt barnomsorgsbehov.

Enkätens upplägg

I enkäten finns det framförallt tre områden som behandlas, varav läroplansområdet innehåller fler underdelar. Framförallt undersöks området utveckling och lärande, men även normer och värden, samt vårdnadshavares inflytande ingår. De två övriga områdena för enkäten är trivsel och trygghet, samt vistelsetider och öppettider. I enkäten ingår en faktorkartläggning, där vårdnadshavarna får prioritera områden som de finner särskilt viktiga för deras barns vistelse inom förskolan. Utöver dessa områden så finns det även en möjlighet för respondenterna att använda fritextsvar för att förtydliga eller exemplifiera sina svar. Sist i enkäten finns det även en möjlighet att lämna övriga synpunkter kopplat till enkäten.

Jämfört med enkäten 2015 så ett svarsalternativ på ett flertal av skattningsfrågorna plockats bort till 2016, svarsalternativet som plockades bort var vet ej/vill inte svara. Detta medför att svarsalternativen för skattningsfrågor löper från mycket nöjd, nöjd, missnöjd och mycket missnöjd, med en del variationer beroende på frågans konstruktion. Enkäten har skickats ut till vårdnadshavarnas egna mejladressen, kompletterat med påminnelser.

Ärende 13

4

Resultat

Svarsfrekvensen för 2016 var 63 %, 306 svar av 487 möjliga, vilket kan jämföras med 2015 års

svarsfrekvens på 67 %, 286 av 422. Svarsfrekvensen var 61 % i de kommunala verksamheterna och 71 % i de övriga. De externa verksamheterna utgör dock en mindre del av det totala underlaget om 101 barn av 487.

De 3 faktorer som vårdnadshavarna framförallt tyckte var viktigast för sina barn i förskolan var:

Ditt barns trivsel i förskolan (95 %) Trygghet när du lämnar ditt barn (88 %) Personalens bemötande av ditt barn (87 %)

Fyra andra faktorer var och utmärkande om än inte i samma utsträckning som de tre ovanstående. Dessa fyra var:

Regler och rutiner för ditt barn (43 %)

Arbete med att utveckla skapande, fantasi, kreativitet (42 %) Arbete med normer och värden (39 %)

Arbete med att utveckla språket (31 %)

Related documents