• No results found

BN § 46 Ansökan om planbesked för fastighet Håsta 3:201 och del av fastighet Håsta 3:24

Dnr PLAN.2020.3

Byggnadsnämnden beslutar

att positivt planbesked lämnas för Håsta 3:201 och 3:24, samt

att Plan- och bygglovskontoret får i uppdrag att påbörja detaljplanearbetet.

Ärendebeskrivning

Mark- och exploateringsenheten har inkommit med en ansökan om planbesked för fastigheten Håsta 3:201 och del av fastigheten Håsta 3:24, se bilaga A. Anledningen är att ett företag kontaktat kommunen och berättat att de är intresserade av att etablera en dagligvaruhandel på platsen. Ett markreservationsavtal har därefter upprättats för den kommunala fastigheten Håsta 3:24. Håsta 3:201 ägs av IF Metall Gävleborg och fackförbundet har informerats om att en planansökan ska behandlas i

byggnadsnämnden. Anledningen till att även den privata fastigheten ska ingå i planarbetet är att kommunen vill undvika att en mindre del av en äldre detaljplan lämnas kvar.

Företaget som kontaktat kommunen har länge velat etablera en större dagligvarubutik i Hudiksvall och har nu hittat en lämplig plats längs södra infarten till Hudiksvall vid Håstaäng. Bolaget har för kommunen presenterat sin verksamhet som innebär att etablera en dagligvarubutik om ca 3500 m2 med tillhörande ytor för parkering och varutransporter inom område. Bolaget ska inom tiden för sin markreservation planera för projektet, ges tid för att utforma projektbeskrivning och undersöka möjlighet till finansiering.

Planutskottet har gett Mark- och exploateringsenheten i uppdrag att ansöka om detaljplan för området (PLU 2020-03-24 § 28).

Enlig 5 kap. 2 § plan- och bygglagen (2010:900) ska kommunen i ett planbesked redovisa sin avsikt i frågan om att inleda en planläggning. Vidare framgår av 5 kap. 4 § plan-och bygglagen att när kommunen har fått en begäran om planbesked ska

kommunen ge sitt planbesked inom fyra månader. Enligt 5 kap. 5 § ska det av

planbeskedet framgå om kommunen avser att inleda en planläggning och i sådana fall anges en tidpunkt för när planen kan förväntas att antas. Vidare framgår att om kommunen inte avser att inleda en planläggning, så ska skälen för detta framgå av planbeskedet.

Förutsättningar Gällande plan

Nuvarand detaljplan för området anger småindustri och kontor, samt ett område som betecknas som Skydd mot störning där hänsyn tagits till framtida trafikled.

Detaljplanen anger att högsta utnyttjandegrad är 50 % och högsta byggnadshöjd 4,5 meter.

Översiktsplanen

I översiktsplanen från 2008 är området delvis utpekat för handel och service, delvis som oförändrad markanvändning.

Grön linje visar gräns för planansökan, röd yta visar område för handel och service i översiktsplanen .

Strandskydd

Kring det dike som passerar öster om fastigheter Håsta 3:24 gäller generellt stadskydd om 100 meter. Prövning av möjligheten att upphäva strandskyddet i den nya planen sker i planprocessen.

Trafik och kommunikationer

Norr om planområdet går Södra vägen som förbinder Hudiksvall med väg 84 och E4.

Hastigheten på vägen är satt till 60 km/h och ÅDT är cirka 12 100 fordon. En trafikutredning kommer troligen behöva göras för att fastställa vilken trafiklösning som ska föreslås för att trafikera den nya butiken. Busshållplatser finns idag på båda sidor om Södra vägen, strax intill planområdet. Busslinje mot Idenor trafikerar busshållplats Björkallén, ca 200 meter sydost om planområdet. Gång- och cykelväg saknas.

Verksamheter

Hudiksvalls kommun har en Handelsstrategi som antogs av fullmäktige i november 2013. Målsättningen i strategin är att kommunen årligen har tillgång till mark som är färdig att användas till handel, dvs både sällanköps- och dagligvaruhandel,

motsvarande ca 20 000 m², varav merparten är förlagd i eller omkring Hudiksvalls stad.

Strategin anger att "Hudiksvalls kommun samlar den externa och halvexterna handeln på fyra platser i eller i närheten av kommunhuvudorten: Furulund, södra delen av Kattvikskajen, Medskog och Sanna. Innan ytterligare stormarknad för livsmedel planläggs i något av områdena ska utredning göras om dess konsekvenser för naturmiljön, trafik och livsmedelservicen i omkringliggande områden. ... Med externhandel avses handel i ett område som i huvudsak kräver bil för att vara tillgänglig. Handel i ett ”halvexternt” läge ligger närmare anknytande bebyggelse, boende etc och har möjlighet till ett större inslag av gång och cykel vid sidan av bil för att vara tillgänglig. Någon absolut gränsdragning emellan dessa begrepp görs inte i denna strategi."

I planarbetet behöver det utredas om läget är lämpligt för handel då det inte ligger inom något av de ovan utpekade områdena och vilka konsekvenser en etablering kan få på naturmiljön, trafik och livsmedelservicen i omkringliggande områden.

Mark och dagvatten

Det tänkta planområdet är i kommunens skyfallsanalys utpekat som ett område där vatten kan bli stående, framför allt i östra delen, samt att dagvatten passerar i ett flöde från Södra vägen. En dagvattenutredning kommer troligen krävas för att bedömma hur intilliggande mark kommer påverkas av en exploatering. Området är uppbyggt av lerjord, vilket kan innebära att en geoteknisk undersökning behövs för att fastställa bärighet och krav på grundläggning.

Beskrivning av området

Fastigheterna ägs av IF Metall Gävleborg och Hudiksvalls kommun. IF Metall har på sin fastighet Håsta 3:201 en kontorslokal som nyttjas av fackförbundet själva samt hyresgäster. På intilliggande kommunala fastigheten Håsta 3:24 har för något år sedan iordningställts en väg för en tilltänkt biogasmack. Denna verksamhet har dock ännu inte kommit tillstånd. Resten av marken är naturmark som delvis är bevuxen med mindre lövträd. Vid fastighetsgränd österut mot Håsta 5:21 finns ett större dike som leder dagvatten från Håstaäng vidare mot Hudiksvallsfjärden.

Planförfarande

Bedömningen är att planuppdraget kommer att handläggas med ett utökade förfarande enligt 5 kap. 7 § plan- och bygglagen (2010:900), eftersom planen anses ha stort

allmänt intresse. Bedömningen är att planen kan vinna laga kraft under fjärde kvartalet år 2021, om den inte överklagas.

Beslutsgång

Daniel Fors (S), Jan-Erik Jonsson (C), Jan-Erik Skoglund (M), Jan-Olof Ståhl (M), Jörgen Bengtson (C), Roger Dahl (S), Agenta Brendt och Kerstin Karlsson yrkar bifall till förslaget.

Byggnadsnämnden beslutar enligt arbetsutskottets förslag som tillika är plan- och bygglovskontorets förslag.

Beslutsunderlag

Protokoll 2020-08-18 - AU § 117 Tjänsteyttrande plan

Bilaga A Teknisk förvaltningskarta ____

BN § 47 Detaljplan för Idenors-Åkre m.fl i Idenor,