• No results found

Scan žilního řečiště

In document Využití biometrie v praxi (Page 33-40)

Dynamická biometrie

Dynamika psaní vyjádřená psaním na klávesnici, je oblast biometrie, kde systém zkoumá jednotlivce pomocí jeho psaní. Systém je velice podobný dynamickému podpisu, testuje rychlost a tlak aplikovaný uživatelem při vytahování určitých klíčů, čas strávený uživatelem při psaní určitého slova či hesla a čas mezi zadáváním určitých kláves. Tato technologie může být úspěšně použita pro ověřování totožnosti a poskytování přístupu uživatelům. I když považujeme tuto technologii za biometrickou, její rozlišovací způsobilost je stále předmětem zdokonalování. Slabou stránkou je software se záznamem stisků kláves, který tak můžeme použít k obejití bezpečnostního systému.

DNA

Pokud vezmeme DNA (deoxyribonukleovou kyselinu) jako celek, tak 99,9% mají všichni lidé shodné. Právě ta jedna zbývající setina je pro nás důležitá. Uvádí se, že dva nepříbuzní

34

lidé mají v DNA až deset miliónů rozlišností, to neznamená, že počet možností je právě deset miliónů. Mohou nabývat různých hodnot, z toho tedy vyplývá, že ve skutečnosti je jich o mnoho více. Jakákoliv buňka s jádrem tvoří vzorek. Například jedna bílá krvinka, která obsahuje krev nebo sliny nebo kořínek vlasů, jelikož samotný vlas nemá buňky s jádrem.

Můžeme použít i buňky bez jader, ale musí být z kostí nebo zubů.

Tato metoda je velice spolehlivá, zároveň však velice nákladná a náročná na provedení.

Pokud bychom chtěli tuto metodu použít v průmyslovém prostředí, musíme vzít v potaz navýšení nákladů na realizaci kvůli časové náročnosti.

Kritici této metody také upozorňují na relativně snadné získávání stop z vlasů a slin. Z DNA lze také zjistit mnohem více informací, náchylnost k nemocem, dědičné dispozice a podobně. Tyto informace jsou pro potřeby biometrie nežádoucí. Musíme také počítat s transplantacemi orgánů, které také ovlivňují výsledky DNA. Negativita zde bohužel značně převažují nad pozitivy, výsledkem je nepoužitelnost v komerčním prostředí. (Rak Roman, 2008)

Mozkové vlny

Základní mozkové vlny mohou být pozměněny pomocí konzumace drog a jiných látek.

Avšak signálem používaným k rozpoznávání v biometrii jsou základní mozkové vlny, které není možné pozměnit jakýmkoliv způsobem. Tato technologie je dobře použitelná pro tělesně postižené, například v případě amputace ruky nebo jiných anomálií. Jak uvádí Gunkleman, „Mozkové vlny se rozpínají do určitých vzorů. Kdybychom byli schopni identifikovat alespoň jeden vzor, který je unikátní, neměnící a monotónní, pak bychom měli biometrickou ochranu dominantní nad všemi ostatními.“ Bohužel stále ještě existuje obrovská neprozkoumaná oblast výzkumu, proto nemohou být mozkové vlny používány jako biometrická ochrana. Metoda však stále zůstává jednou z možností biometrické autentizace v budoucnosti. Protokoly a algoritmy na rozpoznávání jsou stále ve fázi vývoje a nejsou uspokojivě otestovány, abychom byli schopni mluvit o prokázaných výhodách a nevýhodách této metody.

35

Rozpoznávání tělesných pachů

Každý z nás jistě ví, že psi jsou používání k identifikaci osob na základě jejího tělesného pachu. Digitalizace všech věcí se však rapidně posouvá dopředu a sensory vyvinuté Universitou v Cambridge jsou schopny zachytit a analyzovat čichové vůně lidského těla z nepotících se částí těla jako je ruka, které jsou potom extrahovány biometrickým systémem a použity jako šablona a autentizační prostředky. Rozpoznávání tělesných pachů je jedním z mála biometrických prvků, které nebyly naplno prozkoumány. Rozdělení jejich definitivních kladů a záporů stále čeká na potvrzení od výzkumných pracovníků.

Rozpoznávání uší

Francouzská společnost ART Techniques vyvinula „Optophone“, který je velikostně srovnatelný s telefonem. Skládá se ze dvou hlavních komponentů, světelného zdroje a kamer. Každý člověk má svůj unikátní vzor uší, strukturu kostí, velikost a podobně. Na rozdíl od mnoha biometrických systémů, kdy je nutný přímý kontakt, tato technologie ho nevyžaduje. Je to možné díky detektoru Optophone.

Vzhledem k tomu, že existuje řada detailních vlastností, které jsou již přítomny v uších jednotlivců, mohou být zjištěné ušní vzory shromažďovány a porovnávány s biometrickými šablonami. Celkový proces je podobný procesu u systémů otisků prstů a funguje na bázi identifikace funkčních bodů. Tento biometrický systém založený na uchu je velmi slibný v různých aplikacích, zejména v situaci, kdy jednotlivec má vážný stupeň popálení na obličeji a na rukou. V této situaci může být ušní vzor užitečný k identifikaci osoby. V neposlední řadě mohou být ušní vzory použity společně s dalšími biometrickými modalitami, aby byla zajištěna přesnost ověřování. (Gofman, 2017)

36

Obrázek ucha

Tato metoda zahrnuje porovnávání obrazů uší. Metoda se vyznačuje velkou chybovostí, pokud první bod není správně přiřazen, celá procedura selže. V roce 1999 byla navrhnuta nová metoda porovnávání, která zahrnuje získání celého ucha, vrásek a podobně.

Ušní znaky

Znaky můžeme získat z videí, fotografií, přitisknutím ucha na materiál, na kterém je možno otisknout ušní znaky, například sklo. Tato metoda je považována za nespolehlivou, proto není používána.

Tepelný obraz ucha

Záměrem této metody je minimalizovat chybovost způsobenou vlasy na uchu. Termální obraz používáme k ulehčení rozpoznávání masek. Různé barvy jsou používány pro různé části ucha. Lidské ucho bohužel stárne a gravitace může způsobit roztažení ucha, což způsobuje nepřesnou identifikaci.

37

2. Důvěryhodnost identifikace otisků prstů

Tato část se zabývá bezpečností biometrické metody – otisk prstu. Zaměřil jsem se na tuto biometrickou metodu, protože je nejpoužívanější na světě. Kvůli tomuto faktu si zaslouží největší pozornost a také kritiku.

V úvodní části se zaměřím na potřebné materiály k vytvoření falešných otisků prstu, následnou výrobu a výsledný výrobek. Rozebereme si dvě metody, které se setkaly s nejvyšší úspěšností.

Metoda I

Zde si popíšeme, jak vytvořit otisk prstu, pokud máme k dispozici prst fyzicky.

Potřebné materiály

Abychom vůbec mohli začít, budeme potřebovat osobu, která nám otisk poskytne, nebo použít vlastní otisk na testování. Nejlépe osvědčenou metodou, která byla zároveň nejjednodušší, bylo použití tavné pistole na formu otisku a vytvoření odlitku pomocí lepidla Herkules.

Následující tabulka sleduje cenu potřebných materiálů k výrobě. Celková cena je 399 Kč.

38 Tabulka 1: Cena potřebných materiálů metody I

Název Cena (Kč) Množství

Tavná pistole 200,- 1 ks

Herkules 27,- 30 g

Náplň do tavné pistole 169,- 1 kg

Výroba

Nejprve musíme udělat formu na otisk prstu, ten dostaneme pomocí tavné pistole. Roztavené lepidlo naneseme například na papír či plastovou fólii. Musíme počkat alespoň 2-3 minuty před otisknutím prstu, kvůli teplotě lepidla. Pozor, pokud počkáme až moc dlouho, lepidlo ztvrdne a otisk již nebude kvalitní. Přitiskneme požadovaný prst a ponecháme ho v lepidle alespoň 10 sekund. Doporučuji udělat alespoň 5 těchto odlitků, protože se občas některý nepovede.

Než se pustíme do dalšího kroku, kterým je odlitek otisku, je nutné počkat na zaschnutí lepidla. 15 minut je dostatečná doba. Následně lehce potřete otisk lepidlem Herkules, je důležité, aby vrstva nebyla příliš tlustá. Zároveň s otiskem jednejme velice opatrně, velmi snadno lze roztrhnout. Tenká vrstva lepidla umožňuje obejít kontrolu živosti některých čtecích zařízení. Lepidlo Herkules necháme zaschnout, dokud není vidět žádná bílá část lepidla. Čas potřebný pro zaschnutí bude mezi 4 až 8 hodinami.

Výsledný výrobek

S výsledným otiskem je nutné zacházet opatrně, aby nedošlo k jeho narušení nebo roztržení.

Z tohoto důvodu připravujeme více forem.

39

Metoda II

Tato metoda je mnohem složitější než metoda I. Jedná se metodu, kdy vytváříme otisk prstu pomocí fotografie prstu určité osoby.

Potřebné materiály

Tento otisk je možné provést dvěma způsoby. Jednodušší verzí je použití mobilního telefonu, přiložit ho k prstu požadované osoby. Tento test jsem provedl s fotoaparátem rozlišením 13 megapixelů v mobilu, ale samozřejmě lze provést za použití drahého objektivu a fotoaparátu. Pokud budeme mít k dispozici i velmi drahý objektiv (pořizovací ceny se pohybují od 50.000,-), můžeme tuto fotku pořídit i bez vědomí fotografované osoby.

Tabulka 2: Cena potřebných materiálů metody II

Název Cena (Kč) Množství

Fotoaparát Canon 7D 39 490,- 1 ks

Objektiv Sigma 105mm f/2,8 makro

40

Výroba

Pokud budeme otisk vyrábět pouze pomocí mobilního telefonu, náklady jsou mnohem nižší.

Podmínkou je pořízení fotky prstu ze vzdálenosti cca 30 cm a za dobrých světelných podmínek. Pokud budeme preferovat jednodušší práci s otiskem, zvolíme fotoaparát s objektivem na makro fotografie.

Obrázek 8: Fotografie otisku fotoaparátem

In document Využití biometrie v praxi (Page 33-40)