• No results found

BN § 89 Bygglov för fasadändring av restaurang på fastigheten STADSHUSET 1

Dnr BYGG.2021.543

Byggnadsnämnden beslutar

att bygglov ej beviljas med stöd av 9 kap 30 § plan- och bygglagen (2010:900).

Avgift

Avgiften för beslutet är 3 498 kronor

(i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige).

Faktura för avgiften skickas separat.

Motivering till beslut

Stadshotellet omfattas av stadsplan från 1978. Stadshotellet omfattas av

varsamhetsbestämmelse q. Detta innebär: ”På med q betecknat område får befintlig bebyggelse av kulturhistoriskt och konstnärligt värde ej förvanskas till sitt yttre vid om-, på- och tillbyggnad." Vidare bedöms Stadshotellet utgöra sådan särskilt värdefull byggnad som avses i 8 kap. 13 § plan- och bygglagen (2010:900).

En byggnad som är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt får inte förvanskas. Enligt förarbetena omfattar bestämmelsen sådana byggnader som i sig har ett större historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt värde eller som ingår i en samlad bebyggelse av denna karaktär. Det finns inte något krav på att byggnader ska vara skyddade som byggnadsminnen eller enligt detaljplan för att kunna åtnjuta skydd enligt bestämmelsen (prop. 1985/86:1 s. 242).

Under 1960-talet tillfördes byggnaden två flygelbyggnader mot havssidan vilka väl representerar sin tids ideal för att ansluta ny bebyggelse till äldre byggnader. På senare tid har ytterligare komplement tillförts denna del av fastigheten. Den norra fasaden som vetter mot storgatan och rådhusparken har i huvudsak bevarats med sitt för tiden typiska utseende och placering mot det öppnare parkområdet.

Föreslagen förändring av byggnadens fasad bedöms inte avvägd till byggnadens uttryck då såväl kulör som skyltutformning har en mycket dominant inverkan på fasaden.

Bruket av reklamtext på markiser förstärker ytterligare intrycket av restaurangens närvaro och förminskar fasadens historiska betydelse.

Föreslagen skylt har inte till varken typ eller utseende anpassats till byggnadens fasad och bedöms strida mot förvanskningsförbudet i 8 kap. 13 § plan- och bygglagen

(2010:900) och bedöms heller inte förenlig med detaljplanens bestämmelse q, åtgärden bedöms därmed planstridig samt olämplig på platsen.

Den uteservering som redovisas i ansökan erhöll bygglov för säsongsbruk 2012 i ärende BYGG.2012.146. Lovet hade en giltighetsperiod om 5 år. 2013 inkom ansökan för permanent bygglov för samma uteservering i ärende BYGG.2013.430 vilket avslogs genom BN § 116. Det senaste tidsbegränsade lovet för utservering fattades 2019 i BYGG.2019.441 och löpte ut 30 september 2019. I detta bygglov behandlades inga pergolatak/markiser över själva serveringen. Därefter saknas formellt bygglov för sagda uteservering i plan- och bygglovskontorets register.

Åtgärden bedöms utgöra en fasadändring som kräver lov. I det utförande som

uteserveringen presenteras i detta förslag bedöms lov ej kunna medges. Kulör, material och utförande bedöms ha en för dominant verkan på byggnadens fasad och anses inte förenlig med planens bestämmelser om förbud mot yttre förvanskning. Åtgärden bedöms ej heller förenlig med planens bestämmelser gällande gatumark.

Sammantaget bedöms att lov ej kan medges för åtgärden i det utförande som föreslås samt att förslaget i två avseenden strider mot detaljplanen. Bygglov bör därmed ej medges med stöd av 9 kap. 30 § plan- och bygglagen (2010:900).

Handlingar som ingår i beslutet Ansökan daterad 2021-06-07 Mejl från sökande daterad 2021-06-02 Foton fasad daterad 2021-05-25 Bilagor

Handlingar som ingår i beslutet Hur man överklagar

Information

Beslut delges sökande

Enligt plan- och bygglagen ska alla beslut om lov kungöras genom ett meddelande i Post- och Inrikes tidningar, www.bolagsverket.se/poit.

Om inget överklagande inkommit har beslutet vunnit laga kraft.

Ärendebeskrivning

Ärendet rör fasadändring genom byte av markiser, skylt och detaljer på del av fasad på

Förutsättningar

Stadshotellet omfattas av detaljplan från 1978. Stadshotellet omfattas av

varsamhetsbestämmelse q. Detta innebär: ”På med q betecknat område får befintlig bebyggelse av kulturhistoriskt och konstnärligt värde ej förvanskas till sitt yttre vid om-, på- och tillbyggnad. Vid uppförande av ny byggnad skall denna ansluta till omgivande bebyggelse i material, storlek och karaktäristiska detaljer.”

Området omfattas av riksintresse för kulturmiljövården. Stadshotellet med omgivande stenstaden, Rådhusparken, Möljens torg och sjöbodar, är tillsammans med Fiskarstan en av riksintressets mest betydelsefulla värdekärnor.

Stadshotellet byggdes 1878. Byggnaden är en av de mest betydande byggnaderna i Hudiksvall med stort kulturhistoriskt värde.

Yttranden

Då åtgärden ej bedömts möjlig att bevilja har inga yttranden inhämtats.

Kommunicering

Sökande har via skrivelse informerats om att ärendet kommer tas till beslut i

byggnadsnämnden 2021-09-07, om plan- och bygglovskontorets förslag till beslut och om möjligheten att yttra sig i frågan.

Beslutsgång

Byggnadsnämnden beslutar enligt arbetsutskottets förslag som tillika är plan- och bygglovskontorets förslag.

Beslutsunderlag

Protokoll 2021-08-24 - AU § 68 Tjänsteyttrande

Foton fasad

Mejl från sökande.pdf Ansökan med underskrift

Hur man överklagar Hos vem ska beslutet överklagas?

Nämndens beslut kan skriftligen överklagas hos Länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Var lämnas överklagandet?

Skrivelsen ska lämnas/skickas till Byggnadsnämnden

824 80 Hudiksvall Tid för överklagande

Nämnden ska ha fått din skrivelse inom tre veckor från den dag du fick del av beslutet.

Hur man utformar sitt överklagande

Ange vilket beslut du överklagar och ärendets diarienummer (dnr).

Skriv gärna varför du tycker att nämndens beslut är fel och hur du tycker att beslutet ska ändras. Du får också gärna skicka med handlingar som du tycker stöder din ståndpunkt.

För mer information, kontakta plan- och bygglovskontoret, 0650-190 00 eller byggnadsnamnden@hudiksvall.se

Underteckna överklagandet

Skrivelsen ska undertecknas och namnteckningen förtydligas. Uppge också postadress och telefonnummer dagtid. Om du anlitar ombud, kan ombudet underteckna

skrivelsen. Skicka i så fall med en fullmakt.

____

Related documents